Loading...
Σάββατο 11 Μάι 2019
Επιστροφή στο… μέλλον σε τελικό ΠΑΟΚ – ΑΕΚ
Κλίκ για μεγέθυνση

Aναμετρήσεις των δύο ομάδων 80 χρόνια μετά την παρθενική κόντρα τους για την κούπα *

Βίντεο από τον πρώτο τους στο ΟΑΚΑ το 1983 * Όλοι οι τίτλοι, τα ρεκόρ και τα… παράξενα του θεσμού * Γράφει ο Δημήτρης Ζώρζος

 

Ούτε που θα φαντάζονταν οι Χατζησταυρίδης, Μανέττας και Ιωαννίδης (σκόρερ του τελικού ΑΕΚ-ΠΑΟΚ το 1939) ότι 80 χρόνια μετά οι ομάδες τους θα έπαιζαν για την κούπα στην Ελλάδα του 21ου αιώνα σε γήπεδο χωρίς κόσμο… Βεβαίως, ούτε οι σκόρερ του 1983 (βίντεο), Θωμάς Μαύρος και Βαγγέλης Βλάχος θα πίστευαν ότι από τους 72.899 φιλάθλους που παρακολούθησαν την αναμέτρηση για τον συγκεκριμένο τίτλο και τον πρώτο τελικό εγχώριου Κυπέλλου που έγινε ποτέ στο ΟΑΚΑ, ότι το 2019 (11/5, έναρξη στις 20:30)) η «μάχη» για το τρόπαιο στο ίδιο γήπεδο θα γινόταν παρουσία μόλις 1.040 ατόμων με προσκλήσεις.

Σίγουρα οι καιροί άλλαξαν και τα πράγματα έγιναν πιο σκληρά στον χώρο του ελληνικού ποδοσφαίρου, στο οποίο η παρούσα κυβέρνηση «αναγκάζεται» για 2η φορά να διεξαχθεί τελικός κεκλεισμένων των θυρών, όπως το 2016 μεταξύ ΑΕΚ και Ολυμπιακού στο ΟΑΚΑ, για να μην υπάρξουν παρατράγουδα. Επιστροφή στο… μέλλον, λοιπόν για τον 77ο τελικό.

Έχουμε, όμως και τον πρώτο που θα έχει VAR, ώστε να αποφεύγονται τα μεγάλα λάθη των διαιτητών. Είναι εντέλει το μόνο στοιχείο που μας παραπέμπει σε ένα σύγχρονο τελικό Κυπέλου Ελλάδος, γιατί σε όλα τα υπόλοιπα έχουμε καταντήσει ουραγοί του «βασιλιά των σπορ».

Το a-sports.gr βρήκε, λοιπόν, και σας ταξιδεύει στο χρόνο με τους τελικούς του Κυπέλλου Ελλάδος με όλα τα στοιχεία των προηγούμενων 76 αγώνων, τα ρεκόρ και τα παράξενα που έχουν σημαδέψει την ιστορία του θεσμού.

Πρώτη φορά 3 σερί οι ίδιες ομάδες

Το πιο σημαντικό στοιχείο για τις αναμετρήσεις μεταξύ ΠΑΟΚ και ΑΕΚ για την… κούπα είναι πως πρώτη φορά στην ιστορία της διοργάνωσης συμμετέχουν για 3η σερί οι ίδιες ομάδες. Αμφότεροι οι αντίπαλοι, όπως και οι Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός, ΠΑΟΚ και η πάλαι ποτέ μεγάλη Δόξα Δράμας έχουν βρεθεί σε ίδιες συνεχείς αναμετρήσεις σε τελικούς για 2 φορές.

