Loading...
Τετάρτη 22 Ιούν 2022
ΜΠΑΣΚΕΤ“Χείμαρρος” ο Λιόλιος στη Συνέντευξη Τύπου – “Θα διορθωθούν όλα τα κακώς κείμενα”
Κλίκ για μεγέθυνση

“Χείμαρρος” ο Βαγγέλης Λιόλιος στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα στα γραφεία της ΕΟΚ για το ζήτημα των αδειοδοτήσεων και όχι μόνο.

Εμφανίστηκε αποφασισμένος να τηρηθεί στο ακέραιο η νομιμότητα και να “καθαρίσει” ο χώρος του μπάσκετ από ομάδες υπερχρεωμένες που δεν πληρούν ούτε καν τα βασικά κριτήρια συμμετοχής στη Basket League. Κι όμως τόσα χρόνια συμμετέχουν κανονικά, όμως ο πρόεδρος της ΕΟΚ δηλώνει αποφασισμένος να προχωρήσει σε ριζικές για το άθλημα αλλαγές.

Επίσης, δήλωσε πως θα μηνύσει τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο γιατί έθιξε τον θεσμό του Προέδρου. Στην πραγματικότητα η συνέντευξη τύπου ήταν σοκαριστική εξού και η αμηχανία που ακολούθησε μέσα στην αίθουσα.

Ακολουθεί ολόκληρη η Συνέντευξη Τύπου του κ. Λιόλιου:

-για το λόγο της συνέντευξης Τύπου: «Πριν από έναν μήνα έγινε η ΓΣ της ΕΟΚ, στην οποία συμμετείχε η πλειοψηφία των σωματείων. Η νέα διοίκηση έχει εγκαινιάσει πως λειτουργούμε συλλογικά. Έχουν γίνει 21-22 διοικητικά συμβούλια, στα οποία αποφασίζουμε πώς θα κινηθούμε βάσει των αξόνων. Όλα τα θέματα που έχουν τεθεί προς διαβούλευση συζητήθηκαν με τα σωματεία για να καθορίσουμε πώς θα επικοινωνούμε με τα σωματεία και το πλαίσιο για το ελληνικό μπάσκετ που οραματιζόμαστε. Το μπάσκετ θα φύγει μπροστά, έχει μια τρομακτική δυναμική και στην τελευταία μου επίσκεψη στη FIBA είδα το επίπεδο που έχει. Καταλαβαίνω τη σημασία της ελληνικής ομοσπονδίας στο παγκόσμιο γίγνεσθαι. Από την άλλη βλέπω πράγματα εσωτερικά που είναι τοξικά και είναι κρίμα να συμβαίνουν, γιατί μόνο ενωμένοι θα οδηγηθούμε στην επόμενη μέρα. Υπάρχει μια πλήρης ψηφιοποίηση της ομοσπονδίας, μια πλήρης αλλαγή στα εθνικά πρωταθλήματα όπου θα θέλαμε να κάνουμε και μεγαλύτερες αλλαγές, αλλά πάντα κινούμαστε με γνώμονα τη νομιμότητα. Δεν γινόταν να γίνει πιο γρήγορα η αναδιάρθρωση, γιατί η φετινή χρονιά εξαρτάται από την προηγούμενη. Πάντα κινούμαστε και θα κινούμαστε με πλήρη διαφάνεια, πλήρη λογοδοσία στα σωματεία και χάρηκα που στη ΓΣ έγινε μια απίστευτα καλή κουβέντα. Εκεί απολογούμαστε, από αυτούς και τους φιλάθλους κρινόμαστε και χάρηκα πολύ που όλες οι αλλαγές εγκρίθηκαν με 96-97%. Τα σωματεία θέλουν να πάμε μπροστά, συνεχώς μας το αναφέρουν αυτό, γιατί το ελληνικό μπάσκετ έχει ανάγκη να πάει μπροστά ενωμένο».

«Η ομοσπονδία έχει ευθύνη να ενώσει και όχι να διχάσει όλες τις δυνάμεις του ελληνικού μπάσκετ. Αυτή είναι η ευθύνη μας και είναι τεράστια. Όπως μου έλεγαν και στη FIBA, ο μόνος τρόπος να προχωρήσουμε μπροστά είναι να τηρήσουμε τους κανονισμούς και τους νόμους. Η τήρησή τους είναι πάνω από την κρίση τους. Η ομοσπονδία έχει μια πολύ μεγάλη αγκαλιά, στην ομοσπονδία χωράνε όλοι, έχει ευθύνη και υποχρέωση απέναντι σε όλα τα σωματεία. Και στα 12-14 της Basket League και στα 700 που υπάρχουν στην ελληνική επικράτεια. Στην αγκαλιά της είναι όλοι οι παίκτες, επαγγελματίες και μη, όλοι οι προπονητές, οι μάνατζερ, οι διαιτητές και όλα αυτά δίνοντας απολογία σε όλη την κοινωνία, μέσα από τα ΜΜΕ. Ο ρόλος των ΜΜΕ είναι τεράστιος, σηματοδοτεί αν θα ενώσει ή θα διχάσει το ελληνικό μπάσκετ. Πρέπει όλοι να συναισθανθούν την ευθύνη που έχουν απέναντι στο μπάσκετ και την κοινωνία».

