Loading...
Σάββατο 08 Αύγ 2020
Η τοποθέτηση του προέδρου της ΕΣΠΕΔΑ στην Έρευνα της ΕΣΠΕΠ για το Ανδρικό Βόλεϊ.
Κλίκ για μεγέθυνση


1. Η κατάσταση έχει διαμορφωθεί πολύ άσχημα και ο αριθμός των ομάδων έχει μειωθεί δραματικά. Πρόχειρο στατιστικό στοιχείο, δείχνει ότι 50+ ομάδες, έχουν σταματήσει τη δράση τους, ενώ συμμετείχαν στα πρωταθλήματα της Α1 και Α2, την τελευταία 10ετία μόνο.
2. Για δύο κύριους λόγους. Α) Η συνεχής άνοδος την τελευταία 10ετία ομάδων στην Α2 τις δημιουργούσε υψηλές προσδοκίες, με αποτέλεσμα να προβαίνουν σε οικονομικές υπερβάσεις, οι οποίες σε πολύ μεγάλο βαθμό δεν τους έβγαιναν, να δημιουργούνται ''μαύρες τρύπες'', με επακόλουθο την αναστολή δράσης τους. Β) Η έλλειψη προπονητικών ωρών στα γυμναστήρια οδηγούν τους συλλόγους, σε αναστολή των αρσενικών τμημάτων που είναι ζημιογόνα, διαθέτοντας τις διαθέσιμες ώρες στα θηλυκά τμήματα που αποδεικνύονται κερδοφόρα.
3. Και οι τρεις αυτοί παράγοντες, αυτή τη στιγμή είναι αδύναμοι για την ανατροπή της κατάστασης. Χρειάζονται πρωτότυπες ιδέες, οι οποίες δεν είναι εύκολο να υπάρξουν. Η ιδέα συνύπαρξης γονέων - αθλητών του κ. Μπαλαδήμα, είναι καλή. Θα υλοποιηθεί από κάποιους;
4. Η ΕΣΠΕΠ όπως και όλες οι υπόλοιπες Ενώσεις, είναι αδύναμες κι αυτές στην ανατροπή της υφιστάμενης κατάστασης. Μπορούν όμως με στοχευμένες δράσεις, όπως είναι αυτή τώρα με το δημόσιο διάλογο που άνοιξε η ΕΣΠΕΠ, να
προσπαθήσουν.
5. Αρχικά, ένα μόνο πράγμα. Να μειωθούν κατά πολύ οι ομάδες στις Εθνικές Κατηγορίες. Έχουν αποδυναμωθεί κατά πολύ τα τοπικά πρωταθλήματα, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ανταγωνισμός και ενδιαφέρον. Η δημιουργία της Pre League, είναι λάθος, το οποίο θα φανεί άμεσα. Ήδη το βόλεϊ που παίζεται στην Α2 είναι πολύ χαμηλού επιπέδου, σε σύγκριση πάντα με το άμεσο προηγούμενο διάστημα. Σε μια παρόμοια συζήτηση πριν από 10 χρόνια, όταν είχε αρχίσει να διαφαίνεται που πάμε, είχα καταθέσει την ακραία μεν, αλλά με βλέμμα στο μέλλον δε, πρόταση για άμεση κατάργηση όλων των εθνικών κατηγοριών και τη ύπαρξη μόνο των τοπικών, με τον πρωταθλητή Ελλάδας, να αναδεικνύεται όπως στα αναπτυξιακά. Νομίζω, ότι έχουμε φτάσει κοντά σ’ αυτό.
Επίσης η ύπαρξη του διπλού δελτίου, είναι μία λύση που μπορεί κάτω από κάποιες προϋποθέσεις να βοηθήσει αρκετά.
Ακόμα, η δυνατότητα συμμετοχής στα τοπικά πρωταθλήματα ως Β ομάδα, των ομάδων που συμμετέχουν στη Volley League, θα βοηθήσει κι αυτό.
6. Θα πρέπει να οργανωθούν επισκέψεις σε σωματεία της περιφέρειας τους, από τις ομάδες της μεγάλης κατηγορίας , ώστε να υπάρξει και σύνδεση μεταξύ τους και να αισθανθούν οι μικροί, ότι κάποιος τους παρακολουθεί και ελέγχει. Αυτό μπορεί να γίνει και αντίστροφα ή και μεμονωμένα από τους αθλητές της μεγάλης κατηγορίας (αλλά βέβαια τώρα πια, ελάχιστοι Έλληνες αθλητές, που μπορούν να λειτουργήσουν ως πρότυπα, έχουν απομείνει).
Σ’ αυτό το σημείο, πρέπει να καταθέσω, ότι η έλλειψη της ελεύθερης τηλεόρασης τα τελευταία χρόνια, έχει παίξει μεγάλο αρνητικό ρόλο. Το μπάσκετ, γνώρισε τη μεγάλη του άνθηση το 1987, με το Ευρωμπάσκετ, αλλά και γιατί υπήρχε ένας μεγάλος δημοσιογράφος, που το επέβαλε μέσα στα σπίτια μας. Το ίδιο γίνεται και τώρα με την ΕΡΤ, να υπερπροβάλει το μπάσκετ, αλλά και το ποδόσφαιρο (που είναι η χειρότερη μορφή αθλητισμού), με πάρα πολλές ζωντανές μεταδόσεις και ειδικές εκπομπές κάθε Σαββατοκύριακο. Ενώ το βόλεϊ, έχει εξαφανιστεί και από τις εφημερίδες και αν δεν υπήρχαν 2-3 δημοσιογράφοι, ούτε εμείς δε θα ξέραμε τι γίνεται.
7. Οι προτάσεις μου αναλύθηκαν προηγούμενα. Συνοπτικά:
Α. Μεγάλη μείωση των ομάδων Εθνικών Κατηγοριών.
Β. Διπλό δελτίο αθλητών.
Γ. Συμμετοχή των ομάδων της Volley League, στα τοπικά ως ομάδα Β.
Δ. Περισσότερη διείσδυση του βόλεϊ στην τηλεόραση.
Κλείνοντας θέλω να δώσω συγχαρητήρια στην ΕΣΠΕΠ και τον Πρόεδρο της κ. Θόδωρο Κανελλόπουλο, για την πρωτοβουλία αυτή, ελπίζοντας να συμμετάσχουν πολλοί στο διάλογο αυτό, να εξαχθούν χρήσιμα συμπεράσματα, αλλά και κάποια από αυτά να υλοποιηθούν.

