Loading...
Monday 17 Jan 2022
abcs '
Click to enlarge
ελευταίες «πινελιές» γίνονται στο γήπεδο των Προσφυγικών που... πρασίνισε για μια ακόμη φορά τα τελευταία χρόνια και με στόχο από δω και πέρα όλα να εξελιχθούν ομαλά. Το πλαστικό χορτάρι έχει τοποθετηθεί και ήδη δίνει μια πολύ όμορφη εικόνα σε ένα ιστορικό ποδοσφαιρικό γήπεδο.

* Δεν πρόκειται να αργήσει η ώρα που η ΕΠΣ Αχαΐας (έκανε τεράστια προσπάθεια και δικαιώθηκε) θα δώσει το τελικό ο.κ. για τη διεξαγωγή εκ νέου αγώνων προκειμένου ποδοσφαιρικά η όλη περιοχή να ξανά ζωντανέψει. Το γήπεδο Προσφυγικών έχει τεράστια ιστορία με μεγάλα παιχνίδια που έχουν γίνει εκεί.

* Η επαναλειτουργία του θα δώσει ανάσα ζωής σε αρκετά «άστεγα» σωματεία που θα βρουν στέγη, παράλληλα με μια ακόμη γηπεδική λύση ουσίας που θα έχει πλέον στη διάθεσή της η Ένωση. Ότι καλύτερο για τη νέα χρονιά στην οποία βρισκόμαστε με ένα γήπεδο που «ξυπνάει» αναμνήσεις ιδιαίτερα έντονες από το παρελθόν.

* Θα επαναφέρει δε στο φυσικό του χώρο μετά από πολλά χρόνια και τον καθιερωμένο (πρωί Μ. Παρασκευής) αγώνα Παλαιμάχων Άνω-Κάτω Πόλης με την ελπίδα ότι αυτή τη χρονιά και αρκετοί φίλοι «ρομαντικοί» του ποδοσφαίρου θα μπορούν να τον απολαύσουν από κοντά. Στα ανακαινισμένα Προσφυγικά.

* Τα τέρματα μένει ακόμη να τοποθετηθούν, να ολοκληρωθεί η πύλη εισόδου από την μια πλευρά και μερικές ακόμη μικρές λεπτομέρειες και λογικά στα τέλη του τρέχοντος μήνα τα Προσφυγικά θα είναι έτοιμα για να ανοίξουν εκ νέου τις πύλες τους. Με την ευχή τη φορά αυτή να μην ξανά χρειαστεί να μπει «λουκέτο».

Γηπεδικό «μπλόκο»* Από την άλλη πλευρά, τα κλειστά γήπεδα Αλεξιώτισσας και Ροϊτίκων στην Πάτρα παραμένουν για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα κλειστά. Λόγω κρουσμάτων κορονοϊού που είχαν εντοπιστεί, με αποτέλεσμα η λειτουργία τους εκ των πραγμάτων να μην είναι σε θέση να συνεχιστεί. Όχι μόνο για ματς αλλά ούτε καν για προπονήσεις.

* Θα παραμείνουν δε κλειστά έως την ερχόμενη Κυριακή 16 Γενάρη σύμφωνα με απόφαση της αρμόδιας δημοτικής αρχής. Βολεύει και η διακοπή της επίσημης δράσης σε κάτι τέτοιο. Οι Διοικούσες Επιτροπές όλων των δημοτικών αθλητικών εγκαταστάσεων παρακολουθούν στενά την εξέλιξη της κατάστασης σε κάθε γήπεδο.

* Όπως δε αναφέρεται, «είμαστε σε ετοιμότητα να κλείσει οποιαδήποτε αν εμφανιστούν αρκετά κρούσματα». Προς το παρών το όλο αυτό ζήτημα είναι υπό πλήρη έλεγχο από τις δημοτικές υπηρεσίες στις οποίες επικεφαλής είναι ο παλαίμαχος μπασκετμπολίστας Τάκης Πετρόπουλος, υπεύθυνος στους τομείς Παιδείας και Αθλητισμού.