-για τις καταγγελίες από Γιαννακόπουλο και συγκεκριμένα ΜΜΕ: «Στο θέμα των αδειοδοτήσεων ήμασταν παρόντες ως ομοσπονδία. Ενώ βρισκόμουν την Παρασκευή στη FIBA για τα 90 χρόνια, υπήρξε μια απίστευτη ανακοίνωση από τον κ. Γιαννακόπουλο, στην οποία καταφερόταν κατά του προέδρου της ΕΟΚ, με καταγγελίες απίστευτες, συκοφαντικές. Και στο παρελθόν είχα δεχτεί από το ίδιο πρόσωπο πολλές καταγγελίες. Δεν με ενδιέφερε, ήξερα καλά τι αντίδραση μπορεί να υπήρχε. Δεν απάντησα ποτέ σε τίποτα. Είχε καταφερθεί εναντίον μου, ήταν ξεκάθαρο ότι δεν με ήθελε για πρόεδρο. Δεν με πείραζε, ο καθένας κάνει τις επιλογές του. Οι συν αυτώ πάλι, διάφορα Μέσα δικά του, ήταν εναντίον μου, δεν με πείραζε. Γράφανε λάσπη, δεν με πείραζε. Όταν απαντάς ανοίγει ένας διάλογος που δεν με ενδιαφέρει. Ήξερα και ξέρω πάρα πολύ καλά πού ερχόμουν και τι θα ειπωθεί. Αν ήταν καλώς καμωμένα τα πράγματα στο ελληνικό μπάσκετ δεν θα ερχόμουν. Για να αλλάξει το ελληνικό μπάσκετ πρέπει να σπάσει το τραπέζι και να ξανατοποθετηθεί και να βρει ο καθένας τη θέση του. Βάσει αρχών και νόμων. Ας γράψουν ό,τι θέλουν, δεν με ενδιαφέρει. Όμως είναι πολύ διαφορετικό να καταφέρεται ο κ. Γιαννακόπουλος κατά του προέδρου της ΕΟΚ. Ο θεσμός δεν αγγίζεται. Εννοείται πως πήγα και κατέθεσα μήνυση κατά του κ. Γιαννακόπουλου, γιατί δεν επιτρέπω να θίξει το θεσμό του προέδρου. Για μένα ας πει ό,τι θέλει, τον πρόεδρο της ΕΟΚ όμως θα τον έχουμε ψηλά. Θα καταθέσω και αγωγή ζητώντας ένα πολύ μεγάλο ποσό και δεσμεύομαι πως θα μοιραστεί σε όλα τα ελληνικά σωματεία. Όταν και όποτε εκδικαστεί. Ο οργανισμός του Παναθηναϊκού είναι τεράστιος, έχει φέρει έξι ευρωπαϊκά, με αθλητές που τίμησαν την Ελλάδα όπω


ς ο Αλβέρτης, ο Διαμαντίδης, ο Τσαρτσαρής, ο Παπαπέτρου, ο Παπαγιάννης, ανθρώπους όπως ο Παύλος και ο Θανάσης Γιαννακόπουλος. Πρέπει να ευχαριστούμε αυτούς τους οργανισμούς που υπάρχουν, όπως τον Ολυμπιακό, την ΑΕΚ, τον ΠΑΟΚ, τον Άρη, το Περιστέρι… Είναι καθήκον να τους προστατεύουμε τους οργανισμούς αυτούς. Αλλά να ξεχωρίσουμε τον οργανισμό από το φυσικό πρόσωπο. Καταδικάζω τη συγκεκριμένη συμπεριφορά του προσώπου, όχι το ίδιο το πρόσωπο, για συκοφαντική δυσφήμιση. Και δεν έχω καταδικαστεί εγώ ποτέ για συκοφαντική δυσφήμιση. Άλλοι έχουν καταδικαστεί. Ποτέ ξανά δεν πρόκειται να ασχοληθώ για οτιδήποτε γραφτεί για μένα από τον ίδιο ή τους πέριξ. Αν ξαναγίνει τέτοια αναφορά, η νομική υπηρεσία θα πράξει τα δέοντα. Για μένα έχει κλείσει εντελώς».

