Loading...
Πέμπτη 16 Απρ 2020
Μπερτομεου΅ “Πιστεύουμε ότι δεν μπορούμε να πάμε πιο μακριά από τον Ιούλιο”
Κλίκ για μεγέθυνση
Η προαναγγελία της συνέντευξης Τύπου του Τζόρντι Μπερτομέου δημιούργησε προσδοκίες ότι υπήρχε κάτι σημαντικό για να ανακοινωθεί σχετικά με την τύχη της φετινής Ευρωλίγκας, αλλά τελικά… άνθρακες ο θησαυρός. Ο εκτελεστικός διευθυντής της Ευρωλίγκας δεν είχε καμία είδηση να δώσει, καθώς, όπως είπε, καμία απόφαση δεν έχει ληφθεί και δεν πρόκειται να ληφθεί πριν από το τέλος Απριλίου ή τις αρχές Μαΐου. Παραδέχθηκε μόνο δύο πράγματα: α) Ότι κατά πως όλα δείχουν, ακόμα κι αν αρχίσουν ξανά οι αγώνες, θα διεξαχθούν κεκλεισμένων των θυρών. β) Ότι εξετάζεται το εναλλακτικό πλάνο διεξαγωγής φάιναλ έιτ, αντί πλέι οφ, σε μία πόλη. Παραδέχθηκε επίσης ότι το φάιναλ φορ της Κολωνίας δεν πρόκειται να γίνει τον Μάιο.

Επανέλαβε πως θα γίνει ό,τι είναι δυνατό για να ολοκληρωθεί η φετινή σεζόν, αλλά είναι σημαντικό ότι έδωσε deadline για να συμβεί αυτό, εφόσον επαναρχίσει. “Πιστεύουμε ότι δεν μπορούμε να πάμε πιο μακριά από τον Ιούλιο”, είπε. Άρα ό,τι είναι να γίνει, θα γίνει μέχρι τις 31 Ιουλίου.

Τέλος άφησε να εννοηθεί ότι υπάρχει ζήτημα στη συνέχιση της συνεργασίας με τον κεντρικό χορηγό, την Turkish Airlines, και δεν αποκλείεται η συνεργασία αυτή να λήξει.

Αναλυτικά όσα είπε ο Τζόρντι Μπερτομέου:

“Καλησπέρα, εύχομαι σε όλους να είναι υγιείς, σε αυτή την δύσκολη περίοδο. Έχει περάσει κάτι παραπάνω από ένας μήνας που σταμάτησε η διοργάνωση. Δυστυχώς δεν είχαμε την ευκαιρία να τα πούμε όλο αυτό το διάστημα, όπως συμβαίνει υπό φυσιολογικές συνθήκες.

Είμαστε σε μια περίσταση που δεν έχουμε ξανασυναντήσει σε επίπεδο υγείας παγκοσμίως. Θα πρέπει να περιμένουμε και να δούμε την εξέλιξη της πανδημίας. Αυτό που έχει προτεραιότητα, αυτό που μετράει, είναι η υγεία των ανθρώπων. Υποχρεωθήκαμε να σταματήσουμε τις διοργανώσεις μας στις 12 Μαρτίου. Το κάναμε μερικές ώρες πριν προκύψει το πρώτο θετικό δείγμα στην Ευρωλίγκα.

Μιλάμε με όλες τις ομάδες, τους παίκτες, τους προπονητές για την κατάσταση. Έχουμε κάνει δύο τηλεδιασκέψεις για να συζητήσουμε τα θέματα. Ψάχνουμε για λύσεις, για να δούμε πώς οι σύλλογοι θα είναι βιώσιμοι. Ευελπιστούμε σε αποτελέσματα σύντομα. Συνεχίζουμε να αναλύουμε τις περιστάσεις. Πιστεύουμε πως σύντομα θα ξέρουμε ποιο θα είναι το αποτέλεσμα, αν θα συνεχιστεί η σεζόν, αν θα ολοκληρωθεί κι αν αποφασιστεί να συνεχιστεί, κάτω από ποιες συνθήκες θα συνεχιστεί.