Το ρεκόρ αυτό σπάει, όμως προς το παρόν και τουλάχιστον θα χρειαστούν άλλα τρία χρόνια για να ισοφαριστεί το απίστευτο των 6 σερί κατακτήσεων από τον Ολυμπιακό στα τέλη της δεκαετίας του ’50 και στις αρχές του ’60. Και θα μπορούσαν να έχουν 7 οι «ερυθρόλευκοι», αν εκείνος στις 27 Μαϊου του 1962 με αντίπαλο τον Παναθηναϊκού δεν είχε διακοπεί στο 97ο λεπτό της παράτασης, λόγω σκοταδιού και δεν συνεχίστηκε ποτέ…

Ο ΠΑΟΚ προέρχεται από δύο συνεχόμενες κατακτήσεις του Κυπέλλου απέναντι στην ΑΕΚ και φιλοδοξεί να το πάρει και τρίτη, αλλά έχοντας και κερδίσει και το φετινό πρωτάθλημα να κάνει το παρθενικό νταμπλ στην 93χρονη ιστορία του. Η ομάδα της Θεσσαλονίκης έχει κατακτήσει 6 χρονιές το τρόπαιο, ενώ έχει συμμετάσχει και σε 13 άλλους τελικούς. Από την άλλη η Ένωση έχει 15 Κύπελλα στο παλμαρέ της και δύο νταμπλ (1939, 1978).

Το ρεκόρ προσέλευσης

Ο τελικός με τα περισσότερα ποτέ εισιτήρια διεξήχθη φυσικά στο Ολυμπιακό Στάδιο ρο 1984 ανάμεσα στον Παναθηναϊκό και τη Λάρισα με τους «πράσινους» να επικρατούν με 2-0. Στις θέσεις τους ήταν 73.829 φίλαθλοι χωρίς να γίνει το παραμικρό στις εξέδρες.

Η αλήθεια είναι, πάντως, κι ας μην καταγράφεται επίσημα στους αριθμούς ότι η «μάχη» για το τρόπαιο με τον περισσότερο κόσμο έγινε το 1988 μεταξύ Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού στο ΟΑΚΑ, που κρίθηκε στα πέναλτι, παρότι είχαν ανακοινωθεί 73.325 εισιτήρια. Ένα ματς στις «χρυσές μέρες» του Κοσκωτά, που είχε αναλάβει την προεδρία των «ερυθρόλευκων» και στο Στάδιο είχαν στοιβαχτεί πάνω από 80.000 κόσμου.

Τότε, όμως, κυρίαρχη στο ελληνικό ποδόσφαιρο ήταν σε όλα τα επίπεδα η οικογένεια Βαρδινογιάννη, που είχε την ηγεσία των «πρασίνων». Ούτε σε εκείνον τον τελικό έγιναν επεισόδια, τουλάχιστον μέσα στο γήπεδο, γιατί επίσης πραγματικότητα είναι πως πλακώνονταν οι οπαδοί των δύο ομάδων σε άλλα σημεία της Αθήνας. Ωστόσο, τότε τα πράγματα ακόμα και στο… ξύλο είχαν μια πιο αγνή μορφή και δεν υπήρχαν τα μαχαιρώματα που έγιναν στον τελικό ΠΑΟΚ – ΑΕΚ στο Πανθεσσαλικό το 2017 και μάλιστα δεν μας έφτασαν οι δικοί μας χούλιγκαν, αλλά ήρθαν και εισαγόμενοι εκ Σερβίας με σεσημασμένους της Παρτιζάν να είναι παρέα με εκείνους της ομάδας της Θεσσαλονίκης.

Η αρχή με τις «νεκρές» ζώνες

Το κακό με τις «νεκρές» ζώνες σε τελικούς Κυπέλλου Ελλάδος ξεκίνησε το 1993 και πάλι στο ΟΑΚΑ σε αναμέτρηση Παναθηναϊκού Ολυμπιακού. Βεβαίως, ακόμα με κάποιες κενές εξέδρες ανάμεσα στους οπαδούς των δύο ομάδων, τα εισιτήρια που κόπηκαν ήταν 64.532. Δεν ήξεραν ότι υπάρχει και καλύτερος τρόπος να χωρίσεις τους υποστηρικτές και να μην τους δώσεις καθόλου εισιτήρια, όπως έγινε το 2016 και επαναλαμβάνεται το 2019.

Τα περισσότερα γκολ και η πιο ευρεία νίκη

Τα περισσότερα γκολ που έχουν μπει σε τελικό Κυπέλλου Ελλάδος είναι 8 συνολικά και το παράξενο είναι ότι σε σχεδόν σε όλα εμπλέκεται η ΑΕΚ. Είτε στον πρώτο που έγινε το 1931 με τον Άρη (5-3 η Ένωση), είτε το 2009 στο 4-4 με τον Ολυμπιακό, που τον κέρδισαν οι «ερυθρόλευκοι» με 15-14 στα πέναλτι, είτε το 1996 με τη νίκη 7-1 επί του Απόλλωνα Σμύρνης, που αποτελεί και την πιο ευρεία του θεσμού.

