Loading...
Monday 03 Jan 2022
ABCD
Click to enlarge
Αν κι έγινε η προσπάθεια, εν τούτοις ο κορωνοϊός τους χάλασε τα σχέδια. Ποια και σε ποιους; Μα σε Προμηθέα και Απόλλωνα που είχαν σχεδιάσει να δώσουν φιλικό παιχνίδι (πρώτο στην ιστορία των τελευταίων χρόνων) σήμερα Πέμπτη στο «Δ. Τόφαλος». Το φιλικό ματαιώθηκε και μένει να δούμε αν θα γίνει στο μέλλον.

* Το εν λόγω φιλικό το ήθελαν και οι δυο προπονητές. Τόσο ο Ηλίας Ζούρος για να εντάξει σε αγωνιστικούς ρυθμούς τον νεοαποκτηθέντα Τρέβις Σίμπσον, πριν τον ρίξει στα βαθειά και στην Κυριακάτικη αναμέτρηση με τον Ηρακλή στο «Ιβανόφειο». Όσο και ο Νίκος Βετούλας ενόψει της πρόκλησης την ίδια ημέρα με τον Παναθηναϊκό.

* Ήλθε όμως ο κορωνοϊός για να εμποδίσει την διεξαγωγή του και πάλι καλά που λόγω αυτής της αιτίας δεν θα γίνει το τζάμπολ. Για την ιστορία η ΚΕΔ/ΕΟΚ είχε ορίσει και διαιτητικό τρίο από την Πάτρα για να σφυρίξει και πιο συγκεκριμένα τους Δαρλαμήτσο, Καρπάνο και Καρακάση. ¨όμως το ματς τελικά δεν θα διεξαχθεί.

* Μπορεί τη νέα αγωνιστική περίοδο (2022-23) το πρωτάθλημα της Γ’ εθνικής μπάσκετ να διεξαχθεί με περισσότερες ομάδες απ’ ότι φέτος (73 αντί 61), όμως μέσα σε μια διετία θα υπάρξει γενναίο «ψαλίδισμα) έτσι ώστε από τη σεζόν 2024-25 να έχουμε 48 ομάδες χωρισμένες σε 4 ομίλους των 12 ο καθένας.

Μείωση ομάδων* Η ΕΟΚ πιστή στις αρχικές εξαγγελίες της για ορθολογισμό των εθνικών κατηγοριών ειδικά σε Β’ και Γ’ εθνική που γίνεται... χαμός, έχει έτοιμο το πλάνο της. Μάλιστα, ήδη το έχει θέσει σε δημόσια διαβούλευση μέχρι τα τέλη του ερχόμενου Γενάρη προκειμένου οι σύλλογοι να έχουν τη δυνατότητα να εκφράσουν τις δικές τους σκέψεις.

* Πριν παρθούν οι τελεσίδικες αποφάσεις από την ΕΟΚ η οποία πάντως έχει αποφασίσει να κάνει ριζικές τομές ειδικά σε αυτές τις δυο κατηγορίες. Πάμε τώρα να δούμε το πλάνο 4ετίας της ΕΟΚ για την Γ’ εθνική και τι ακριβώς προβλέπει. Πλάνο που θα «κατεβάσει» αισθητά τον τελικό αριθμό των ομάδων.

* Για φέτος: Μετέχουν 61 ομάδες χωρισμένες σε 6 ομίλους, 6 προβιβάζονται στην Β’ εθνική από την οποία υποβιβάζονται στη Γ’ συνολικά 16. Από τη Γ’ εθνική στα τοπικά πρωταθλήματα πέφτουν 13, ανεβαίνουν 17. Τελικός αριθμός ομάδων για την επόμενη σεζόν 73, σύμφωνα με το πλάνο της ΕΟΚ.

