Loading...
Σάββατο 26 Σεπ 2020
ΕΣΠΕΠ:Αθλητισμός χωρίς Αθλητικούς Χώρους σημαίνει, Παιδεία χωρίς σχολεία.
Κλίκ για μεγέθυνση


Αφορμή για τη σημερινή μου παρέμβαση αποτέλεσε το γεγονός, στο «αίτημα» για έξωση του Βόλεϊ που ακούστηκε από εκπρόσωπο σωματείου Μπάσκετ που κάνει χρήση το κλειστό Γυμναστήριο των Ροιτίκων, κατά την σύσκεψή που πραγματοποιήθηκε από την Δημοτική Αρχή και τα σωματεία την Πέμπτη.
Δημόσια θέλω να συγχαρώ ως πρόεδρος της Ε.Σ.ΠΕ.Π., τους εκπροσώπους της Δημοτικής Αρχής που Απέρριψαν οποιαδήποτε συζήτηση επί αυτού του θέματος.
Από την εκλογή μου ως προέδρου στην Ένωση, έχουμε καταστήσει σαφές και προσπαθούμε με παρεμβάσεις μας, να αναδείξουμε την έντονη έλλειψη κλειστών χώρων άθλησης.
Πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα Αθλητικά Σωματεία της Ένωση μας σε όλη την Πελοπόννησο, με αποτέλεσμα να τίθενται εμπόδια στην καλλιέργεια και ανάπτυξη του αθλήματος της Πετοσφαίρισης (Βόλεϊ).
Το πρόβλημα δυστυχώς παρατηρείται και για άλλα Ολυμπιακά αθλήματα (πχ Χάντμπολ, Αντιπτέρισης, κ.α.) που αναζητούν αντίστοιχη στέγη.
Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα διαρκή γκρίνια και τριβές μεταξύ των σωματείων, σε βάρος της αθλούμενης νεολαίας, αλλά και των ίδιων των αθλημάτων, αφού πολλά παιδιά εγκαταλείπουν τον αθλητισμό και κατασπαταλούν τον ελεύθερο χρόνο τους μπροστά στην τηλεόραση, στον ηλεκτρονικό υπολογιστή ή στα διάφορα ηλεκτρονικά παιχνίδια.
Με αυτόν τον τρόπο υιοθετούν πρότυπα μιας καθιστικής ζωής που δεν συνάδει με την ηλικία τους, υποβαθμίζοντας ταυτόχρονα την φυσική τους κατάσταση και υγεία με τα γνωστά αποτελέσματα της παχυσαρκίας και των συνοδών προβλημάτων, όπως επανειλημμένα καταγράφονται σε επιστημονικές έρευνες.
Ως Ένωση είχαμε καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις στις Δημοτικές Αρχές της Πελοποννήσου, για τη δημιουργία Ελαφριάς Κατασκευής Προπονητηρίων (γήπεδα τύπου Μπαλονιού), τα οποία είναι διαδεδομένα στο εξωτερικό και μπορούν να διαμορφωθούν σε Δημόσια ακίνητα συμπεριλαμβανομένων και των σχολικών συγκροτημάτων.
Ο πρόσφατος Αθλητικός Νόμος (Ν. 4726/18.9.2020) κατά τα άρθρα 25 και 26, δίνει την δυνατότητα υλοποίησης και ανέγερσης κλειστών αθλητικών χώρων με μικρό οικονομικό κόστος και χωρίς του προβλήματος του Συντελεστή Δόμησης που υπήρχε.
Για την Πάτρα είχαμε προτείνει από το 2018:
- Την μετατροπή των δύο (2) ανοικτών γηπέδων Μπάσκετ & Βόλεϊ του Παμπελοποννησιακού σε κλειστά (Ρίτσου Ιωαν. & Σεφέρη Γεωρ.), όπου τις επόμενες μέρες θα καταθέσουμε επίσημη πρόταση στο Δήμο, για την παραχώρησή τους και τη δημιουργία Ενωσιακού κλειστού του Βόλεϊ.
- Στην Δημοτική Ενότητα του Ρίου, στο ανοικτό γήπεδο στο Ακταίο (στην οδό 25ης Μαρτίου).
Καθώς επίσης και στην υλοποίηση του διαχρονικού αιτήματος των Αθλητικών σωματείων Α.Ο. ΓΑΛΗΝΗ και ΑΣΠ ΕΡΜΗΣ, για την ανέγερση κλειστών χώρων άθλησης (Προπονητήρια), στις ιδιόκτητες εγκαταστάσεις στα Δεμένικα Σαραβαλίου και στο υπ’ παραχώρηση ανοικτού γηπέδου στο Ζαβλάνι.
Οι παραπάνω αθλητικές παρεμβάσεις, εκτός της επιλύσεις των αθλητικών αναγκών των σωματείων στον Δήμο Πατρέων, θα χρησιμοποιηθούν από τα παρακείμενα σχολεία τις πρωινές ώρες και σε προγράμματα Μαζικού Αθλητισμού ή Πρωταθλήματα Επαγγελματικών τάξεων του Δήμου.
Σίγουρα όλα αυτά απαιτούν οικονομικό κόστος και την ανάλογη Χρηματοδότηση.
Εάν επιλέξουμε τη λογική, ότι το Κεντρικό Κράτος (το Υπουργείο Αθλητισμού) να χρηματοδοτήσει αυτές τις ανάγκες, τότε θα βρεθούμε σε μια μακροχρόνια διεκδίκηση, στερώντας τη νέα γενιά στην άθληση.
Μπορούμε ως πολίτες έμμεσα, να χρηματοδοτήσουμε στην ανέγερση κλειστών αθλητικών εγκαταστάσεων στο Δήμο με απλούς και χωρίς μεγάλη οικονομική επιβάρυνση.
Η Θέσπιση Αθλητικού Τέλους στους λογαριασμούς της ΔΕΥΑΠ π.χ. 5€ το χρόνο, θα μπορούσε να αντλήσει ο Δήμος Πατρέων το ποσό των 750.000€ από τα 150.000 υδρόμετρα και θα έχει τη δυνατότητα κατασκευής, πέντε (5) προπονητήρια ανά έτος.
Τα παραπάνω, εκτός των προσωπικών μου απόψεων θα μπορούσαν, να αποτελέσουν κοινό πλαίσιο διεκδίκησης Αθλητικών Σωματείων, Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων ανά σχολικό συγκρότημα, αλλά και των Εκπολιτιστικών Συλλόγων ανά περιοχή, που υπάρχουν ανοικτές αθλητικές εγκαταστάσεις.
Ελπίζω με την σημερινή μου παρέμβαση, να ανοίξω έναν Δημόσιο Διάλογο για την επόμενη μέρα στον αθλητισμό, όπου χωρίς λογικές Σωματειακής αντιπαλότητας, να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο αύριο για την αθλούμενη Νεολαία και τους Πολίτες.
Γιατί «Αθλητισμός χωρίς Αθλητικούς Χώρους σημαίνει Παιδεία χωρίς σχολεία».

Με Αθλητικούς χαιρετισμούς
ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ
Πρόεδρος Ε.Σ.ΠΕ.Π.
 
© Copyright 2024 Τα πάντα για τον αθλητισμό - MarkaSport