Loading...
Δευτέρα 09 Μάι 2022
Αλ. Κοτρων'οπουλος: "" Το όρσμα"για την ΕΣΚΑ-Η
Κλίκ για μεγέθυνση

Αλέκος Κοτρωνόπουλος, ένας άνθρωπος μια ιστορία του πατραϊκού μπάσκετ, καθώς και ασχολήθηκε από μικρό παιδί αγωνιζόμενος για πρώτη φορά στον ιστορικό Απόλλωνα Πατρών σε ηλικία μόλις 15 ετών πατώντας το παλαιό ανοικτό γήπεδο της οδού Ναυαρίνου.

Η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη, καθώς υπήρχε το σχολείο και οι φωνές της μάνας, που του έλεγαν: «Πρώτα το σχολείο, μετά όλα τα άλλα». Την άκουσε και τη δεκαετία του ΄70 εισήχθη στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, όπου ολοκλήρωσε τις σπουδές του έχοντας στα χέρια του λίγο αργότερα το πτυχίο Δημόσιας Διοίκησης και Πολιτικών Επιστημών. Κατά τη διάρκεια της Πανεπιστημιακής του εκπαίδευσης δεν… άφησε την πορτοκαλί μπάλα, έπαιξε στις πανεπιστημιακές ομάδες δείχνοντας την κλάση του, έχοντας τότε συμπαίκτες-συμφοιτητές του, τους Καρυπίδη, Μπακίρογλου (έπαιξαν στον Μίλωνα Αθηνών), Κατέλη (φόρεσε τη φανέλα της ΑΕΚ). Με τον ερχομό του στη γενέτειρά του την Πάτρα, ο Αλέκος Κοτρωνόπουλος, δεν συνέχισε για ψηλότερα, αλλά αγωνίστηκε στο πρωτάθλημα της ΕΣΚΑ-Η, με τη φανέλα τόσο των Ψηλαλωνίων, όσο και του Φοίνικα Πατρών.

«ΡΙΖΩΣΕ» ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΛΑ…

Η αγάπη για το μπάσκετ «ρίζωσε» για τα καλά μέσα του και από τη στιγμή, που δεν μπορούσε να βοηθήσει αγωνιστικά -λόγω των επαγγελματικών υποχρεώσεων ως διευθυντής υποκαταστήματος ΕΦΚΑ- θεώρησε σωστό να ασχοληθεί από άλλο πόστο, αυτό του διοικητικού συμβουλίου. Έτσι με την προτροπή δικών του ανθρώπων, βρέθηκε στον Αθλητικό Όμιλο Έσπερος Πατρών, που στη συνέχεια μετονομάστηκε σε Έσπερο ΑΟΠΑ, βοηθώντας από σχεδόν όλα τα πόστα…


«ΩΡΙΜΑΣΕ ΜΠΑΣΚΕΤΙΚΑ»

Πλέον έχοντας… «ωριμάσει μπασκετικά», έβαλε… πλώρη να διεκδικήσει με αξιώσεις την προεδρία της Ένωσης Σωματείων Καλαθοσφαίρισης Αχαΐας-Ηλείας (ΕΣΚΑ-Η) στις εκλογές, που είναι προγραμματισμένες για μεθαύριο τις 11 Μαΐου στην αίθουσα του Παμπελοποννησιακού Σταδίου, «Αλέκα Σούλη».

ΤΑ ΜΕΓΑΛΕΠΗΒΟΛΑ ΣΧΕΔΙΑ…

Ο Αλέκος Κοτρωνόπουλος έχει μεγαλεπήβολα σχέδια για την ΕΣΚΑ-Η εάν εκλεγεί πρόεδρος, καθώς έχει σκοπό να ενεργοποιήσει -ξανά- αφενός τις γυναικείες ομάδες κι αφετέρου θα στηρίξει τον μαζικό κι όχι μόνο αθλητισμό, ενώ στο πλευρό του, θα βρίσκονται άνθρωποι που γνωρίζουν τα αθλητικά δρώμενα. Ο ίδιος άνοιξε την καρδιά του με συνέντευξή του στην εφημερίδα «Γνώμη» και μιλάει για όλους και όλα…