Θέλουμε να συνεχιστούν οι διοργανώσεις μας. Μπορεί οι φίλαθλοι να μην είναι σε θέση να βρίσκονται στο γήπεδο, αλλά η τηλεόραση και οι ομάδες θα είναι σε θέση να τους προσφέρουν προϊόν. Θέλουμε να το κάνουμε, αλλά μόνο εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες. Δεν θα θέσουμε σε κίνδυνο την υγεία κανενός, ούτε παίκτη, ούτε προπονητή, ούτε κανενός.

Θέλουμε να ολοκληρωθεί η σεζόν με το υπάρχον σύστημα διεξαγωγής. Έχουμε ένα πρωτόκολλο, που προσφέρει τρεις ημέρες προθεσμία για επιστροφή όλων στις πόλεις, δύο εβδομάδες καραντίνας και δύο εβδομάδες προπονήσεων πριν αρχίσουν πάλι οι αγώνες.

Πρέπει να περιμένουμε ότι ίσως δεν καταφέρουμε να ολοκληρώσουμε τη σεζόν με το υπάρχον σύστημα διεξαγωγής. Είναι προφανές ότι έχουμε περισσότερους περιορισμούς από τα εθνικά πρωταθλήματα. Υπάρχει ένα εναλλακτικό πλάνο για να γίνουν οι αγώνες σε μία πόλη που πληροί τις προϋποθέσεις και να πάμε σε Final Eight για να βγει ο πρωταθλητής. Προτεραιότητα όμως αποτελεί η υγεία όλων. Το ίδιο ισχύει για το EuroCup. Κι εδώ δουλεύουμε σε διαφορετικά σενάρια, όπως αυτό του να γίνουν οι αγώνες σε μία περιοχή.

Δουλεύουμε καθημερινά για τους προϋπολογισμούς για το φινάλε της σεζόν. Εκπονούμε σχέδια για να διασφαλίσουμε την υγεία και την ασφάλεια όλων. Δουλεύουμε όλα αυτά, αλλά προς το παρόν, σήμερα, δεν μπορούμε να πάρουμε κάποια απόφαση. Πιθανότατα κατά το τέλος του μήνα, ή μέσα στον Μάιο, θα έχουμε πιο ξεκάθαρη εικόνα μαζί με τις ομάδες.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλα τα στελέχη των ομάδων, τους παίκτες, τους προπονητές και όλους τους εμπλεκομένους, που δουλεύουν μαζί μας για να βρεθεί μια όσο το δυνατόν καλύτερη λύση. Στόχος είναι να παρέχουμε θέαμα στον κόσμο, να του επιστρέψουμε όσα μας δίνει αυτός.

Σκεφτόμαστε επίσης το μέλλον. Είναι προφανές πως ο αθλητισμός θα έχει επιπτώσεις από την πανδημία, θα δημιουργηθεί ένα πλαίσιο αβεβαιότητας. Παράλληλα όμως θα έχουμε κάποια σταθερές για να βαδίσουμε.

Η κρίση θα μας βοηθήσει να λύσουμε θέματα δομής, που είχαμε για χρόνια. Προς το παρόν όμως, προτεραιότητα είναι να μιλάμε με τις ομάδες και όλους τους εμπλεκομένους για να βρεθεί μια λύση και να είμαστε σε θέση να γυρίσουμε στο γήπεδο”.

