Loading...
Thursday 28 Jan 2021
abcd
Click to enlarge


O Πρόεδρος του Ιστιοπλοϊκού Ομίλου Πειραιώς και υποψήφιος Πρόεδρος για την Ελληνική Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδίας Γιάννης Παπαδημητρίου συμμετείχε στον διαδικτυακό διάλογο που είχε ο Υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης με εκπροσώπους ερασιτεχνικών σωματείων με θέμα «Αθλητισμός 2021 – Συμπαίκτες στη Μεταρρύθμιση».

Αναφέρθηκε στα τελευταία γεγονότα με αφορμή την καταγγελία της Ολυμπιονίκη μας Σοφία Μπεκατώρου και έθεσε τις κατευθυντήριες γραμμές τις οποίες πρέπει να ακολουθήσουν οι ηγεσίες του αθλητικού κινήματος για μία νέα εποχή στον ελληνικό αθλητισμό.

Η τοποθέτηση του:

Ο τρόπος που αντιμετώπισε η διοίκηση της ΕΙΟ τις αποκαλύψεις εκ μέρους της Σοφίας ξεπέρασε τα όρια μου, οπότε όπως ενδεχομένως γνωρίζετε, παραιτήθηκα αμέσως.

Οφείλουμε να επικεντρωθούμε στο συγκεκριμένο περιστατικό και να αφιερώσουμε όλη μας την ενέργεια προσπαθώντας να επινοήσουμε τρόπους ώστε να ενθαρρύνουμε τυχόν άλλες Σοφίες ή άλλους, να σπάσουν τη σιωπή τους και να καταγγείλουν τους θύτες.

Όμως πρέπει να προσέξουμε αυτό που ακούσαμε να καταγγέλλουν Ολυμπιονίκες και όλοι αυτοί που μίλησαν, παίρνοντας δύναμη από τη Σοφία:

Δήλωσαν ότι αυτό είναι η κορυφή του παγόβουνου.
Το γεγονός ότι λίγοι άνθρωποι έχουν πολλή εξουσία για πολλά χρόνια δημιουργεί παθογένειες.
Έχουν δημιουργηθεί δομές οι οποίες λειτουργούν με αδιαφανή και αναξιοκρατικό τρόπο και οι οποίες συντηρούνται αφού όλοι οι εμπλεκόμενοι είναι μέρος του ίδιου συστήματος.

Οι καταγγελίες αυτές των αθλητών, μας έχουν φέρει σε μία κρίσιμη περίοδο για τον αθλητισμό, το να αναλύουμε όμως σήμερα, τι έχει συμβεί στο παρελθόν, -πέρα από το να μας βοηθά να αποφύγουμε να επαναλάβουμε τα λάθη-, δε θα αλλάξει τίποτα!
Το θέμα είναι να χτίσουμε τώρα ένα δυνατότερο μέλλον.

Πρέπει λοιπόν να καταφέρουμε να αναδιαρθρώσουμε το σύστημα του αθλητισμού, από το συλλογικό μέχρι και το εθνικό επίπεδο, από τη βάση μέχρι την κορυφή της πυραμίδας, με διαφάνεια και αξιοκρατία.
Όταν καταφέρουμε να έχουμε ένα σύστημα στο οποίο όλα τα δεδομένα θα είναι γνωστά σε όλους τους εμπλεκόμενους, δε θα υπάρχει περιθώριο για άσκηση οποιασδήποτε μορφής βίας η οποία θα προέρχεται από τους κατέχοντες εξουσία.

Θεωρώ όμως ότι θα πρέπει να ενισχύσουμε όλους τους τομείς του αθλητισμού με νέους ανθρώπους, να φέρουμε περισσότερη επιστημονική γνώση και όρεξη για συνεργασία ώστε με αξιοπρέπεια και σεβασμό να επανασχεδιαστούν τόσο η δομή όσο και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί.

Με το έργο μας και τις προσπάθειες μας θέλουμε να εξασφαλίσουμε ότι όλοι εκείνοι οι οποίοι ευθύνονται για τα παιδιά και τους νέους, έχουν τα κατάλληλα προσόντα ώστε να κατευθύνουν, να εκπαιδεύουν, να μορφώνουν και να προπονούν, λαμβάνοντας υπόψη όχι μόνο τις βιολογικές αλλά και τις ψυχολογικές αλλαγές που σχετίζονται με την ωρίμανση των παιδιών.

Κυρίως πρέπει να σεβαστούμε όλοι το δικαίωμα των παιδιών και των νέων να συμμετέχουν στον αθλητισμό, με τις ευθύνες όμως των συλλόγων, στο να προωθούν την σημασία του «ευ αγωνίζεσθαι» και να εξασφαλίζουν ότι αυτά τα δικαιώματα γίνονται απολύτως σεβαστά.

Στόχος μας είναι να εδραιώσουμε ένα στέρεο ηθικό πλαίσιο, για να αγωνιστεί ενάντια στις πιέσεις της σημερινής κοινωνίας, που φαίνεται ότι υπονομεύουν τις παραδοσιακές βάσεις του αθλητισμού. Βάσεις που έχουν κτισθεί πάνω στο τίμιο παιχνίδι, στο γνήσιο αθλητικό πνεύμα και στην εθελοντική κίνηση.
Αυτό είναι κάτι στο οποίο αξίζει να επενδύσουμε!

Αυτή η προσπάθειά απευθύνεται στους ομίλους και στους παράγοντες που ασκούν, άμεση ή έμμεση επιρροή πάνω στη συμμετοχή και την ασχολία των νέων με τον αθλητισμό.

Χωρίς τα νέα παιδιά, χωρίς τους αθλητές και τις αθλήτριες δεν υπάρχει αθλητισμός και λόγος συμμετοχής όλων εμάς.»
 
Copyright © 2024 Τα πάντα για τον αθλητισμό - MarkaSport