-Κύριε Κοτρωνόπουλε, τι σας οδήγησε στο να θέσετε υποψηφιότητα και να διεκδικήσετε την προεδρία της ΕΣΚΑ-Η;«Κατά πρώτον η μακρόχρονη θητεία μου στον χώρο του μπάσκετ με υποχρεώνει να ασχοληθώ με την Ένωση Σωματείων λόγω της αθλητικής και διοικητικής εμπειρίας που έχω και κατά δεύτερον σημαντικό ρόλο στην απόφασή μου αυτή ήταν η αγάπη που έχω στο ερασιτεχνικό μπάσκετ, αλλά και γενικότερα στον αθλητισμό».

-Είστε άνθρωπος που λατρεύετε τον χώρο. Εάν εκλεγείτε, πώς θα βάλετε τα κατάλληλα όρια ώστε να μην εμπλακεί η ανάπτυξή του με την εμπορευματοποίηση;

«Βασικός άξονας και ακρογωνιαίος λίθος της λειτουργίας της ΕΣΚΑ-Η θα είναι όσοι ενασχοληθούν με τη διοίκηση να είναι άτομα αθλητικής και διοικητικής εμπειρίας και πάνω από όλα τα δείγματα ζωής τους θα είναι καθαρά αποδεδειγμένα ερασιτέχνες».

-Σε περίπτωση που λάβετε το «χρίσμα» ποια θα είναι η άμεση προτεραιότητά σας;

«Σκοπός μας είναι να δημιουργήσουμε ένα συμβούλιο έμπειρων διοικητικών παραγόντων, και να θέσουμε ως βασική προτεραιότητα -και στο πλαίσιο των συλλογικών αποφάσεων- την πρώτη κιόλας εβδομάδα να συγκεντρωθούν όλα τα σωματεία να συζητήσουμε τον προγραμματισμό των πρωταθλημάτων χωρίς αυθαίρετες αποφάσεις και αποφάσεις για αντικείμενα, που δεν ήμαστε αρκούντως γνώστες».

-Οι διοικούντες την ΕΣΚΑ-Η δεν «αφουγκράζονταν τον σφυγμό» των ομάδων, σε ό,τι αφορά τα τμήματα υποδομής. Τι προτίθεστε να πράξετε σε περίπτωση εκλογής σας;

«Πρωτεύοντα ρόλο και ασφαλιστική δικλείδα αποτελεί για εμάς η πλήρωση των ομάδων με καθαρά αθλητές προερχόμενους από τις ακαδημίες και μόνο των συλλόγων. Θα υπάρξουν συλλογικές αποφάσεις για τη συμμετοχή στα πρωταθλήματα κατηγοριών-ηλικιών και συναφών ιδιαιτεροτήτων. Επιθυμία είναι μέσα από τις ακαδημίες κι όχι με μεταγραφές να επαναφέρουμε παιδικά και εφηβικά πρωταθλήματα στην Αχαΐα».

-Το τελευταίο διάστημα (περίπου 5 χρόνια) το γυναικείο μπάσκετ έχει πάρει την κατιούσα με αρκετά σωματεία να βρίσκονται σε αναστολή και δεν υπάρχει ανάδειξη γενικότερα. Πιστεύετε ότι μπορείτε να βρείτε το «φάρμακο» που θα δώσει το δικαίωμα εκκίνησης στις ομάδες να ξεκινήσουν;«Ο Έσπερος ΑΟΠΑ είχε κατά το παρελθόν δημιουργήσει γυναικεία ομάδα η οποία προήρχετο αποκλειστικά και μόνο από κορίτσια τα οποία έβγαλαν δελτίο στις ακαδημίες από επτά ετών. Οι αθλήτριες αυτές ωρίμασαν μέσα από την ομάδα από την οποία και αναδείχθηκαν, αυτό είχε ως αποτέλεσμα να στελεχώνουν συλλόγους που αγωνίζονται στο πρωτάθλημα της Α1 Εθνικής κατηγορίας γυναικών μπάσκετ. Ως εκ τούτου, θα είμαστε αυταπόδεικτα λάτρεις και εργάτες του γυναικείου».