-την υπόθεση της ΑΕΚ: «Η ΑΕΚ έκανε κάποιες εκκωφαντικές καταγγελίες για εγκληματική οργάνωση. Αντιλαμβανόσαστε τι σημαίνει η λέξη. Δεν είναι υπόνοιες, είναι θέση. Πήγαμε όλες τις καταγγελίες της ΚΑΕ ΑΕΚ, όπως και κάποιων δημοσιογράφων που υποστηρίζουν αυτή τη θέση για άμεση διερεύνηση. Σήμερα μετά χαράς έμαθα πως η ΚΑΕ ΑΕΚ πήγε στον εισαγγελέα για να καταθέσει διάφορα που έχουν υποπέσει στην αντίληψή της. Έχουμε ζητήσει από την ΚΑΕ ΑΕΚ, την οποία σεβόμαστε και υποληπτόμαστε, όλα τα στοιχεία για να τα καταθέσουμε στη ΓΓΑ και είναι υποχρεωμένη να μας τα δώσει, γιατί αλλιώς είναι ποινικό αδίκημα. Να πέσει άπλετο φως, για να δούμε ποιοι είναι αυτοί που αποτελούν την εγκληματική οργάνωση. Αλλιώς υπάρχει θέμα, δεν μπορεί ο καθένας να μιλάει έτσι και να θίγει έτσι εν συνόλω το ελληνικό μπάσκετ. Στην τελευταία ΓΣ της ΕΟΚ πήραμε απόφαση με 97% να υπάρξει επιτροπή δεοντολογίας. Να θυμάστε ένα πράγμα, η ΕΟΚ είναι εδώ για να προστατεύει το ελληνικό μπάσκετ. Προστατεύει τους πάντες γιατί θέλει αν ενώσει το ελληνικό μπάσκετ, όχι να το διχάσει. Να ρίξει άπλετο φως στους πάντες και να κινείται βάσει των νόμων των υπουργικών αποφάσεων. Δεν κάνουμε αυτό που μας έρχεται κάθε φορά, αλλά αυτό που επιτάσσει το δίκαιο. Θα περιμένω τις εξελίξεις, είναι κάτι που παρακολουθούμε πολύ στενά. Περιμένουμε τις εξηγήσεις από την ΚΑΕ ΑΕΚ που μέχρι τώρα δεν έχουν έρθει, παρότι τις έχουμε ζητήσει. Είμαι σίγουρος όμως πως θα φέρει τα στοιχεία που έχει, που να αποδεικνύουν τους ισχυρισμούς της».

