Loading...
Πέμπτη 20 Ιούλ 2017
Euro U20: Το εμπόδιο της Λιθουανίας
Κλίκ για μεγέθυνση

 

 

Η Σουηδία και η Τσεχία αποτέλεσαν το πρόγευμα για την Ελλάδα στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Νέων της Κρήτης. Η Γερμανία έμοιαζε (και ήταν) το πρώτο σοβαρό τεστ και το Μαυροβούνιο αποτέλεσε το πρώτο... πρόβλημα. Τα (πραγματικά) δύσκολα, πάντως, μόλις τώρα αρχίζουν για την ομάδα του Ηλία Παπαθεοδώρου.

 

Η Εθνική Νέων αντιμετωπίζει το βράδυ (στις 21:15) τη Λιθουανία στον τέταρτο προημιτελικό του Ευρωμπάσκετ U20, μία ομάδα γεμάτη ταλέντο την οποία γνωρίζει πάντως αρκετά καλά, μιας και βρίσκεται στο δρόμο της γενιάς των 97άρηδων εδώ και τέσσερα χρόνια. Ποια είναι όμως η παρέα του Βάρνας, του Εχοντας και του Μπιρούτις; Το Sport24.gr έκανε τη σχετική έρευνα για την αποψινή αντίπαλο του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος.

Ελλάδα Vs Λιθουανία: Το παρελθόν

 

 

Η συγκεκριμένη λιθουανική γενιά αποτέλεσε εμπόδιο για την Ελλάδα τόσο σε επίπεδο παίδων, όσο και εφήβων. Και τις δύο φορές, πάντως, η Εθνική ήταν αυτή που επικράτησε. Η πρώτη ήταν στο Ευρωμπάσκετ Παίδων του 2013 και συγκεκριμένα στη δεύτερη φάση της διοργάνωσης, όταν η Ελλάδα την είχε νικήσει 68-65.

 

Η Ελλάδα κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο σε εκείνο το τουρνουά, ενώ η Λιθουανία είχε τερματίσει 9η. Το δεύτερο συναπάντημα των δύο ομάδων ήταν στο Ευρωμπάσκετ Εφήβων του 2015, όταν η Ελλάδα επικράτησε στον ημιτελικό με 68-58 και εν συνεχεία κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο. Η “Λιέτουβα” πήρε το χάλκινο σε εκείνο το τουρνουά στον Βόλο.

Οι απόντες και τα πεπραγμένα των 97άρηδων Λιθουανών

 

 

 

Η Λιθουανία δεν έχει τη βοήθεια των τριών καλών 98άρηδων (Σεντεκέρσκις, Κουλμπόκα, Μασιούλις) στην Κρήτη, ωστόσο δεν παύει να είναι μία από τις πιο ποιοτικές ομάδες του Ευρωμπάσκετ. Οι Βάρνας, Μπελιάουσκας, Έχοντας, Μπιρούτις, Ντιενίνις, Κβενταραβίτσιους κατέκτησαν μαζί το χάλκινο μετάλλιο στο Ευρωμπάσκετ Εφήβων το 2015, ενώ οι τέσσερις πρώτοι συμμετείχαν και στο περσινό Ευρωμπάσκετ Νέων, στο οποίο η Λιθουανία τερμάτισε 2η.

 

Όπλο η επίθεση, ψεγάδι η άμυνα

 

 

 

Η “Λιέτουβα” διαθέτει μία από τις καλύτερες επιθέσεις του τουρνουά. Για την ακρίβεια την 3η καλύτερη (86,3π. μ.ό.). Είναι ακόμα 4η σε ποσοστό ευστοχίας εντός πεδιάς (44,5%) και στα τρίποντα (35,8%), η 3η πιο εύστοχη από τη γραμμή των ελευθέρων βολών (73,5%), 3η σε ασίστ (18,8 μ.ό.), 4η στα ριμπάουντ (43,8 μ.ό.) και στα κλεψίματα (9,5 μ.ό.). Επιθετικά, λοιπόν, δεν έχει πολλά ψεγάδια.

 

Αντιθέτως, η άμυνα δεν αποτελεί και το καλύτερο της στοιχείο -παρά την πολύ βελτιωμένη εικόνα που έδειξε στον προημιτελικό με τη Σλοβενία. Έχει αδυναμία στην περιφερειακή άμυνα και είναι ιδιαίτερα ευάλωτη στο transition. Δέχεται 19,5 πόντους στον αιφνιδιασμό κατά μέσο όρο στη διοργάνωση, ένας αριθμός που εκτοξεύτηκε από τους 36 που δέχτηκε στην ήττα από το Ισραήλ, τη μοναδική που έχει υποστεί μέχρι στιγμής στο τουρνουά.

