Loading...
Πέμπτη 16 Νοέ 2017
Μουντιάλ 2018 : Τα πάντα όλα για τη μεγάλη γιορτή του ποδοσφαίρου
Κλίκ για μεγέθυνση

Τα ξημερώματα της Πέμπτης το Περού νίκησε τη Νέα Ζηλανδία με 2-0 (0-0 ο πρώτος αγώνας) κι εξασφάλισε τη παρουσία του στη τελική φάση του Μουντιάλ μετά από 36 χρόνια. Έγινε έτσι η 32η και τελευταία ομάδα που θα λάβει μέρος τον Ιούνιο στη γιορτή του ποδοσφαίρου.

 

Στο Μουντιάλ θα συμμετάσχουν συνολικά 14 χώρες από την Ευρώπη, 5 από την Νότια Αμερική, 5 από την Αφρική, 5 από την Ασία και 3 από την κεντρική Αμερική και τη Καραϊβική.

Πως έφτασαν οι ομάδες στο Μουντιάλ;

 

Το ταξίδι για την τελική φάση της Ρωσίας ξεκίνησε το 2015 σε όλο τον κόσμο και συνολικά συμμετείχαν στα προκριματικά 209 εθνικές ομάδες από έξι συνομοσπονδίες (Αφρική, Ασία, Ευρώπη, Βόρεια-Κεντρική Αμερική και Καραϊβική, Ωκεανία και Νότια Αμερική). Αξίζει να σημειωθεί, πως όλες οι ομάδες του κόσμου, εκτός της διοργανώτριας και των Ζιμπάμπουε και Ινδονησίας αγωνίστηκαν στα προκριματικά. Συνολικά έγιναν 868 παιχνίδια μαζί με τα μπαράζ και σημειώθηκαν 2454 γκολ (2,83 ανά ματς).Η Βραζιλία θα συμμετάσχει στο 21ο της συνεχόμενο Μουντιάλ, ακολουθούμενη από Γερμανία (17), Αργεντινή (12) και Ισπανία (11) . Η Selecao κέρδισε 9 διαδοχικά προκριματικά ματς πρώτη ομάδα της Νότιας Αμερικής, που το καταφέρνει, μαζεύοντας συνολικά 41 βαθμούς, δεύτεροι περισσότεροι μετά την Αργεντινή (43-2002) σε προκριματική διαδρομή στη Νότια Αμερική.

 

Η Γερμανία σε 10 νίκες σε αντίστοιχα ματς, είναι η μόνη με απόλυτη διαδρομή στο Μουντιάλ, ενώ η διαφορά γκολ (39) της Γερμανίας (43-4), αποτελεί ρεκόρ όλων των εποχών στα προκριματικά της UEFA. Ο Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι με 16 γκολ είναι ο κορυφαίος σκόρερ, σε όλες τις συνομοσπονδίες μαζί με τον Μοχάμεντ Αλ Σαλαουί της Σαουδικής Αραβίας και τον Αχμέντ Καλίλ των ΗΑΕ.

 

Το Ιράν με 12 συνεχόμενα προκριματικά παιχνίδια (18 ώρες και 41 λεπτά) χωρίς να δεχθεί γκολ , έγινε η πρώτη ομάδα από οποιαδήποτε συνομοσπονδία που το πετυχαίνει, ενώ η Ισλανδία με πληθυσμό 335.000 κατοίκους είναι η μικρότερης χώρα που πάει σε Μουντιάλ.

 

Σπουδαίες χώρες που έμειναν εκτόςΗ Ιταλία, πρωταθλήτρια κόσμου τέσσερις φορές, θα είναι η μεγάλη απουσία της κορυφαίας διοργάνωσης. Μόνο μία φορά στο παρελθόν, το 1958 στο Μουντιάλ της Σουηδίας, η Ιταλία δεν είχε καταφέρει να προκριθεί, ενώ δεν συμμετείχε και στο πρώτο, το 1930.

 

Ηχηρή απουσία και αυτή των ΗΠΑ, που δεν έλειπαν από τελική φάση Μουντιάλ από το 1986, όπως και εκείνες της πρωταθλήτριας Νότιας Αμερικής Χιλής, που δεν απουσίαζε από το 2006, αλλά και Ολλανδίας και Γκάνας, που δεν είχαν απουσιάσει από το 2002. Επίσης, η χώρα μας είναι από τα δυνατά ονόματα που θα απουσιάσουν, λόγω της αξιέπαινης πορείας της εδώ και περίπου 15 χρόνια.