-τα προβλήματα στη διαδικασία αδειοδότησης: «Την Παρασκευή πάρθηκε μια απόφαση από το ΔΣ του ΕΣΑΚΕ για τις αδειοδοτήσεις των ομάδων. Είχα ρωτηθεί και είχα απαντήσει πως τηρώ τη ρήτρα εμπιστευτικότητας. Πρέπει να λάμπει πάντα η αλήθεια και να κριθούμε όλοι μας. Εννοείται πως στη ζωή κάνουμε λάθη, αρκεί να τα παραδεχόμαστε και να πηγαίνουμε μπροστά. Λάθη δεν κάνει μόνο όποιος δεν ενεργεί. Η ΕΟΚ θέλει να ενώσει βάσει νομιμότητας. Στις 14/3/2022 έγινε μια ΓΣ στον ΕΣΑΚΕ με παρουσία της ΕΟΚ. Εκεί αποφάσισαν απίστευτα όμορφα πράγματα. Ομόφωνα συμφώνησαν πως θα διορθώσουν τα κακώς κείμενα και θα φτιάξουν μια διαδικασία προαδειοδότησης με συγκεκριμένα πράγματα, πριν πάνε στην ΕΕΑ. Όταν θέλει να συμμετάσχει στο πρωτάθλημα μια ομάδα, πρέπει να έχει ένα ελάχιστο εγγυημένο ποσό και ορίστηκε από τις ίδιες τις ομάδες στις 800.000 ευρώ. Και θα πρέπει να το αποδεικνύει αυτό, γιατί σε προηγούμενα ΔΣ είχαν εμφανιστεί προϋπολογισμοί με απίστευτα χαμηλά νούμερα. Αυτά ήταν κακώς κείμενα. Πρότειναν μόνοι τους την επιτροπή, τα άτομα και τη διαδικασία ορίζοντας πως οι ομάδες θα παρουσίαζαν τις 800.000 συν τα χρήματα για τα χρέη που είχαν, ώστε να μπορούν να αντεπεξέλθουν. Στις 19/1/2022, με πρωτοβουλία δική μου, είχα μαζευτεί με όλες τις ομάδες του ΕΣΑΚΕ και είχα σημειώσει τι είχε πει κάθε ομάδα. Όλοι ήταν ενθουσιασμένοι. Είχα πει ότι τις ομάδες που χρωστάνε πρέπει να τις βοηθήσουμε, όχι να τις αποκεφαλίσουμε. Έχουμε παγκόσμια πρωτιά στα Ban σαν χώρα, ξεφτιλιζόμαστε και έχουμε ευθύνη να διαφυλάξουμε το όνομα της Ελλάδας. Τους πρότεινα να φτιάξουμε ένα πενταετές πλάνο αποπληρωμής χρεών. Για δύο ομάδες μιλούσαμε, για την ΑΕΚ και τον Άρη, και ήθελα να βοηθήσω. Γιατί ο ρόλος της ΕΟΚ είναι να βοηθά. Σέβομαι την κοινωνία που έχουν πίσω τους οι ομάδες, που είναι οργανισμοί. Οι διοικήσεις πρέπει να καταλάβουν τι ευθύνη έχουν. Οι ομάδες αποδέχτηκαν τις προτάσεις ομόφωνα και ήταν ενθουσιασμένες. Ομόφωνα αποφάσισαν τη διαδικασία και εμείς ήμασταν στη διαδικασία από την 1η Ιουνίου μέχρι τις 15/6. Συμφώνησαν στα πάντα και το έστειλαν για υπογραφή στην ΕΟΚ. Ο ΕΣΑΚΕ είναι ανεξάρτητος και αυτόνομος, αλλά αυθαίρετος δεν μπορεί να είναι. Πάνω από όλους είναι η ΕΟΚ και το ελληνικό μπάσκετ. Δεν ξέρω τι γινόταν τα προηγούμενα χρόνια, όμως τώρα θα υπάρχει νομιμότητα για να είμαστε με όλους δίκαιοι. Σέβομαι όλες τις ομάδες το ίδιο. Κάτω από αυτό που ψήφισαν βάλαμε την υπογραφή μας και ο υφυπουργός έβαλε την υπογραφή του. Πάνω σε αυτή την απόφαση πήγε να γίνει η επιτροπή αδειοδότησης στην οποία συμφώνησαν ομόφωνα οι ομάδες. Τη θέλανε αυτή την αλλαγή για να πάμε σε μια νέα μέρα και να είμαστε περήφανοι για το επαγγελματικό μας μπάσκετ. Ήμαστε παρατηρητές και βλέπαμε τη διαδικασία, ενώ η επιτροπή ήταν ελαστική και έδωσε παράταση στις ομάδες να βάλουν νέα στοιχεία. Μέχρι τις 30/6 είδα τον Άρη και την ΑΕΚ. Ο Άρης είναι εντυπωσιακή η πορεία του για το πώς έχει προσπαθήσει να μειώσει τα χρέη του. Δεν το λέω μόνο εγώ, αλλά και η FIBA. Κουβεντιάζαμε για αυτό το πενταετές πλάνο, είχα κάποια χρέη και τα διακανόνισε. Εγγυηθήκαμε εμείς και είπαμε πως αν δεν τηρηθεί, θα πάμε για ανάκληση δελτίων. Από την άλλη, υπήρχε η ΑΕΚ, που βλέπαμε ότι δεν κινείτο. Δεν πήγαινε καν στη FIBA. Στείλαμε επιστολή στον ΕΣΑΚΕ, τους λέγαμε να έρθουν, αν θέλουν τη βοήθειά μας. Δεν ήρθαν ποτέ. Ρωτούσαμε τη FIBA μέχρι τις 30/6, είχε μια λίστα από 21 ban και κανένα δεν ήταν διακανονισμένο. Θα αποκλειόταν μόνη της. Δεν ήρθε ποτέ! Αυτή είναι η αλήθεια. Υπάρχουν πρακτικά. Άρχισαν συνομωσιολογίες, άρχισαν οι καταγγελίες για εγκληματικές οργανώσεις και ρωτάω: ‘θα τηρήσουμε αυτά που έχουμε συμφωνήσει ή όχι;’. Ρωτάω τους φιλάθλους ‘θα τηρήσουμε αυτά που έχουμε πει;’. Εγώ αυτό το μπάσκετ δεν το θέλω. Είμαι υπεύθυνος ως ομοσπονδία για το ελληνικό μπάσκετ, θέλω να πάει ψηλά. Είμαι περήφανος που Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός έδωσαν παίκτες τους στην Εθνική ομάδα το χειμώνα, ειδικά ο Παναθηναϊκός. Κι από αυτό το μεγαλειώδες φτάσαμε να γίνεται πόλεμος ανακοινώσεων. Γράψαμε ΜΜΕ πως δεν ισχύει ο κανονισμός. Ή ήταν άσχετοι και δεν ξέρανε ή ήταν ψεύτες. Τι αποφάσισε το ΔΣ, να κοπούν όλοι, και οι οκτώ! Μηδέν αδειοδοτήσεις. Ξαφνικά το συνειδητοποίησαν και συμφώνησαν να περάσουν οι οκτώ με τους πλήρεις φακέλους. Και το έλεγαν μόνοι τους πως οι τέσσερις φάκελοι δεν ήταν πλήρεις. Ο νόμος έλεγε ξεκάθαρα, μέχρι 15 Ιουνίου. Παρανόμως το ΔΣ πήρε μια απόφαση για άλλες 15 μέρες. Και γιατί να μην το κάνουμε έναν μήνα ή πέντε μήνες; Παράνομα! Εγώ είχα βάλει την απόφασή μου και δεν την παίρνω πίσω. Ό,τι λέει ο νόμος, ο νόμος θα εφαρμοστεί. Η διαδικασία έχει τελειώσει και δεν μπορούν να γράφονται πράγματα που δεν ισχύουν. Όποιος αμφισβητεί την απόφαση, ας πάει μέχρι σήμερα το βράδυ στη δευτεροβάθμια επιτροπή μέχρι σήμερα το βράδυ. Να πάει και να πει ‘είχα πλήρη φάκελο και αυτοί οι κακοί με έκοψαν’. Θα ισχύσει ο νόμος. Από εδώ και πέρα ισχύει ο νόμος και όχι αυτοί. Από αύριο το πρωί συγκαλώ τον ΕΣΑΚΕ ως ΕΟΚ για να πάμε στη διαδικασία wild card. Στέλνω στην ΕΕΑ ποιες ομάδες δικαιούνται να ελεγχθούν για το νέο πρωτάθλημα, είναι οι οκτώ συν δύο που ανέβηκαν. Το ελληνικό μπάσκετ χρειάζεται τους πάντες. Η ΑΕΚ δεν είναι μια διοίκηση, είναι ιστορία ολόκληρη. Τη θέλουμε όμως σε ένα πλαίσιο σωστό και νόμιμο, όχι παράνομο. Θέλουμε τον Άρη, που είναι ο Άρης της καρδιάς μας που βλέπαμε τις Πέμπτες. Τον θέλουμε, θέλει τη βοήθειά μας και θα την έχει, όπως και η ΑΕΚ. Αλλά νόμιμα, όχι παράνομα. Δεν θα ανοίξουμε νέο κεφάλαιο παρανομίας. Θέλουμε τον Απόλλωνα, που είναι ιστορική επαρχιακή ομάδα και της πόλης μας, αλλά να αποδείξει και ο Απόλλωνας πως το θέλει. Θέλουμε και τη Λάρισα, που είναι η έκπληξη της χρονιάς και αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση. Αλλά μέσα από νομιμότητα.