Βεβαίως, και το 1976 Ηρακλής και Ολυμπιακός είχαν αναδειχθεί ισόπαλοι με 4-4 και ο «Γηραιός» του ασύγκριτου Βασίλη Χατζηπαναγή είχε επικρατήσει στα πέναλτι στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Το… αστείο των διπλών τελικών

Κατά καιρούς έχουν γίνει στην διοργάνωση και διπλοί αγώνες στους τελικούς Κυπέλλου, αλλά είναι μια μορφή που δεν αντιπροσωπεύει το θεσμό. Το πιο συναρπαστικό είναι να διεξάγεται ένας και όποιος πάρει το τρόπαιο. Πάντως, ο πρώτος «διπλός» τελικός χρονολογείται το 1949 ανάμεσα σε ΑΕΚ και Παναθηναϊκό στη μεταπολεμική Ελλάδα, που λιμοκτονούσε από την πείνα. Τότε δεν υπήρχε η διαδικασία των πέναλτι και ότι έληγε ισοπαλία, έστω και από κατά λάθος διακοπής, επαναλαμβανόταν από την αρχή.

Ο επόμενος διπλός τελικός έγινε το 1960 και ο Ολυμπιακός είχε βγει νικητής στις κόντρες του με τον αιώνιο αντίπαλο του Παναθηναϊκό. Επισήμως και όπως το προέβλεπε η προκήρυξη της διοργάνωσης το 1991 έγιναν δύο τελικοί ανάμεσα στον μεγάλο Αθηναϊκό εκείνης της εποχής και τους «πράσινους», αλλά το… αστείο σταμάτησε την μεθεπόμενη σεζόν και αφού ο Ολυμπιακός είχε επικρατήσει το 1992 του ΠΑΟΚ.

Τα παράξενα με το κέρμα, το σκότος, το τρόπαιο άνευ αγώνα…

Είναι λογικό μέσα σε αυτά τα 88 χρόνια, που διεξάγεται το Κύπελλο Ελλάδος, να έχουν γίνει διάφορα ευτράπελα που έχουν μείνει στην ιστορία. Ο πρώτος τελικός που διακόπηκε λόγω σκότους ήταν το 1949 ανάμεσα σε ΑΕΚ και Παναθηναϊκό, όταν το παιχνίδι ήταν στην παράταση και στο 0-0. Επαναλήφθηκε δύο εβδομάδες μετά και τον κέρδισαν οι «κιτρινόμαυροι». Αυτό, όμως δεν συνέβη και το 1962, όταν και πάλι ο τελικός ανάμεσα σε Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό είχε σταματήσει στο 97′ της παράτασης, λόγω σκοταδιού, αλλά δεν έγινε ποτέ επαναληπτικό ματς για να αναδειχθεί ο Κυπελλούχος.

Η ΑΕΚ έχει κερδίσει και ένα τρόπαιο στα… χαρτιά το 1966, επειδή δεν κατέβηκε ο Ολυμπιακός. Οι «ερυθρόλευκοι» αποφάσισαν να μην παραστούν στον τελικό ως διαμαρτυρία, επειδή η ΕΠΟ είχε ορίσει τον ημιτελικό ΑΕΚ – Καβάλας στη Θεσσαλονίκη και όχι στην Καβάλα, όπως έλεγαν τότε οι κανονισμοί. Ούτε οι «αργοναύτες» κατέβηκαν στον ημιτελικό, ούτε οι Πειραιώτες στον τελικό.

Ο άλλος που δεν έγινε, αλλά κανείς δεν πήρε την κούπα ήταν εκείνος του 1964 με την ΑΕΚ να περιμένει ποιος από τους Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό θα είναι αντίπαλός της. Ωστόσο, ο ημιτελικός ανάμεσα στους «αιώνιους» στη Λεωφόρο δεν τελείωσε ποτέ, διότι οι φίλαθλοι και των δύο ομάδων μπήκαν μέσα στο γήπεδο και διαμαρτυρήθηκαν γιατί θεωρούσαν ότι ήταν «στημένο» από τις διοικήσεις. Έτσι η ΕΠΟ διέκοψε την διοργάνωση,.