Μετά την αρχική του τοποθέτηση ο Τζόρντι Μπερτομέου απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων. Ρωτήθηκε:

Για πόλεις που ενδεχομένως είναι υποψήφιες να διοργανώσουν ένα φάιναλ έιτ στην Ευρωλίγκα, εφόσον αυτό αποφασιστεί: “Όχι. Έχουμε όμως κάποια προαπαιτούμενα για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο. Όπως τα γήπεδα να είναι σε θέση να φιλοξενήσουν αγώνες της Ευρωλίγκας, όπως επίσης ποια αγορά έχει πληγεί περισσότερο από αυτή την κρίση. Τη δεδομένη χρονική στιγμή είναι αδύνατο να αξιολογήσουμε το δεύτερο. Κοιτάμε την κατάσταση και εστιάζουμε σε όλα τα βήματα: υγεία των αθλητών, εγκαταστάσεις, περιβάλλον ασφαλές για όλους. Είναι αδύνατο να κάνουμε σήμερα μια ανακοίνωση πάνω σε αυτό. Δουλεύουμε σε διαφορετικές εναλλακτικές”.

Για το πώς θα αντιμετωπιστεί ενδεχόμενος φόβος ή απροθυμία των παικτών να επιστρέψουν στην αγωνιστική δράση: “Πρέπει να σεβαστούμε όλες τις απόψεις και τις θέσεις. Τις καταλαβαίνουμε όλες τις ανησυχίες. Το δεύτερο είναι ότι βάσει των αρχών μας, δεν θα δώσουμε ένα πλάνο για τη συνέχεια της διοργάνωσης προτού να έχουμε κάποιες σταθερές για να συνεχιστούν οι αγώνες. Θα είναι ξεκάθαρο αυτό πριν πάμε στη διαδικασία να γίνουν πάλι αγώνες. Πώς θα τους πείσουμε; Με ειλικρίνεια. Να δουν όλοι πώς σχεδιάζουμε το πλάνο μας και ποια θα είναι η εκτέλεσή του. Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να νιώσουν όλοι άνετα με την απόφαση. Βασική αρχή μας θα είναι η ειλικρίνεια, κι αυτό έχει να κάνει με τα μέτρα που θα πάρουμε. Θα τα επικοινωνήσουμε στους παίκτες και τους προπονητές”.

Για τα δομικά θέματα που θέλει να λύσει: “Υπάρχουν κάποια θέματα που δεν είναι τέλεια, κι αυτό το καταλαβαίνουν όλοι. Υπάρχουν προβλήματα που προκύπτουν από το γεγονός πως δεν δημιουργήθηκε η διοργάνωση από μηδενική βάση, αλλά μέσα από την εξέλιξή της. Οι βελτιώσεις που κάναμε τα τελευταία χρόνια είναι σημαντικές, αλλά δεν είναι η λύση για όλα. Υπάρχουν δομικά θέματα που δεν αντιμετωπίσαμε εντελώς τα τελευταία χρόνια, όπως η ομοιογενής εξάπλωση της διοργάνωσης σε πιο μεγάλες αγορές. Αυτό είναι το πλάνο μας. Πριν από 20 χρόνια, για παράδειγμα, μία από τις χώρες που είναι σημαντικές για εμάς, η Γερμανία, δεν είχε τη δυνατότητα συμμετοχής στην Ευρωλίγκα. Θέλουμε να μην εξαρτώνται οι σύλλογοι αποκλειστικά από τους ιδιοκτήτες τους, να περιορίσουμε αυτή την εξάρτηση. Δεδομένης της κατάστασης, θα χρειαστούμε οι άνθρωποι της αγοράς να είναι πιο αποδοτικοί και ενεργοί από ποτέ, για να στηρίξουν όλο το οικοδόμημα, τις ομάδες και τη διοργάνωση για να είναι ασφαλείς οικονομικά”.

