Loading...
Saturday 21 Apr 2018
g
Click to enlarge

Ο Παϊρότζ Πιεμπονγκσάντ είναι ο Ταϊλανδός επιχειρηματίας που αποτέλεσε δεξί χέρι πρωθυπουργών της χώρας του, πήγε τους Άραβες στη Μάντσεστερ Σίτι, διαπραγματεύτηκε με Ροναλντίνιο, συναντήθηκε με τον Μπιλ Κλίντον, μετονόμασε το League Cup και πλέον μπαίνει στον Παναθηναϊκό.

 

 

 

Γεννημένος στις 12 Ιουνίου 1955 στο Μπανγκ Τσανγκ του Ραγιόνγκ, αποτελεί έναν από τους πιο γνωστούς επιχειρηματίες της χώρας, με έντονη σχέση με τον αθλητισμό και δη το ποδόσφαιρο, πανίσχυρους δεσμούς με τον πολιτικό χώρο και ιδιοκτήτης κι άλλων συλλόγων.

 

Ανιψιός πρώην υπουργού οικονομικών της χώρας, ο Πιεμπονγκσάντ μεγάλωσε ως... γείτονας του πολέμου του Βιετνάμ, αφού οι πρώτες παραστάσεις του ως παιδί ήταν οι αμερικανικές βάσεις κοντά στο σπίτι του, στο Ταπάο. Σπούδασε μηχανολόγος μηχανικός και για ένα σύντομο χρονικό διάστημα εργάστηκε ως καθηγητής, μέχρι που άλλαξε τελείως ρότα.

Η επιχειρηματική δραστηριοποίησή του

 

Εφαρμόζοντας διάφορες πρακτικές που έμαθε από τη συνύπαρξή του με στρατιωτικές δυνάμεις, ίδρυσε μία εταιρία ανθρωπίνου δυναμικού, η οποία εφοδίαζε με εργατικά χέρια διάφορες εταιρίες στην Ταϊλάνδη αλλά και στη Μέση Ανατολή. Ανέπτυξε στενές σχέσεις με μέλη της βασιλικής οικογένειας της Σαουδικής Αραβίας κι αναλάμβανε την εργολαβία για την ενίσχυση με δυναμικό -κυρίως εργατών- αρκετών εταιριών.

 

Στα μέσα της δεκαετίας του '80 εκμεταλλεύτηκε την ανάπτυξη στον τομέα των υποδομών στην πατρίδα του και συνδυάζοντας τις γνώσεις, την επιχείρηση και τις διασυνδέσεις, ανέλαβε αρκετά κατασκευαστικά έργα, ιδίως στην Μπανγκόκ. Παράλληλα, ίδρυσε το "Ban Chang Group", μία επενδυτική εταιρία με συμμετοχή στους τομείς της κατοικίας, της βιομηχανίας, των τηλεπικοινωνιών, της τεχνολογίας κά.

Η ΕΝΑΣΧΟΛΗΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

 

Η πολιτική σκηνή τον ενδιέφερε πάντα και όταν απέκτησε την ισχύ μέσω των επιχειρήσεών του, έκανε τη μετάβαση, αρχικά ως σύμβουλος του αναπληρωτή πρωθυπουργού, στρατηγού Πραμάρν Αντιρεκσάρν, κι ακολούθως ως σύμβουλος του πρωθυπουργού, στρατηγού Τσατιτσάι Τσουμχάβεν, και του υπουργού εξωτερικών, Κασεμσαμοσόρν Κασεμσρί.

 

Η παρουσία του στο υπουργείο εξωτερικών του έδωσε την ευκαιρία να επεκτείνει την παρουσία του στην υπόλοιπη Ασία, στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ. Στο γραφείο του στη Μπανγκόκ, μάλιστα, υπάρχει σε περίοπτη θέση μία φωτογραφία του με τον πρώην πλανητάρχη Μπιλ Κλίντον, μετά από συνάντησή τους το 1998. Το 1991 ορίστηκε μέλος της Γερουσίας της χώρας, αξίωμα που κατείχε μέχρι το 1999. Η εμπειρία του τον διατήρησε σε υψηλά αξιώματα και γι' αυτό ο 23ος πρωθυπουργός της χώρας, ο Τακσίν Σιναβάτρα, τον πήρε μαζί του ως σύμβουλο και γενικότερα δεξί χέρι του.