Πέντε χρόνια μετά (1969) ο τελικός μεταξύ Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού κρίθηκε στην… κλήρωση. Το ματς και η παράταση είχαν τελειώσει 1-1, το παιχνίδι δεν πήγε στη διαδικασία των πέναλτι και οι «πράσινοι» πιο τυχεροί κέρδισαν, επειδή διάλεξε ο αρχηγός του τη σωστή πλευρά του… κέρματος. Εδώ είναι που λένε «αθάνατη δραχμή». Έπειτα από αυτό άλλαξε η διαδικασία και τα πέναλτι ακολουθούσαν την παράταση για να μην κρίνεται το τρόπαιο μόνο στην τύχη.

3-2 το σκορ ανάμεσα στους «Δικέφαλους»

Μέχρι το 2017 η ΑΕΚ και ο ΠΑΟΚ είχαν έρθει αντιμέτωποι σε 3 τελικούς και τους είχαν κερδίσει οι «κιτρινόμαυροι». Ωστόσο, στα επόμενα δύο χρόνια το σκορ έγινε… 3-2 ανάμεσα στους δύο «Δικέφαλους», αφού η ομάδα της Θεσσαλονίκης κέρδισε αμφότερους τους τελευταίες ανάμεσά τους. Οπότε απόψε είτε θα… ισοφαρίσει ο ΠΑΟΚ 3-3, είτε η ΑΕΚ θα κάνει το 4-2.

Ο «Αυτοκράτορας» και η λίστα με τους τροπαιούχους

Όπως και στα πρωταθλήματα, έτσι και στα Κύπελλα Ελλάδος «αυτοκράτορας» είναι ο Ολυμπιακός, ο οποίος έχει κατακτήσει 27 φορές την κούπα. Ακολουθεί ο Παναθηναϊκός με 18 τρόπαια, ενώ η ΑΕΚ έχει 15 φορές πανηγυρίσει. Ο ΠΑΟΚ έχει 6 Κύπελλα, οι Πανιώνιος και ΑΕΛ από 2, ενώ από 1 έχουν οι Ηρακλής, Άρης, ΟΦΗ, Εθνικός και Καστοριά.

                                                                                           ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΖΩΡΖΟΣ

 

ΟΛΟΙ ΟΙ ΤΕΛΙΚΟΙ ΤΗΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗΣ

1ος: 08/11/1931: ΑΕΚ – Aρης 5-3 (5′ Ηλιάσκος, 8′, 65′ Μπαλτάς, 70′ αυτογκόλ Οικονόμου, 78′ Νεγρεπόντης – 40′, 43′, 80′ Κίτσος), Γήπεδο Παναθηναϊκού

2ος: 05/02/1933: Εθνικός Πειραιά – Aρης 2-2 (30′ Τσιριτάκης, 47′ Δεληγιώργης – 25′ Αγγελάκης, 65′ Κίτσος) και 25/03/1933: 2-1 (54′ Τσιριτάκης, 55′ Αλεξόπουλος – 48′ Καλτέκης)

3ος: 28/05/1939: ΑΕΚ – ΠΑΟΚ 2-1 (43′ Χατζησταυρίδης, 73′ Μανέττας – 31′ Ιωαννίδης), Γήπεδο Νέας Φιλαδέλφειας

4ος: 02/06/1940: Παναθηναϊκός – Aρης 3-1 (9′ Μπαλτάσης, 10′ Τριανταφύλλης, 13′ Μηγιάκης – 61′ Χατζηνικολάου), Γήπεδο Παναθηναϊκού

5ος: 08/06/1947: Ολυμπιακός – Ηρακλής 5-0 (13′, 31′, 78′, Βάζος, 17′ Βασιλειάδης, 79′ Χατζησταυρίδης), Γήπεδο Παναθηναϊκού

6ος: 20/06/1948: Παναθηναϊκός – ΑΕΚ 2-1 (16′, 49′ Σίμος – 20′ Μαρόπουλος), Γήπεδο Παναθηναϊκού