Για το αν υπάρχει καταληκτική ημερομηνία ώστε να συνεχιστεί με τον έναν ή τον άλλο τρόπο η φετινή διοργάνωση: “Πιστεύουμε ότι δεν μπορούμε να πάμε πιο μακριά από το τέλος του Ιουλίου. Αν πάμε σε αγώνες τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, αυτό θα θέσει σε κίνδυνο την επόμενη χρονιά και το πλάνο που υπάρχει. Αν βάλουμε αγώνες εκείνη την περίοδο θα έχουμε ήδη πολλά προβλήματα, σε μια κατάσταση που ούτως ή άλλως είναι σφιχτή από θέμα ημερομηνιών για τους αγώνες. Από τους αγώνες, μέχρι τις προετοιμασίες και τις διακοπές, όλα θα επηρεαστούν αν το τραβούσαμε τόσο μακριά”.

Για το πότε θα ληφθούν οι αποφάσεις σχετικά με την τύχη της φετινής σεζόν: “Πιστεύω πως δεν μπορεί να ειπωθεί κάτι πριν από τα μέσα του Μαΐου, ίσως μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα. Δεν μπορούμε να προδικάσουμε κάτι γιατί, όπως είπα, εξετάζουμε τι συμβαίνει σε κάθε χώρα”.

Για τα συμβόλαια των παικτών: “Ξεκινήσαμε να συζητάμε γι’ αυτό το θέμα ήδη τρεις μέρες μετά τη διακοπή της διοργάνωσης. Αρχίσαμε να αναλύουμε τις συνθήκες βάσει των διαφορετικών νομοθεσιών και των όρων. Υπάρχουν πολλές δυσκολίες λόγω των αγορών ανά χώρα. Συζητήσαμε με τις ομάδες το ενδεχόμενο να καταλήξουμε σε μια συλλογική λύση, που θα φορά όλες τις ομάδες εξίσου. Είναι προφανές πως οι σύλλογοι θα έχουν μεγάλες απώλειες από αυτή την πανδημία. Αυτό που πιστεύουμε είναι ότι, και πιστεύω ότι οι παίκτες είναι σύμφωνοι, οι παίκτες θα πρέπει να είναι μέρος της λύσης. Εκτιμώ πολύ την στάση που τηρούν τόσο οι προπονητές όσο και οι παίκτες μέχρι στιγμής. Αντιλαμβάνονται και σέβονται το γεγονός πως οι σύλλογοι πρέπει να επιβιώσουν για να υπάρχει συνέχεια. Μετά την πρώτη συζήτηση που κάναμε με τις ομάδες, αποφασίσαμε να συνεχίσουμε τις συζητήσεις με την Ένωση Παικτών για να έχουμε όλες τις απαντήσεις για τα δύο διαφορετικά πλάνα: τη συνέχιση ή τη διακοπή της διοργάνωσης. Περιμένω κάποια συμφωνία και συμπέρασμα σύντομα. Θα έχουμε λύση για όλους, μέσα από εγγυήσεις ότι μέσω της συλλογικής συμφωνίας δεν θα έχουν οποιοδήποτε άλλο πρόβλημα. Με αυτή τη συλλογική σύμβαση εργασίας, όλοι θα έχουν την ίδια αντιμετώπιση.Μόλις προκύψει αυτή η συμφωνία, όλες οι ομάδες και οι παίκτες θα την εφαρμόσουν”.

Για τον τρόπο με τον οποίο θα επιλεγούν οι ομάδες που θα παίξουν στο φάιναλ έιτ, εφόσον αυτό αποφασιστεί: “Αν φτάσουμε στο σημείο να πάμε σε φάιναλ έιτ με διαφορετικό χρονικό πλάνο, θα εξετάσουμε όλα τα δεδομένα. Δεν θα έχουμε διαφορετική αντιμετώπιση στην Ευρωλίγκα σε σχέση με το Eurocup. Πρωτεύον όμως είναι η υγεία και η ασφάλεια όλων”.

