Loading...
Τρίτη 26 Νοέ 2019
ΒΑΣΙΛΗΣ ΝΤΑΚΟΥΡΗΣ Η έγγραφη πρόταση προς την Γενική Συνέλευση της ομοσπονδίας (Προς το ΔΣ της ΕΟΚ, των Ενώσεων και των Τοπικών Επιτροπών)
Κλίκ για μεγέθυνση

Έχοντας ήδη καταγγείλει την ένοχη σιωπή της ηγετικής ομάδας της ομοσπονδίας στις έγγραφες και δημόσιες καταγγελίες για την χειραγώγηση των εκλογών και τις αυθαιρεσίες που λαμβάνουν μέρος κατά την διάρκεια τους, ήρθε η στιγμή να δημοσιοποιηθούν αναλυτικά όλα όσα γίνονταν στις εκλογές και να αποδειχθεί η χειραγώγησή τους  με επιπρόσθετα στοιχεία στην συνέχεια.

Ήρθε επίσης και η στιγμή, να συζητηθούν και οι προτάσεις για  τις εκλογές του Σεπτεμβρίου το 2020, για να εκφραστεί η ελεύθερη βούληση όλων των σωματείων της καλαθοσφαίρης.  

Γι’ αυτό δημοσιοποιώ την έγγραφη πρόταση προς το Δ.Σ. της ΕΟΚ , των Ενώσεων και των Τοπικών Επιτροπών, η οποία περιέχει και όσα έως σήμερα γίνοταν και πρέπει να αλλάξουν.

Υ.Γ. Έχοντας ήδη καταθέσει και άλλη φορά προτάσεις για να συζητηθούν σε Γενικές Συνελεύσεις, η ηγετική ομάδα με την ολοκληρωτική αδιαφάνεια που την χαρακτηρίζει όχι μόνο δεν εισάγει τις προτάσεις προς συζήτηση, όχι μόνο δεν δημοσιοποιεί καμία απόφαση των Γενικών Συνελεύσεων ( Αυτοδιοίκητο), αλλά αυθαιρετεί ακόμα και στην χορήγηση  αντιγράφων των πρακτικών των Γ.Σ. προς την ΓΓΑ για θέματα που ούτε καν έχουν συζητηθεί. Ως εκ τούτου αναμένουμε μόνο τις απόψεις και τις αντιδράσεις των μελών των Δ.Σ. των Ενώσεων, των Τοπικών Επιτροπών και όλων των υπόλοιπων μελών του Δ.Σ. της ΕΟΚ.

    Προς:     Τον Πρόεδρο και τα Μέλη του ΔΣ της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης (Αρ.Πρωτ. ΕΟΚ 5006/22-11-2019)

Κοιν.: Γραφείο Υφυπουργού Αθλητισμού

       Γραφείο Γενικού Γραμματέα Αθλητισμού

      Προέδρους και Μέλη των Ενώσεων και των Τοπικών Επιτροπών της ΕΟΚ

Θέμα:  «Καθορισμός των εκλογικών διαδιακασιών για την ανάδειξη των μελών του Δ.Σ. της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης, με απόφαση της  Γενικής Συνέλευσης»

Κύριε Πρόεδρε και  Μέλη του ΔΣ της ΕΟΚ

Παρακαλούμε όπως, σύμφωνα με την παράγραφο 4 του άρθρου 9 του καταστατικού της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης, εισαχθεί προς συζήτηση στην επόμενη Γενική Συνέλευση της ΕΟΚ, η παρακάτω πρόταση του Γυμναστικού Αθλητικού Συλλόγου Εύνικος, για τροποποίηση του καταστατικού της Ε.Ο.Κ. και αναλυτικού καθορισμού των εκλογικών διαδικασίων της ομοσπονδίας, για την ανάδειξη των μελών του Διοικητικού της Συμβουλίου:

Καθορισμός των εκλογικών διαδικασιών της Ε.Ο.Κ. για τα μέλη του Δ.Σ.

Α.) Να πραγματοποιείται στα γραφεία των Ενώσεων και των Τοπικών Επιτροπών η ψηφοφορία για την ανάδειξη των Μελών του Δ.Σ., της Εξελεγκτικής Επιτροπής, και του Τακτικού Εκπροσώπου στην Ε.Ο.Ε., δεκατέσσερεις μέρες μετά την ολοκλήρωση όλων των υπόλοιπων θεμάτων της εκλογοαπολογιστικής συνέλευσης. Κατά την διάρκεια του δεκαπενθήμερου να πραγματοποιείται μια επίσημη συνάντηση-εκδήλωση σε κάθε Ένωση και Τοπική Επιτροπή των σωματείων με τους υποψηφίους.

