Loading...
Πέμπτη 10 Μάι 2018
Στην τελική ευθεία για τον λαϊκό αγώνα "Αντύπα Δρόμος"
Κλίκ για μεγέθυνση

Όλα είναι έτοιμα για τον λαϊκό αγώνα «Αντύπα Δρόμος» που διεξάγεται για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, την Κυριακή 13 Μαΐου στις 7 το απόγευμα. Η εκδήλωση είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Γιώργου Αντύπα, ενός από τους πρωτεργάτες του λαϊκού μαζικού αθλητισμού της πόλης μας και φέτος έχει κεντρικό σύνθημα «Τρέχουμε για την Πάτρα, τρέχουμε για την ειρήνη».

 

Τον αγώνα διοργανώνει το Παμπελοποννησιακό Εθνικό Αθλητικό Κέντρο (ΠΕΑΚ), σε συνεργασία με τον Οργανισμό Λιμένος Πατρών (ΟΛΠΑ), τον Εμπορικό και Εισαγωγικό Σύλλογο Πατρών και τη Λέσχη Φαέθων και την υποστήριξη της Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου.

 

Οι διοργανωτές παραχώρησαν το μεσημέρι της Πέμπτης συνέντευξη Τύπου, στα γραφεία του Εμπορικού Συλλόγου της Πάτρας, με τον πρόεδρο της Επιτροπής Διοίκησης του ΠΕΑΚ Νίκο Κανελλάκη, τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Πάτρας Γιώργο Ρώρο και τον συντονιστή της Λέσχης «Φαέθων» Κίμωνα Αποστολόπουλο, να καλούν τους Πατρινούς κάθε ηλικίας να συμμετάσχουν δωρεάν στο αθλητικό γεγονός της Κυριακής. Στη συνέντευξη μίλησε και ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής των Παράκτιων Μεσογειακών Αγώνων 2019, οι οποίοι θα φιλοξενηθούν στην Πάτρα.

 

Ο «Αντύπα Δρόμος» περιλαμβάνει αγώνα δρόμου 10 χιλιομέτρων, με εκκίνηση από το κολυμβητήριο «Α. Πεπανός» και οικογενειακό περπάτημα 5 χιλιομέτρων και ποδηλατάδα, με εκκίνηση από τον Οργανισμό Λιμένος.

 

Όπως κάθε χρόνο θα δοθούν δωρεάν σε όλους τους συμμετέχοντες μπλουζάκια, ενώ οι εκδηλώσεις θα κλείσουν με καλλιτεχνικό πρόγραμμα από το Λύκειο Ελληνίδων και με συναυλία από συγκρότημα με τη Δάφνη Ζουρνατζή.

 

Η συνέντευξή Τύπου ξεκίνησε με το καλωσόρισμα του προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου Γιώργου Ρώρου, ο οποίος τόνισε ότι ο Σύλλογος συμμετέχει στη διοργάνωση του «Αντύπα Δρόμος» και φέτος, υπογραμμίζοντας ότι ο εκλιπών υπήρξε δραστήριο μέλος του Εμπορικού Συλλόγου της Πάτρας.

 

Μιλώντας προς τους δημοσιογράφους ο πρόεδρος του ΠΕΑΚ Νίκος Κανελλάκης, ανάφερε τα εξής:«Με κεντρικό σύνθημα «Τρέχουμε για την Πάτρα - Τρέχουμε για την Ειρήνη» , το Παμπελοποννησιακό Εθνικό Αθλητικό Κέντρο (ΠΕΑΚ), σε συνεργασία με τον Οργανισμό Λιμένος Πατρών (ΟΛΠΑ), τον Εμπορικό και Εισαγωγικό Σύλλογο Πατρών και τη Λέσχη Φαέθων διοργανώνει για 3η συνεχόμενη χρονιά αγώνα δρόμου 10 χιλιομέτρων, οικογενειακό περπάτημα 5 χιλιομέτρων και ποδηλατάδα στη μνήμη του πρωτεργάτη του λαϊκού μαζικού αθλητισμού της πόλης μας Γιώργου Αντύπα, την Κυριακή 13 Μαΐου 2018, στις 7 το απόγευμα.

 

Φέτος αποφασίσαμε να αφιερώσουμε τον αγώνα στην Ειρήνη, διότι πιστεύουμε πως ο αθλητισμός και μάλιστα, ο λαϊκός αθλητισμός, μπορεί και πρέπει να εμπνεύσει την ειρήνη, τη φιλία και τη συνεργασία ανάμεσα στους λαούς.