Για τις ομάδες που έχουν ήδη προχωρήσει σε περικοπές των συμβολαίων των παικτών: “Δεν μπορώ να πω κάτι πάνω σε αυτό, γιατί δεν ξέρω πώς κινείται κάθε ομάδα. Αν κάποια έκοψε ένα συμβόλαιο, είναι δική της ευθύνη, όχι δική μας. Τονίσαμε την ανάγκη να μεταφερθεί στους παίκτες το γεγονός ότι οι παίκτες έπρεπε να μείνουν στην πόλη για να είμαστε πιο κοντά στην επανεκκίνηση της σεζόν. Είναι λογικό σε πολλές περιπτώσεις οι παίκτες να επέστρεψαν στην πατρίδα τους, κοντά στην οικογένειά τους. Αν όμως μια ομάδα έχει κόψει ένα συμβόλαιο, δεν θα είναι σε θέση να υπογράψει νέο συμβόλαιο ή να προσθέσει παίκτη. Δεν θα έχει δικαίωμα συμμετοχής”.

Για το αν υπάρχει σκέψη να απονεμηθούν wild cards ενόψει της νέας σεζόν, δεδομένου ότι πολλά πρωταθλήματα διακόπηκαν χωρίς να αναδειχθεί πρωταθλητής: “Δεν σκεφτόμαστε ακόμη κάτι τέτοιο. Έχουμε εστιάσει στο υπόλοιπο της φετινής σεζόν και στο πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα. Δεν πάμε στην επόμενη σεζόν, γιατί δεν ξέρουμε ακόμη τι θα γίνει με τη φετινή. Αν καταφέρουμε να τελειώσουμε για φέτος, θα πορευτούμε με βάση τα ήδη γνωστά βήματα για να δοθούν οι θέσεις στην επόμενη σεζόν. Όσον αφορά το γεγονός πως κάποια πρωταθλήματα έχουν διακοπεί οριστικά, θα έχουμε πρόβλημα να βρούμε μια λύση πάνω σε αυτό, μια λύση που θα είναι ίδια για όλους. Ελπίζω να μην φτάσουμε σε αυτό το σημείο, εφόσον τελειώσουμε τη φετινή σεζόν. Ειδικότερα για το Eurocup. Όσον αφορά στην Ευρωλίγκα, δε νομίζω ότι υπάρχει λόγος να σκεφτόμαστε ποιος θα είναι και ποιος δεν θα είναι στη διοργάνωση. Δεν θα αλλάξουμε την πολιτική μας να έχουμε μια ομάδα από τα Βαλκάνια (εννοεί την ABA Liga) στην Ευρωλίγκα”.

Για το μέγεθος των οικονομικών συνεπειών που θα υποστεί η διοργάνωση από την επιδημία του κορωνοϊού: “Είμαστε σε συνεχείς επαφές με τους χορηγούς, τους media partners και όλους τους εμπλεκομένους της διοργάνωσης. Θέλουμε να έχουμε ένα ασφαλές περιβάλλον. Πολλές εταιρείες προσπαθούν να προστατεύσουν το ρευστό τους και παίρνουν μέτρα. Είναι νωρίς να πούμε πώς θα εξελιχθεί αυτό και πόσο θα επηρεάσει την οικονομία μας. Όλες οι συζητήσεις που κάνουμε γίνονται με βάση την κατανόηση και την ανάγκη να τελειώσουμε τη σεζόν. Όλοι βλέπουν ότι είναι σημαντικό να ολοκληρωθεί η φετινή χρονιά. Όταν δούμε πώς θα τελειώσει η σεζόν, τότε θα έχουμε μια πιο ακριβή εικόνα για το θέμα. Θα ξαναπώ όμως ότι το πιο σημαντικό είναι να διασφαλιστεί η υγεία όλων, των παικτών, των προπονητών και των μελών των ομάδων. Επειδή για παράδειγμα μπορεί η τηλεόραση να θέλει να γίνουν οι αγώνες, δεν σημαίνει ότι θα το κάνουμε. Προέχει η ασφάλεια και η υγεία των παικτών. Είμαστε περήφανοι που οι δικοί μας τηλεοπτικοί συνέταιροι αφουγκράζονται αυτή την τάση και είναι μαζί μας, στηρίζουν την ίδια λογική”.