(Έως σήμερα η ψηφοφορία πραγματοποιείται στον ίδιο χώρο της Γ.Σ. στην Αθήνα με την αποχή των περισσότερων από τους μισούς εκπροσώπους των σωματείων από την επαρχία, ενώ ένα σημαντικό ποσοστό των σωματείων που συμμετέχουν  από την επαρχία εκπροσωπείται με ανεξέλεγκτες «λευκές» εξουσιοδοτήσεις. Επιπρόσθετα δεν πραγματοποιείται καμία ουσιαστική συζήτηση, ενώ το κόστος μετακίνησεις των εκπροσώπων από την επαρχία στην Αθήνα είναι δυσβάστακτο.)

Β.) Τέσσερεις θέσεις των εκλεγομένων μελών του Δ.Σ. να καταλαμβάνουν υποψήφιοι του ενός από τα δύο φύλλα, χωρίς καμία προϋπόθεση ή υποχρέωση.

(Έως σήμερα δεν έχει εκλεγεί ποτέ γυναίκα στο Δ.Σ., μιας και εκτός των άλλων υπήρχε και  προϋπόθεση του διπλάσιου αριθμού υποψηφίων, για να εφαρμοστεί η ποσόστωση. Για να βγεί μία γυναίκα έπρεπε να υπάρχουν έξι υποψηφιότητες γυναικών, αφού  εκλέγονταν 18 μέλη στο ΔΣ.)

Γ.) Ένα μέλος του Δ.Σ. να είναι εκπρόσωπος των καλαθοσφαιριστριών-στών το οποίο να ορίζεται  από μία Επιτροπή Καλαθοσφαιριστριών-στών, στην οποία θα συμμετέχουν εκπρόσωποι των εθνικών κατηγοριών  και των πρώτων κατηγοριών των Ενώσεων.

(Έως σήμερα δεν υπάρχει καμία εκπροσώπιση των καλαθοσφαιριστριών-στών και ταυτόχρονα δεν υπάρχει και καμία άλλη συμμετοχή ή διαβούλευση σε μια ανύπαρκτη διαδικασία αποφασέων. Εκλέγονται 18 μέλη στο ΔΣ και ορίζονται άλλα τρία από την ΕΣΑΚΕ)

Δ.) Ανεξάρτητη επιτροπή να διενεργεί τον έλεγχο και την νομιμοποίηση των αντιπροσώπων των σωματείων. Να δημοσιοποιεί την απόφασή της και να την αναρτεί στην ιστοσελίδα της ομοσπονδίας μαζί με τον κατάλογο των σωματείων με τους εκπροσώπους τους, δύο μήνες πριν τις εκλογές.

(Έως σήμερα τον έλεγχο τον έκανε το Δ.Σ. της ομοσπονδίας και η απόφασή του κοινοποιούνταν απλά στις Ενώσεις, δέκα μέρες πριν τις εκλογές, χωρίς κανένας να γνωρίζει τον εκλογικό κατάλογο των αντιπροσώπων. Όπως δεν γνωρίζει κανένας και τον κατάλογο βάση του οποίου πραγματοποιήθηκαν οι τελευταίες εκλογές.)

Ε.) Να καταρτίζεται ένας  ενιαίος και μοναδικός κατάλογος υποψηφίων για μέλη του Δ.Σ., ως ένα κοινό ψηφοδέλτιο και η εκλογή να γίνεται κατά τη σειρά των σταυρών προτίμησης που συγκέντρωσαν οι υποψήφιοι .

(Έως σήμερα καταρτιζόταν αυθαίρετα κατά παράβαση του καταστατικού της ομοσπονδίας και δεύτερος κατάλογος, αυτός των υποψηφίων για τα αναπληρωματικά μέλη του ΔΣ.)

ΣΤ.) Ο ονομαστικός  κατάλογος των υποψηφίων να δημοσιεύεται και να αναρτάται στην ιστοδελίδα της ομοσπονδίας 30 μέρες πριν από την ημέρα που ορίζεται η ψηφοφορία.

(Έως σήμερα θα έπρεπε να αναρτάται σε περίοπτη θέση των Γραφείων της Ομοσπονδίας, οκτώ ημέρες πριν από την ημέρα που ορίσθηκε για την ψηφοφορία. Παρόλα αυτά όμως τα ενδιαφερόμενα σωματεία δεν γνώριζαν όλους τους υποψηφίους, παρά μόνο την ημέρα των εκλογών.)