 

Επίσης στο Μουντιάλ της Ρωσίας δεν θα συμμετάσχουν οι τέσσερις πολυπληθέστερες χώρες στον κόσμο: Κίνα, Ινδία, ΗΠΑ και Ινδονησία. Μόνο η πέμπτη πιο πολυπληθέστερη χώρα στον κόσμο, η Βραζιλία, προκρίθηκε από τον Μάρτιο θα δώσει το παρών.

Η τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου

 

Το Μουντιάλ θα ξεκινήσει στις 8 Ιουνίου και θα ολοκληρωθεί στις 15 Ιουλίου του 2018. Είναι η πρώτη φορά που η Ρωσία θα φιλοξενήσει το κορυφαίο τουρνουά, ενώ θα είναι επίσης το πρώτο Παγκόσμιο Κύπελλο που θα διεξαχθεί σε περισσότερες από μία ηπείρους, την Ευρώπη και την Ασία, αφού το Αικατερίνενμπουργκ και το Σότσι, δυο από τις πόλεις που έχουν επιλεγεί για να φιλοξενήσουν αγώνες, υπάγονται στο ασιατικό τμήμα της Ρωσίας, ενώ οι υπόλοιπες εννέα πόλεις που θα φιλοξενήσουν αγώνες υπάγονται στο ευρωπαϊκό τμήμα της χώρας.

 

Στην τελική φάση λοιπόν βρίσκονται 32 ομάδες. Αυτές θα χωριστούν σε τέσσερα γκρούπ δυναμικότητας, βάση της βαθμολογίας της FIFA και θα μπουν στην κλήρωση που θα γίνει στη Μόσχα στις 1 Δεκέμβρη. Θα επιλεχθεί μια ομάδα από κάθε γκρουπ και στη συνέχεια θα σχηματιστούν οχτώ όμιλοι των τεσσάρων ομάδων. Από κάθε όμιλο προκρίνεται ο πρώτος και ο δεύτερος και στους 16 ξεκινούν τα νοκ-άουτ παιχνίδια. Τα ματς θα είναι χιαστί και ουσιαστικά στην κλήρωση για τους ομίλους θα βγει ένα πανόραμα που θα φτάνει μέχρι τον τελικό του Μουντιάλ.

 

Αναλυτικά τα γκρουπ δυναμικότητας:

 

1ο γκρουπ: Ρωσία (οικοδέσποινα), Γερμανία (παγκόσμια πρωταθλήτρια), Βραζιλία, Πορτογαλία, Αργεντινή, Βέλγιο, Πολωνία και Γαλλία

2ο γκρουπ: Ισπανία, Περού, Ελβετία, Αγγλία, Κολομβία, Μεξικό, Ουρουγουάη, Κροατία

3ο γκρουπ: Δανία, Ισλανδία, Κόστα Ρίκα, Σουηδία, Τυνησία, Αίγυπτος, Σενεγάλη, Ιράν

4ο γκρουπ: Σερβία, Νιγηρία, Αυστραλία, Ιαπωνία, Μαρόκο, Παναμάς, Νότια Κορέα, Σαουδική Αραβία.

Οι λεπτομέρειες της διοργάνωσης και τα εισιτήριαΤο Μουντιάλ της Ρωσίας θα έχει και πολλές ιδιαιτερότητες, καθώς ακόμα δεν έχουν αποφασιστεί και κάποια βασικά πράγματα για τη διεξαγωγή της διοργάνωσης. Καταρχάς, το ποσό που θα διανεμηθεί στις 32 φιναλίστ θα αυξημένο κατά 12%, σε σχέση με το Μουντιάλ της Βραζιλίας το 2014 και θα μοιρασθούν 344 εκατομμύρια ευρώ. Επίσης, υπάρχουν ακόμα διαφορές ανάμεσα στην UEFA και τη FIFA για τη χρήση Var (video assistant referee). Ο λόγος είναι για τη σχέση μεταξύ ποδοσφαίρου και τεχνολογίας και η συμμετοχή του η όχι θα αποφασισθεί τους επόμενους μήνες.

 

Επιπλέον, ήδη έχει ξεκινήσει η διάθεση των εισιτηρίων της διοργάνωσης με τη FIFA να πιστεύει πως η προσέλευση στο Μουντιάλ θα σπάσει κάθε ρεκόρ. Η ζήτηση είναι μεγάλη, καθώς μέχρι τώρα έχουν πουληθεί μέσω της επίσημης ιστοσελίδας της FIFA (FIFA.com/tickets ) 622.117 εισιτήρια, ενώ από σήμερα επαναλαμβάνεται ξανά η διαδικασία πώλησης.

