Loading...
Κυριακή 25 Απρ 2021
O Φρουρός της Αχαίας
Κλίκ για μεγέθυνση
O Φρουρός της Αχαίας

* Δεν πρόλαβε να «χαρεί» ούτε κατ’ ελάχιστο τα χρήματα που πήρε η ΠΑΕ Παναχαϊκή κι ο Γιώργος Μπάρλος από το στοίχημα και τη τηλεοπτική δόση της ΕΡΤ. Τα πλείστα από αυτά έφυγαν αμέσως για οφειλές που έπρεπε να ταχτοποιηθούν αφού υπάρχει και η αδειοδότηση της νέας χρονιάς.

* Όμως δικαιολογημένα υπάρχει ένας από τους έχοντες να εισπράξουν που έμεινε με το παράπονο μη λαμβάνοντας ούτε ευρώ, έστω για δείγμα. Κι αυτή δυστυχώς είναι η «μάνα» Παναχαϊκή, η ερασιτεχνική. Από την αρχή της χρονιάς για την παραχώρηση της Αγυιάς έχει μείνει με τις... υποσχέσεις από την ΚΑΕ.

* «Έχε υπομονή και θα πάρεις χρήματα, δεν τα χάνεις», είναι το κλασικό σλόγκαν του Γιώργου Μπάρλου προς τον ομόλογό του της ερασιτεχνικής Παναγιώτη Σεμιτέκολο από την αρχή της χρονιάς, αλλά μέχρι εκεί. Από λόγια και υποσχέσεις έχει «χορτάσει» η Παναχαϊκή Γ.Ε., τραβώντας τον δικό της πολύ μεγάλο «Γολγοθά».

* Ούτε καν την εξαιρετική αυτή στάση που έχει τηρήσει δεν αναγνωρίζει ο Γ. Μπάρλος, αφού ούτε και τώρα με όλα αυτά τα χρήματα που πήρε, δεν μπήκε στον κόπο καν να δώσει συμβολικά κάποια χρήματα στην ερασιτεχνική έναντι της όλης οφειλής. Τα μηνύματα του Π. Σεμιτέκολου πολλά, αλλά απάντηση καμία κι αυτό έχει πειράξει.

* Το ποτήρι της ήρεμης αντίδρασης που έχει τηρήσει κατά γράμμα η ερασιτεχνική δείχνει να ξεχειλίζει. Θα μπορούσε αν ήθελε η Παναχαϊκή ΓΕ να είχε καταγγείλει την ΠΑΕ στην ΕΠΟ για να την «στριμώξει» και να πληρωθεί. Δεν το έκανε όμως σεβόμενη την όλη προσπάθεια της ομάδας για άνοδο στην μεγάλη κατηγορία.

«Σκληραίνει» στάση* Φαίνεται όμως κι αυτό πλέον συζητιέται έντονα στις τάξεις της, ότι η εν λόγω ήπια στάση της εκλαμβάνεται ως... αδυναμία από την ΠΑΕ, οπότε και η ίδια μάλλον θα χρειαστεί να αναθεωρήσει την στάση της. Τι και πως θα αποφασιστεί λίαν συντόμως κι ενόψει προφανώς της νέας περιόδου.

* Η ερασιτεχνική Παναχαϊκή είναι σε εξαιρετικά δεινή οικονομική θέση. Κάτι λόγω κορωνοϊού και του λουκέτου που έχει μπει στις εγκαταστάσεις της με αποτέλεσμα να μη λειτουργούν οι ακαδημίες και να λείπουν τα έσοδα από το κομμάτι αυτό, κάτι τα 30 χιλιάρικα από την ΠΑΕ και το οικονομικό... κραχ δεν είναι πολύ μακριά.

* Και μιλάμε για τη νυν διοίκηση της ερασιτεχνικής η οποία τουλάχιστον επί προεδρικής θητείας Π. Σεμιτέκολου είναι σύλλογος παράδειγμα προς μίμηση για τον τρόπο λειτουργίας της. Ακόμη κι έτσι αντέχει και είναι απόλυτα συνεπής στους διακανονισμούς που έχει κάνει με το δημόσιο. Ως πότε όμως μπορεί να αντέξει;

* Το θέμα που έχει δημιουργηθεί και ειδικά η στάση του Γιώργου Μπάρλου προβληματίζει έντονα τους διοικούντες της ερασιτεχνικής. Κάποιοι από αυτούς μάλιστα πιέζουν προς πιο δυναμικές αντιδράσεις αφού όπως λένε, «η ήπια στάση μας δεν τυγχάνει ανάλογης μεταχείρισης» και φαίνεται ότι δεν έχουν άδικο.