7ος: 19/06/1949: ΑΕΚ – Παναθηναϊκός (Διεκόπη λόγω… σκότους στο 19′, ενώ το σκορ ήταν 0-0)

και 03/07/1949: ΑΕΚ – Παναθηναϊκός 2-1 παράταση (8′, 105′ Πατάκας – 69′ Φυλακτός), Γήπεδο Παναθηναϊκού

8ος: 28/05/1950: ΑΕΚ – Aρης 4-0 (6′ Μαρόπουλος, 45′ Γούλιος, 63′, 67′ Κουντούρης), Γήπεδο Παναθηναϊκού

9ος: 11/03/1951: Ολυμπιακός – ΠΑΟΚ 4-0 (27′ Μουράτης, 6′ Δαρίβας, 75′, 80′ Δρόσος), Γήπεδο Παναθηναϊκού

10ος: 01/06/1952: Ολυμπιακός – Πανιώνιος 2-2 παράταση (30′ Κοπανίδης, 90′ Δρόσος – 34′, 60′ Τσολιάς) και 15/06/1952: 2-0 (5′ Δαρίβας, 68′ Κανσός), Γήπεδο Παναθηναϊκού

11ος: 17/05/1953: Ολυμπιακός – ΑΕΚ 3-2 (20′ Κοπανίδης, 37′ Κανσός, 79′ Δαρίβας – 83′ Χ. Σεραφείδης, 88′ Κανάκης), Γήπεδο Παναθηναϊκού

12ος: 23/05/1954: Ολυμπιακός – Δόξα Δράμας 2-0 (31′ Δρόσος, 38′ Δαρίβας), Γήπεδο Παναθηναϊκού

13ος: 12/06/1955: Παναθηναϊκός – ΠΑΟΚ 2-0 (24′ Κουρτζίδης, 31′ Πανάκης), Γήπεδο Παναθηναϊκού

14ος: 24/06/1956: ΑΕΚ – Ολυμπιακός 2-1 (21′ Χανιώτης, 67′ Κανάκης – 26′ Δαρίβας), Γήπεδο Παναθηναϊκού

15ος: 29/07/1957: Ολυμπιακός – Ηρακλής 2-0 (38′ Κοτρίδης, 73′ Υφαντής), Γήπεδο Καραϊσκάκη

16ος: 30/07/1958: Ολυμπιακός – Δόξα Δράμας 5-1 (22′ Γκαβέζος, 43′ Μπέμπης, 63′, 87′ Πολυχρονίου, 89′ Υφαντής – 52′ Ναλμπάντης), Γήπεδο Παναθηναϊκού

17ος: 05/07/1959: Ολυμπιακός – Δόξα Δράμας 2-1 (52′ Χριστοφίδης, 59′ Μπέμπης – 47′ Γεωργιάδης), Γήπεδο Παναθηναϊκού

18ος: 07/08/1960: Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός 1-1 50′ Μπέμπης – 16′ Παπαεμμανουήλ) Γήπεδο Παναθηναϊκού και 11/09/1960: 3-0 (25′, 35′ πεν. Πολυχρονίου, 82′ Σιδέρης), Γήπεδο Καραϊσκάκη

19ος. 02/07/1961: Ολυμπιακός – Πανιώνιος 3-0 (34′ Κ. Παπάζογλου, 69′, 88′ Σιδέρης), Γήπεδο Παναθηναϊκού

20ος: 27/05/1962: Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός διεκόπη, Γήπεδο Νέας Φιλαδέλφειας

Διεκόπη στο 97′ της παράτασης λόγω σκότους, και δεν συνεχίστηκε ποτέ!

21ος: 18/07/1963: Ολυμπιακός – Πιερικός 3-0 (30′ Πολυχρονίου, 39′ Αρ. Παπάζογλου, 65′ Γ. Σιδέρης), Γήπεδο Παναθηναϊκού

22ος: Δεν έγινε τελικός το 1964

Η ΑΕΚ είχε προκριθεί στον τελικό, όμως ο ημιτελικός Παναθηναϊκού – Ολυμπιακού στην Λεωφόρο διεκόπη λόγω επεισοδίων και η ΕΠΟ διέκοψε τη διοργάνωση.

