Loading...
Κυριακή 18 Νοέ 2018
Σκάνδαλο η εσκεμμένη πλάνη της κοινής γνώμης
Κλίκ για μεγέθυνση

Γιατί -με στοιχεία- η απαλλαγή του Ολυμπιακού από την ποινή του -3 είναι μια απόλυτα δίκαια απόφαση, που δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την τιμωρία της ΑΕΚ

 

Η τακτική της λάσπης και του… ανεμιστήρα δεν πιάνει πάντα, γιατί μερικές φορές επιστρέφει στους χρήστες – εμπνευστές της και εν τέλει τους λερώνει κάνοντάς τους χάλια.

Τα τελευταία 24ωρα επιχειρείται εσκεμμένα να προκληθεί (μείνει προς τα έξω) μια αίσθηση περί… εύνοιας του Ολυμπιακού με αφορμή τη μη επιβολή ποινής αφαίρεσης τριών βαθμών και δύο αγωνιστικών τιμωρίας της έδρας του για τα γεγονότα, που έγιναν στο Παμπελοποννησιακό στο ματς Κυπέλλου με την Παναχαϊκή.

Και όλη αυτή η… παραπληροφόρηση και η προσπάθεια γίνεται για να παρουσιαστεί ως σκάνδαλο υπέρ των Πειραιωτών η απόφαση της Πειθαρχικής Επιτροπής της ΕΠΟ που προέκυψε σε αντιπαραβολή με την πρόσφατη τελεσίδικη καμπάνα της ΑΕΚ (με -3 και δύο αγώνες κεκλεισμένων των θυρών) για τα επεισόδια των οπαδών της με τα ΜΑΤ στην αναμέτρηση της Σούπερ Λίγκας με τους «ερυθρόλευκους».

«Εμείς γιατί ναι κι αυτοί όχι…» το γιγαντιαίο ρητορικό ερώτημα της πλάκας των «αγανακτισμένων», αγνών υπερασπιστών της «ισονομίας» του τρόμου και της ασχετοσύνης…

Η πραγματικότητα και οι κανονισμοί, ωστόσο, εκθέτουν ανεπανόρθωτα όσους, είτε από άγνοια είτε από κόμπλεξ είτε από δόλο μικροσυλλογικών συμφερόντων, θέλουν να κάνουν τη νύχτα μέρα σε δύο εκ διαμέτρου διαφορετικές υποθέσεις της αθλητικής (και δη ποδοσφαιρικής) δικαιοσύνης.

Η ετυμηγορία στην υπόθεση του Ολυμπιακού είναι απολύτως ορθή (να μην ισχύσει δηλαδή στην προκειμένη περίπτωση το περιβόητο άρθρο 15 παρ. 4β του Πειθαρχικού Κώδικα γιατί δεν είχε πεδίο εφαρμογής κι έτσι η τιμωρία να είναι πρόστιμο 60.000 ευρώ) και σας εξηγούμε με στοιχεία τις διαφορές με την περίπτωση της ΑΕΚ.

Σύμφωνα με τους κανονισμούς αποδεικτικά στοιχεία για να στοιχειοθετηθούν κατηγορίες αποτελούν μόνο το φύλλο αγώνα και η έκθεση του παρατηρητή και μόνον αν λαμβάνεται κάτι σε αυτές έρχεται συμπληρωματικά και προσμετράται η έκθεση της Αστυνομίας.

Στη μεν περίπτωση της ΑΕΚ λήφθηκε υπ’ όψιν και η έκθεση της Αστυνομίας, διότι στην έκθεση παρατηρητή αναφερόταν ο… κακός χαμός, που είχε γίνει στη μάχη ΜΑΤ – οπαδών της Ένωσης στον περιβάλλοντα χώρο του ΟΑΚΑ! Υπενθυμίζουμε ότι υπήρχαν αναφορές με συγκεκριμένο αριθμό 300 ΑΕΚτζήδων που έριχναν βόμβες μολότοφ, πέτρες, μπουκάλια, φωτοβολίδες και μάρμαρα σε αστυνομικούς εξερχόμενοι από τις θύρες 1 και 35.

Αντιθέτως, στην έκθεση του παρατηρητή στο ματς της Πάτρας δεν αναγράφεται τίποτα για ρίψεις αντικειμένων. Μάλιστα, ο παρατηρητής λέει το πρωτοφανές ότι, μετά τη λήξη της αναμέτρησης, ο γιατρός του αγώνα κ. Δημητρόπουλος, ο οποίος έχει διατελέσει διαιτητής επί σειρά ετών, τον προσέγγισε και του ζήτησε με επίμονο κι επιτακτικό τρόπο να σημειώσει στην έκθεσή του γεγονός που ποτέ δεν υπέπεσε στην αντίληψή του, σε σχέση με όσα έγιναν στους χώρους ευθύνης του (δηλαδή στον αγωνιστικό χώρο και στις κερκίδες). Και συγκεκριμένα, ότι υπήρξε σοβαρός τραυματισμός ενός φιλάθλου, στον οποίο προσέφερε τις πρώτες βοήθειες και αμέσως μετά διεκομίστηκε στο νοσοκομείο με ασθενοφόρο. «Επειδή παρασύρθηκα από τα παραπάνω και συμπεριέλαβα την δήλωση του γιατρού στην έκθεσή μου χωρίς να γνωρίζω αν πράγματι συνέβη το εν λόγω περιστατικό», υπογράμμισε συμπληρωματικώς ο παρατηρητής του αγώνα για να εξηγήσει πώς έγιναν όλα…

Επιπρόσθετα, ο Ολυμπιακός δεν κλήθηκε σε απολογία από τον αθλητικό δικαστή για φθορές και για ρίψεις αντικειμένων, γιατί δεν γράφονται ούτε στο φύλλο αγώνα, ούτε στην έκθεση του παρατηρητή, αλλά για τον πιθανό τραυματισμό του φιλάθλου. Κι εκεί ακριβώς έρχεται συμπληρωματικά η έκθεση της Αστυνομίας που αναφέρει ότι δεν υπήρξε κανένας τραυματισμός ούτε φιλάθλου ούτε αστυνομικού!