* Σε αντίθεση με τους δημοτικούς αθλητικούς χώρους (Παμπελοποννησιακό στάδιο, αθλητικό κέντρο Λαδόπουλου) που συνεχίζουν να παραμένουν ανοιχτοί κάτω πάντα από ένα αυστηρό υγειονομικό πρωτόκολλο. Με τον έλεγχο εισόδου των πάντων να είναι εξονυχιστικός, κάτι που έχει προλάβει πολλά δυσάρεστα.

* Η στήλη παρουσίασε το αναλυτικό πλάνο την περασμένη εβδομάδα που έχει κατά νου η ΕΟΚ για να μειώσει αισθητά την επόμενη τριετία τις ομάδες των εθνικών κατηγοριών. Προκειμένου με τον τρόπο αυτό να φθάσει εν τέλει στις 24 που θα χωρίζονται σε δυο ομίλους. Φιλόδοξο πλάνο που είναι ήδη στη διαβούλευση.

* Με 56 συνολικά ομάδες διεξάγεται θυμίζουμε το φετινό πρωτάθλημα της Β’ εθνικής και ο στόχος όπως προαναφέραμε είναι να φθάσουν στις 24. Ιδού αναλυτικά το πώς θα φθάσουμε σε αυτό το επίπεδο ομάδων από την αγωνιστική περίοδο 2024-25. Τι αναλυτικά προβλέπεται σε κάθε περίοδο μέχρι τότε.

Μείωση ομάδων* Σεζόν 2021-22 (τρέχουσα): Στην Α2 εθνική θα ανέλθουν ο πρώτος του κάθε ομίλου, συνολικά 4. Από την Γ’ εθνική στην Β’ θα ανέλθουν 6, ενώ αντίθετα από την Β’ στη Γ’ εθνική θα υποβιβαστούν 16 ομάδες (από το δικό μας Α’ όμιλο οι τρεις τελευταίες). Όλα αυτά θα φέρουν για του χρόνου από 56, 46 ομάδες.

* Σεζόν 2022-23: Στην Α2 εθνική θα ανέλθουν ο πρώτος του κάθε ομίλου, συνολικά 4. Από την Γ’ εθνική στην Β’ θα ανέλθουν 6, ενώ αντίθετα από την Β’ στη Γ’ εθνική θα υποβιβαστούν 18 ομάδες (δεν υπάρχει ακόμη πλάνο για τον κάθε όμιλο). Όλα αυτά θα φέρουν για του χρόνου από 46, 34 ομάδες.

* Σεζόν 2023-24: Για πρώτη φορά θα έχουμε 3 ομίλους στη διοργάνωση. Στην Α2 εθνική θα ανέλθουν ο πρώτος του κάθε ομίλου, συνολικά 3. Από την Γ’ εθνική στην Β’ θα ανέλθουν 6, ενώ αντίθετα από την Β’ στη Γ’ εθνική θα υποβιβαστούν 18 ομάδες. Όλα αυτά θα φέρουν για του χρόνου από 34, 24 ομάδες.

* Σεζόν 2024-25: Πρωτάθλημα Β’ εθνικής με 24 ομάδες σε 2 ομίλους και με το σύστημα αυτό να συνεχίζεται και τα επόμενα χρόνια σταθερά. Μένει να φανεί ποιες διορθωτικές κινήσεις ενδεχόμενα ζητήσουν κάποια σωματεία, αν και το γενικό πλάνο δεν θα αλλάξει. Η ΕΟΚ έχει πάρει τις αποφάσεις της και δεν κάνει πίσω.

