Loading...
Παρασκευή 14 Φεβ 2020
FORMOYLA 1 Αναβολή του Κινέζικου Γκραν ΠΡΙ λόγω Κορονοιού
Κλίκ για μεγέθυνση
Το ξέσπασμα της επιδημίας του κοροναϊού είχε ως αποτέλεσμα την αναβολή του κινεζικού γκραν πρι της Φόρμουλα 1, το οποίο ήταν προγραμματισμένο να διεξαχθεί το τριήμερο 17-19 Απριλίου στη Σανγκάη.

Η διοργανώτρια εταιρεία του αγώνα, η Juss Sports Group, ζήτησε επίσημα την αναβολή του γκραν πρι, ύστερα από συνεχιζόμενες συζητήσεις με την ομοσπονδία μηχανοκίνητου αθλητισμού της Κίνας (CAMF) και την διοίκηση αθλητισμού της Σανγκάης.

Εν μέσω της αυξανόμενης ανησυχίας για τη δημόσια υγεία και την δήλωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που χαρακτήρισε τον κοροναϊό ως επικίνδυνη κατάσταση για τη δημόσια υγεία, η Φόρμουλα 1 και η Διεθνής Ομοσπονδία Αυτοκινήτου (FIA) αποφάσισαν από κοινού να αποδεχθούν το αίτημα αναβολής, προκειμένου να διασφαλιστούν η υγεία και η ασφάλεια του προσωπικού των ομάδων, των συμμετεχόντων στο πρωτάθλημα, καθώς και των φιλάθλων.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι η Σανγκάη, το μεγάλο λιμάνι της Κίνας που αποτελεί και κέντρο του αναβληθέντα αγώνα, απέχει από την πόλη Γουχάν, το επίκεντρο της εμφάνισης και εξάπλωσης το κοροναϊού, περισσότερα από 880 χιλιόμετρα.

Ωστόσο, με τις αναβολές ή περικοπές των πτήσεων από και προς την Κίνα, τις απαγορεύσεις στις μετακινήσεις σε πολλές περιοχές και άλλους περιορισμούς που πιθανώς να τεθούν στο μέλλον, ο αγώνας κινδύνευε να τιναχτεί στον αέρα και από προβλήματα logistics.

Το παρασκήνιο της απόφασης

Κομβικό σημείο για την αντίστροφη μέτρηση της επικράτησης της απόφασης αναβολής του κινεζικού GP θεωρείται η απόφαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Εντωμεταξύ ακυρώθηκαν πολλές αγωνιστικές εκδηλώσεις σε διάφορα αθλήματα, μεταξύ των οποίων και το Γκραν Πρι της Formula E που ήδη αναφέραμε.

Στην προσπάθειά τους να μην χαθεί ο κινεζικός αγώνας της F1, οι ιθύνοντες του σπορ εξέτασαν και το ενδεχόμενο της αλλαγής θέσης με τον αγώνα στο Σότσι στις 27 Σεπτεμβρίου. Έτσι θα είχε η Κίνα περισσότερο χρόνο, για να θέσει την εξάπλωση του ιού υπό έλεγχο και θα παρέμεναν 22 αγώνες στο εφετινό καλεντάρι της Formula 1.

Το συγκεκριμένο σενάριο απορρίφθηκε ωστόσο από τους Ρώσους, που δεν βρήκαν κανένα λόγο για να κάνουν μία τέτοια αλλαγή. Όπως τόνισε μάλιστα ένας εκπρόσωπος του Γκραν Πρι Ρωσίας, «η ημερομηνία για το Ρώσικο Γκραν Πρι του 2020 καθορίστηκε τον Οκτώβριο του προηγούμενου έτους και δεν θα αλλάξει».

Αναβολή, όχι κατάργηση

Η Formula 1 και η FIA θα συνεχίσουν να συνεργάζονται στενά με τους οργανωτές και τις τοπικές αρχές για την παρακολούθηση της κατάστασης καθώς κλιμακώνεται, με όλα τα μέρη να μελετούν τη βιωσιμότητα πιθανών εναλλακτικών ημερομηνιών για το κινεζικό Γκραν Πρι αργότερα μέσα στο έτος.

«Το Κινέζικο Grand Prix ήταν πάντα ένα πολύ σημαντικό κομμάτι του ημερολογίου της F1 και οι οπαδοί πολλοί και παθιασμένοι», δήλωσε η Formula 1. «Όλοι προσβλέπουμε να πραγματοποιηθεί ο αγώνας στην Κίνα το συντομότερο δυνατόν και ευχόμαστε όλοι οι κάτοικοι να είναι καλά στην υγεία τους κατά τη διάρκεια αυτής της δύσκολης περιόδου».
 
© Copyright 2022 Τα πάντα για τον αθλητισμό - MarkaSport