Loading...
Wednesday 17 Mar 2021
abcd
Click to enlarge
Οι  Άγγελος Χαριστέας, Γιούρκας Σεϊταρίδης, Παντελής Καφές και Δημήτρης Παπαδόπουλος θα επιδιώξουν να βρεθούν στο επόμενο Δ.Σ. της Εκτελεστικής της ΕΠΟ δίνοντας έτσι πιο έντονο… άρωμα από το Euro 2004. Η υποψηφιότητα του Νίκα και η διαδικασία των εκλογών.

Όπως φαίνεται οι συσχετισμοί για τις εκλογές της ΕΠΟ μπορεί να επηρεάζονται ή να αλλάζουν από μέρα σε μέρα. Το μεγάλο ενδιαφέρον φυσικά προέκυψε με τις υποψηφιότητες βετεράνων παικτών και πρωταθλητών Ευρώπης της σπουδαίας Εθνικής του Euro 2004.

Ποια είναι όμως αυτά τα νέα πρόσωπα που διεκδικούν την είσοδό τους στο στο νέο Δ.Σ. της ΕΠΟ μέσω της σχετικής τους υποψηφιότητας για τις εκλογές της 27ης Μαρτίου; Από εκείνη την ομάδα του 2004 είναι οι Άγγελος Χαριστέας (τον υποδεικνύει η ΕΠΣ Κέρκυρας), Δημήτρης Παπαδόπουλος (τον υποδεικνύει η ΕΠΣ Ρεθύμνου) και Παντελής Καφές (τον υποδεικνύει η ΕΠΣ Λασιθίου) ενώ μία θέση στο Δ.Σ. θα διεκδικήσει και ο πρόεδρος της ΕΠΣ Χανίων, Κώστας Κωνσταντινίδης. Οι παραπάνω υποψηφιότητες έρχονται να προστεθούν στο… παζλ του νέου Δ.Σ. και πιθανώς να αλλάξουν τους σχετικούς συσχετισμούς.

Από εκεί και πέρα σχετικά με τη νέα υποψηφιότητα για την προεδρία της ΕΠΟ. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως κατατέθηκε κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή και σε αυτή τη φάση δεν είναι δεδομένο για το τι δυναμική μπορεί να έχει.

Πρόκειται για τον Κωνσταντίνο Νίκα, πρόεδρο της ΕΠΣ Βοιωτίας. Είχε επανεκλεγεί τον Δεκέμβριο του 2019 χωρίς να έχει αντίπαλο στις εκλογές και ενώ έχει αυτή τη θέση από το 2016. Ασχολείται με την ΕΠΣ Βοιωτίας εδώ και περίπου δυο δεκαετίες και είναι προϊστάμενος στο Πταισματοδικείο Λιβαδειάς. Η ίδια η ΕΠΣ Βοιωτίας πάντως – όπως έχουμε ήδη αναφέρει – στο επίσημο site της τονίζει τη στήριξή της προς τον Ζαγοράκη. Κατά άλλες πηγές πάντως η υποψηφιότητα αυτή έχει να κάνει με τις πληροφορίες για πιθανότητα κωλύματος του Ζαγοράκη για άδεια πρακτορείου ΟΠΑΠ και όχι ως απάντηση των κινήσεων της πλευράς του Ολυμπιακού. Πάντως μέχρι και τις 21 Μαρτίου υπάρχει η δυνατότητα να αποσύρει κάποιος την υποψηφιότητά του.

Οι θέσεις στην Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΠΟ (Δ.Σ. της ΕΠΟ) είναι συνολικά 17 και διαμορφώνονται ως εξής:

