Loading...
Τρίτη 22 Αύγ 2017
Λίστα νόμιμης χρήσης ουσιών στο Μουντιάλ 2010 με δύο Έλληνες
Κλίκ για μεγέθυνση

Παίκτες όπως οι Κάρλος Τέβες, Χουάν Βερόν, Μάριο Γκόμεθ αλλά και δύο Έλληνες είχαν κάνει νόμιμη χρήση απαγορευμένων ουσιών στο Μουντιάλ 2010, όπως αποκάλυψαν Ρώσοι hackers. Όλες οι λίστες.

 

Ομάδα Ρώσων hackers διέρρευσε λίστα με ονόματα ποδοσφαιριστών που συμμετείχαν στο Παγκόσμιο Κύπελλο 2010 και οι οποίοι είχαν κάνει χρήση απαγορευμένων ουσιών για θεραπευτικούς λόγους, ανάμεσά τους και ο Γιώργος Τζαβέλλας με τον Παντελή Καπετάνο.

 

Οι δύο Έλληνες μέλη της αποστολής της χώρας μας στα γήπεδα της Νότιας Αφρικής, μαζί με αρκετούς ποδοσφαιριστές, είχαν χρησιμοποιήσει ουσίες οι οποίες βρίσκονται στη λίστα των απαγορευμένων του Παγκοσμίου Οργανισμού Αντι-Ντόπινγκ (WADA), για την καταπολέμηση ασθενειών και παθήσεων.

 

Οι "Fancy Bears", οι οποίοι προ μηνών είχαν διαρρεύσει αντίστοιχη λίστα με αθλητές των Ολυμπιακών Αγώνων, δημοσιοποίησαν 25 ονόματα από τις 32 χώρες του Μουντιάλ 2010, που είχαν κάνει λήψη των ουσιών, αλλά το είχαν δηλώσει στις αρμόδιες αρχές, με συνέπεια να εξαιρεθούν νόμιμα των κανονισμών.

 

Για παράδειγμα, οι δύο Έλληνες διεθνείς είχαν κάνει χρήση φαρμάκων που περιείχαν την ουσία βηταμεθαζόνη, η οποία πρόκειται για φαρμακευτικό στεροειδές που χρησιμοποιείται κυρίως για αρθριτικά προβλήματα, αλλά και για άσθμα ή αλλεργίες.

 

Ίδια ουσία εντοπίστηκε στον οργανισμό του Κάρλος Τέβες, του Χουάν Σεμπαστιάν Βερόν, του Γκάμπριελ Χάινσε, του Βάλτερ Σάμουελ, του Βιντσένζο Ιακουίντα.

 

Ομοίως, στους Μάριο Γκόμεθ, Χανς Γεργκ Μπουτ, Ντένις Αόγκο, Κανγκά Ακαλέ, Φαμπιάν Ορεγιάνα και Ντιέγο Μιλίτο, στους ελέγχους που υποβλήθηκαν, εντοπίστηκε η ουσία αλμπουτερόλη, η οποία εμπεριέχεται σε φάρμακα για το άσθμα.

 

Οι ποδοσφαιριστές είχαν ενεργή TUE (Εξαίρεση Θεραπευτικής Χρήσης) κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης ή είχαν δηλώσει τη χρήση των ουσιών (DoU), κάτι που διαπιστώθηκε μόλις εντοπίστηκαν τα θετικά δείγματα των ελέγχων τους στη Νότια Αφρική, με συνέπεια να μην επιβληθούν κυρώσεις.

 

Πρόκειται για μία διαδικασία που ισχύει στον παγκόσμιο αθλητισμό και η οποία είχε ακολουθηθεί και στην περίπτωση διάσημων πρωταθλητών όπως ο Ράφα Ναδάλ, ο Μο Φάρα, η Σιμόν Μπάιλς, η Σερένα και η Βίνους Γουίλιαμς, ο Μπράντλεϊ Γουίγκινς, ο Κρις Φρουμ και άλλοι, όταν οι "Fancy Bears" είχαν υποκλέψει αντίστοιχα έγγραφα από τη WADA με τα στοιχεία των TUE τους.ΟΙ 25 ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΕΣ ΤΗΣ ΛΙΣΤΑΣ

 

 

Α/Α Ποδοσφαιριστής Χώρα Ουσία Κατάσταση

1 Ριάντ Μπουντεμπούζ Αλγερία Triamcinolone TUE

2 Καρίμ Ματμούρ Αλγερία Formoterol / Salbutamol, Budesonide TUE / DoU

3 Ντιέγο Μιλίτο Αργεντινή Formoterol / Salbutamol, Budesonide, Betamethasone TUE / DoU