 

Η απόφασή μας αυτή, πάρθηκε βλέποντας σοκαρισμένοι, όπως άλλωστε όλη η ανθρωπότητα, τις φρικαλεότητες του πολέμου στη Συρία, ο οποίος δυστυχώς συνεχίζεται για 8η χρονιά, αλλά και με το βλέμμα στη σημαντική διοργάνωση που θα φιλοξενήσει η Πάτρα το καλοκαίρι του 2019, τους Παράκτιους Μεσογειακούς Αγώνες, οι οποίοι, είμαι βέβαιος, θα στείλουν ένα ηχηρό μήνυμα ειρήνης, ένα μήνυμα που θα διαβαστεί, θα ακουστεί και θα γίνει αισθητό από όλον τον κόσμο.

 

Στο φετινό «Αντύπα Δρόμο» αποφασίσαμε να βραβεύσουμε βετεράνους μαραθωνοδρόμους της πόλης μας που μαζί με τον αείμνηστο Γιώργο Αντύπα και με άλλους δρομείς είναι οι πρωτεργάτες του λαϊκού μαζικού αθλητισμού της πόλης. Είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε για να τιμήσουμε την προσφορά αυτών των πρωτοπόρων αθλητών.

 

Και επειδή πιστεύουμε, ακράδαντα, πως αθλητισμός και πολιτισμός είναι άρρηκτα συνδεδεμένοι, οι εκδηλώσεις του φετινού Αντύπα Δρόμου, θα ολοκληρωθούν το βράδυ της Κυριακής, με καλλιτεχνικές εκδηλώσεις από το Λύκειο Ελληνίδων Πάτρας, το οποίο ευχαριστούμε θερμά, αλλά και με συναυλία, για πρώτη χρονιά, από τους εξής:

 

Δάφνη Ζουρνατζή (φωνή)

 

Μαρία Καραμάνη (φωνή)

 

Ανδρέας Ζαφειρόπουλος (πιάνο)

 

Γεράσιμος Παπαχριστόπουλος (σαξόφωνο)

 

Νικόλαος Φορλίδας (κρουστά)

 

Καλούμε, όλους τους Πατρινούς ανεξαρτήτου ηλικίας να έρθουν το απόγευμα της Κυριακής και να τρέξουν, να περπατήσουν, να κάνουν ποδήλατο για την Πάτρα και για την Ειρήνη.

 

Κλείνοντας θα ήθελα να ευχαριστήσω τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής του Αντύπα Δρόμου, οι οποίοι τους τελευταίους μήνες κατέβαλαν κάθε δυνατή προσπάθεια για την επιτυχία των αγώνων. Τα μηνύματα που φτάνουν από τις εγγραφές είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά και όλα δείχνουν πως φέτος θα υπάρξει νέο ρεκόρ συμμετοχών.

Επίσης, θα ήθελα να ευχαριστήσω, την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, αλλά και το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, που στηρίζουν τον «Αντύπα Δρόμο», όπως επίσης τον Δήμο Πατρέων, το 5ο Σύστημα Αεροπροσκόπων Πάτρας, την Αστυνομική Διεύθυνση Αχαΐας και ιδιαίτερα το Τμήμα Τροχαίας, το Λιμεναρχείο Πάτρας, τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό Πάτρας το ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο», αλλά και την Ομάδα Εθελοντών του ΠΕΑΚ για την υποστήριξή τους.

Τέλος, ευχαριστούμε θερμά τους χορηγούς μας που είναι συνέχεια δίπλα μας και με την προσφορά τους κάνουν πραγματικότητα αυτή τη διοργάνωση του μαζικού, λαϊκού αθλητισμού.»

 

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Λιμένος Πατρών Νίκος Κοντοές, μεταξύ άλλων τόνισε:«Ο ΟΛΠΑ στηρίζει, υποστηρίζει και ενισχύει τον «Αντύπα Δρόμο», που γίνεται στη μνήμη του πρωτεργάτη του μαζικού αθλητισμού Γιώργου Αντύπα. Είναι μια εκδήλωση που τείνει να γίνει θεσμός και αντικατοπτρίζει τη μακρά παράδοση της Πάτρας στο λαϊκό μαζικό αθλητισμό. Ο φετινός αγώνας υπηρετεί τα ιδανικά της ειρήνης και της ευγενούς άμιλλας και στέλνει ένα μήνυμα για τη βελτίωση της φυσικής μας κατάστασης και της αναβάθμισης της ποιότητας ζωής μας, όλων ανεξαρτήτου ηλικίας. Εμείς ως ΟΛΠΑ προσφέρουμε για τη διεξαγωγή του αγώνα, τους χώρους του λιμανιού και τις υποδομές μας και ενισχύουμε όπως μπορούμε την επιτυχία της εκδήλωσης. Καλούμε όλους τους Πατρινούς να συμμετάσχουν το απόγευμα της Κυριακής στις εκδηλώσεις».