11 μέλη προερχόμενα από τις Ενώσεις
4 μέλη προερχόμενα από τη Super League, μεταξύ των οποίων και ο πρόεδρος της Λίγκας (αυτή τη στιγμή οι τέσσερις είναι οι Μπουτσικάρης, Ασλανίδης, Μάκης Γκαγκάτσης και Τάκης Αγραφιώτης)
1 μέλος ο πρόεδρος της Super League 2 / Football League (Λεουτσάκος)
Ο πρόεδρος της ΕΠΟ
Οι εκλογές μέσω του συστήματος «ΖΕΥΣ»
Στις εκλογές υπάρχουν οι 54 Ενώσεις (53 ανά την Ελλάδα συν της Σάλας) αλλά και οι εκπρόσωποι των επαγγελματικών σωματείων Super League 1 και Super League 2 που έχουν δικαίωμα ψήφου. Το βάρος στη φετινή εκλογική διαδικασία της 27ης Μαρτίου πέφτει στο ηλεκτρονικό σύστημα «ΖΕΥΣ», μέσω του οποίου θα αναδειχθεί το νέο διοικητικό συμβούλιο.

Τυπικά ο κάθε εκπρόσωπος με δικαίωμα ψήφου θα παίρνει έναν κλειδάριθμο για να ψηφίσει. Η ψηφοφορία θα γίνει μέσω σχετικού συνδέσμου στα προσωπικά emails των όσων έχουν δικαίωμα ψήφου. Ο καθένας που θα ψηφίζει θα λαμβάνει μία πιστοποίηση (κάτι σαν πειστήριο / απόδειξη ψήφου) ότι ψήφισε με τον κωδικό του που μπορεί να ελέγξει ο ίδιος.

Το σύστημα «ΖΕΥΣ» με απλά λόγια
Για το ηλεκτρονικό αυτό σύστημα εκλογικών διαδικασιών υπάρχει και η σχετική επεξήγηση αλλά και ανάρτηση στην επίσημη σελίδα του. Εάν παρομοιάζαμε την ηλεκτρονική ψηφοφορία του συστήματος «ΖΕΥΣ» με μια ψηφοφορία με υλική κάλπη πώς μπορεί να ήταν; Ο κάθε ψηφοφόρος παίρνει έναν ειδικό ατσάλινο φάκελο. Ο φάκελος έχει ένα λουκέτο που θέλει τρία κλειδιά (Κωδικοί Ψηφοφορίας), αυτά της εφορευτικής επιτροπής. Ο φάκελος έχει επίσης μια πλάκα με έναν μοναδικό κωδικό κολλημένη πάνω του.

Το λουκέτο είναι ανοιχτό, βάζει μέσα το ψηφοδέλτιό του, κλείνει το λουκέτο (κρυπτογράφηση), γράφει το όνομά του πάνω στο φάκελο (σύνδεσμος στο email), και το ρίχνει στην ειδική κάλπη («ΖΕΥΣ»). Καθώς ρίχνει το ψηφοδέλτιο, η κάλπη του εκδίδει απόδειξη με τον κωδικό που γράφει πάνω ο φάκελός του, και μπορεί να ελέγξει ότι είναι πράγματι ο ίδιος. Όταν τελειώσει η ψηφοφορία, η εφορευτική επιτροπή πατάει ένα κουμπί στην ειδική κάλπη και αρχίζουν να ζεσταίνονται και να ανακατεύονται οι φάκελοι. Καθώς ανακατεύονται σε μεγάλη θερμοκρασία, οι πλάκες με τους κωδικούς ξεκολλάνε όλοι από τους φακέλους και κολλάνε μόνιμα στα τοιχώματα της κάλπης όταν κρυώσουν (Mίξη).

Όταν ανοίξει η κάλπη, όλοι μπορούν να δούν ποιοί ψήφισαν κοιτώντας τις πλάκες με τους κωδικούς πάνω στην κάλπη αλλά όχι ποιo είναι το ψηφοδέλτιο του καθενός. Στη συνέχεια η επιτροπή βγάζει τα ανώνυμα ψηφοδέλτια από την κάλπη και με τα τρία κλειδιά της τα ξεκλειδώνει (αποκρυπτογράφηση). Κάθε ψηφοφόρος μπορεί να ελέγξει αν η ψήφος του έχει καταμετρηθεί, ψάχνοντας να δει αν ο κωδικός του φακέλου του στην απόδειξη βρίσκεται ανάμεσα σε αυτούς της κάλπης μετά το ανακάτεμα.