 

Ο Πιεμπονγκσάντ διατήρησε την επιχειρηματική δραστηριοποίησή του, όμως, αναλαμβάνοντας ρόλους συμβούλου σε διάφορες εταιρίες, μεταξύ άλλων στη "Red Bull Group" του Πεκίνου. Η ενασχόλησή του με τον τομέα των ενεργειακών ποτών τον οδήγησε στη θέση του επικεφαλής του "Carabao Group", της εταιρίας που κατέχει το μεγαλύτερο μερίδιο της συγκεκριμένης αγοράς στην Ταϊλάνδη, μέσω του "Carabao Energy Drink".

 

Επιπλέον, μαζί με τον απόφοιτο του Γέιλ και του Χάρβαρντ, Τζακ Σρισουμρίντ, ίδρυσαν την εταιρία συμβούλων επιχειρήσεων "Empire Asia", με γραφεία σε Μπανγκόκ και Ντουμπάι, η οποία ειδικεύεται σε αγοραπωλησίες επιχειρήσεων.

Η αθλητική δραστηριοποίησή του

 

Ο Πιεμπονγκσάντ είχε πάντοτε μία τάση προς τον αθλητισμό, η οποία μεταφράστηκε για πρώτη φορά με κάποιον ρόλο το 1990, όταν για έναν χρόνο διετέλεσε αντιπρόεδρος της εγχώριας ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας. Επιπροσθέτως, το 1990 ήταν ο γενικός αρχηγός της ποδοσφαιρικής ομάδας της Ταϊλάνδης στους Πανασιατικούς Αγώνες (1990) και στους Αγώνες Νοτιοανατολικής Ασίας (1991).

ΕΚΑΝΕ ΤΟ DEAL ΤΟΥ ΑΙΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ ΣΙΤΙ

 

Η πιο διάσημη ενασχόλησή του με το ποδόσφαιρο, όμως, ήρθε αρκετά χρόνια αργότερα και αφορούσε την πιο συνταρακτική αλλαγή ιδιοκτησίας της σύγχρονης εποχής. Μετά από την αποτυχημένη απόπειρα να αναλάβει τη Λίβερπουλ και μετά από την αποχώρησή του από την πρωθυπουργία, ο Σιναβάτρα έγινε ιδιοκτήτης της Μάντσεστερ Σίτι τον Ιούνιο του 2007 για περισσότερα από 100.000.000 ευρώ.

 

Τον Αύγουστο του 2008, η Σίτι πέρασε στην εποχή των Αράβων, στην εποχή του Αμπού Ντάμπι και του σεΐχη Μανσούρ. Ένα deal το οποίο οφείλεται στον Πιεμπονγκσάντ, ο οποίος αξιοποίησε τις διασυνδέσεις του με τη Μέση Ανατολή, ώστε να φέρει σε επαφή τη βασιλική οικογένεια των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων με τον Σιναβάτρα. Η συμφωνία κόστισε περίπου 250.000.000 ευρώ στην "Abu Dhabi United Group", η οποία δέκα χρόνια μετά έχει πανηγυρίσει τρία πρωταθλήματα Αγγλίας, αλλά κυρίως έχει ανοίξει διάπλατα τον δρόμο των επενδύσεων από την Ανατολή προς το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, πολλαπλασιάζοντας με εκθετικό ρυθμό τα χρήματα στο άθλημα.