Από εκεί κι πέρα, αποδείχθηκε και από την ακροαματική διαδικασία και τις ένορκες καταθέσεις ότι η ένταση στο Παμπελοποννησιακό ήταν μια «στημένη» ιστορία για να τιμωρηθεί αποκλειστικά και μόνο ο Ολυμπιακός, η οποία, εν τέλει, απέτυχε παταγωδώς.

Την επί της ουσίας προβοκάτσια κατέθεσαν δύο αστυνομικοί που ήταν στο γήπεδο και είδαν τον προβοκάτορα με το κινητό, το οποίο επίτηδες χτύπησε με τον ύμνο του Παναθηναϊκού μέσα στην εξέδρα των Ολυμπιακών!

Παράλληλα, μια μητέρα με παιδάκι με κινητικά προβλήματα και γονείς από την Πάτρα με τα παιδιά τους κατέθεσαν ενόρκως για τα πρωτοφανή γεγονότα και την απρόκλητη επέμβαση της αστυνομίας με την αλόγιστη χρήση χημικών και βίας.

Βέβαια, ακόμα κι ο τραυματίας κατέθεσε στην αστυνομία -κατά την ώρα του αγώνα- ότι τον χτύπησαν άγνωστοι εκτός γηπέδου και μάλιστα, πως ήθελε να κάνει μήνυση στο δηλωμένο γιατρό του αγώνα για τα όσα υποστήριξε!

Πώς, λοιπόν, να τιμωρηθεί ο Ολυμπιακός με αφαίρεση βαθμών και ποινή της έδρας του; Με ποια στοιχεία και ποιες πραγματικές κατηγορίες;

Ποια σχέση έχουν όλα αυτά με τα επεισόδια των ΑΕΚτζήδων με την Αστυνομία και την, εν τέλει, τιμωρία της Ένωσης κατά τα προβλεπόμενα στους κανονισμούς; ΚΑΜΙΑ είναι η μόνη απάντηση!

Δυστυχώς, για κάποιους, οι κανονισμοί δε δίνουν το δικαίωμα στην Αστυνομία, σε προβοκάτορες ή σε «στημένους» τύπους, που ορίζονται σε θέση ευθύνης, να καθορίζουν την τύχη πρωταθλημάτων.

Θα πρέπει ακόμα, να υπογραμμισθεί ότι, η απαλλαγή από το -3 του Ολυμπιακού, πάρθηκε ομοφώνως από τρεις πρωτοδίκες τακτικούς δικαστές. Ούτε ένας το αποφάσισε, ούτε κατά πλειοψηφία… Κοινώς, δεν υπήρξε καμία αμφιβολία!

Έτσι, συμπερασματικά, το πραγματικό σκάνδαλο είναι η εσκεμμένη πλάνη της κοινής γνώμης.

Κι αν θέλετε, μπορούμε να το πάμε και παρακάτω: Είναι πρωτοφανές -εν ώρα υπηρεσίας- άνδρες των ΜΑΤ στο «Γ. Καραϊσκάκης» να αποθεώνουν την αποστολή του Παναθηναϊκού, γιατί με αυτή την αφορμή θα μπορούσαν να προκληθούν σοβαρότατα επεισόδια, αν γινόνταν αυτό το ασύλληπτο περιστατικό αντιληπτό από τους φιλάθλους του Ολυμπιακού.

Είναι προκλητικό η πλευρά της Ένωσης να πιέζει τους δικαστές της Επιτροπής Εφέσεων, που δεν πέρασε όταν ήθελε να ρίξει το δικό της -3, ή που τώρα επιχειρεί να ασκήσει πίεση για να παρέμβει ο ποδοσφαιρικός εισαγγελέας ώστε να συζητηθεί εκ νέου η υπόθεση των γεγονότων του Παμπελοποννησιακού.

Γιατί αν έπρεπε να επέμβει κάπου ο ποδοσφαιρικός εισαγγελέας, ασφαλώς και, θα έπρεπε να επιληφθεί του θέματος, όταν από επίσημα χείλη ακούγονταν ακρότητες, όπως ότι η ρίψη μολότοφ, πετρών και μαρμάρων δεν αποτελούν βίαιη πράξη (!), αφού έτσι ενθαρρύνονται οι χούλιγκανς να τα σπάνε στα γήπεδα κάθε εβδομάδα.

Ας μη γίνεται ισοπέδωση των πάντων κι ας υπάρχει μια στοιχειώδη σοβαρότητα, γιατί τότε κι ο Ολυμπιακός θα μπορούσε να ισχυριζόταν, επί παραδείγματι, ότι αδίκως τιμωρήθηκε με 60.000 ευρώ πρόστιμο για την ένταση στην Πάτρα, εν αντιθέσει με τον ΠΑΟΚ που για παρόμοια περιστατικά στο ματς Κυπέλλου με τον Άρη τιμωρήθηκε με πρόστιμο 15.000 ευρώ – αν και σε εκείνα τα επεισόδια ας θυμηθούμε ότι κάηκε μια καντίνα έξω από το γήπεδο…

Ήμαρτον!

Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

 
 
© Copyright 2024 Τα πάντα για τον αθλητισμό - MarkaSport