* Πάλι καλά που η ερασιτεχνική έχει προνοήσει πλέον και έχει δικά της μηχανήματα στην Αγυιά για τη χρήση νερού και ηλεκτρικού ρεύματος και διαφορετικά η ΠΑΕ. Διότι και από αυτή την ιστορία στο παρελθόν έχει «χρεωθεί» κάτι εξωπραγματικά κονδύλια, τα οποία ακόμη και σήμερα πληρώνει.

* Μην αποκλείσει να δει κανείς την ερασιτεχνική Παναχαϊκή σε έκτακτη συνέντευξη τύπου λίαν συντόμως για μια αναλυτική ενημέρωση εφ’ όλης της ύλης και κύρια της οικονομικής της κατάστασης. Τα πράγματα έχουν σφίξει για τα καλά και η πίεση προς το προεδρείο για δυναμικές αντιδράσεις γίνονται αφόρητες.

«Καμπανάκι» Σεμιτέκολου!* Τελευταίο «καμπανάκι» προειδοποίησης ο Παν. Σεμιτέκολος έστειλε στο νομικό της ΠΑΕ Κώστα Κρεμμύδα στην τελευταία γεν. συνέλευση των μετόχων. «Υπάρχει και το δικό μας θέμα που πρέπει να λυθεί» του υπενθύμισε με νόημα, προκειμένου ο τελευταίος να το μεταφέρει αρμοδίως εκεί που πρέπει. Ο χρόνος λιγοστεύει, το μόνο σίγουρο.

* Επίσης μεγάλη κουβέντα προέκυψε από το τελευταίο ραντεβού Γιώργου Μπάρλου και Πλάτωνα Μαρλαφέκα που έγινε μετά από τηλεφώνημα του πρώτου στον δεύτερο. Ήταν επί της ουσίας ραντεβού «γνωριμίας» των δυο ανδρών, αφού για πρώτη φορά υπήρξε αυτό το τετ-α-τετ. Που είχε πάντως θέμα προς συζήτηση και μάλιστα ενδιαφέρον.

* Με βασική αναφορά το υψηλό ποσοστό μετοχών της ΠΑΕ που κρατάει πάντα στην κατοχή του ο εκ των ισχυρών ανδρών της εταιρείας «Λουξ». Είναι ο μόνος από τους υπόλοιπους κοκκινόμαυρους μετόχους που διαθέτει διψήφιο αριθμό, αφού όλοι οι άλλοι κινούνται σε μονοψήφιους δείκτες. Πόσο ακριβώς έχει, ούτε ο ίδιος ξέρει!

* Βλέπετε, ο Πλ. Μαρλαφέκας υπολογίζει κοντά στο 20% αλλά με την όποια αύξηση Μ.Κ. που έχει γίνει στην ΠΑΕ είναι πιθανό να έχει μειωθεί στο 15%. Όπως και να έχει, παραμένει πάντα υπολογίσιμο. Οι πληροφορίες λένε ότι ο Μπάρλος ζήτησε να πληροφορηθεί τις διαθέσεις Μαρλαφέκα γιατί το θέλει.

* Κι εδώ όπως λένε οι πληροφορίες της στήλης, απάντηση δεν υπήρξε. Απλά όμως ο Πλάτωνας Μαρλαφέκας είπε όσο ξεκάθαρα μπορούσε στον ισχυρό άνδρα της πατρινής ΠΑΕ ότι έχει χαλάσει κοντά στο μισό εκατομμύριο ευρώ με την ενασχόλησή του με τους κοκκινόμαυρους. Ίσως κι αυτό να ήταν ένα είδους «σήματος» για τις προθέσεις του.

* Ότι δηλ. ναι μεν δεν τον ενδιαφέρει πλέον η ΠΑΕ Παναχαϊκή, αλλά τις μετοχές του δεν πρόκειται να τις δώσει έτσι εύκολα και... τσάμπα! Το ότι έγινε πάντως το εν λόγω ραντεβού δείχνει την κρισιμότητα του θέματος, έστω αν και οι δυο φροντίζουν προς τα έξω να λένε τα δικά τους για λόγους τυπικούς.