 

Κίμωνας Αποστολόπουλος (Συντονιστής Λέσχης Φαέθων): "Η λέσχη ΦΑΕΘΩΝ θέλει να ευχαριστήσει Δημόσια τις διοικήσεις του ΠΕΑΚ, του ΟΛΠΑ και τον Εμπορικό και Εισαγωγικό Σύλλογο της Πόλης μας ,του οποίου ο εκλιπών υπήρξε μέλος, για την πρωτοβουλία τους να συνδιοργανώσουν και μαζί μας τον λαϊκό αγώνα ΑΝΤΥΠΑ - ΔΡΟΜΟΣ

 

Επίσης θέλω να ευχαριστήσω όλους τους εθελοντές, χορηγούς και χορηγούς επικοινωνίας καθώς και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος που αγκάλιασαν αυτό το αθλητικό δρώμενο.

 

Ο Γιώργος Αντύπας, χαρακτηρίζεται σαν η εμβληματική φυσιογνωμία του λαϊκού Αθλητισμού της πόλης μας ότι δηλαδή ήταν ο Χρήστος Βαρτζακης για την Αθήνα και τον Πειραιά την δεκαετία του 70.

 

Εμπνευστής και συνδημιουργός της Λέσχης Φαέθων. Υπήρξε πρόεδρος του ΣΔΥΠ και του συλλόγου Φειδιππίδη επί σειρά ετών.

 

Το 1998 είχε μετάσχει ως επικεφαλής ομάδας Πατρινών δρομέων στον δρόμο Μνήμης για τους πεσόντες στην Κύπρο βραβευόμενος από τον Γ. Γραμματέα Αθλητισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ήταν μία διαδρομή υπερμαραθώνια που με εκκίνηση από την Αγ. Λαύρα μέχρι το οδόφραγμα του ξενοδοχείου Λήδρα Παλλάς στη Λευκωσία.

 

Το 1992, πάλι ήταν επικεφαλής ομάδας Πατρινών δρομέων που συμμετείχαν στο euro jocking απόστασης 2.500 χιλιομέτρων .Διαδρομή Πάτρα -Σαιντ Ετιέν Γαλλίας.

 

Ο Γιώργος Αντύπας οραματίστηκε πρώτος το πέρασμα της γέφυρας Ρίου – Αντίρριου και αγώνες βουνού στο Παναχαϊκό τα οποία έγιναν πράξη επί των ημερών του.

 

Το σημαντικότερο όμως από όλα είναι ότι έκανε το 1994 τον πρώτο Μαραθώνιο με διεθνή συμμετοχή, που δυστυχώς δεν γίνεται και η Πάτρα είναι από τις λίγες πόλεις που δεν έχει τον δικό της Μαραθώνιο.

 

Ο Γιώργος Αντύπας, έφυγε από κοντά μας πριν τέσσερα χρόνια, σε ηλικία 79 ετών.

 

Το μοιραίο συμβάν έγινε στην πύλη 7 του Λιμανιού, αθλούμενος μαζί μου, κόβοντας εκεί ένα άλλο νήμα , αυτές ζωής που ήταν και το τελευταίο του.

Για όσους δεν γνωρίζουν ο Γιώργος Αντύπας μαζί με τον αείμνηστο Φάνη Τσιμικατο και τον Παναγιώτη Μπουμη, το γηραιότερο μαραθωνοδρόμο της πόλης μας, τον οποίο θα βραβευσουμε στον αγώνα, έκαναν ανάπλαση έλους Αγυιας, μεταφυτεύονται δενδριλια που έπαιρναν δωρεάν από την εταιρεία ΤΙΤΑΝ.

 

Με κεντρικό σύνθημα Τρέχω για την Πάτρα - τρέχω για την ειρήνη, η λέσχη ΦΑΕΘΩΝ καλεί την κοινωνία να αγκαλιάσει την άθληση με την συμμετοχή της στο Αντύπα -ΔΡΟΜΟ που θα γίνει στο θαλάσσιο πρόσωπο της πόλης εκεί που ο εκλιπών έκανε το τελευταίο ντεμαραζ της ζωής του για να τιμήσει την μνήμη του.

