Loading...
Tuesday 27 Feb 2018
k
Click to enlarge

Ιατροδικαστής επιβεβαιώνει την ιατρική γνωμάτευση του Διαβαλκανικού για τον τραυματισμό του Όσκαρ Γκαρθία!

 

Με εντολή από την υποδιεύθυνση αθλητικής βίας της ασφάλειας Θεσσαλονίκης, που κάνει την προανάκριση για την υπόθεση του τραυματισμού του Όσκαρ Γκαρθία, υπήρξε και τρίτη γνώμη (μετά τις γνωματεύσεις του γιατρού του Διαβαλκανικού και του γιατρού του αγώνα) για την κατάσταση του προπονητή του Ολυμπιακού.

 

Πιο συγκεκριμένα, η ιατροδικαστής Ελένη Ζαγκελίδου επισκέφτηκε στις 08:00 το πρωί της Δευτέρας τον Ισπανό κόουτς στο «Διαβαλκανικό» και τον εξέτασε πλήρως, περιμένοντας, πλέον, μόνο τα αποτελέσματα μιας αξονικής για να «κλείσει» το φάκελο με το πόρισμά της.

 

Η κα. Ζαγκελίδου μίλησε στην εκπομπή «Δίκη στον ΣΚΑΪ» όπου αποκάλυψε τη γνωμάτευσή της για τον Όσκαρ Γκαρθία, επιβεβαιώνοντας, ουσιαστικά, αυτή που είχε ήδη κάνει ο γιατρός του «Διαβαλκανικού».

 

«Οι δύο γνωματεύσεις των συναδέλφων μου περιγράφουν, ουσιαστικά, την ίδια κάκωση. Ενδεχομένως ο ένας με περισσότερες λεπτομέρειες (σ.σ ο γιατρός του Διαβαλκανικού), αλλά παρόλ' αυτά η κάκωση αφορά πραγματικά τη στοματική κοιλότητα του θύματος. Αφορά ένα τραύμα μικρό στον βλεννογόνο του άνω χείλους αριστερά, το οποίο συνοδεύεται από κάποια εξοίδηση τοπική, από ένα οίδημα τοπικό. Δεν απέχουν ουσιαστικά οι δύο γνωματεύσεις που είχαν ήδη γίνει για τον κ. Γκαρθία. Ταυτόχρονα υπήρχε και ένα υποκειμενικό αίσθημα κεφαλαλγίας, το οποίο δεν μπορεί να μετρηθεί και ένα αίσθημα ζάλης και αυχεναλγίας, η οποία σχετίζεται με μία αντίδραση του αυχένα. Είναι πολύ σύνηθες στις κακώσεις της κεφαλής, ειδικά μετά από μία ρήξη αντικειμένου, η οποία δεν συνοδεύεται από άλλα μείζονα ιατρικά ευρήματα. Συν ένα ήπιο άλγος στην αριστερή κροταφογναθική άρθρωση, εκεί ακριβώς που ανοιγοκλείνει το στόμα, το οποίο έχει να κάνει με την πρόσκρουση του αντικειμένου στο άνω χείλος. Δεν πρόκειται για κάποια βαρύτατη σωματική βλάβη, αλλά παραμένει σωματική βλάβη...».

 

Για την υποκειμενική κεφαλαλγία που αισθανόταν ο κ. Γκαρθία, αυτό δηλαδή που δήλωσε ο προπονητής του Ολυμπιακού και το οποίο δεν γίνεται να γνωματεύσει ο γιατρός, η κα. Ζαγκελίδου απάντησε: «Όταν ένας ασθενής λέει πως πονάει το κεφάλι του ή ο αυχένας του, σαφέστατα αυτό έχει ένα υποκειμενικό αίσθημα πόνου, το οποίο για κάποιους είναι μείζον, για άλλους όχι. Παρόλ' αυτά, αποτελούν ευρήματα που συνάδουν με όλες τις κακώσεις της κεφαλής».

 

Για το αν θα μπορούσε ο Όσκαρ Γκαρθία να παραμείνει στο γήπεδο και να εκτελέσει τα καθήκοντά του, η ιατροδικαστής απάντησε: «Αυτή είναι καθαρά μία απόφαση που παίρνουν οι ιθύνοντες του αγώνα φαντάζομαι... Καθαρά ιατρικά, αυτό που μπορώ να πω εγώ είναι πως για να συμμετέχει κάποιος σε μία διαδικασία θα πρέπει να είναι και σε τέτοια φυσική κατάσταση που να του επιτρέπεται να κάνει το έργο του. Αν αισθάνεται πως δεν μπορεί, προφανώς δεν θα συνεχίσει... ».

 

Αξίζει να σημειωθεί πως στην τηλεοπτική εκπομπή φιλοξενήθηκε και ο καθηγητής Ιατροδικαστικής, Ματθαίος Τσούνγκας, ο οποίος έδωσε τη δική του εκδοχή για τα πράγματα με σημαντικό αστερίσκο το γεγονός πως εν αντιθέσει με την κα. Ζαγκελίδου, αυτός ΔΕΝ έχει εξετάσει τον Όσκαρ Γκαρθία και μίλησε καθαρά σε θεωρητικό επίπεδο...

 

«Είναι ένα χάρτινο αντικείμενο, τον χτυπάει στον άνω αριστερό χείλος και δεν μπορώ να κατανοήσω πως επέφερε, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του Γκαρσία, κάκωση στην κροταφογναθική χώρα η οποία του προκαλούσε το άλγος. Τον χτυπάει στο άνω χείλος του στόματος. Καμία σχέση δεν έχει αυτή η περιοχή με την περιοχή πάνω από το αριστερό αυτί. Πώς έχει αυχεναλγία; Για να έχει πρέπει η κεφαλή να μετακινηθεί προς τα πίσω ή να μετακινηθεί η κεφαλή επί του άξονα της σπονδυλικής στήλης. Αυτό δεν μπορεί να συμβεί με ένα αντικείμενο που έχει φορά από πάνω προς τα κάτω. Με μία γροθιά που μπορεί να δεχθείς, πιθανότατα να υπάρξει αυχεναλγία, αλλά τέτοιου είδους αντικείμενο, με τέτοια δύναμη, που έδρασε από πάνω προς τα κάτω, δεν μπορεί. Πώς είναι δυνατόν να μετακινηθεί κατά κάποιο τρόπο ο εγκέφαλος, να έχουμε εγκεφαλική διάσειση, τα οποία αιτιάται ο Γκαρσία. Έχει δικαίωμα να λέει πως πονάει, αλλά αυτά δεν δένουν από το είδος της ασκούμενης δυνάμεως στο άνω χείλος του στόματος. Εγώ δεν τον εξέτασα, φυσικά. Μιλάω καθαρά από άποψη δυναμικής κακώσεως,, πώς προκλήθηκε το τραύμα», είπε χαρακτηριστικά στον «αέρα» της εκπομπής.

 
© Copyright 2023 Τα πάντα για τον αθλητισμό - MarkaSport