Οφειλές «Συμμαχίας»* Κρατήστε ακόμη ότι ο Πλάτωνας Μαρλαφέκας ως βασικό στέλεχος της «Παναχαϊκής Συμμαχίας» πριν μερικά χρόνια, έχει ακούσει από την αρχή της χρονιάς ουκ ολίγα από το προεδρικό περιβάλλον της ΠΑΕ για τις μεγάλες οφειλές που παρέδωσε η ίδια στην αλλαγή ιδιοκτησίας με την παράδοση της σκυτάλης στον Σάκη Καλογερόπουλο.* Είναι γνωστό ότι το Super Final του World League στο πόλο των Γυναικών θα φιλοξενηθεί στις εγκαταστάσεις του ΟΑΚΑ τέλη Ιούνη. Διοργάνωση στην οποία θα μετάσχει και η γαλανόλευκη εθνική ομάδα. Εκείνο που αποκαλύπτουμε σήμερα είναι ότι το ΠΕΑΚ με τον Μιχάλη Κουρέτα κινήθηκε άκρως αθόρυβα για να την φέρει στην Πάτρα.

* Προσπάθεια που δεν στέφθηκε με επιτυχία όμως. Κι αυτό γιατί στο κολυμβητήριο του ΟΑΚΑ που θα γίνουν τα παιχνίδια θα εγκαινιαστούν και μια σειρά έργων αναβάθμισής του που έχει προγραμματίσει η Πολιτεία. Το μόνο σίγουρο από τις επαφές που έκανε ο Μιχ. Κουρέτας είναι ότι δεν θα αργήσει να έλθει και η ώρα της Πάτρας.

* Δεν πρόκειται όσο κι αν ψάξει κανείς να βρει την όποια δημόσια δήλωση του Λευτέρη Αυγενάκη για την ξαφνική παραίτηση από την προεδρία της Ελληνικής Ομοσπονδίας Τοξοβολίας του πατρινού Τάσου Χρυσανθόπουλου. «Διαζύγιο» σε χρόνο ρεκόρ που δεν έχει προηγούμενο σε καμία άλλη Ομοσπονδία.

* Προσοχή όμως, μην ξεγελιέται κανείς. Η δυσαρέσκεια του Υφυπουργού Αθλητισμού για το όλο αυτό «μπάχαλο» είναι δεδομένη. Προς τα πού και γιατί, το ξέρει πολύ καλύτερα ο ίδιος αλλά το κρατάει για τον εαυτό του. Με ελάχιστους στενούς του ανθρώπους το έχει συζητήσει, δείχνοντας ότι τον έχει πειράξει.

* Ντέρμπι γοήτρου και όχι βαθμολογικής σημασίας θα είναι το Σαββατιάτικο στο Δ. Τόφαλος όπου θα αναμετρηθούν Προμηθέας και Παναθηναϊκός σε παιχνίδι που εκκρεμεί από την... 2η αγωνιστική! Ναι κι όμως είναι αλήθεια. Τότε (Οκτώβρης 2020) θα έπρεπε να διεξαχθεί και εν τέλει φθάσαμε στα τέλη Απρίλη 2021 για να γίνει.

Τεράστια πρόκληση* Η πρόκληση για τον Προμηθέα είναι μια και μοναδική. Να καταφέρει να νικήσει τον αντίπαλό του για δεύτερη φορά μέσα στην ίδια σεζόν που δεν θα έχει προηγούμενο για την οποιαδήποτε άλλη ομάδα πλην φυσικά του Ολυμπιακού. Και μπορεί να τα κατάφερε στο ΟΑΚΑ με το απίστευτο εκείνο φινάλε-θρίλερ, αλλά το Σάββατο έχουμε άλλο ματς.

* Στο ίδιο γήπεδο ο Προμηθέας πέρυσι είχε «πετάξει» έξω από τον τελικό κυπέλλου τους «πράσινους» με μια σπουδαία εμφάνιση και είναι γεγονός ότι ειδικά τα δυο τελευταία χρόνια βάζει δύσκολα στον αντίπαλό του. Πόσο μάλλον τη φετινή σεζόν όπου και ο Παναθηναϊκός δεν «τρομάζει» κανέναν.