Ζ.) Ο αριθμός των σταυρών προτίμησης στο ενιαίο και μοναδικό ψηφοδέλτιο να μην μπορεί να υπερβαίνει τους έξι σταυρούς προτίμησης.

(Έως σήμερα κανείς δεν γνωρίζει πως αποφασίζει το ΔΣ της ομοσπονδίας για τον αριθμό των σταυρών προτίμησης και τα σωματεία τον γνωρίζουν την τελευταία στιγμή, πριν την Γ.Σ. των εκλογών.)

Η.) Στην κεντρική εφορευτική επιτροπή καθώς και στις εφορευτικές επιτροπές των Ενώσεων και των Τοπικών Επιτροπών να μην επιτρέπεται να συμμετάσχουν εργαζόμενοι από την ομοσπονδία και τις ενώσεις ή όποιος εκπρόσωπος σωματείου έχει συμμετάσχει ήδη σε εφορευτική επιτροπή για τις εκλογές στην ομοσπονδία ή τις ενώσεις τα τελευταία 12 χρόνια.

(Εώς σήμερα το έργο της εφορευτικής επιτροπής (Δικαστικός αντιπρόσωπος και δύο εκλεγμένα από την ΓΣ μέλη) επικουρούταν  από τους υπαλλήλους των ενώσεων και της ομοσπονδίας, ενώ συγκεκριμένοι εκπρόσωποι σωματείων συμμετείχαν στην εφορευτική επιτροπή σε περισσότερες από μία εκλογικές διαδικασίες.)

Θ.) Οι υποφήφιοι  να μπορούν να ορίζουν εκπρόσωπο ενός σωματείου, ο οποίος δεν συμμετέχει ως υποψήφιος στις εκλογές, να παρεβρίσκεται ως παρατηρητής στο χώρο της εκλογικής διαδικασίας, από την έναρξη έως την λήξη της.

(Έως σήμερα δεν επιτρέπονταν παρατηρητές, ενώ ακόμα και στην καταμέτρηση των ψηφοδελτίων παρεβρίσκοταν και συμμετείχαν εργαζόμενοι της ομοσπονδίας ή των ενώσεων.)  

Ι.) Δικαίωμα ψήφου να έχουν όλα τα σωματεία που συμμετείχαν την τελευταία αγωνιστική χρονιά, έστω και με ένα τμήμα τους, σε ένα από τα πρωταθλήματα οποιαδήποτε κατηγορίας της Ομοσπονδίας ή των Ενώσεων ή των Τοπικών Επιτροπών. Με την πληρωμή του παραβόλου συμμετοχής τους στο πρωτάθλημα, θα θεωρείται ότι έχουν τακτοποιημένες τις ταμειακές τους υποχρεώσεις.

(Έως σήμερα, δικαίωμα ψήφου έχουν, μόνο, τα σωματεία – μέλη, που έχουν συμπληρώσει ένα χρόνο εγγραφής τους στην δύναμη σωματείων – μελών της Ε.Ο.Κ. έχουν τακτοποιήσει τις ταμειακές τους υποχρεώσεις έναντι  αυτής και έχουν συνεχή αγωνιστική παρουσία.)

ΙΑ.) Να δημοσιοποιούνται στην ιστοσελίδα της ομοσπονδίας τα Πρακτικά των Εκλογών την επομένη μέρα των εκλογών, με όλα τα αναλυτικά στοιχεία τους.

(Έως σήμερα δυστυχώς δεν έχει δημοσιευθεί πουθενά κανένα πρακτικό εκλογικής διαδικασίας και κανείς δεν γνωρίζει ούτε τα αναλυτικά στοιχεία των τελευταίων εκλογών – Ποια σωματεία ψήφισαν, ποια δεν ψήφισαν, με ποιούς εκπροσώπους κτλ.)

Στην διάθεση οποιουδήποτε μέλους του Δ.Σ. της ομοσπονδίας, των ενώσεων και των επιτροπών για οποιαδήποτε διευκρίνηση ή συζήτηση για τα προαναφερόμενα ζητήματα (Στοιχεία επικοινωνίας: [email protected], κινητό  6944580770.)

         Ο Αντιπρόεδρος του Εύνικος ΓΑΣ   και εκπρόσωπος στην Ε.Ο.Κ.                                                                                         Βασίλης Ντάκουρης

 
© Copyright 2021 Τα πάντα για τον αθλητισμό - MarkaSport