-την προτεραιότητα για wild card που δίνει στις τέσσερις ΚΑΕ: «Η εισήγηση της ΕΟΚ είναι οι τέσσερις ομάδες αυτές να είναι σε προτεραιότητα wild card αλλά με διαφάνεια. Να φαίνεται ότι μπορούν να ανταποκριθούν στα χρέη που έχουν, να τα διακανονίσουν και να μας το αποδείξουν. Όχι ‘θα βρω’, έτσι δεν γίνεται δουλειά σε επαγγελματική λίγκα. Στην υπόλοιπη Ευρώπη, αν τους λείπει ένα ευρώ από τα προαπαιτούμενα, δεν συμμετέχεις. Θέλουμε διαφάνεια στα πάντα. Η ομοσπονδία μεριμνά για όλες τις ομάδες. Η πρότασή μου προς τον ΕΣΑΚΕ είναι να μπουν οι τέσσερις αυτές ομάδες σε προτεραιότητα για wild card. Αρκεί να έχουν έναν φάκελο πλήρη και όχι να κάνουν καταγγελίες στον αέρα. Εγώ δεν έχω μυστικά. Για τις wild card θα κριθεί η ΕΟΚ, μέχρι τώρα ήμασταν παρατηρητές, μετά θα είμαστε συμμέτοχοι. Τις θέλουμε αυτές τις ομάδες, αλλά πρέπει να καταλάβουν και οι διοικήσεις πως οι θέσεις τους είναι υπεύθυνες. Το ελληνικό μπάσκετ δεν είναι οι 14 της Basket League, αλλά θέλω αυτές οι 14 διοικήσεις να είναι τα πρότυπα όλων των άλλων. Να καταλάβουν τι σημαίνει λίγκα».

-Για τα προβλήματα στον ΕΣΑΚΕ: «Είναι γεγονός πως ο ΕΣΑΚΕ έχει ένα θέμα προσανατολισμού, αλλά φάνηκε πως έχει και θέμα ουσίας. Εγώ θα είμαι πάντα υπέρ μιας δυνατής και αυτόνομης λίγκας. Όμως άλλο αυτόνομη και άλλο αυθαίρετη λίγκα. Κανένας δεν είναι υπεράνω των κανονισμών και των υπουργικών αποφάσεων. Ξέρω τι αντιδράσεις θα υπήρχαν. Ξέρω πάρα πολύ καλά πού ήρθα και είναι συνειδητές αυτές οι πράξεις. Η ομοσπονδία είναι εδώ για να ενώσει, για να φτιάξει το μπάσκετ καλύτερο και όχι για να το ταπεινώσει. Το ελληνικό μπάσκετ είναι αεροπλάνο που όταν έχεις καλούς συνεργάτες απογειώνεται. Στενοχωριέμαι γιατί αυτή η τοξικότητα δεν μας αρμόζει. Δεν κάνει για μας. Είμαι περήφανος που είμαι πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης. Νιώθω τεράστια την ευθύνη, τόσο που δεν υπολογίζω τον εαυτό μου. Ας γράψουν ό,τι θέλουν. Ακούω όλες τις ομάδες και τους φιλάθλους που μου λένε ‘προχώρα μπροστά, είσαι η τελευταία μας ελπίδα’. Δεν θα προδώσω κανέναν, ήρθα συνειδητά, με γνώμονα το καλό όλων των ομάδων. Θέλω να πιστεύω πως όλοι μας θα κλείσουμε τα μάτια, θα σκεφτούμε το ρόλο μας και θα πάμε μπροστά. Για να πας μπροστά δύο βήματα, πρέπει να κάνεις και ένα πίσω για να πάρεις φόρα. Στη διάρκεια των μηνών αυτών έχουμε αφήσει τα πάντα και δίνουμε το καλύτερο. Κάνουμε λάθη, αλλά θα τα διορθώσουμε. Δεν έχει γίνει κανένα από πρόθεση, να είστε σίγουροι. Στόχος είναι να ενώσουμε, δεν πάμε μπροστά διχασμένοι και μη σεβόμενοι ο ένας τον άλλο. Η λέξη respect, που άκουγα από τους παίκτες, είναι πολύ σημαντική. Σεβασμός, δεν υπάρχει τίποτε άλλο».