* Στην τελική ευθεία της χρονιάς που βρισκόμαστε τα ραντεβού Προμηθέα και Παναθηναϊκού δεν προβλέπεται να τελειώσουν στο Σαββατιάτικο, το μοναδικό ίσως που δεν «καίει» βαθμολογικά. Θα υπάρξουν κι άλλα πιθανά και στο κύπελλο όπου ο Προμηθέας εδώ και καιρό περιμένει να πληροφορηθεί τον αντίπαλό του.

* Η μεγάλη φετινή διαφορά όμως είναι ότι θα έχουν και τεράστιο... εξωαγωνιστικό (διοικητικό-ιδιοκτησιακό) ενδιαφέρον. Οι πάλαι ποτέ όμορφες καλές στιγμές των δυο «αφεντικών» έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Κάτι βραβεύσεις που είχαν γίνει προ διετίας είναι πλέον για το αρχείο και μόνο!

* Οι προεκλογικές «ζυμώσεις» γύρω από την κάλπη της ΕΟΚ έχουν δημιουργήσει πολύ μεγάλη αναταραχή και κλίμα έντασης το οποίο όπως λένε αυτοί που γνωρίζουν περισσότερα, δεν έχει φθάσει ακόμη στην κορύφωσή του. Μετά τον Μάκη Αγγελόπουλο που έχει ανοίξει μέτωπο ο Βαγγέλης Λιόλιος, τώρα έχει και τον... Δημητράκη!

* Όπως πληροφορήθηκε η στήλη, λίγες ώρες μετά την «καυστική» ανακοίνωση της ΑΕΚ για τη διαιτησία στον αγώνα της Πάτρας, ο ισχυρός άνδρας του Προμηθέα μίλησε με τον ομόλογό του της ΑΕΚ για λίγο. Χωρίς όμως να μπορέσει να του αλλάξει την εικόνα που είχε σχηματίσει, έστω κι αν ήταν λανθασμένη σε μεγάλο βαθμό.

Στήριξη Περιφέρειας* Κοντά στα ερασιτεχνικά αθλητικά σωματεία είναι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας όπως ανακοίνωσε δια του αρμόδιου αντιπεριφερειάρχη Αθλητισμού, Εθελοντισμού και Ολυμπισμού Δημήτρης Νικολακόπουλος. Κίνηση άκρως θετική ειδικά τώρα που η εποχή του κορωνοϊού δεν έχει περάσει ακόμη.

* Έτσι η Περιφέρεια αποφάσισε να μοιράσει 100.000 ευρώ στις ομάδες από τους τρεις νομούς που κινείται γεωγραφικά (Αχαία, Ηλεία, Αιτωλοακαρνανία) οι οποίες μετέχουν στα διάφορα εθνικά πρωταθλήματα. Η διαδικασία υποβολής των σχετικών αιτήσεων ξεκίνησε από χθες 21 του μήνα και θα κρατήσει έως την Παρασκευή 5 Μαίου.

* Έχει βέβαια και μια μικρή γραφειοκρατική διαδικασία απόλυτα αναγκαία όμως για την Περιφέρεια η οποία διαχειρίζεται δημόσιο χρήμα και πρέπει να είναι απόλυτα σωστή. Οκτώ συνολικά είναι τα δικαιολογητικά που οι ενδιαφερόμενοι σύλλογοι πρέπει να καταθέσουν έτσι ώστε να μπουν στην... μοιρασιά!

* Το πιο σημαντικό απ’ όλα, προφανώς είναι το αποδεικτικό φωτοαντίγραφο του σωματείου, του αποτελέσματος έλεγχου από την πλατφόρμα εγγραφής αθλητικών σωματείων στο Μητρώο της Γ.Γ.Α. (ειδική αναγνώριση). Ο συνολικός αριθμός των αιτούντων σωματείων για την εν λόγω ενίσχυση θα καθορίσει το ποσό που θα εισπράξει το καθένα.

* Δεν είναι η πρώτη φορά που η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας υπό την προεδρία του Νεκτάριου Φαρμάκη βρίσκεται κοντά στον αθλητισμό και προφανώς είναι κάτι που θα συνεχίσει να κάνει και στο μέλλον. Πρόκειται για ουσιαστική στήριξη που γίνεται ποικιλότροπα και πάντα προκειμένου να υπάρξει μια καλύτερη εικόνα.