-Σε περίπτωση εκλογή σας στον «θώκο» της ΕΣΚΑ-Η, υπάρχει το ενδεχόμενο να δημιουργηθούν χώροι άθλησης μπάσκετ, οι οποίοι θα είναι για την ψυχαγωγία του κοινού της πόλης;

«Η αγαστή συνεργασία που έχω με τον Δήμο Πατρέων, αλλά και η προσωπική φιλία με τον Αντιδήμαρχο Πολιτισμού και Αθλητισμού, Τάκη Πετρόπουλο, είναι ένα από τα δείγματα του τι μέλλει γενέσθαι με τον μαζικό αθλητισμό και δη το μπάσκετ. Είμαστε ένθερμοι υποστηρικτές του Ερασιτεχνικού μαζικού αθλητισμού».

-Τέλος κύριε Κοτρωνόπουλε, ποια η σχέση σας με τον πρόεδρο της Ελληνικής Καλαθοσφαιρικής Ομοσπονδίας (ΕΟΚ), Βαγγέλη Λιόλιο κι αν δεν εκλεγείτε και είστε αντιπολίτευση θα πορευτείτε από κοινού με τους αντιπάλους σας ή θα ρίχνετε «βέλη» εναντίον τους;

«Η σχέση μου με την ΕΟΚ θα είναι αμφίδρομη. Ο πρόεδρος, Βαγγέλης Λιόλιος είναι πρόσωπο με το οποίο έχω συζητήσει-συνομιλήσει και πιστεύω ότι η συνεργασία θα είναι ικανοποιητική».

Οι τελικοί υποψήφιοι

των εκλογών της ΕΣΚΑ-Η

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΚΑ-Η στη συνεδρίασή του στις 06-05-2022 επικύρωσε τις υποψηφιότητες που κατέθεσαν τα σωματεία μέλη της, για τις εκλογές τις 11-Μαΐου 2022. Οι υποψηφιότητες που κατατέθηκαν είναι:

ΓΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟΣ Δ.Σ.

Κοτρωνόπουλος Αλέξιος, ΠΥΡΣΟΣ

Λυκούδης Παναγιώτης, ΑΙΟΛΟΣ ΑΓΥΙΑΣ

ΓΙΑ ΜΕΛΗ Δ.Σ.

Βασιλάτος Μιχαήλ, ΑΣ Κεφαλληνιακός

Γκινάλας Ανδρέας, ΑΕ Βαρθολομιού

Ζάκκας Αθανάσιος, Φαέθων Αντιρρίου

Κλήρης Σωτήριος, ΑΕ Προαστίου

Κολοκυθάς Γιώργος, Κρόνος Πατρών

Κοσμάτος Ιωάννης, ΑΣ Απολλωνίας

Κουμανιώτης Νίκος, ΓΣ Προοδευτική

Κωστόπουλος Άλκης, ΕΑ Παραλίας

Οικονόμου Φίλιππος, Φοίνικας Αγυιάς

Παρασκευόπουλος Γιώργος, ΑΟ Γλαύκος

Ροκανάς Γεώργιος, Έσπερος ΑΟΠΑ

Τρασάνης Δημήτριος, Πρ. Ηλίας / ΠΑΟΚ

Τσίπας Θεόδωρος, Ηρακλής Πύργου

Φραγκιάς Νίκος, Υπερίων ΑΓΕΑ

Χαριτωνίδης Σαμψών, Παναχαϊκή Γ.Ε.

Χριστίδης Γεώργιος, Αστέρας Τεμένης.

ΓΙΑ ΕΞΕΛΕΚΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Κωστοπούλου Νικολίτσα, ΕΑ Προμηθέας 2014

Λάσκαρης Ανδρέας, ΑΣΠ Προμηθέας

Παρασκευόπουλος Δημήτριος, ΑΟ Γλαύκου

Πετράτος Νίκος, Παναχαϊκή ΓΕ

Σταματοπούλου Δήμητρα, ΑΟ Πυρσός

Σίψας Γεώργιος, Αίολος Αγυιάς.

Συνέντευξη στον ΤΑΣΟ Α. ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟ

ΠΗΓΗ : ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
 
Copyright © 2024 Τα πάντα για τον αθλητισμό - MarkaSport