-Για το αν έχει δοθεί παράταση από FIBA για δήλωση ομάδων στο BCL: «Έχει σταλεί έγγραφο στη FIBA με τις ομάδες που δήλωσαν συμμετοχή, με την επιφύλαξη της συμμετοχής τους στην επόμενη Basket League. Την Πέμπτη θα γίνει το ΔΣ του BCL, στο οποίο θα συμπεριληφθούν οι ομάδες και εφόσον προκύψει κάποιο πρόβλημα με τον φάκελό τους και δεν μπορέσουν να συμμετάσχουν, αυτές οι ομάδες δεν θα αδειοδοτηθούν».

-Για το αν ο κανονισμός επιτρέπει να δοθούν wild cards σε ομάδες της Basket League: «Όπως έχει ψηφιστεί ο κανονισμός πρωταθλήματος, αφήνει ένα παράθυρο για τις wild card, που είναι λίγο διαφορετικό από τον κανονισμό αδειοδότησης του 2012. Ο κανονισμός αναφέρει πως αν είναι κάτω από 12 ομάδες, μπαίνουμε σε διαδικασία wild cards. Οι τέσσερις ομάδες που είπαμε έχουν προτεραιότητα και αν δεν καλύψουν τις προϋποθέσεις, θα πάμε και σε άλλες ομάδες».

-Για το αν περιμένει κάτι διαφορετικό από τις τέσσερις ομάδες που είχαν ελλείψεις σχετικά με τη διεκδίκηση wild card: «Πιστεύω πως θα αλλάξει. Μου αρέσει να μπαίνω στην ουσία. Θέλουμε ομάδες δυνατές, θέλω ομάδες που να αποδεικνύουν ότι μπορούν να έχουν το ελάχιστο ποσό. Έτσι έχουμε ασφαλείς ομάδες. Πώς θα προχωρήσει μια ομάδα με ελάχιστα έσοδα 100 χιλ. ευρώ; Εγώ θέλω δυνατές ομάδες και ισχυρές διοικήσεις. Είναι επαγγελματικό μπάσκετ. Είναι κλαμπ, ΚΑΕ, ανώνυμες εταιρείες. Σε ανώνυμες εταιρείες δεν μπορείς να κινείσαι έτσι, πόσω μάλλον όταν η λίγκα τους αποφάσισε ομόφωνα τους όρους συμμετοχής. Ζητάμε το ελάχιστο, όχι το μέγιστο. Δεν πάμε να ελέγξουμε τα οικονομικά των ομάδων. Ο ΕΣΑΚΕ ζητά το ελάχιστον των 800.000 ευρώ, συν ό,τι χρωστάνε να το διακανονίσουν. Κάποιες ομάδες φωνάζουν ότι έχουν πλήρη φάκελο. Ελάτε να το δούμε. Αν έχει κάποιος ερωτηματικό, στο φως να τα φέρουμε όλα. Όποιος έχει το δίκιο με το μέρος του έχει ανοιχτή πόρτα. Εμένα η πόρτα μου είναι πάντα ανοιχτή».

-για το αν θεωρεί πως οι δημοσιογράφοι λένε ψέματα ή τους παραπληροφορούν: «Ενδεχομένως είναι λάθος μου και το ανακαλώ ότι λένε ψέματα. Σίγουρα όμως η εικόνα που δόθηκε είναι παραπληροφόρησης. Έχετε ευθύνη όλοι σας να περνάτε από κρησάρα ό,τι γίνεται. Ο ΕΣΑΚΕ την Παρασκευή έδειξε ότι έχει θέμα ουσίας. Με μεγάλη στενοχώρια το διαπίστωσα, γιατί θέλω να προχωρά μπροστά».