* Του χρόνου: Μετέχουν 73 ομάδες χωρισμένες σε 6 ομίλους, 6 προβιβάζονται στη Β’ εθνική από την οποία υποβιβάζονται στη Γ’ εθνική συνολικά 18 ομάδες. Από τη Γ’ εθνική στα τοπικά πρωταθλήματα πέφτουν 34, ανεβαίνουν 9. Τελικός αριθμός ομάδων για την επόμενη σεζόν 60 πάντα βάση πλάνου ΕΟΚ.

* Σεζόν 2023-24: Μετέχουν 60 ομάδες χωρισμένες σε 6 ομίλους, 6 συνολικά προβιβάζονται στη Β’ εθνική από την οποία υποβιβάζονται στη Γ’ 18. Από τη Γ’ εθνική στα τοπικά πρωταθλήματα πέφτουν 33, ανεβαίνουν 9. Τελικός αριθμός ομάδων για την επόμενη σεζόν 48.

* Σεζόν 2024-25: Μετέχουν 48 ομάδες σε 4 ομίλους, 4 προβιβάζονται στη Β’ εθνική από την οποία υποβιβάζονται στη Γ’ 4. Από τη Γ’ στα τοπικά πρωταθλήματα πέφτουν 9, ανεβαίνουν 9. Τελικός αριθμός ομάδων για την επόμενη σεζόν πάλι 48. Κι αυτό θα είναι το οριστικό νούμερο για τα επόμενα χρόνια.

Οικονομικά στοιχεία* Από του χρόνου (2022-23) όλες οι ομάδες της Γ’ εθνικής για να αγωνιστούν πρέπει να καταθέσουν στην ΕΟΚ ισοσκελισμένο οικονομικό προϋπολογισμό της ομάδας. Ακόμη στην 12άδα θα πρέπει να έχουν υποχρεωτικά 2 αθλητές μικρότερους των 18 χρόνων και 3 των 22 και προπονητή με δίπλωμα κατ’ ελάχιστο Γ’ κατηγορίας.

* Εκλογές χωρίς εκπλήξεις έγιναν την περασμένη Δευτέρα στους διαιτητές μπάσκετ του συνδέσμου Αχαΐας αφού οι υποψήφιοι ήταν 7, όσες και οι θέσεις στο δ.σ. Στην κάλπη προσήλθαν 47 μέλη του για να διεξαχθεί η όλη αυτή τυπική διαδικασία και με τον Ανδρέα Μακρόπουλο να συνεχίζει για ακόμη μια θητεία την παρουσία του στην προεδρική καρέκλα.

* Αναλυτικά η σύνθεση της νέας διοίκησης έχει ως εξής: Πρόεδρος: Α. Μακρόπουλος, Αντιπρόεδρος: Κ. Δημόπουλος, Γεν. Γραμματέας: Μεγ. Μαρινάκης, Ταμίας: Αν. Αθανασόπουλος και μέλη: Έλ Άνυ και Π. Καμήτσος (έφορος δημοσίων σχέσεων). Η παρουσία του Μαρινάκη είναι το «φρέσκο» πρόσωπο.

* Να σημειωθεί ότι το προηγούμενο χρονικό διάστημα υπήρξαν επαφές και ζυμώσεις για αλλαγή στον προεδρικό θώκο. Με συγκεκριμένη επιλογή από τα παλιά, η οποία όμως τελικά δεν προχώρησε. Κατόπιν τούτου ο κύβος ερίφθη για ανανέωση της θητείας του Ανδρέα Μακρόπουλου με τους συνεργάτες του, όπως κι έγινε.

* Με 3 νίκες και 5 ήττες πήγε στις γιορτές ο Γλαύκος, απολογισμός που τον έχει έξω από τη ζώνη του υποβιβασμού στη Γ’ εθνική μπάσκετ, αλλά και πάντα σε επαγρύπνηση μέχρις ότου υλοποιηθεί οριστικά ο στόχος της παραμονής. Έχει δρόμο ακόμη η διοργάνωση στον Α’ όμιλο Νότου μέχρι να πέσει η αυλαία.