Κανείς δεν μπορεί να πειράξει τους κολλημένους κωδικούς στην κάλπη γιατί αυτό χρειάζεται μεγάλη θερμοκρασία, όμως η κάλπη μπορεί να ζεσταθεί μόνο μια φορά αλλιώς σπάει. Αν κάποιος παρεισφρήσει στους ψηφοφόρους και ρίξει ψηφοδέλτιο – επειδή ακριβώς η ανωνυμία στο ΖΕΥΣ δεν αρχίζει στο κλείσιμο του φακέλου αλλά στο ανακάτεμα της κάλπης – υπάρχει η δυνατότητα χωρίς καμία επίπτωση στην ακεραιότητα και την ανωνυμία, να αφαιρεθούν φάκελοι ονομαστικά πριν πατηθεί το κουμπί.

Όλοι γνωρίζουν ποια αφαιρέθηκαν αφού βλέπουν ποια έχουν κολλήσει μέσα μετά το ανακάτεμα. Για το απόρρητο της ψήφου δύο είναι οι βασικές παράμετροι. Η κρυπτογράφηση της ψήφου και η ανώνυμη μίξη των κρυπτογραφημένων ψηφοδελτίων.

Για την κρυπτογράφηση των ψήφων σε κάθε ψηφοφορία, υπάρχουν πολλαπλά κρυπτογραφικά κλειδιά, οι Κωδικοί Ψηφοφορίας, τα οποία κατέχουν με προσωπική ευθύνη διαφύλαξης τα μέλη της εφορευτικής επιτροπής. Το σύστημα «ΖΕΥΣ» κατέχει επίσης ένα Κωδικό Ψηφοφορίας σε κάθε ψηφοφορία. Το απόρρητο προσβάλλεται μόνο εάν κάποιος έχει διαθέσιμους ταυτόχρονα τους Κωδικούς όλων των μελών καθώς και αυτόν του συστήματος «ΖΕΥΣ». Επομένως το απόρρητο είναι πρακτικά εξασφαλισμένο, αφού αρκεί να μείνει ασφαλής ένας και μόνο Κωδικός από όλους.

Για την ανώνυμη μίξη των κρυπτογραφημένων ψηφοδελτίων δεν χρειάζονται κρυπτογραφικά κλειδιά, αλλά παράγεται μια μαθηματική απόδειξη ότι η διαδικασία της μίξης έγινε σωστά χωρίς βλάβη της διαδικασίας. Η μίξη γίνεται σε αυτοδύναμα στάδια, το πρώτο εκ των οποίων το εκτελεί το ίδιο το σύστημα «ΖΕΥΣ». Στη συνέχεια η εφορευτική επιτροπή αναθέτει είτε στα μέλη της είτε σε οποιονδήποτε άλλο έμπιστο εξωτερικό φορέα να συνεισφέρει επιπλέον στάδια στη μίξη για μεγαλύτερη ασφάλεια. Όπως και με τους Κωδικούς Ψηφοφορίας, το απόρρητο είναι πρακτικά εξασφαλισμένο καθώς αρκεί ένα και μόνο στάδιο από όλα να έχει γίνει σωστά.

Τα αποτελέσματα θα βγουν αμέσως;
Όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία της υποβολής των ψήφων, υπολείπονται δύο ακόμη στάδια, η μίξη, και η αποκρυπτογράφηση. Και στα δύο στάδια, το σύστημα «ΖΕΥΣ» και οι και οι συμμετέχοντες εξωτερικοί υπολογιστές των μελών της επιτροπής και των έμπιστων εντεταλμένων τους, εκτελούν μεγάλο αριθμό κρυπτογραφικών πράξεων προκειμένου να εκτελεστεί και να αποδειχθεί ότι τόσο η μίξη των ψηφοδελτίων όσο και η αποκρυπτογράφησή τους έγινε σωστά. Ανάλογα με τον αριθμό των ψηφοφόρων αυτό μπορεί να διαρκέσει από μερικά λεπτά έως μερικές ώρες. Σε όλα τα παραπάνω βέβαια σχετικές διευκρινίσεις θα δώσει και η ΕΠΟ.
 
Copyright © 2024 Τα πάντα για τον αθλητισμό - MarkaSport