-για το αν θεωρεί πως κάνει παρέμβαση στο επαγγελματικό μπάσκετ: «Επειδή ο ΕΣΑΚΕ λειτουργεί εκτός διαδικασίας, τον επαναφέρουμε στη διαδικασία. Δεν παρεμβαίνουμε σε τίποτα. Η υπογραφή της ΕΟΚ τηρείται. Ο ΕΣΑΚΕ αποφάσισε πανηγυρικά μόνος του για την επιτροπή αδειοδότησης. Λειτουργούμε ως θεματοφύλακας, είμαστε παρατηρητές. Ξέρουμε τον θεσμικό μας ρόλο. Είναι η ομπρέλα που θα κρατήσει τη νομιμότητα. Αν δεν το κάναμε αυτό, παρανομούσαμε. Είμαστε υποχρεωμένοι να τηρήσουμε αυτό που υπογράψαμε, αλλιώς είμαστε κι εμείς εκτός κείμενης νομοθεσίας. Έχει έρθει ο ΕΣΑΚΕ με πρόσκληση για την 1η Ιουλίου και ζητά να υπάρχει αναδρομική ισχύς. Γίνεται αυτό; Η ομοσπονδία δεν θα παρέμβει ποτέ στον ΕΣΑΚΕ. Θέλω δυνατό και ενωμένο ΕΣΑΚΕ, θα τον στηρίξω με όλες τις δυνάμεις μου, αλλά για να γίνει αυτό θα πρέπει να είναι οι σχέσεις μας στον άξονα της νομιμότητας και όχι της αυθαιρεσίας. Αυτή τη στιγμή πάνε σε μια παράνομη διαδικασία που τους οδηγεί στα βράχια. Εγώ θέλω τον ΕΣΑΚΕ. Μπορεί να γίνει νούμερο ένα πρωτάθλημα στην Ευρώπη; Αν γίνει δυνατός, ξέρετε πόσο δυνατά θα είναι και τα υπόλοιπα πρωταθλήματα; Και πόσο καλά θα πάνε οι ομάδες μας στην Ευρώπη. Εγώ θα υποστηρίξω όλες τις ομάδες, δίκαια και ισότιμα. Να καταλάβουν όμως και οι διοικήσεις το ρόλο τους. Ηγούνται ενός μεγάλου καραβιού και θέλει καλούς καπετάνιους».

-για την προσφυγή των ΚΑΕ στη δευτεροβάθμια: «Έχουν προθεσμία μέχρι σήμερα το βράδυ να προσφύγουν. Αν δεν το κάνει καμία, αύριο το πρωί θα δηλώσουμε τις ομάδες στην ΕΕΑ. Αν κάποια ομάδα κάνει προσφυγή, θα περιμένουμε την απόφαση».

-για το πόσο θα καθυστερήσει η διαδικασία των wild card: «Τα κριτήρια θα αποφασιστούν μαζί με τον ΕΣΑΚΕ. Πέρα από την προτεραιότητα των τεσσάρων ομάδων, το βασικό είναι η οικονομική βιωσιμότητα. Οι κανόνες είναι για όλους. Θα έρθουν οι ΚΑΕ για τις wild card και θα τους ξαναδούμε. Θέλουμε να τις βοηθήσουμε, γιατί οδηγούνται στα βράχια. Εγώ τις θέλω μέσα, αλλά πρέπει και οι ίδιες να θέλουν να συμμετάσχουν. Όποια συμφωνία υπάρχει, θα μπει εγγυήτρια η ΕΟΚ και αν δεν τηρήσουν τους διακανονισμούς, θα υπάρχει ανάκληση δελτίων».

-για το θέμα των ban της ΑΕΚ: «Η ΑΕΚ έχει κάποιες οφειλές. Εμείς δεν έχουμε καμία ενημέρωση από τη FIBA. Μέχρι και προχθές που ήμασταν εκεί, δεν υπήρχε καμία εξέλιξη. Με τη wild card η ΑΕΚ θα έχει το χρονικό περιθώριο να το κάνει, αρκεί να το θέλει. Οποιοσδήποτε αμφισβητεί πως έχει ελλείψεις στο φάκελο, ας πάει μέχρι σήμερα το βράδυ στη δευτεροβάθμια επιτροπή».

-για το αν το προϊόν αντέχει πάνω από 10 διαφανείς και υγιείς ΚΑΕ: «Ο Άρης δεν κουβαλά 4,5 εκατ. ευρώ χρέη, αυτή τη στιγμή έχει απειροελάχιστα χρέη στη FIBA. Έκανε μια φοβερή προσπάθεια, τα κατάφερε και έχει βάλει σωστά τον πήχη του. Έχουμε απόλυτη συνεργασία στο κομμάτι αυτό. Για μένα το βασικότερο για το επαγγελματικό μπάσκετ είναι η υγεία. Όχι ο αριθμός των ομάδων. Θες χορηγούς και οι χορηγοί θέλουν ενότητα και καθαρότητα. Δεν θα συνδυάσουν ποτέ το προϊόν τους με κάτι που θεωρείται βρώμικο ή που είναι τοξικό και διχασμένο. Αυτό χρειάζεται η Basket League. Δεν είναι ο αριθμός, είναι η ποιότητα των ομάδων. Δεν μπορεί να κατηγορεί ο ένας τον άλλο. Το ελληνικό μπάσκετ έχει πρόκληση να ενωθεί. Αν ενωθεί, θα τα καταφέρει. Το προϊόν έχει ανάγκη την καθαρότητα και την προστασία. Δεν μας λείπουν οι ομάδες, αλλά η υγεία. Η ίδια η Basket League έχει ορίσει τα κριτήρια και ορίζει ως ελάχιστο εγγυημένο προϋπολογισμό τα 800.000 ευρώ».

-για την Α2 Ανδρών: «Να είστε σίγουροι πως έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα για ένα θεαματικό πρωτάθλημα, που θα δίνει κίνητρα για τη χρησιμοποίηση νέων παικτών. Οι ομάδες είναι ενθουσιασμένες με το νέο μοντέλο της Α2 που συνδυάζει τα πάντα».

