Loading...
Wednesday 17 Feb 2021
abcd
Click to enlarge
Η άποψη μου, για την επιχειρούμενη τροποποίηση μεταγραφών ερασιτεχνών Αθλητών και Αθλητριών με την συμπλήρωση των 18+.
Είναι γνωστό ότι στην Δημόσια διαβούλευση βρίσκεται νομοσχέδιο του Υπουργείου αθλητισμού, που αφορά την Αναμόρφωση του Επαγγελματικού Αθλητισμού καθώς και τροποποιήσεις της Αθλητικής Νομοθεσίας.
Στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο και στο άρθρο 18 προβλέπεται ότι, αθλητής ή αθλήτρια όταν συμπληρώνει τα 18 έτη, μπορεί ελεύθερα να μεταγράφεται σε σωματείο της επιλογής του/της, από το σωματείο που ανήκει.
Επειδή φαντάζομαι ότι η συγκεκριμένη διάταξη προέρχεται από την ασκούμενη πίεση προς το Υπουργείο, είτε γονέων είτε αθλητών ή αθλητριών που επιθυμούν χρόνια τώρα να μετεγγραφούν σε άλλο σωματείο και βρίσκουν εμπόδια.
Με την παρούσα δημόσια τοποθέτηση σήμερα καταθέτω, τόσο τον προβληματισμό μου για την λειτουργία των ερασιτεχνικών σωματείων, όσο και την δυνατότητα στον οποιοδήποτε αθλητή ή αθλήτρια, της ελεύθερης επιλογής μετεγγραφής σε σωματείο.
Καταρχήν θέλω να επισημάνω ότι με την συγκεκριμένη διάταξη, εάν εφαρμοστεί ως έχει, θα τιμωρηθούν τα σωματεία που επιλέγουν να ρίχνουν το βάρος στις αναπτυξιακές ηλικίες, για το άθλημα που καλλιεργούν.
Διότι με την ελεύθερη επιλογή του αθλητή ή της αθλήτριας που συμπληρώνει τα 18 να επιλέξει το σωματείο που θα αγωνιστή στο μέλλον, ποιο σωματείο θα προσπαθήσει να αναπτύξει και να βελτιώσει το οποιοδήποτε ταλέντο ή να το συμπεριλαμβάνει στην Ανδρική ή Γυναικεία ομάδα του.
Αφού θα γνωρίζει ότι σωματεία που επιλέγουν αποκλειστικά και μόνο τον πρωταθλητισμό, χωρίς να δίνουν βάρος στις υποδομές τους, πολύ εύκολα θα μπορούν να προσελκύσουν με κάθε θεμιτό ή αθέμιτο τρόπο να τον/την εντάξουν στην δύναμή τους.
Προσωπικά πιστεύω ότι υπάρχει η λύση χωρίς να διαταράσσεται τόσο η θέληση του αθλητή/τριας για μεταγραφή, όσο και η προσπάθεια του ερασιτεχνικού σωματείου.
Σύμφωνα με τα παραπάνω προτείνω δημόσια, καθώς θα τα καταθέσω και στην δημόσια Διαβούλευση του νομοσχεδίου, τα κάτωθι:
 Κάθε Αθλητής ή Αθλήτρια μέχρι την ηλικία των 18, να έχει το δικαίωμα δύο ελεύθερων μετεγγραφών σε οποιοδήποτε σωματείο της επιλογής του/της. Εξαιρούνται από την συγκεκριμένη δυνατότητα οι αθλητές και οι αθλήτριες, που έχουν αναγραφεί σε Φ.Α. της Ανδρικής ή Γυναικείας ομάδας, καθώς και εάν έχουν επιλεγεί στα κλιμάκια Εθνικών Ομάδων. Έτσι θα εναρμονιστούμε και με της κατ’ καιρούς εισηγήσεις του Συνηγόρου του Πολίτη, για τις μετεγγραφές ανήλικων αθλητών.
 Η Ελεύθερη Μετεγγραφή Αθλητή και Αθλήτριας από το σωματείο που αγωνίζεται δεν θα είναι όταν συμπληρώνει τα 18+, αλλά όταν δεν θα έχει δικαίωμα συμμετοχής ηλικιακά, στα Αναπτυξιακά πρωταθλήματα όπως ορίζει με τις Προκηρύξεις η εκάστοτε Ομοσπονδία.
 Σε κάθε ανανέωση Αθλητών και Αθλητριών για την Ανδρική η Γυναικεία ομάδα, για να εγκριθεί από την Ομοσπονδία θα πρέπει να καταβάλλεται ποσό ως αποζημίωση για την κατάρτιση του αθλητή ή της αθλήτριας στο/στα σωματεία που είχε Δελτίο μέχρι τα 18 έτη. Η ετήσια αποζημίωση θα καθορίζεται από την Ομοσπονδία και θα είναι ανάλογη με την κατηγορία που αγωνίστηκε η ομάδα την προηγούμενη Αγωνιστική Περίοδο, καθώς και εάν είχε συμμετοχή σε Εθνική Ομάδα. Η αποζημίωση κατάρτισης αθλητή ή αθλήτριας θα καταβάλλεται από την Ομοσπονδία που θα το εισπράττει, σε κάθε σωματείο που καλλιεργεί το άθλημα και κατέρχεται στο αντίστοιχο πρωτάθλημα Ανδρών ή Γυναικών. Σε αντίθετη περίπτωση θα παρακρατούνται από την Ομοσπονδία για το αναπτυξιακό της πρόγραμμα. Η ετήσια αποζημίωση θα καταβάλλεται μέχρι την συμπλήρωση της ηλικίας των 30 ετών.
 Για Αθλητή ή Αθλήτρια που μεταγράφεται για 1η φορά σε ομάδα που συμμετέχει σε επαγγελματική κατηγορία, η ομάδα που θα τον εντάξει θα καταβάλει άμεσα στο ερασιτεχνικό σωματείο επί πέντε (5) την προβλεπόμενη από την Ομοσπονδία αποζημίωση κατάρτισης. Θα διπλασιάζεται εάν έχει συμμετοχή σε Εθνική ομάδα.
Με τις παραπάνω προτάσεις μου, δίνεται η δυνατότητα καταρχήν σε αθλητές και αθλήτριες η Επιλογή της Ελεύθερης Μετεγγραφής τους σε σωματείο που επιθυμούν, χωρίς τις κατ’ καιρούς διενέξεις με τους παράγοντες.
Επιβραβεύονται παράλληλα οικονομικά ανά έτος, τα ερασιτεχνικά σωματεία που δουλεύουν τα αναπτυξιακά τους τμήματα, δίνοντας ένα ακόμη ουσιαστικό κίνητρο να βελτιώσουν την προσπάθεια τους.
Θα υπάρξει η αποφυγή από τα σωματεία, των άσκοπων μεταγραφικών κινήσεων με κίνητρο την αποδυνάμωση άλλων σωματείων και την απαξίωση των υποδομών τους.
Ελπίζω οι παραπάνω προτάσεις μου να δώσουν το ερέθισμα, για συμμετοχή και άλλων στην δημόσια διαβούλευση του Αθλητικού νομοσχεδίου που βρίσκεται στην διαδικασία προς κατάθεση και ψήφιση.
ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ
Πρόεδρος ΕΣΠΕΠ
 
© Copyright 2022 Τα πάντα για τον αθλητισμό - MarkaSport