23ος: 14/07/1965: Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός 1-0 (5′ Γ. Σιδέρης), Γήπεδο Καραϊσκάκη

24ος: 1966 ΑΕΚ – Ολυμπιακός Πειραιά 2-0 α.α.

Ο Ολυμπιακός αρνήθηκε να παίξει στον τελικό, γιατί η ΕΠΟ όρισε τον ημιτελικό Καβάλας – ΑΕΚ στη Θεσσαλονίκη και όχι την Καβάλα. Η τελευταία δεν κατέβηκε και ο Ολυμπιακός ακολούθησε.

25ος: 06/07/1967: Παναθηναϊκός – Πανιώνιος 1-0 (56′ Γραμμός), Γήπεδο Νέας Φιλαδέλφειας

26ος: 21/07/1968: Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός 1-0 (75′ Βασιλείου), Γήπεδο Παναθηναϊκού

27ος: 09/07/1969: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός 1-1 παράταση (55′ Δομάζος – 49′ Γ. Σιδέρης), Γήπεδο Καραϊσκάκη. Κυπελλούχος στην κλήρωση ο Παναθηναϊκός!

28ος: 28/06/1970: Aρης – ΠΑΟΚ 1-0 (8′ Κεραμιδάς), Καυτανζόγλειο

29ος: 09/08/1971: Ολυμπιακός – ΠΑΟΚ 3-1 (19′ Αγγελής, 43′ Γιούτσος, 81′ Παμπουλής – 46′ Σαράφης), Γήπεδο Καραϊσκάκη

30ος: 05/07/1972: ΠΑΟΚ – Παναθηναϊκός 2-1 (2′, 88′ Κούδας – 89′ Παπαδημητρίου), Γήπεδο Καραϊσκάκη

31ος: 17/06/1973: Ολυμπιακός – ΠΑΟΚ 1-0 (46′ Αγγελής), Γήπεδο Καραϊσκάκη

32ος: 16/06/1974: ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός 2-2, 4-3 πεν. (50′ Παρίδης, 72′ Ασλανίδης – 19′ Τριαντάφυλλος, 79′ Κρητικόπουλος), Γήπεδο Νέας Φιλαδέλφειας

33ος: 18/06/1975: Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός 1-0 (35′ Δαβουρλής), Γήπεδο Καραϊσκάκη

34ος: 09/06/1976: Ηρακλής – Ολυμπιακός 4-4, 6-5 πεν. (25′, 102′ Χατζηπαναγής, 72′ Κουσουλάκης, 111′ Γκέσιος – 60′ Σιώκος, 81′ Βιέρα, 115′ Καραβίτης, 119′ Γκλέζος), Γήπεδο Νέας Φιλαδέλφειας

35ος: 22/06/1977: Παναθηναϊκός – ΠΑΟΚ 2-1 (29′ Παπαδημητρίου, 89′ Βακάλης – 43′ Τερζανίδης), Γήπεδο Καραϊσκάκη

36ος: 04/06/1978: ΑΕΚ – ΠΑΟΚ 2-0 (50′ Μπάγεβιτς, 80′ Μαύρος), Γήπεδο Καραϊσκάκη

37ος: 09/06/1979: Πανιώνιος – ΑΕΚ 3-1 (51′ Αναστόπουλος, 67′ Λίμα, 84′ Παθιακάκης – 3′ Τάσος), Γήπεδο Καραϊσκάκη

38ος: 26/05/1980: Καστοριά – Ηρακλής 5-2 (41′ Σημαιοφορίδης, 49′ Δίντσικος, 70′, 87′, 90′ Τσιρώνης – 16′ Καλαμπάκας, 80′ Μαυροδουλάκης), Γήπεδο Νέας Φιλαδέλφειας

39ος: 21/06/1981: Ολυμπιακός – ΠΑΟΚ 3-1 (18′ αυτογκόλ Δαμανάκης, 61′ Ορφανός, 90’+ Κουσουλάκης – 61′ Δαμανάκης), Γήπεδο Νέας Φιλαδέλφειας

40ος: 19/06/1982: Παναθηναϊκός – Λάρισα 1-0 (49′ Χαραλαμπίδης), Γήπεδο Νέας Φιλαδέλφειας