* Στην Πάτρα είχε επιλέξει η ΚΟΕ να «κατεβάσει» τις εθνικές ομάδες Πόλο ανδρών και γυναικών για τα πρώτα επίσημα παιχνίδια της νέας χρονιάς. Μόνο που το αρχικό της αυτό πλάνο τελικά θα υλοποιηθεί κατά το ήμισυ. Και αφορά την Εθνική Γυναικών η οποία θα παίξει κανονικά με την Ουγγαρία στο «Α. Πεπανός».

* Το σπουδαίο αυτό παιχνίδι θα διεξαχθεί την Τρίτη 25 Γενάρη και μένει να φανεί ποια θα είναι η χωρητικότητα που θα επιτραπεί σχετικά με την παρουσία του κόσμου στις εξέδρες. Αν μείνει το υπάρχον 10%, τότε οι «τυχεροί» στο κολυμβητήριο της Πάτρας θα είναι κοντά στους 300. Νούμερο πολύ μικρό για να καλύψει όλες τις ανάγκες.

Παρουσία κόσμου* Ο αγώνας των ανδρών (Ελλάδα-Κροατία) είχε προγραμματιστεί μια εβδομάδα νωρίτερα (Τρίτη 18 Γενάρη) με το πλαφόν του κόσμου να μην αλλάζει (10%). Τελικά αυτό το παιχνίδι δεν θα γίνει στην Πάτρα με επίσημη αιτιολογία ότι αν διεξάγονταν, ελάχιστοι από την Πάτρα θα ήταν σε θέση να μπουν στην πισίνα.

* Η στήλη εννοείται ότι δέχεται όλες τις απόψεις, αν και το παρασκήνιο «βουίζει» ότι άλλη ήταν η βασική αιτία που τελικά δεν έφερε τη γαλανόλευκη στην Πάτρα. Ποια; Ότι ο ΝΟ Πατρών που είχε αναλάβει το οργανωτικό βάρος (η ΝΕΠ έχει το δικό της στο ματς των Γυναικών) τελικά έκανε πίσω!

* Άγνωστο φυσικά αν το πισωγύρισμα αυτό είχε να κάνει λόγο μόνο με τα οικονομικά (θα συνδράμει πάντως και η Περιφέρεια ως είθισται), ή όντως ο ΝΟΠ έκρινε ότι με σχεδόν άδειες εξέδρες δεν θα μπορούσε να κάνει τη φιέστα που σχεδίαζε. Και την οποία ήθελε να συνδυάσει με το μεγάλο αντίο του Χριστόδουλου Κολόμβου από την εθνική.

* Γεγονός όμως είναι ότι η ΚΟΕ ήθελε από την αρχή όλα να πάνε καλά (οργανωτικά και οικονομικά) και η ΝΕΠ της το διασφάλισε μετά και την τελευταία τηλεφωνική επαφή που είχε με κορυφαία διοικητικά στελέχη της. Έτσι όσοι κι αν μπουν στην πισίνα, θα έχουν τη δυνατότητα να απολαύσουν (και πάλι) έναν μεγάλο διεθνή αγώνα.

* Τηλεδιάσκεψη θα γίνει σήμερα Πέμπτη στον ΕΣΑΚΕ με δυο πολύ σοβαρά θέματα στην ημερήσια διάταξη. Α) Τι γίνεται με τα χρήματα που πρέπει να εισπραχθούν από το στοίχημα και για τα οποία δεν γίνεται καμία αναφορά και Β) Ποια θα είναι η θέση του στα νέα πολύ αυξημένα παράβολα για έκδοση δελτίων στους ξένους παίκτες της ΕΟΚ.

* Στα χρήματα από το στοίχημα ο ΕΣΑΚΕ είναι έτοιμος να ζητήσει από την Πολιτεία να «τρέξει» γρήγορα προς την υλοποίηση, όπως έχει κάνει με το ποδόσφαιρο. Χρήματα που τα περιμένουν πως και πως σχεδόν όλες οι ΚΑΕ για να «μπαλώσουν» εκκρεμότητες που έχουν μαζευτεί και δεν μπορεί να λυθούν αλλιώς.