Για το αν όσα συμβαίνουν στην Κίνα μπορούν να χρησιμεύσουν ως πυξίδα και για την Ευρωλίγκα: “Δεν κοιτάζουμε μόνο την Κίνα, αλλά όλα τα ομαδικά αθλήματα σε όλο τον πλανήτη. Το γεγονός πως το CBA διεκόπη δείχνει ότι πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι όλα τα μέτρα είναι αρκετά για να συηνεχιστεί η διοργάνωση. Έχουμε ξεκάθαρη ιδέα για αυτό που συμβαίνει. Δεν θα προτείνουμε κάποιο πλάνο που εμπεριέχει ρίσκο. Αν δούμε ότι πρέπει να διακοπεί οριστικά η διοργάνωση, θα το κάνουμε”.

Για τις δυσκολίες που υπάρχουν από τη διαφορετική αντιμετώπιση της επιδημίας από τις διάφορες ευρωπαϊκές χώρες: “Είναι δύσκολο να δούμε αυτή την στιγμή ότι θα γίνουν οι αγώνες κανονικά για την κανονική περίοδο, λόγω των περιορισμών που υπάρχουν μεταξύ των χωρών για τις μετακινήσεις. Δεν χτίζουμε πάνω σε μια φούσκα. Εξετάζουμε τι συμβαίνει σε κάθε χώρα ξεχωριστά. Αν με ρωτάς για το εναλλακτικό πλάνο, πρέπει να διαλέξουμε μια χώρα που μπορεί να αναλάβει μια τέτοια διοργάνωση. Να αξιολογήσουμε πόσο έχει πλήξει ο κορονοϊός τη χώρα, κι αν επίσης πληρούνται οι προϋποθέσεις υγείας και ασφάλειας για όλους όσοι θα πάνε εκεί. Αυτό εξετάζουμε τώρα. Μιλάμε με διαφορετικές πόλεις, για να εξετάσουμε διαθεσιμότητα και πιθανότητες”.

Για το αν υπάρχει σκέψη για νοκ άουτ αγώνες προκειμένου να λήξει σύντομα η κανονική περίοδος: “Δεν θέλω να μπω σε εικασίες και υποθετικά σενάρια. Είναι πολλές ομάδες που παλεύουν για την είσοδο στην οκτάδα. Δεν θα ήταν δίκαιο από αθλητικής πλευράς να επηρεάσουμε αυτόν τον παράγοντα και να τον παρακάμψουμε”.

Για το αν υπάρχει εκτίμηση για την οικονομική ζημιά της διοργάνωσης: “Ειλικρινά, όχι. Δεν είχαμε φτάσει σε κάτι τέτοιο. Άλλαξαν τα πάντα λόγω του κορονοϊού”.

Για το αν θα ανανεωθεί το συμβόλαιο με την Turkish Airlines: “Μετά από δέκα χρόνια συνεργασίας με την Turkish Airlines έχουμε υψηλά επίπεδα κατανόησης μεταξύ μας. Πριν από ένα μήνα είδαμε ότι είναι κοινή επιθυμία να συνεχιστεί η συνεργασίας μας, αλλά αντιλαμβανόμαστε ότι ο τουρισμός και οι αερομεταφορές έχουν επηρεαστεί. Ελπίζω και εύχομαι σύντομα όλο αυτο το πρόβλημα θα επιλυθεί σύντομα. Θέλουμε να συνεχίσουμε μαζί. Όσον αφορά την ELPA, εκπροσωπούν τα 2/3 των παικτών της διοργάνωσης. Ξέρουμε και πιστεύουμε ότι είναι ο σωστός συνέταιρος και γι αυτό μιλάμε μαζί τους. Οτιδήποτε θα είναι εκτός μίας συμφωνίας με την ELPA δεν θα επηρεάσει όσους βρίσκονται εκτός της Ένωσης Παικτών”.