ΜΙΛΑΓΕ ΜΕ ΡΟΝΑΛΝΤΙΝΙΟ, ΠΗΡΕ ΡΟΜΠΙΝΙΟ

 

Ο Πιεμπονγκσάντ, πάντως, στάθηκε στο πλευρό του Σιναβάτρα και πριν από την πώληση του συλλόγου και μάλιστα ο πρώην πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης του εμπιστεύτηκε τον Ιούνιο του 2008 την κορυφαία αποστολή της εποχής: να φέρει στην ομάδα ένα από τα μεγαλύτερα ποδοσφαιρικά ονόματα του πλανήτη, τον Ροναλντίνιο.

 

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του "Guardian" της εποχής, ο Πιεμπονγκσάντ ανέλαβε προσωπικά τις διαπραγματεύσεις με τον αδερφό του Βραζιλιάνου σταρ, Ρομπέρτο ντε Ασίς, ενώ σε μία από τις συναντήσεις έδωσε το "παρών" κι ο ίδιος ο επιθετικός της Μπαρτσελόνα. Ο Πιεμπονγκσάντ έδινε αναφορά στον εκτελεστικό διευθυντή των "πολιτών", Γκάρι Κουκ, και στον νέο προπονητή της ομάδας, Μαρκ Χιουζ, ωστόσο δεν επετεύχθη συμφωνία, με τον Ροναλντίνιο να προτιμά τη Μίλαν.

 

Την τελευταία ημέρα των μεταγραφών του 2008, όμως, και λίγο πριν ανακοινωθεί η μετάβαση στην εποχή των Αράβων, ο Πιεμπονγκσάντ είχε ολοκληρώσει το έργο του για την αγοραπωλησία του συλλόγου και αναχώρησε άμεσα για το Λονδίνο, ώστε να προλάβει την ολοκλήρωση με επιτυχία ακόμα μιας αποστολής.

 

Μπορεί να μην κατάφερε να φέρει τον Ροναλντίνιο στη Μάντσεστερ Σίτι, ωστόσο τα κατάφερε καλύτερα με τον επόμενο μεταγραφικό στόχο, επίσης έναν Βραζιλιάνο αστέρα, τον Ρομπίνιο. Ο διεθνής επιθετικός αποτέλεσε την πρώτη μεταγραφική "βόμβα" της εποχής των Αράβων στον σύλλογο, μία μεταγραφή 43.000.000 ευρώ που φέρει την υπογραφή του Πιεμπονγκσάντ.

ΠΟΥΛΗΣΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΡΤΣΜΟΥΘ

 

Έναν χρόνο αργότερα, το καλοκαίρι του 2009, ο Πιεμπονγκσάντ βοήθησε τον Σουλαϊμάν αλ Φαχίμ, τον εκπρόσωπο του σεΐχη Μανσούρ και ιδιοκτήτη της κτηματομεσιτικής εταιρίας του Ντουμπάι "Hydra Properties", να εξαγοράσει την Πόρτσμουθ. Το δίδυμο ήταν εκείνο που άρχισε τις συζητήσεις για την εξαγορά της Σίτι και συνέχισε με την ίδια επιτυχημένη συνταγή για την Πόρτσμουθ, η οποία εξαγοράστηκε για περίπου 90.000.000 ευρώ.

 

Η εξαγορά αυτήν, όμως, δεν είχε την ίδια επιτυχία, αφού ο Αλ Φαχίμ απομακρύνθηκε από τη θέση του στην "Hydra", λόγω προβλημάτων που προκλήθηκαν από την κρίση στον τομέα της οικοδομής στο Ντουμπάι, με συνέπεια να κλείσει η "στρόφιγγα" για τον σύλλογο και να περιέλθει σε δυσπραγία, που οδήγησε σε νέες αγοραπωλησίες και καταστροφή τα επόμενα χρόνια.

ΜΕΣΟΛΑΒΗΣΕ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗ ΡΕΝΤΙΝΓΚ

 

Η επόμενη εμφάνισή του στο ποδοσφαιρικό προσκήνιο έγινε το 2014, όταν συμμετείχε στην εξαγορά της Ρέντινγκ από τους συμπατριώτες του Ναρίν Νιρουτινανόν, Σασίμα Σριβικόρν και Σουμρίτ Τανακαρντζανασούτ.

