Loading...
Σάββατο 21 Μάρ 2020
Σύλλογος Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη Πάτρας «ΖΩΗ ΓΛΥΚΙΑ»," Μείνετε σπίτι
Κλίκ για μεγέθυνση
Ο Σύλλογος Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη Πάτρας «ΖΩΗ ΓΛΥΚΙΑ», συμβάλλοντας στην καμπάνια του Υπουργείου Υγείας «Μένουμε Σπίτι» για την αντιμετώπιση μιας πανδημίας που πρέπει όλοι μαζί να αντιμετωπίσουμε ως κοινωνία συλλογικής συνείδησης, καλεί τα μέλη του, τα άτομα με Σ.Δ και τα μέλη των οικογενειών τους να παραμείνουν σπίτι περιορίζοντας στο ελάχιστο τις μετακινήσεις τους εάν δεν υπάρχει σοβαρή ανάγκη. Οι εργαζόμενοι κάνουμε χρήση της άδειας ειδικού σκοπού και απαιτούμε σεβασμό στα δικαιώματα μας.
Σύμφωνα και με το Δελτίο Τύπου της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας , Τα άτομα με διαβήτη είναι πιο ευάλωτα στις λοιμώξεις και έχουν 2-3 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσήσουν από τον κορωνοϊό, ανεξάρτητα από το αν συνυπάρχουν ή όχι άλλα προβλήματα υγείας. Σύμφωνα με μήνυμα του Προέδρου του IDF Καθηγητή Andrew Boulton, και για λόγους άγνωστους μέχρι σήμερα, η νόσηση από τον κορωνοϊό φαίνεται ότι εξελίσσεται σχετικά ήπια στα νεότερα άτομα και ιδίως στα παιδιά με ΣΔ τύπου 1. Σε γενικές γραμμές, παράγοντες οι οποίοι αυξάνουν τον κίνδυνο νόσησης στα άτομα με διαβήτη είναι η κακή γλυκαιμική ρύθμιση (η υπεργλυκαιμία αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα), η μεγάλη διάρκειά του, η έντονη παχυσαρκία, η μεγάλη ηλικία, το κάπνισμα και η παρουσία χρόνιων επιπλοκών της νόσου (κυρίως από το καρδιαγγειακό σύστημα και τους νεφρούς).
Με αυτή τη λογική λοιπόν τα προληπτικά μέτρα που πρέπει να παρθούν στηρίζονται στην κοινή λογική :
1. Η καλή γλυκαιμική ρύθμιση, η φυσική δραστηριότητα/άσκηση και η κατανάλωση τροφών ή ροφημάτων πλούσιων σε αντιοξειδωτικά (όπως φρούτα, λαχανικά, πράσινο τσάι) ενισχύουν την επάρκεια του ανοσοποιητικού συστήματος στην άμυνα του οργανισμού.
2. Συχνό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό ή χρήση αλκοολούχου διαλύματος ειδικά πριν το φαγητό και μετά από επίσκεψη σε δημόσιους χώρους. Αποφυγή επαφών ή διατήρηση απόστασης (το λιγότερο 1 μέτρο) από ανθρώπους που έχουν συμπτώματα ή νοσούν εμφανώς. Κάλυψη της μύτης ή του στόματος με χαρτομάντιλο μιας χρήσης σε βήχα ή φτάρνισμα και στη συνέχεια απόρριψη του σε κάδο.
3. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δεν συστήνει τη χρήση απλής χειρουργικής μάσκας στην κοινότητα σε όσους δεν έχουν συμπτώματα αναπνευστικού, ακόμα και σε περιοχές με κρούσματα κορωνοϊού. Η χρήση μάσκας δεν μειώνει την σημασία των άλλων γενικών μέτρων πρόληψης της νόσου και μπορεί να οδηγήσει σε περιττό κόστος και προβλήματα προμηθειών.
4. Διασφάλιση ότι υπάρχει άμεση πρόσβαση στα τηλέφωνα επείγουσας επικοινωνίας σε περίπτωση ασθένειας και οι ποσότητες φαρμάκων (ιδίως ινσουλίνης) και αναλωσίμων για τον αυτοέλεγχο της γλυκόζης είναι επαρκείς, ώστε να μην χρειαστεί έξοδος από το σπίτι.
5. Περιορισμός των μη απαραίτητων επαφών και μετακινήσεων, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις όπου συναθροίζονται περισσότερα από 4-5 άτομα.
*Εάν εκδηλωθεί νόσος και παρουσιαστούν συμπτώματα (ιδιαίτερα από το αναπνευστικό) να ενημερωθεί πρώτα ο θεράπων ιατρός πριν από την μετάβαση στο νοσοκομείο. Εάν δεν είναι δυνατή η επικοινωνία με τον θεράποντα, υπάρχει η δυνατότητα επικοινωνίας με τον ΕΟΔΥ στο τετραψήφιο τηλέφωνο 1135.
Αυτή τη στιγμή προστατεύουμε τους εαυτούς μας, προστατεύοντας και τους οικείους μας σε περίπτωση που κοντά μας ζουν π.χ. ηλικιωμένοι. Γνωρίζουμε ότι σε οποιαδήποτε λοίμωξη, ο διαβήτης οδηγεί σε απορρύθμιση των επιπέδων γλυκόζης. Η τήρηση των κανόνων του Υπουργείου Υγείας δεν είναι μόνο για την αυτοπροστασία μας αλλά για όλη την κοινωνία.
Ειδικά εμείς οι χρόνια πάσχοντες έχουμε υποχρέωση να δείξουμε ακόμη περισσότερη υπευθυνότητα από οποιονδήποτε άλλον.
«Μένουμε Σπίτι»
Ενημερωθείτε για νέα,νομοθεσίες,υπουργικές αποφάσεις ,και ότι αφορά γύρω από τον Κοροναιό ,από τη σελίδα μας στο Facebook Ζωή Γλυκιά Πάτρας ή από την σελίδα της Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ (glykos-planitis.gr) που έχει φτιαχτεί ενότητα «Κορονοιος».
Με εκτίμηση

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη Πάτρας
« ΖΩΗ ΓΛΥΚΙΑ»
 
© Copyright 2024 Τα πάντα για τον αθλητισμό - MarkaSport