Για το αν υπάρχει σχεδιασμός για την επόμενη σεζόν: “Είναι προφανές ότι η επόμενη σεζόν θα επηρεαστεί. Δεν ξέρουμε όμως τον βαθμό, αυτήν την στιγμή. Όταν μιλάμε για την επόμενη σεζόν, θα πρέπει να μιλάμε με αξιόπιστα δεδομένα, όχι για αισθήσεις ή εικασίες. Μόνο για ό,τι είναι δεδομένο. Τώρα όλοι προσπαθούν να αντιληφθούν και να προβλέψουν τι θα γίνει. Αυτό που χρειάζεται όμως είναι μια πιο ακριβής και ξεκάθαρη θέση, για να δοθεί μια ουσιαστική απάντηση για το μέλλον. Όταν θα έχουμε εικόνα για το μέχρι πότε δεν θα γίνονται αγώνες χωρίς φιλάθλους, θα μπορούμε για παράδειγμα να δούμε τι θα γίνει με τα εισιτήρια και πόσο θα επηρεαστούν όλοι. Δεν βιαζόμαστε να σχεδιάσουμε την επόμενη χρονιά. Συλλέγουμε πληροφορίες για να είμαστε σε θέση τον Ιούνιο να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που θα έχουμε την επόμενη χρονιά”.

Για το πόσο θα επηρεάσει η καραντίνα ειδικά τους παίκτες από τις ΗΠΑ: “Αυτό δεν είναι δική μας ευθύνη, αλλά των εκάστοτε χωρών και των μέτρων που έχουν. Αν ένας παίκτης δεν μπορεί να παίξει σε έναν αγώνα, είναι ευθύνη της ομάδας και αυτή θα πρέπει να υποστεί τις συνέπειες. Δεν μπορούμε να λύσουμε αυτό το πρόβλημα. Κατανοούμε τις ανησυχίες των παικτών, που θέλουν να είναι κοντά στην οικογένειά τους. Ταυτόχρονα όμως πρέπει να δούμε ότι οι παίκτες θα πρέπει, εν συνεχεία, να επιστρέψουν στις ομάδες”.

Για το τι θα γίνει σε περίπτωση οριστικής διακοπής με τις ομάδες, όπως η Βαλένθια, που θα πρέπει να βρίσκονται μέσα στην πρώτη οκτάδα ώστε να παίξουν και του χρόνου στην Ευρωλίγκα: “Αυτό αφορά τα εθνικά πρωταθλήματα, για το πώς θα καταλήξουν οι θέσεις των ομάδων. Για παράδειγμα στη Λιθουανία είδαμε ότι η Ζάλγκιρις αναδείχθηκε πρωταθλήτρια, αλλά στην Ιταλία δεν δόθηκε κάπου ο τίτλος. Είναι διαφορετικές περιπτώσεις ανά χώρα. Δεν μπορώ να προδικάσω κάτι τώρα, από την στιγμή που είναι κάτι που αφορά τις λίγκες ξεχωριστά. Σήμερα είναι πολύ νωρίς να σκεφτούμε και να συζητήσουμε αυτό το ενδεχόμενο. Δεν υπάρχει λόγος να συζητάμε κάτι τέτοιο”.