Ευχαριστώ γι’ αυτή τη δυνατότητα που μου δώσατε.
ΚΟΓΚΑΛΙΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΣΠΕΔΑ

Ευχαριστώ τον πρόεδρο της ΕΣΠΕΔΑ για την συμμετοχή του στο Δημόσιο διάλογο για το Ανδρικό Βόλεϊ.
Με αφορμή την άποψή του για τα διπλά δελτία και συμμετοχή των ομάδων της Volley League στα τοπικά πρωταθλήματα, θα ήθελα να τον ενημερώσω ότι συμφωνώ απόλυτα και όχι μόνο. Το είχα προτείνει προφορικά στην ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ μετά την συγχώνευση με το Ανδρικό τμήμα του ΑΠΟΛΛΩΝΑ.
Θεωρώ ότι οι ομάδες που συμμετέχουν στα πρωταθλήματα της ΕΟΠΕ, μπορούν να συμμετέχουν στα πρωταθλήματα των Ενώσεων με τα αναπτυξιακά τους, χωρίς δικαίωμα Ανόδου, δίνοντας την δυνατότητα αγώνων σε Αθλητές και Αθλήτριες.
Είδη σαν ΕΣΠΕΠ έχουμε αίτημα από την ΑΕΠ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ που κατατέθηκε την Τετάρτη (5/8/20), για συμμετοχή της αναπτυξιακή της ομάδας στο Πρωτάθλημα Ανδρών και αναμένεται η απόφαση του Δ.Σ.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΣΠΕΠ
 
Copyright © 2024 Τα πάντα για τον αθλητισμό - MarkaSport