 

Τα αποτελέσματα δεν ήταν τα επιθυμητά κι έτσι τον Νοέμβριο του 2016 το όνομά του προστέθηκε στη λίστα των διευθυντών της ιδιοκτήτριας εταιρίας του συλλόγου. Ήταν η περίοδος κατά την οποία ο σύλλογος συζητούσε με τα αδέρφια Ντάι Γιόνγκε και Ντάι Ζιου Λι από το Χονγκ Κονγκ για την πώληση των μετοχών, με τον Πιεμπονγκσάντ να παρουσιάζεται για ακόμα μία φορά ως καταλύτης στην επιτυχή ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων.

ΠΗΡΕ ΤΟ ΑΓΓΛΙΚΟ... LEAGUE CUP

 

Μέσα σε όλη αυτή την κινητοποίηση, ο Ταϊλανδός επιχειρηματίας, ως πρόεδρος και ιδιοκτήτης εκείνη την περίοδο της "Intercarabao", συγγενικής εταιρίας με την "Carabao Group", επεκτάθηκε στον χώρο του ποδοσφαίρου με διαφορετικό τρόπο.

 

Τον Νοέμβριο του 2015, μαζί με τον Ταντσανόκ Πιεμπονγκσάντ, ο οποίος είχε αναλάβει διοικητικό πόστο τόσο στην "Intercarabao" όσο και στην "Empire Asia", έδωσε τα χέρια με τους ανθρώπους της Τσέλσι για τη χορηγία των προπονητικών εμφανίσεων των "μπλε". Το λογότυπο της "Carabao" εμφανίζεται στις στολές των παικτών της Τσέλσι από τη σεζόν 2016-2017, ωστόσο αυτή δεν ήταν η μοναδική χορηγία της εταιρίας που έκανε αίσθηση.

 

Ακριβώς έναν χρόνο αργότερα, τον Νοέμβριο του 2016, σε μία ειδική εκδήλωση που έλαβε χώρα στην Ταϊλάνδη, η Football League ανακοίνωσε τη σύναψη συμφωνίας για τη μετονομασία του League Cup σε Carabao Cup. Η τρίτη τη τάξει διοργάνωση του αγγλικού ποδοσφαίρου είχε μείνει χωρίς χορηγό ονόματος μετά από τη λήξη της συμφωνίας με την πιστωτική κάρτα "Capital One" και ο Πιεμπονγκσάντ βρήκε την ευκαιρία να αυξήσει τη διείσδυσή του στο αγγλικό ποδόσφαιρο, με χορηγία μέχρι το 2020.

 

Τον Ιανουάριο του 2017, η "Carabao" απευθύνθηκε στην άλλη όχθη του Ατλαντικού Ωκεανού, υπογράφοντας διετή χορηγία φανέλας με την πιο δημοφιλή ομάδα της Βραζιλίας, τη Φλαμένγκο, για περίπου 50.000.000 ευρώ.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ Η ΜΟΥΣΚΡΟΝ

 

Το... ταξίδι του Ταϊλανδού επιχειρηματία στο διεθνές ποδόσφαιρο έχει ως τελευταίο σταθμό το Βέλγιο. Η Μουσκρόν, σύλλογος που βρισκόταν υπό τον έλεγχο του κορυφαίου ατζέντη Πίνι Ζαχάβι και στον οποίο αγωνίζεται ο Γιώργος Γκαλίτσιος, μεταβιβάστηκε στα χέρια του Πιεμπονγκσάντ κατά 90%, όπως ανακοινώθηκε στις 26 Μαρτίου.

 

Η μεταβίβαση πραγματοποιήθηκε στις 5 του μήνα και το υπόλοιπο 10% παρέμεινε στα χέρια τοπικών μικρομετόχων. Όπως ανακοινώθηκε στο διοικητικό συμβούλιο θα συμμετάσχει και ο γιος του Πιεμπονγκσάντ, Πουμπάτε Πιεμπονγκσάντ.

 
Copyright © 2024 Τα πάντα για τον αθλητισμό - MarkaSport