4 Κάρλος Τέβες Αργεντινή Betamethasone DoU

5 Χουάν Σεμπαστιάν Βερόν Αργεντινή Betamethasone DoU

6 Γκάμπριελ Χάινσε Αργεντινή Betamethasone DoU

7 Βάλτερ Σάμουελ Αργεντινή Betamethasone DoU

8 Φαμπιάν Ορεγιάνα Χιλή Salbutamol DoU

9 Ουμπέρτο Σουάσο Χιλή Platelet-Derived Preparations, Intramuscular TUE

10 Κανγκά Ακαλέ Ακτή Ελεφαντοστού Salbutamol DoU

11 Κρίστιαν Τρας Γερμανία Salbutamol, Budesonide, Viani TUE

12 Μάριο Γκόμεθ Γερμανία Salbutamol TUE

13 Χανς Γεργκ Μπουτ Γερμανία Formoterol, Salbutamol TUE

14 Ντένις Αόγκο Γερμανία Formoterol TUE

15 Γιώργος Τζαβέλλας Ελλάδα Betamethasone TUE

16 Παντελής Καπετάνος Ελλάδα Celestone DoU

17 Βιντσέντζο Ιακουίντα Ιταλία Betamethasone TUE

18 Μάουρο Καμορανέζι Ιταλία Triamcinolone, Xylocaine DoU

19 Ντιρκ Κάιτ Ολλανδία Dexamethasone

20 Τιμ Μπράουν Νέα Ζηλανδία Dexamethasone, Fentanyl, Sevredol TUE

21 Κώστας Μπαρμπαρούσης Νέα Ζηλανδία Triamcinolone DoU

22 Ράιαν Νέλσον Νέα Ζηλανδία Prednisone TUE

23 Μάρτιν Γιακούμπκο Σλοβακία Formoterol TUE

24 Μάρκο Σούλερ Σλοβενία Salbutamol DoU

25 Χιθ Πιρς ΗΠΑ Salbutamol DoU

ΑΚΟΜΑ ΔΥΟ ΛΙΣΤΕΣ ΜΕ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

 

Η καινούργια υποκλοπή περιλαμβάνει ακόμα δύο λίστες, οι οποίες φέρονται να περιλαμβάνουν ελέγχους ντόπινγκ στον χώρο του ποδοσφαίρου, του ποδοσφαίρου σάλας και του beach football, τόσο με θετικά όσο και με αρνητικά δείγματα, μεταξύ 1ης Ιανουαρίου 2015 και 28ης Φεβρουαρίου 2017.

 

Στις καταχωρήσεις υπάρχουν στοιχεία όπως η ημερομηνία λήψης και υποβολής του δείγματος, το εργαστήριο από το οποίο πραγματοποιήθηκε η διαδικασία, ο αριθμός του δείγματος, το εάν ήταν θετικό ή αρνητικό, η ουσία που ανιχνεύτηκε και μερικά ακόμα δεδομένα, χωρίς να μπορεί να επιβεβαιωθεί εάν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα κι αν πρόκειται στ' αλήθεια για δείγματα από τους ελέγχους που έχουν διενεργηθεί κατά καιρούς στον χώρο ποδοσφαίρου.

 

Μεταξύ των δύο αρχείων με τις χιλιάδες καταχωρήσεις, στις οποίες, όμως, δεν υπάρχουν ονόματα ποδοσφαιριστών (μόνο εάν είναι άντρες οι γυναίκες), υπάρχουν έξι έλεγχοι που φέρονται να έχουν γίνει στο εργαστήριο της Αθήνας και όλοι είχαν θετικό αποτέλεσμα.

 

Ο ένας αφορά ποδόσφαιρο σάλας και οι άλλοι πέντε κανονικό ποδόσφαιρο, χωρίς να προκύπτουν στοιχεία για το εάν πρόκειται για περιπτώσεις όπου υπάρχει ενεργή TUE ή για άλλες περιπτώσεις και χωρίς να επιβεβαιώνεται η εγκυρότητα των στοιχείων.

 

"Μπορείτε να δείτε τα έγγραφα της WADA που αποκαλύπτουν περισσότερους από 150 παίκτες που πιάστηκαν ντοπέ το 2015. Τη νέα χρονιά, ο αριθμός αυξήθηκε σε 200 αθλητές", αναφέρει μεταξύ άλλων το μήνυμα στην ιστοσελίδα των hackers, όπου αναρτήθηκαν και τα τρία έγγραφα.

 

Σημειώνεται πως στην προηγούμενη περίπτωση υποκλοπών, οι αθλητικοί οργανισμοί επιβεβαίωσαν ότι τα έγγραφα που διέρρευσαν από τους Ρώσους hackers ήταν αυθεντικά και τα στοιχεία πραγματικά και άνοιξε έρευνα για να διαπιστωθεί ο τρόπος που έγινε η υποκλοπή των δεδομένων από τη WADA, χωρίς να υπάρξει κάποιο αποτέλεσμα. Οι αθλητές και οι αθλήτριες που είδαν το ονόματά τους στις αντίστοιχες λίστες, δεν αντιμετώπισαν ποινές, αφού είχαν ακολουθήσει όλες τις νόμιμες διαδικασίες.

 
© Copyright 2024 Τα πάντα για τον αθλητισμό - MarkaSport