Μισά χρήματα* Μέχρι στιγμής οι ΚΑΕ έχουν πάρει την α’ δόση, ενώ το υπόλοιπο (περίπου 250.000 ευρώ) ακόμη δεν έχει καταβληθεί και όσο αυτό δεν συμβαίνει ορισμένες θα αντιμετωπίζουν το φάσμα της διάλυσης ορατό όσο ποτέ. Υπάρχει μάλιστα πίεση προς τη διοίκηση του ΕΣΑΚΕ για να πιέσει όσο καλύτερα γίνεται τον Λευτέρη Αυγενάκη.

* Όσο για τα παράβολα που ζητάει η ΕΟΚ κρίνονται –σύμφωνα με τις πληροφορίες- εντελώς εξωπραγματικά. Αντιρρήσεις υπάρχουν και για το που θα πρέπει να κατευθυνθούν τα εν λόγω χρήματα, που η Ομοσπονδία τα προορίζει για το ειδικό ταμείο ανάπτυξης του αθλήματος. Ο ΕΣΑΚΕ έχει άλλες προτάσεις που θα τις παρουσιάσει στις 20 Γενάρη.

* Τότε που ο Βαγγέλης Λιόλιος έχει καλέσει σε σύσκεψη τις 13 ΚΑΕ της Α1 εθνικής (έναν από κάθε ομάδα) για να τεθούν επί τάπητος τα δυο παραπάνω ανοιχτά ζητήματα που έχουν υψηλό βαθμό δυσκολίας για να βρεθούν οι από κοινού λύσεις. Πάντως ο ΕΣΑΚΕ μέχρι στιγμής κρατάει χαμηλούς τόνους περιμένοντας τις εξελίξεις.

* Επί του πιεστηρίου Νο 1: Σούπερ επιπρόσθετα χρήματα με τη μορφή χορηγίας από τον δημόσιο κορβανά στον ΕΣΑΚΕ. Πόσα; Εκατό χιλιάδες ευρώ που θα αποτελέσουν ένα είδος πριμ για τον πρωταθλητή της Α1 εθνικής! «Ο βήχας κι ο παράς δεν κρύβεται» λέει ο λαός μας κι απ’ ότι φαίνεται καλά κρατούν στη δημόσια τηλεόραση.

* Επί του πιεστηρίου Νο 2: Όπως και στον ΠΑΟΚ αλλά και στις άλλες ομάδες που έχει παίξει μέχρι στιγμής, έτσι και στον Απόλλωνα ο νεοαποκτηθείς Ελάιζα Μήτρου-Λονγκ επέλεξε φανέλα με το Νο 55. Το ντεμπούτο του θα γίνει με τον αγώνα κόντρα στον Παναθηναϊκό στην Περιβόλα καθώς ήδη είναι σε ρυθμό φουλ προπονήσεων.

* Επί του πιεστηρίου Νο 3: Άσχημο συμβάν συνέβη πριν από λίγο καιρό στις Ακαδημίες του Απόλλωνα με πρωταγωνιστές δυο προπονητές, που είχε ως αποτέλεσμα να παραιτηθεί ο ένας από αυτούς (σύμφωνα με τις πληροφορίες αυτός που δέχθηκε την φραστική επίθεση). Μένει να φανεί τι θα κάνει η μελανόλευκη διοίκηση.

* Επί του πιεστηρίου Νο 4: Μπορεί εδώ και χρόνια Παπατόλιος και Τσελεπίδης να έχουν φύγει από την Παναχαΐκή, όμως η «σκιά» τους δεν αφήνει σε ησυχία τους κοκκινόμαυρους. Δεν φταίνε φυσικά οι ίδιοι αλλά τα τότε διοικητικά στελέχη της Παναχαϊκής που δεν φρόντισαν να τους πληρώσουν. 
Copyright © 2024 Τα πάντα για τον αθλητισμό - MarkaSport