41ος: 29/06/1983: ΑΕΚ – ΠΑΟΚ 2-0 (27′ Μαύρος, 80′ Β. Βλάχος), ΟΑΚΑ

42ος: 06/06/1984 Παναθηναϊκός – Λάρισα 2-0 (18′ Θ. Δημόπουλος, 39′ Αντωνίου), ΟΑΚΑ

43ος: 22/06/1985: Λάρισα – ΠΑΟΚ 4-1 (39′, 73′ Ζιώγας, 47′ Κμίετσικ, 78′ Βαλαώρας – 55′ Σκαρτάδος), ΟΑΚΑ

44ος: 28/05/1986: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός 4-0 (24′ Β. Βλάχος, 52′ Χρ. Δημόπουλος, 57′, 72′ Σαραβάκος), ΟΑΚΑ

45ος: 21/06/1987: ΟΦΗ – Ηρακλής 1-1, 3-1 πεν. (34′ Χαραλαμπίδης – 30′ Κωφίδης), ΟΑΚΑ

46ος: 08/05/1988: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός 2-2, 4-3 πεν. (31′ πεν. Σαραβάκος, 101′ Χρ. Δημόπουλος – 59′ πεν., 96′ πεν. Φούνες), ΟΑΚΑ

47ος: 11/05/1989: Παναθηναϊκός – Πανιώνιος 3-1 (8′ Μαυρίδης, 44′ Χρ. Δημόπουλος, 48′ Σαραβάκος – 35′ Ζάκκας), ΟΑΚΑ

48ος: 17/05/1990: Ολυμπιακός – ΟΦΗ 4-2 (12′, 69′ Τσαλουχίδης, 29′, 89′ Ντέταρι – 48′ Βλαστός, 53′ Τσίμπος), ΟΑΚΑ

49ος: 15/05/1991: Αθηναϊκός – Παναθηναϊκός 0-3 (70′ Κουρμπανάς, 78′ Βαζέχα, 88′ Βλάχος), Γήπεδο Παναθηναϊκού και 22/05/1991: 1-2 (71′ Σαραβάκος, 84′ Κουρμπανάς – 45′ Ζώταλης), ΟΑΚΑ

50ος: 20/05/1992: ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός 1-1 (52′ Σκαρτάδος – 63′ Τσαλουχίδης) Γήπεδο Τούμπας και 27/05/1992: 0-2 (21′ Λιτόφτσενκο, 62′ Τσαλουχίδης), Γήπεδο Καραϊσκάκη

51ος: 12/05/1993: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός 1-0 (13′ Βαζέχα), ΟΑΚΑ

52ος: 20/04/1994: Παναθηναϊκός – ΑΕΚ 3-3, 4-2 πεν. (31′ Βαζέχα, 54′ αυτογκόλ Μανωλάς, 115′ Μάρκος – 71′, 95′ Αλεξανδρής, 77′ Δημητριάδης), ΟΑΚΑ

53ος: 19/04/1995: Παναθηναϊκός – ΑΕΚ 1-0 παράταση (118′ πέν. Βαζέχα), ΟΑΚΑ

54ος: 15/05/1996: ΑΕΚ – Απόλλων Αθηνών 7-1 (11′, 34′ Μπατίστα, 22′, 48′ πεν., 76′ Τσάρτας, 60′ Κετσπάγια, 89′ Κωστής – 77′ Μπάρνιακ), ΟΑΚΑ

55ος: 16/04/1997 ΑΕΚ – Παναθηναϊκός 0-0, 5-3 πεν., Καραϊσκάκη

56ος: 29/04/1998: Πανιώνιος – Παναθηναϊκός 1-0 (53′ Ναλιτζής), Καραϊσκάκη

57ος: 05/05/1999: Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός 2-0 (54′ Μαυρογενίδης, 90′ Οφορίκουε), ΟΑΚΑ

58ος: 10/05/2000: ΑΕΚ – Ιωνικός 3-0 (38′ Νικολαϊδης, 77′ Πέτκοφ, 83′ Μαλαδένης), ΟΑΚΑ