-για το αν η ομοσπονδία θα φύγει από το ΟΑΚΑ: «Ήμασταν υπέρ του να δοθεί το ΟΑΚΑ στην ΚΑΕ Παναθηναϊκός. Μακάρι οι αθλητικές εγκαταστάσεις να πηγαίνουν σε υγιείς οργανισμούς. Έχουμε μιλήσει με την ΚΑΕ Παναθηναϊκός, προφορικά τα έχουμε βρει στα πάντα. Εδώ είναι το σπίτι των εθνικών ομάδων. Θα πρέπει να περάσει και το άρθρο 9 από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το περιμένουμε. Το να έχεις κι εσύ το δικό σου σπίτι ως ομοσπονδία για 49 χρόνια εδώ, είναι σημαντικό. Είμαστε 100% υπέρ. Ο Παναθηναϊκός δεν είναι απλή ομάδα, είναι κομμάτι της κοινωνίας, όπως και ο Ολυμπιακός και η ΑΕΚ… Στην κοινωνία δίνεται, αρκεί να δίνεται με σωστούς όρους».

-για το δημοσίευμα πως υπάλληλος σε εταιρεία του είναι διαιτητής στην Α1: «Για μένα μπορούν να λένε ό,τι θέλουν. Λέγανε και πριν τις εκλογές. Εγώ ξέρω ποιος είμαι και ο κόσμος ξέρει ποιος είμαι. Οι θεσμοί όμως δεν αγγίζονται. Για τον Λιόλιο ας πουν ό,τι θέλουν. Και στις εκλογές τα ίδια έλεγαν και έχασαν. Αν κάποιος έχει στοιχεία, ας πάει στον εισαγγελέα. Τα media αρκούν; Ας με καλέσει ο εισαγγελέας. Δεν κάνουν κακό σε μένα, αλλά στο ελληνικό μπάσκετ. Δεν με πειράζει να κάνουν κακό σε μένα, αλλά στο ελληνικό μπάσκετ. Οποιοσδήποτε θεωρεί πως κάνω μια παράνομη πράξη, έχει κάθε δικαίωμα να κάνει μια αγωγή. Σέβομαι πάντα τις αποφάσεις των δικαστηρίων, ακόμη κι αν είναι άδικες. Εδώ στη θέση που είμαι πρέπει η παρακαταθήκη που θα αφήσω να είναι η νομιμότητα. Δεν ξέρω αν θα πετύχουμε τους στόχους μας, αν θα πάρουμε ευρωπαϊκά κλπ, αλλά θα αφήσω παρακαταθήκη στον επόμενο τη νομιμότητα. Μπορεί να κάνω 100 λάθη, θα ζητήσω συγγνώμη αν έχω κάνει κάτι λάθος. Αλλά δεν θέλω να πληγώνεται μέσω εμού το ελληνικό μπάσκετ. Όλα αυτά που γράφονται είναι μια παραφιλολογία που δεν μας κάνει καλό. Όλοι θαυμάζουμε το επιχειρηματικό μοντέλο του ΝΒΑ και εκεί έχουν μια βασική αρχή. Μην τολμήσει κανείς να κάνει νύξη κατά του προϊόντος. Τους έχετε για τρελούς; Προφυλάσσουν το προϊόν τους. Μην κάνουμε άλλο τοξικό το ελληνικό μπάσκετ. Μπορούμε να το κάνουμε νούμερο ένα στον κόσμο. Αν φταίω σε κάτι, να το διορθώσω, αλλά εδώ ήρθαμε για να βοηθήσουμε το ελληνικό μπάσκετ. Μου λέτε αν κάποιος είχε επιχειρηματικά ένα μαγαζί… Τι να κάνω, να τους διώξω; Η ομοσπονδία είναι ένας οργανισμός και κάθε οργανισμός πρέπει να κάνει την αυτοκριτική του. Απολογούμαι πρώτα στο ΔΣ και τη ΓΣ, θεσμικά και δέχομαι τις κριτικές όλες. Στη γενική συνέλευση που κουβεντιάσαμε, ήταν θετικοί κατά 96%. Αυτούς τους ανθρώπους δεν θα τους ακούσω; Έχουν γραφτεί πάρα πολλά αυτό το διάστημα για τη λειτουργία της ΕΟΚ, που αν τα πιάσουμε ένα-ένα είναι παραπληροφόρηση. Και δεν με πήραν να με ρωτήσουν. Η ΚΕΔ έχει έναν συγκεκριμένο ρόλο. Ορίστηκε από το ΔΣ, αλλά υπεύθυνος για τη συνολική λειτουργία είμαι εγώ. Εγώ θα κριθώ στο τέλος και θα κριθώ από όλο τον κόσμο. Κάθε μέλος της ΚΕΔ λειτουργεί εν συνόλω να κάνει τη δουλειά του χωρίς παρέμβαση από κανέναν».

-για τα δημοσιεύματα περί συνεργασία με έναν κ. Μαυραγάνη: «Είναι φίλος μου. Οι προσωπικές μου φιλίες δεν μπαίνουν στο κάδρο πουθενά».
 
© Copyright 2023 Τα πάντα για τον αθλητισμό - MarkaSport