* Ο πλέον αρμόδιος για να κάνει «ταμείο» είναι ο τεχνικός της ομάδας Σπύρος Γκοργκόλης που μίλησε στην στήλη μη κρύβοντας τα λόγια του. «Οι 3 νίκες σε 8 ματς που έχουμε και βάση των πολλών τραυματισμών που έχουμε αντιμετωπίσει από την αρχή της χρονιάς είναι ένας θετικός απολογισμός», ξεκίνησε τα λόγια του.

Δουλειά Γκοργκόλη* Για να συνεχίσει με νόημα σε ότι αφορά τι ζητάει ο Γλαύκος φέτος: «Πάντα σε σχέση με τον στόχο μας που είναι η ομάδα να διατηρηθεί στην κατηγορία. Προσπαθούμε με σκληρή δουλειά για το καλύτερο, ακόμη όμως είναι πολύ νωρίς για κάτι πιο σίγουρο». Ο Γκοργκόλης που δουλεύει αθόρυβα και σκληρά.

* Η στήλη είχε αποκαλύψει πρόσφατα ότι το φετινό All Star Game βάδιζε ολοταχώς για τη Λάρισα και το μόνο που έλειπε ήταν οι επίσημες ανακοινώσεις του ΕΣΑΚΕ, όμως οι Θεσσαλοί θα μείνουν τελικά με την... όρεξη! Η επέλαση της νέας μετάλλαξης «όμικρον» τον οδήγησε στην οριστική αναβολή της φιέστας για φέτος.

* Κι όχι άδικα, μια και όπως τόνισε κορυφαία διοικητική πηγή του ΕΣΑΚΕ στη στήλη, «το All Star Game είναι γιορτή για το μπάσκετ με μεγάλο πρωταγωνιστή τον κόσμο. Φέτος όμως κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει αναγκαστικά, οπότε και δεν είχε καμία απολύτως σημασία η διοργάνωση σε... άδειες εξέδρες κι έτσι αποφασίσαμε να μη γίνει».

* Πλέον, στον ΕΣΑΚΕ πονοκέφαλος είναι οι αναβολές των αγώνων που υπάρχουν και είναι τρεις. Κανείς δεν ξέρει αν θα «αυγατίσουν» λόγω της μετάλλαξης «όμικρον», οπότε και τα χρονικά πλαίσια αρχίζουν να δυσκολεύουν για τα καλά. Προς το παρών το αγκάθι των ημερομηνιών υπάρχει, ο ΕΣΑΚΕ όμως θέλει να βρει λύσεις πριν φθάσει σε αδιέξοδο.

* Μια άκρως ορατή λύση είναι το διήμερο 15-16 Γενάρη να μην διεξαχθεί η κανονική αγωνιστική του πρωταθλήματος, αλλά μόνο οι τρεις αναβολές (Ιωνικός-ΠΑΟΚ, Λάρισα-Παναθηναϊκός και Άρης-Ολυμπιακός). Έτσι ώστε από κει και πέρα τα πάντα να συνεχιστούν με ομαλή ροή του προγράμματος.

* Μπορεί η Νίκη Πρ. να ολοκλήρωσε τον α’ γύρο στην Α1 ΕΣΚΑ-Η μόνο με ήττες (μοναδική ομάδα χωρίς νίκη σε Α1 και Α2 ΕΣΚΑ-Η) όμως αυτός ο απολογισμός δεν την ρίχνει στο καναβάτσο, αλλά αντίθετα την «γιγαντώνει» έτσι ώστε κινούμενη μεταγραφικά στη χειμερινή περίοδο να ενισχυθεί και να δώσει τη μάχη της επιβίωσης με επιτυχία στο τέλος.

Ενίσχυση Νίκης Πρ.* Τα ονόματα των Παναγιώτη Χουλιάρα και Θανάση Ρέλλα είναι τα πρώτα που κυκλοφορούν και λένε ότι θα ενταχτούν στην ομάδα του Προαστίου (και δεν είναι μόνο αυτά). Πάντως για να μην υποβιβαστεί η Νίκη Πρ. (υποβιβάζονται σίγουρα οι 2 τελευταίοι) θα χρειαστεί πολλαπλές υπερβάσεις κατά τη διάρκεια του δεύτερου μισού.