 

Το 57% των εισιτηρίων διατέθηκαν στους Ρώσους φιλάθλους, ενώ φίλαθλοι από ΗΠΑ, Κίνα, Γερμανία, Βραζιλία, Ισραήλ, Αγγλία, Φινλανδία, Μεξικό και Γαλλία, βρίσκονται στην πρώτη δεκάδα. Οι προγραμματισμένες παραδόσεις των εισιτηρίων αρχίζουν τον Απρίλιο και Μάιο του 2018. Θα γίνει ειδική διάθεση εισιτηρίων για άτομα με ειδικές ανάγκες, άτομα με περιορισμένη κινητικότητα και φιλάθλους παχύσαρκους.

 

Οι φίλαθλοι που θα αποκτήσουν, έπειτα από σχετική αίτηση FAN ID, το επίσημο έγγραφο ταυτότητας, θα μπορούν να ταξιδέψουν χωρίς βίζα στη Ρωσία, θα έχουν ορισμένα δωρεάν ταξίδια μεταξύ πόλεων και δωρεάν χρήση δημόσιων συγκοινωνιών κατά τις αγώνες.

Τα γήπεδα του Μουντιάλ και τα αυστηρά μέτρα ασφαλείας Τη διοργάνωση την ανέλαβε η Ρωσία πριν από 9 χρόνια με σκοπό να αναβαθμίσει τις υποδομές της και να βελτιώσει τα γήπεδα της. Επίσης ήθελαν να διαφημίσουν τη χώρα μέσω της διοργάνωσης και από ότι φαίνεται θα τα καταφέρουν. Δημιούργησαν καινούρια υπερσύγχρονα γήπεδα και η τελική φάση θα διεξαχθεί σε συνολικά 11 πόλεις της χώρας και 2 ηπείρους. Συνολικά θα πραγματοποιηθούν 64 αγώνες που θα γίνουν σε 12 γήπεδα. Ο τελικός θα διεξαχθεί στην Μόσχα, στο Luzhniki Stadium.

 

Οι 11 πόλεις που θα φιλοξενήσουν τη διοργάνωση είναι οι εξής:

 

Μόσχα, Αγία Πετρούπολη, Αικατερίνενμπουργκ, Σότσι, Καζάν, Σαράνσκ, Βόλγκογκραντ, Ροστόφ, Σαμάρα, Νόβγκοροντ, Καλίνινγκαρντ.

 

Kαι τα 12 γήπεδα που θα γίνουν οι αγώνες:

 

Kaliningrad Stadium, Volgograd Stadium, Ekaterinburg Stadium, Fisht Stadium, Kazan Arena, Nizhny Novgorod Stadium, Luzhniki Stadium, Samara Stadium, Rostov-on-Don Stadium, Spartak Stadium, Saint Petersburg Stadium, Saransk Stadium.

 

Τέλος, η Ρωσία έχει επενδύσει δισεκατομμύρια δολάρια σε γήπεδα, ξενοδοχεία και άλλες υποδομές, προκειμένου να μην αντιμετωπίσουν το παραμικρό πρόβλημα οι επισκέπτες και οι ομάδες που θα βρεθούν στο Μουντιάλ 2018, καθώς το Κρεμλίνο επιθυμεί να βελτιώσει την συνολική εικόνα της χώρας. Τη μεγαλύτερη προσοχή όμως δίνουν οι διοργανωτές στην ασφάλεια, μετά και τις τελευταίες απειλές του ISIS, ενάντια στο Μουντάλ της Ρωσίας και κορυφαία αστέρια, όπως ο Λιονέλ Μέσι, ο Κριστιάνο Ρονάλντο και ο Νεϊμάρ.

 

Αναμένονται χιλιάδες αστυνομικοί στους δρόμους της χώρας κατά τη διάρκεια του Μουντιάλ, ενώ αξιοσημείωτο είναι πως θα ελέγχονται τα πάντα, ακόμα και τα παπούτσια κατά την είσοδο σε οποιοδήποτε στάδιο, ενώ και η είσοδος στη χώρα θα χρίζει έντονης προσοχής.

 
© Copyright 2024 Τα πάντα για τον αθλητισμό - MarkaSport