59ος: 12/05/2001: ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός 4-2 (4′ Εγκωμίτης, 31′ Μπορμπόκης, 46′ Γ. Χ. Γεωργιάδης, 85′ σουτ Ναλιτζής – 77′ πέν. Τζόρτζεβιτς, 90′ Χούτος), Γήπεδο Νέας Φιλαδέλφειας

60ος: 27/04/02: ΑΕΚ – Ολυμπιακός 2-1 (52′ Κωνσταντινίδης, 83′ Ίβιτς – 70′ Τζιοβάνι), ΟΑΚΑ

61ος: 17/05/03: ΠΑΟΚ – Aρης 1-0 (24′ Γεωργιάδης), Τούμπας

62ος: 08/05/04: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός 3-1 (3′ Παπαδόπουλος, 68′ Κωνσταντίνου, 80′ Κωνσταντίνου – 65′ Τζιοβάνι), Γήπεδο Πανιωνίου

63ος: 21/05/05: Ολυμπιακός – Aρης 3-0 (57′ πέν. Τζόρτζεβιτς, 70′ Ριβάλντο, 90′ Ριβάλντο), Παμπελοποννησιακό

64ος. 10/05/06: Ολυμπιακός – ΑΕΚ 3-0 (61′ Κωνσταντίνου, 70′ Τζόρτζεβιτς, 88′ Καστίγιο), Παγκρήτιο

65ος: 05/05/07: Λάρισα – Παναθηναϊκός 2-1 (3′ Κόσλεϊ, 82′ Αντσουέ – 44′ πέναλτι Παπαδόπουλος), Πανθεσσαλικό

66ος: 17/05/08: Ολυμπιακός – Αρης 2-0 (34′ Κοβάτσεβιτς, 53′ Ζεβλάκοφ), Kαυτανζόγλειο

67ος: 02/05/10: ΑΕΚ – Ολυμπιακός 4-4, πέναλτι 14-15 (4′ Μπλάνκο, 8′ Μπλάνκο, 89′ Σκόκο, 107′ Σκόκο – 47′ Ντάρμπισιρ, 70′ Ντουντού, 90′ Ντάρμπισιρ, 102′ Γκαλέτι), ΟΑΚΑ

68ος: 24/04/10: Παναθηναϊκός – Αρης 1-0 (64′ Λέτο), ΟΑΚΑ

69ος: 30/04/2011: ΑΕΚ – Ατρόμητος 3-0 (27’ Λυμπερόπουλος, 77’ Μπαχά, 85’ Καφές), ΟΑΚΑ

70ος: 28/04/2012: Ολυμπιακός – Ατρόμητος 2-1 (29’ Τζεμπούρ, 119’ Φουστέρ – 76’ Ιγγλέσιας), ΟΑΚΑ

71ος: 11/05/2013: Αστέρας Τρίπολης – Ολυμπιακός 1-3 (13’ Ράγιος – 42’ Φουστέρ, 98’ Τζεμπούρ, 119’ πεν. Αμπντούν), ΟΑΚΑ

72ος: 26/04/2014: ΠΑΟΚ – Παναθηναϊκός 1-4 (70’ πεν. Βούκιτς / 15’, 50’, 88’ Μπεργκ, 54’ Καρέλης), ΟΑΚΑ

73ος: 23/05/2015: Ολυμπιακός – Ξάνθη 3-1 (45’ Χάρα, 60’ Ντομίνγκεζ, 80’ Φορτούνης – 87’ Καπετάνος), ΟΑΚΑ

74ος: 17/05/2016: ΑΕΚ – Ολυμπιακός 2-1 (38’ Μάνταλος, 51’ Τζεμπούρ – 85’ Ντομίνγκες), ΟΑΚΑ κεκλεισμένων

75ος: 06/05/2017: ΠΑΟΚ – ΑΕΚ 2-1 (24′ Μπίσεσβαρ, 81′ Ενρίκε / 26′ Χριστοδουλόπουλος), Πανθεσσαλικό Στάδιο

76ος: 12/05/2018: ΑΕΚ – ΠΑΟΚ 0-2 (65’ Βιεϊρίνια, 90+2’ Πέλκας) ΟΑΚΑ

 
© Copyright 2024 Τα πάντα για τον αθλητισμό - MarkaSport