Τελειώνοντας αναμφισβήτητα και η άθληση σαν κομμάτι μιας υγιούς κοινωνίας δεν μπορεί παρά να είναι μέρος του νέου μοντέλου της κοινωνικής και οικονομικής ανασυγκρότησης που χρειάζεται η χώρα μας».

 

Στη συνέντευξη Τύπου παρέστη και απεύθυνε έναν σύντομο χαιρετισμό ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής των Παράκτιων Μεσογειακών Αγώνων 2019 Θεοδωρής Μενεγής, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε τα εξής: «Πρόκειται για μια εκδήλωση καλού σκοπού. Τρέχω για την Πάτρα σημαίνει στηρίζω την πόλη. Στηρίζω τους συνανθρώπους μου, στηρίζω τον διπλανό μου. Στηρίζω την ειρήνη.

 

Η Πάτρα θα είναι το κέντρο της Μεσογείου και οφείλει να μεταλαμπαδεύσει τα ιδεώδη του Ολυμπισμού. Ο Ολυμπισμός είναι ένα εκπαιδευτικό μέσο μετάδοσης ενός συνόλου ηθικών αξιών και αρετών στον άνθρωπο. Σκοπός του Ολυμπισμού είναι να θέσει τον αθλητισμό στην υπηρεσία της αρμονικής ανάπτυξης του ανθρώπου για την προώθηση μιας ειρηνικής κοινωνίας, η οποία μεριμνά για τη διαφύλαξη της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Μέσω αυτού προάγονται τα ιδανικά της ολοκληρωμένης και αρμονικής ανάπτυξης του ατόμου, της αναζήτησης της υπεροχής και τους επιτεύγματος, της αγωνιστικής και αθλητικής δραστηριότητας μέσα από μια προσπάθεια, του αμοιβαίου σεβασμού, της δικαιοσύνης, της ισότητας με τη δημιουργία σταθερών προσωπικών σχέσεων φιλίας, αλλά και την δημιουργία διεθνών σχέσεων ειρήνης, ανεκτικότητας και κατανόησης.

 

Στο πλαίσιο αυτό με τον «Αντύπα Δρόμο», στηρίζονται τα ιδανικά και οι αξίες του Αθλητισμού, που πρεσβεύουν οι Παράκτιοι Μεσογειακοί Αγώνες,.

 

Ο «Αντύπα Δρόμος» δεν είναι ανταγωνιστικός. Είναι μια προσφορά στο λαϊκό μαζικό αθλητισμό. Είναι μια ακόμη αφετηρία να αλλάξουμε εμείς για να αλλάξουμε και τα γύρω μας. Αυτό που λέει ο Εγγονόπουλος, άγρυπνοι – ακοίμητοι φρουροί – πανέτοιμοι...

 

Αυτό καλούμαστε να γίνουμε την Κυριακή στον «Αντύπα Δρόμο» και αυτό προετοιμαζόμαστε να επαναλάβουμε στους Παράκτιους Μεσογειακούς Αγώνες που η Πάτρα θα υποδεχθεί το 2019»

 

Εκ μέρους της Οργανωτικής Επιτροπής του «Αντύπα Δρόμος» μίλησε ο αντιπρόεδρος του Εμπορικού και Εισαγωγικού Συλλόγου της Πάτρας Κώστας Ζαφειρόπουλος, ο οποίος τόνισε πως Εμπορικός δεν θα μπορούσε να λείψει από τη διοργάνωση καθώς ο Γιώργος Αντύπας ήταν μέλος του Συλλόγου. Όπως τόνισε ο κ. Ζαφειρόπουλος, ο Εμπορικός στηρίζει με όλες του της δυνάμεις την προσπάθεια, ενώ χαρακτήρισε ιδιαίτερα ενθαρρυντικά τα μηνύματα από τις εγγραφές για τον αγώνα της Κυριακής.

 

«Όλα δείχνουν ότι φέτος θα έχουμε νέο ρεκόρ συμμετοχών», σημείωσε χαρακτηριστικά, υπενθυμίζοντας ότι η δυνατότητα ηλεκτρονικής εγγραφής στον αγώνα στην ιστοσελίδα του Εμπορικού (www.eesp.gr), λήγει την Παρασκευή, ωστόσο θα μπορούν να γίνονται εγγραφές την ημέρα των αγώνων πριν την έναρξη.

 
© Copyright 2024 Τα πάντα για τον αθλητισμό - MarkaSport