Loading...
Τετάρτη 06 Μάρ 2019
Κατά του νέου αθλητικού νόμου ΕΟΚ και ΕΟΕ (pics)
Κλίκ για μεγέθυνση

Θεωρούν ότι παρεμβαίνει στο αυτοδιοίκητο των ομοσπονδιών

Πολλές αντιδράσεις έχουν προκαλέσει οι διατάξεις του νέου αθλητικού νόμου.

Με ανακοίνωσή της την Τετάρτη (6/3) η Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης εκφράζει τη πλήρη αντίθεσή της, επισημαίνοντας, επισυνάπτοντας και τα σχετικά έγγραφα, ότι παρεμβαίνει στο αυτοδιοίκητο των ομοσπονδιών.

Νωρίτερα και η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή είχε εκφράσει τον προβληματισμό της, καταγγέλλοντας, μάλιστα, ότι οι προτάσεις που κατέθεσε πήγαν στον κάλαθο των αχρήστων.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΕΟΚ: «Την επίσημα διατυπωμένη θέση της παγκόσμιας ομοσπονδίας μπάσκετ, FIBA, από το 2015 και το προηγούμενο σχέδιο αθλητικού νόμου που είχε δοθεί στην  δημοσιότητα, κοινοποίησε σε όλους τους πολιτικούς φορείς η ΕΟΚ. Η γνωστοποίηση έγινε από την Δευτέρα 4/3, μια ημέρα πριν την σύσσωμη αντίθεση της ΕΟΕ με το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου, για τους λόγους που εμείς επικαλούμαστε.

Η Παγκόσμια Ομοσπονδία  ακολουθεί και εφαρμόζει τον Ολυμπιακό καταστατικό χάρτη , όσα αυτός προβλέπει και με τα οποία έρχονται σε πλήρη αντίθεση πλήθος διατάξεων του σχεδίου νόμου που εμφανίστηκε τις τελευταίες ημέρες.

Ειδικά το άρθρο 5 που κάνει σαφή αναφορά στην αυτονομία των ομοσπονδιών  για την εφαρμογή των κανόνων του αθλήματος και την δομή και το καταστατικό λειτουργίας των ιδίων, όπως επίσης και την διεξαγωγή εκλογών χωρίς καμία εξωτερική παρέμβαση.

Είχε δε, ενημερώσει με σαφήνεια από τότε ότι κάθε ενέργεια κρατικής παρέμβασης στο αυτοδιοίκητο των αθλητικών ομοσπονδιών , επισύρει την ποινή του διεθνούς αποκλεισμού της ομοσπονδίας. Κατά συνέπεια, της απαγόρευσης συμμετοχής όλων των Εθνικών ομάδων σε διεθνείς διοργανώσεις, όπως και την τέλεση αυτών στην συγκεκριμένη χώρα.

Η συγκεκριμένη επιστολή, της οποίας η ισχύς είναι διαρκής αφού η FIBA συνεχίζει να λειτουργεί με το ίδιο καταστατικό, επικαιροποιείται με την ύπαρξη πλήθους διατάξεων που παραβιάζουν συγκεκριμένους τρόπους λειτουργίας και στο νέο σχέδιο νόμου».

Η θέση της ΕΟΕ: «H Oλομέλεια της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, στη συνεδρίασή της, συζήτησε εκ νέου και ενδελεχώς το υπό συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή, αθλητικό νομοσχέδιο.

Αποφάσισε ομόφωνα να εκφράσει για μία ακόμα φορά την απόλυτη αντίθεσή της στο περιεχόμενο και το πνεύμα των διατάξεων που αφορούν τον ελληνικό ερασιτεχνικό αθλητισμό, ο οποίος πλήττεται βαρύτατα από δήθεν καινοτόμες νομοθετικές παρεμβάσεις.

Το νέο αθλητικό νομοσχέδιο παραβιάζει με βάναυσο τρόπο, θεμελιώδεις διατάξεις του καταστατικού Ολυμπιακού χάρτη και έρχεται σε ευθεία αντίθεση με την αυτονομία του αθλητικού κινήματος.

Η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή δηλώνει ότι θα προσφύγει πάραυτα στη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή και τις διεθνείς αθλητικές ομοσπονδίες ζητώντας την παρέμβασή τους, προκειμένου να προστατευθεί το αυτοδιοίκητο του ελληνικού αθλητισμού.

Θα κάνει επίσης χρήση κάθε ένδικου μέσου, για να προασπίσει τις διαχρονικές αρχές του αθλητισμού αλλά και να διαφυλάξει τη βιωσιμότητα των αθλητικών ομοσπονδιών και των 7000 ερασιτεχνικών σωματείων, από τη λαίλαπα των ανεφάρμοστων και μη ρεαλιστικών μέτρων που επιφυλάσσει για τη λειτουργία τους, το υπό ψήφιση νομοσχέδιο.

Η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, κορυφαίο θεσμικό όργανο του ελληνικού αθλητισμού, καταγγέλλει στην ελληνική κοινωνία και τη φίλαθλη κοινή γνώμη, ότι στη διάρκεια της διαβούλευσης του συγκεκριμένου νομοσχεδίου, κατέθεσε εγγράφως περισσότερες από 50 προτάσεις, οι οποίες όμως κατέληξαν στον κάλαθο των αχρήστων, καθώς οι περισσότερες και οι πιο σημαντικές δεν εκρίθησαν χρήσιμες από το νομοθέτη και δεν συμπεριελήφθησαν στις διατάξεις του νομοσχεδίου.

Παράλληλα η ΕΟΕ ζητά από τους εκπροσώπους του ελληνικού λαού, τους εκλεγμένους βουλευτές – πολλοί εκ των οποίων προέρχονται από τον αθλητισμό – να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και αναλαμβάνοντας την ιστορική ευθύνη, να καταψηφίσουν το αθλητικό νομοσχέδιο, στη σχετική ψηφοφορία στη Βουλή.

Τέλος, η ΕΟΕ θα χρησιμοποιήσει κάθε τρόπο και μέσο, ώστε να ενημερώσει τα ερασιτεχνικά σωματεία, τους αθλητές και τις αθλήτριες, για τα τεράστια προβλήματα που δημιουργεί το υπό ψήφιση νομοσχέδιο».

 
© Copyright 2019 Τα πάντα για τον αθλητισμό - MarkaSport