Loading...
Δευτέρα 23 Απρ 2018
Αυτά ισχύουν για την παρουσία των Ελλήνων στο ντραφτ…
Κλίκ για μεγέθυνση

Τέσσερις Έλληνες αθλητές έχουν δηλώσει συμμετοχή στο ντραφτ του 2018, αλλά είναι πολύ πιθανό όλοι τους να αποσύρουν τη συμμετοχή τους.

 

Το ντραφτ αποτελεί τη βασική διαδικασία επιλογής των νέων παικτών που θα ενταχθούν στο κορυφαίο πρωτάθλημα του πλανήτη. Στη συγκεκριμένη διαδικασία που λαμβάνει χώρα στα τέλη Ιουνίου κάθε χρονιάς, οι τριάντα ομάδες της λίγκας επιλέγουν με ποιους αθλητές θέλουν να ενισχυθούν.

 

Η βασική πηγή από την οποία αντλούν τους παίκτες είναι τα κολέγια… Ωστόσο στο ντραφτ μπορούν να λάβουν μέρος και παίκτες που αγωνίζονται σε οποιοδήποτε μέρος του πλανήτη. Μέχρι πριν μερικά χρόνια ένας αθλητής μπορούσε να μεταπηδήσει απευθείας από το Λύκειο του στο ΝΒΑ, όμως πλέον δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα. Έτσι λοιπόν όσοι Αμερικανοί δεν θέλουν να πάνε σε πανεπιστήμιο παίζουν μία χρονιά εκτός ΗΠΑ επαγγελματικά και στη συνέχεια δηλώνουν συμμετοχή στο ντραφτ. Ορισμένοι από τους κορυφαίους αθλητές που είχαν πάει από το Λύκειο στο ΝΒΑ είναι οι Λεμπρόν Τζέιμς, Κόμπι Μπράιαντ και Κέβιν Γκαρνέτ.

 

Οι Έλληνες

 

Οι Έλληνες παίκτες που έχουν γίνει ντραφτ στο ΝΒΑ είναι περισσότεροι από είκοσι! Από τον Λου Τσιωρόπουλο το μακρινό 1953 που είχε επιλεγεί από τους Σέλτικς και είχε κατακτήσει μαζί τους δύο πρωταθλήματα, μέχρι τον Τάιλερ Ντόρσεϊ ο οποίος βρέθηκε στο νούμερο 41 πέρσι, όταν τον έβαλαν στο ρόστερ τους οι Ατλάντα Χοκς.

 

Ο Γιώργος Παπαγιάννης είναι ο αθλητής που έχει φτάσει ψηλότερα στο ντραφτ καθώς βρέθηκε στο νούμερο 13 το 2016, ενώ ο Γιάννης Αντετοκούνμπο ήταν στο νούμερο 15 το 2013.

 

Οι φετινές συμμετοχές

 

Ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος, ο Αντώνης Κόνιαρης, ο Κώστας Αντετοκούνμπο και ο Γιώργος Καλαϊτζάκης είναι οι τέσσερις Έλληνες οι οποίοι έχουν δηλώσει την πρόθεσή τους να λάβουν μέρος στο φετινό ντραφτ. Πολλές φορές αυτό συμβαίνει ούτως ώστε οι αθλητές να τσεκάρουν το… έδαφος και να δουν τι πιθανότητες υπάρχουν να επιλεγούν όσο το δυνατόν ψηλότερα. Κάθε ντραφτ αποτελεί μία ξεχωριστή ιστορία, καθώς ανάλογα με τη φουρνιά μπορεί ένας γκαρντ, ένας φόργουορντ ή ένας σέντερ να βρεθεί σε καλύτερη θέση.

 

Αυτή είναι και η δουλειά των μάνατζερ. Μαθαίνουν τις προθέσεις των τριάντα ομάδων κι ανάλογα πράττουν.

 

Μέχρι τις 11/6 έχουν δικαίωμα οι αθλητές που επιθυμούν να αποσύρουν τη συμμετοχή τους. Βεβαίως εξαιρούνται όσοι είναι 23 ετών, καθώς τότε μπαίνουν αυτόματα στη διαδικασία.

 

Το πιθανότερο σενάριο θέλει τους παίκτες τους Έλληνες να τσεκάρουν απλώς και να αποσύρουν τη συμμετοχή τους. Ωστόσο αυτό θα ξεκαθαρίσει μέχρι την ημερομηνία που αναφέραμε παραπάνω. Άλλωστε κανείς δεν είναι στο ηλικιακό όριο που καθιστά υποχρεωτική τη συμμετοχή.

 

Τι σημαίνει μία επιλογή στο ντραφτ

 

Αν κάποιος αθλητής επιλεγεί στον πρώτο γύρο του ντραφτ (1-30) τότε κατά πάσα πιθανότητα θα κληθεί να ενταχθεί άμεσα στο ρόστερ της ομάδας. Μάλιστα οι μισθοί είναι στάνταρ ανάλογα με τη θέση που θα βρεθεί. Πολλοί παίκτες που βρέθηκαν στο δεύτερο γύρο του ντραφτ πάντως, δεν μετακόμισαν ποτέ στις ΗΠΑ. Ωστόσο αποτελεί δεδομένα «παράσημο» για κάποιον να βρίσκεται μεταξύ των 60 κορυφαίων αθλητών που επιλέγουν οι καλύτερες ομάδες του κόσμου.

 

Στην πραγματικότητα πάντως υπάρχουν πάρα πολλές περιπτώσεις παικτών που δεν επιλέχτηκαν καν στο ντραφτ αλλά είχαν σπουδαία σταδιοδρομία στο ΝΒΑ… Οπότε δεν παύει να είναι ένα καλό πρώτο βήμα προς την καταξίωση, αλλά τίποτα παραπάνω.

 
© Copyright 2024 Τα πάντα για τον αθλητισμό - MarkaSport