Loading...
Τρίτη 04 Ιούν 2024
ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΟΥ ΠΕΑΚ ΠΑΤΡΑΣ- ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Κλίκ για μεγέθυνση
Σας ευχαριστούμε για τη σημερινή σας ανταπόκριση που έχει σαν στόχο να ενημερώσει τους πολίτες της Πάτρας για τον απολογισμό δράσης της Επιτροπής Διοίκησης του ΠΕΑΚ Πάτρας μέσα σε διάστημα οκτώ μηνών από την ημέρα που η ηγεσία του Υπουργείου Αθλητισμού μας έκανε την τιμή να αναλάβουμε την ευθύνη για τις εγκαταστάσεις του.

Είναι υποχρέωσή μας και έχουμε δεσμευτεί για αυτό, να λογοδοτούμε στους πολίτες, τους αθλητές τα Σωματεία και τη νεολαία της πόλης για τα Γυμναστήριά μας, τα οποία στην ουσία ανήκουν σε όλες και όλους .

Από την πρώτη στιγμή της ανάληψης των καθηκόντων μας είχαμε να αντιμετωπίσουμε μία σειρά από θέματα τα οποία έπρεπε άμεσα να αντιμετωπιστούν με επιμονή και αποφασιστικότητα. Προβλήματα που προέκυψαν κυρίως από τις πληγές που άφησε πίσω της η πανδημία. Και να προχωρήσουμε σε λύσεις που θα ήθελα σε αυτό το σημείο να τονίσω πως πολλές είχαν δρομολογηθεί & από την προηγούμενη διοίκηση, αλλά βρίσκονταν σε κρίσιμο σημείο που απαιτούσε γρήγορες και αποφασιστικές ενέργειες.

Από την πρώτη στιγμή εκείνο που έπρεπε να αντιμετωπίσουμε ήταν η χρηματοδότηση που θα μας έδινε τη δυνατότητα να προχωρήσουμε στην αποπληρωμή υποχρεώσεων που σχετίζονταν άμεσα ή έμμεσα με τη λειτουργία των εγκαταστάσεων

Ύστερα από διαρκή και γόνιμη συνεργασία με τον αναπληρωτή υπουργό Αθλητισμού κ. Γιάννη Βρούτση, επιτύχαμε αύξηση κατά 600.000 ευρώ της τακτικής επιχορήγησης για το έτος 2024.

Πιο συγκεκριμένα το ΠΕΑΚ Πάτρας άρχισε τμηματικά από την 1η Ιανουαρίου του 2024 να επιχορηγείται με το ποσό του 1.450.000 ευρώ, έναντι 850.000 το 2023.

Επρόκειτο για μία σημαντική εξέλιξη για δύο λόγους:

Πρώτον γιατί μας έδωσε τη δυνατότητα της άμεσης ανταπόκρισης του ΠΕΑΚ Πάτρας στις αυξημένες, λόγω και του αυξημένου ενεργειακού κόστους, υποχρεώσεων των εγκαταστάσεών του καιδεύτερον, διότι ανέδειξε την βούληση της ηγεσίας του Υπουργείου Αθλητισμού και προσωπικά του κ. Γιάννη Βρούτση, όχι μόνο για την αντιμετώπιση των αναγκών, αλλά και για την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους αθλητές και τα Σωματεία της Πάτρας.

Να σημειώσω εδώ πως εκτός από τη σημαντικά αυξημένη επιχορήγηση πετύχαμε άμεσα και έκτακτη επιχορήγηση ύψους 500.000 ευρώ. Τα χρήματα που εκταμιεύτηκαν άμεσα δαπανήθηκαν για να καλυφθούν ανελαστικές ενεργειακές δαπάνες του ΠΕΑΚ, έτσι ώστε οι εγκαταστάσεις να συνεχίσουν να παρέχουν τις υπηρεσίες τους στα Σωματεία στους αθλητές και στους συμπολίτες μας. Παράλληλα εξοφλήθηκαν και οφειλές προς τους προμηθευτές με τα χρήματα να έχουν καταβληθεί έως τα τέλη του περασμένου Ιανουαρίου.

Σημειώνω εδώ πως η καταβολή και της έκτακτης επιχορήγησης ήταν αποτέλεσμα της αδιάλειπτης και παραγωγικής συνεργασίας μας με τον αν. υπουργό Αθλητισμού Γιάννη Βρούτση και τα στελέχη του Υπουργείου. Έτσι πετύχαμε τον δραστικό περιορισμό έως και μηδενισμό των οφειλών μας γεγονός που σε συνδυασμό με την αυξημένη φετινή επιχορήγηση μας δίνει τη δυνατότητα να προχωρήσουμε σε σημαντικά βήματα βελτίωσης της λειτουργικότητας των εγκαταστάσεων.