Για το αν ανησυχεί με όσα ακούγονται περί περικοπών στον στρατηγικό εταίρο της Ευρωλίγκας, την εταιρεία IMG: “Ως άτομο, όχι ως παράγοντας, αντιλαμβάνομαι πως δεν έχουμε ξαναζήσει κάτι τέτοιο. Αν αυτό επηρεάσει άσχημα τη διοργάνωση, είναι νωρίς να το πούμε. Έχουμε περάσει από διαφορετικές καταστάσεις και περιστάσεις. Δεν μπορούμε να πούμε ότι όλα αυτά ήταν εύκολα. Θα κάνουμε το ίδιο τώρα, με την ίδια αφοσίωση. Θέλουμε να δημιουργήσουμε μια ευρωπαϊκή λίγκα, κι αυτό δεν αλλάζει. Όσον αφορά στην IMG, έχουμε τακτική επικοινωνία. Δεν υπάρχει όμως λόγος να ανησυχούμε για κάτι που αφορά όλες τις εταιρείες, δεν είναι η μοναδικοί που περιόρισαν τα έξοδα με τους μισθούς. Κι εμείς το κάναμε, περικόψαμε τους μισθούς μας. Αυτό που κάνει η IMG είναι αυτό που κάνουν όλοι, για να διαχειριστούν την κρίση”.

Για την πόλη που θα φιλοξενήσει ένα φάιναλ έιτ στο Eurocup και για το αν έχει ληφθεί απόφαση για το ποια ομάδα της ABA Liga θα παίξει τη νέα σεζόν στην Ευρωλίγκα: “Είμαι ενήμερος για ό,τι έχουν δηλώσει οι δύο παράγοντες, αλλά δεν έχουμε συζητήσει μαζί τους γι’ αυτή την πιθανότητα. Όλα είναι εικασίες, κι αυτό γιατί πρωτεύον είναι να δούμε πώς θα μπορέσει να συνεχιστεί το Eurocup. Αυτό είναι το μοναδικό ζήτημά μας για το θέμα. Μπορώ να σε διαβεβαίωσω ότι δεν είχαμε οποιαδήποτε συζήτηση με τη Βίρτους, την Παρτίζαν ή άλλη ομάδα για το φάιναλ έιτ. Όσον αφορά στην ABA Liga, δεν μας βοηθά το γεγονός πως δεν υπάρχει ομοιογένεια μεταξύ των πρωταθλημάτων για τις αποφάσεις που παίρνουν. Αυτή η έλλειψη ομοιογένειας και κοινής δουλειάς δεν μας βοηθάει για να πάρουμε τις ίδιες αποφάσεις για όλους. Η Ευρωλίγκα βασίζεται σε κριτήρια που αφορούν την πορεία μιας ομάδας στην ABA Liga, για παράδειγμα. Επίσης, δεν τίθεται θέμα να μην υπάρχει μια ομάδα από εκεί στη διοργάνωση. Αν χρειαστεί να πάμε από λίγκα σε λίγκα για να βρούμε μια λύση για την επόμενη σεζόν, θα το κάνουμε”.

Για το αν θα υπάρχουν φίλαθλοι στις εξέδρες σε ενδεχόμενο φάιναλ έιτ ή ακόμα και στους αγώνες της επόμενης σεζόν: “Η πιο ρεαλιστική προσέγγιση για το υπόλοιπο της φετινής σεζόν έχει να κάνει με αγώνες χωρίς την παρουσία φιλάθλων. Δεν είναι ρεαλιστικό να σκεφτόμαστε σενάρια με κόσμο στα γήπεδα για φέτος. Είμαι όμως αισιόδοξος για την επόμενη σεζόν. Θα προσαρμοστούμε στις νέες συνθήκες, θα τηρούμε όλα τα πρωτόκολλα ασφάλειας. Ελπίζω πως θα ξεκινήσουμε τη σεζόν με κόσμο στα γήπεδα, αυτή είναι η ελπίδα μου. Αν δεν είναι εφικτό αυτό, τότε θα πρέπει να είμαστε ευέλικτοι και να βρούμε λύσεις. Ελπίζω πως όλο αυτό θα τελειώσει με την ολοκλήρωση της φετινής σεζόν και δεν θα επηρεάσει την επόμεν
 
© Copyright 2021 Τα πάντα για τον αθλητισμό - MarkaSport