Το παιχνίδι της Λιθουανίας

 

 

 

Γενικά η Λιθουανία ψάχνει πολύ τους δύο ψηλούς της στην επίθεση. Ο Μπιρούτις και ο Εχοντας αποτελούν τους κύριους επιθετικούς άξονες, είτε στο low post, είτε μέσα από pick 'n' rolls, ενώ υπάρχει πλειάδα παικτών που μπορεί να σουτάρει από μακρινή απόσταση. Όπως και το Μαυροβούνιο, έτσι και η Λιθουανία στηρίζεται σε λίγους παίκτες, έχει όμως πολύ πιο “γεμάτο” ρόστερ και περισσότερες επιθετικές επιλογές.

 

Το rotation του Μάριους Κιλτιναβίτσιους περιλαμβάνει πάντως 8-9 παίκτες, με τους Μπελιάουσκας, Βάρνας, Εχοντας, Μπιρούτις να αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ομάδας. Η συγκεκριμένη πεντάδα εκδηλώνει συνολικά 50,8 από τις 66,2 επιθέσεις της Λιθουανίας κατά μέσο όρο, δηλαδή το 76,7%, ενώ είναι υπεύθυνη και για τους 65,3 από τους 86,3 πόντους που σημειώνει ανά αγώνα.

Τα αποτελέσματα στο Ευρωμπάσκετ

 

 

 

Με Ουκρανία 92-79

 

Με Ισραήλ 88-94

 

Με Λετονία 89-61

 

Με Σλοβενία 76-61 ("16")

Οι "Big Three"

 

 

 

Μαρτίνας Εχοντας (19,5π., 9,0ρ., 2,5ασ., 1,5κ., 55,8%σ., 81,1%β.)

 

Λαουρίνας Μπιρούτις (16,3π., 9,0ρ., 1,8κ., 68,4%σ.)

 

Μαρτίνας Βάρνας (12,5π., 5,5ρ., 3,3ασ., 42,9%τρ.)

 

Ο Μαρτίνας Βάρνας είναι ο πιο διαφημισμένος Λιθουανός. Είναι ο παίκτης με το μεγαλύτερο επιθετικό ταλέντο, ένας αθλητικός σμολ φόργουορντ που μπορεί να σκοράρει με κάθε τρόπο και να δημιουργήσει για τους συμπαίκτες του. Είναι όμως και αυτός με τη μικρότερη εξέλιξη από τους “Big Three” της γενιάς του 1997, οι οποίοι βρίσκονται μαζί σε κάθε ομάδα από το 2013 και ύστερα.

 

Οι άλλοι δύο είναι ο Λαουρίνας Μπιρούτις και ο Μαρτίνας Εχοντας, που τυγχάνει να είναι και οι κορυφαίοι παίκτες της Λιθουανίας στο Ευρωμπάσκετ. Ο πρώτος είναι ένας αθλητικός σέντερ ύψους 2,16μ., που τρέχει εξαιρετικά το γήπεδο για το ύψος του, δρα αποκλειστικά στο low post και έχει πολύ καλά τελειώματα, τόσο με το αριστερό χέρι (το “καλό” του), όσο και με το δεξί.

 

Ο Εχοντας είναι ο καλύτερος και ο πιο συνεπής παίκτης της Λιθουανίας. Και στις δύο πλευρές του παρκέ. Αθλητικός πάουερ φόργουορντ, με όμορφες δυναμικές κινήσεις γύρω από το καλάθι και καλό σουτ από τα 4-5 μέτρα. Ο Εχοντας και ο Μπιρούτις συνθέτουν πιθανότατα την καλύτερη φροντ λάιν της διοργάνωσης.

Προσοχή και σε αυτούς...

 

 

 

Η Λιθουανία έχει ξεκάθαρους πρωταγωνιστές, αλλά και πολλούς “κομπάρσους” που μπορούν να κάνουν τη διαφορά σε έναν αγώνα. Ο ταχύτατος και γεμάτος ενέργεια Λαουρίνας Μπελιάουσκας (8,0π., 7,0ασ., 3,5ρ.), ο βασικός πόιντ γκαρντ της ομάδας, παίρνει πολλές προσπάθειες (αν και σουτάρει με ποσοστό 28,8%) και χρειάζεται προσοχή, όπως και ο Μπερούτσκα, το πέμπτο μέλος της αρχικής πεντάδας.

 

Ο Λουκοσιούνας είναι ο πιο σημαντικός παίκτης που έρχεται από τον πάγκο και είναι πάντα... οπλισμένος και έτοιμος να εκτελέσει, ενώ το rotation συμπληρώνουν δύο περιφερειακοί που έχουν κυρίως αμυντικές αποστολές, ο Ντιενίνις και ο Κατσιούσκα.

 

 

 

 
© Copyright 2024 Τα πάντα για τον αθλητισμό - MarkaSport