* Άλλωστε, υπάρχει η τεράστια χείρα βοηθείας και στο κομμάτι των παρεμβάσεων σε πολλές αθλητικές εγκαταστάσεις και στους τρεις νομούς που είναι το πεδίο δράσης της. Ήδη πολλά γήπεδα και κλειστά γυμναστήρια έχουν βελτιωθεί αισθητά και το επόμενο μεγάλο βήμα έχει να κάνει με την αναβάθμιση της Περιβόλας.

Αναβάθμιση Περιβόλας* Έργο συνολικού ύψους 700.000 ευρώ που είναι έτοιμο να ξεκινήσει έτσι ώστε τμηματικά να μπορέσει να ολοκληρωθεί μέσα στις προβλεπόμενες προθεσμίες. Ο εργολάβος που έχει αναλάβει να το φέρει εις πέρας περιμένει κι αυτός το ανάλογο σήμα από την Περιφέρεια για να ξεκινήσει τις σχετικές εργασίες.

* Η Περιβόλα θα αλλάξει όψη προς το καλύτερο ακόμη περισσότερο, αυτό είναι το μόνο σίγουρο. Πρέπει και θα γίνουν σημαντικές παρεμβάσεις ειδικά εκτός αγωνιστικού χώρου και κύρια στους χώρους των αποδυτηρίων. Αν και στον Απόλλωνα περιμένουν με μεγάλη αγωνία να ανοίξουν εκ νέου οι Ακαδημίες.

* Επί του πιεστηρίου Νο 1: Ο Πέτρος Συναδινός παραιτήθηκε από μέλος του δ.σ. στην Ομοσπονδία Τοξοβολίας προφανώς σε στήριξη της δικής του προεδρικής επιλογής (Τάσος Χρυσανθόπουλος) που δεν... περπάτησε. Έχει όμως εκλεγεί ακόμη και εκπρόσωπος στην ΕΟΕ από την ίδια Ομοσπονδία. Από εκεί δεν θα παραιτηθεί; Είναι μια λογική απορία.

* Επί του πιεστηρίου Νο 2: Από Ιούνη και μετά η ΚΟΕ είναι έτοιμη να ξεκινήσει τόσο την Α2 πόλο ανδρών όσο και τα μικρά αναπτυξιακά πρωταθλήματα. Μόνο που δεν είναι το ίδιο ακριβώς και για τις άλλες Ομοσπονδίες που τέτοια εποχή έχουν ολοκληρώσει τη δράση τους. Θα δούμε όμως τι θα κάνουν κι αυτές.

* Επί του πιεστηρίου Νο 3: Ο Ναυπακτιακός Αστέρας με ένσταση κυνηγάει να πάρει στα χαρτιά ότι δεν μπόρεσε στα 90’ του εντός έδρας ματς με την Αχαϊκή (1-1). Ζητάει τους τρεις βαθμούς και μάλιστα έχει ως «συν» το βίντεο του αγώνα. Πάντως το φ.α. είναι στα υπέρ της Αχαϊκής σχετικά με τους χρόνους που έκανε τις αλλαγές της.

* Επί του πιεστηρίου Νο 4: Ντέρμπι από τα παλιά την Κυριακή στον 9ο όμιλο της Γ’ εθνικής στην Κ. Αχαγιά. Θα αναμετρηθούν Αχαϊκή και Θύελλα που δίνουν μάχη για να εξασφαλίσουν την παραμονή τους. Τους δυο αντιπάλους χωρίζει μόλις ένας βαθμός (6 με 5) και αν υπάρξει νικητής θα έχει κάνει καίριο βήμα.

* Επί του πιεστηρίου Νο 5: Το ότι η ΕΟΚ έστειλε τη γνωστή λίστα με τα 512 σωματεία που είναι εγγεγραμμένα ήδη στο μητρώο της ΓΓΑ ενόψει της κάλπης στα τέλη Μαίου δεν αλλάζει την όλη διάθεσή της για άνοιγμα του εκλογικού σώματος. Απλά έπραξε κατ’ αυτό τον τρόπο για να είναι καθ’ όλα νομότυπη.

 
© Copyright 2021 Τα πάντα για τον αθλητισμό - MarkaSport