* Για τη φετινή σεζόν τίποτε δεν αλλάζει στην Α1 ΕΣΚΑ-Η αφού ο πρωταθλητής και μόνο αυτός θα ανέλθει του χρόνου στην Γ’ εθνική. Όμως, από την αγωνιστική περίοδο 2022-23 και βάση του πλάνου αναδιάρθρωσης της ΕΟΚ θα πάρει την ευκαιρία του και ο 2ος της τελικής κατάταξης και μένει να φανεί αν θα την αξιοποιήσει.

* Μόνο που αυτή ομάδα θα έχει μπροστά της την «πρόκληση» του αγώνα μπαράζ που θα κληθεί να δώσει (άγνωστο ακόμη αν θα είναι διπλός ή μονός σε ουδέτερη έδρα) με την αντίστοιχη δεύτερη της ΕΣΚΑΘ (Θεσσαλίας). Προσέξτε κάτι ακόμη (σωστό) σε ότι αφορά την ποιοτική άνοδο ομάδων στη Γ’ εθνική.

* Η ΕΟΚ πλέον «κόβει» την απευθείας άνοδο στη Γ’ εθνική των πρωταθλητών ΕΣΚΑΚ, ΕΚΑΣΚΕΝΟΠ, ΕΣΚΑΣΕ και ΕΣΚΑΒΔΕ όπως συνέβαινε όλα τα προηγούμενα χρόνια, για να μην «εξαφανιστεί» το επαρχιακό μπάσκετ. Και θα προβιβαστεί μόνο ο νικητής των μεταξύ τους αγώνων μπαράζ για το ένα και μοναδικό εισιτήριο.

* Μπορεί στην ερασιτεχνική Παναχαϊκή η ομάδα μπάσκετ ανδρών να μην έχει βρει ακόμη τους βηματισμούς της (αν και με την πρώτη νίκη πήρε πολύτιμο οξυγόνο), υπάρχει όμως από την άλλη πλευρά η εξαιρετικά ευχάριστη παρουσία των κοριτσιών βόλεϊ που είναι χάρμα ιδέσθαι (και φέτος). Ομάδα πλήρης σε όλες τις γραμμές και με «γεμάτο» πάγκο.

* Ομάδα που πάει τρένο από το ξεκίνημα της διοργάνωσης μετρώντας μόνο νίκες στις 8 αγωνιστικές που έχουν διεξαχθεί, παρουσιάζοντας ένα σύνολο εμφανώς ανώτερο από όλες τις αντιπάλους της, κάτι που το λένε και οι ίδιες. Υπό την καθοδήγηση του Ανδρέα Φαλιέρου γίνεται εξαιρετική δουλειά που προμηνύει ένα λαμπρό μέλλον.

Κορίτσια βόλεϊ * Η παρουσία δίπλα στον προπονητή ικανών εφόρων με αθόρυβη και ουσιαστική δουλειά και πάνω απ’ όλους η διοίκηση που στηρίζει το όλο αυτό εγχείρημα αφήνει την πολύ μεγάλη νότα αισιοδοξίας που προαναφέραμε. Ο στόχος για τα πολύ ψηλότερα σκαλοπάτια της ιεραρχίας του αθλήματος με προγραμματισμό και πλάνο δεν κρύβεται.

* Πέραν της πολύ καλής ομάδας και του ικανού προπονητή, σημαντικό ρόλο για υψηλές βλέψεις παίζουν πάντα και οι χορηγοί και στο κομμάτι αυτό η Παναχαϊκή ΓΕ έχει την χαρά και την τύχη να έχει κάνει «διάνα» με τη συνεργασία της με την εταιρεία «ΜΑΧΡΩ» των αδελφών Αντωνόπουλοι. Έχει βάλει πλάτη και μάλιστα γερή.
 
Copyright © 2024 Τα πάντα για τον αθλητισμό - MarkaSport