Και κάτι σημαντικό: από την αρχή της θητείας μας, ιδιαίτερα για τις δαπάνες που προαναφέρθηκαν τα στοιχεία είναι δημόσια και στη διάθεση του κάθε ενδιαφερόμενου, στην κατεύθυνση των εντολών του Υπουργού αλλά και της δικής μας υποχρέωσης για να γνωρίζουν οι φορολογούμενοι πως αξιοποιούνται τα χρήματά τους.

Άρα σημειώνω τα εξής: Από την έκτακτη επιχορήγηση ύψους 500.000 εξοφλήθη πλήρως μια σημαντική οφειλή προς τον πάροχο ρεύματος ύψους 332.000 € καθώς και προηγούμενες οφειλές – διακανονισμοί με τη ΔΕΑΥΠ ύψους 85.000€.

Από το υπόλοιπο διαθέσιμο ποσό, εξοφλήθησαν προμηθευτές που είναι υπεύθυνοι για σημαντικό μέρος παροχών τους προς το ΠΕΑΚ όπως είναι η γενική συντήρηση των εγκαταστάσεων, ο τεχνικός ασφαλείας& λοιποί προμηθευτές αναλωσίμων ειδών.

Περνώ τώρα σε ένα θέμα που αφορά στην υγιεινή των αθλητριών και των αθλητών που χρησιμοποιούν τις εγκαταστάσεις των κολυμβητικών δεξαμενών του «Α. Πεπανός». Αναλάβαμε μία σημαντική πρωτοβουλία μέσω της οποίας ενημερώθηκαν τα Σωματεία που κάνουν χρήση και φυσικά οι γονείς για το νερό και την ποιότητά του. Η ενημέρωση έγινε από τον κ. Απόστολο Βανταράκη Καθηγητή Υγιεινής του τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών και στη συνέχεια ελήφθησαν μία σειρά από προληπτικά μέτρα που επιβάλλεται πλέον να εφαρμόζουν προπονητές και αθλητές έτσι ώστε να προστατεύονται οι δεξαμενές και οι χρήστες να κολυμπούν σε καθαρό νερό. Έτσι, σε συνεργασία με το προσωπικό υπάρχουν πλέον αυστηροί κανόνες που διέπουν τη χρήση των δύο δεξαμενών, πριν και κατά τη διάρκεια των προπονήσεων και των αγώνων.

Συνεχίζοντας θα ήθελα να αναφερθώ επισταμένα σε ένα θέμα για το οποίο και εσείς έχετε αναφερθεί διεξοδικά σε ρεπορτάζ που έχουν γραφτεί και αναρτηθεί στα Μέσα που εργάζεστε. Δηλαδή, στα προβλήματα που προέκυψαν κατά τη διάρκεια έντονων καιρικών φαινομένων στο κλειστό Γυμναστήριο «Κ. Πετρόπουλος».

Πρώτο μέλημά μας, μετά τη διακοπή της λειτουργίας της εγκατάστασης, ήταν να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα έτσι ώστε να καθαριστεί ο αγωνιστικός χώρος και να μην προκληθούν ζημιές στο taraflex του Γυμναστηρίου.

Σε συνεργασία με το προσωπικό του ΠΕΑΚ Πάτρας αυτό επετεύχθη, και η εγκατάσταση δόθηκε προς χρήση στις ομάδες.

Παράλληλα και από την πρώτη στιγμή τόσο εγώ όσο και τα μέλη της Επιτροπής Διοίκησης αναζητήσαμε τρόπους έτσι ώστε να μην επαναληφθούν κάτω από ακραίες καιρικές συνθήκες ανάλογα περιστατικά.

Η Διοίκηση αρχικά ήρθε σε συνεννόηση με εξειδικευμένες τεχνικές εταιρείες προκειμένου να ταυτοποιηθούν τα αίτια που προκάλεσαν την διαρροή υδάτων από την στέγη του Γυμναστηρίου.

Ανάλογα δε με τις εισηγήσεις των έμπειρων τεχνικών και σε συνάρτηση με τα κόστη που προέκυψαν, ελήφθησαν άμεσα αποφάσεις έτσι ώστε να ξεκινήσουν εκείνες οι εργασίες που θα διασφαλίσουν την στεγανότητα της εγκατάστασης.

Αξίζει να σημειωθεί πως το Κλειστό «Κ. Πετρόπουλος» που αποτελεί ένα από τα πιο ιστορικά Γυμναστήρια της Πάτρας, κατασκευάστηκε και παραδόθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1970. Το στοιχείο αυτό από μόνο του δημιουργεί επιπρόσθετες υποχρεώσεις σχετικά με τη συντήρησή του. Όλες οι παρεμβάσεις που θα γίνουν βασίζονται σε κτιριακή μελέτη που έχει συνταχθεί τον Απρίλιο του 2024.

Στα πλαίσια αυτά και σε συνδυασμό με τις αυξημένες δυνατότητες που παρέχει στο ΠΕΑΚ Πάτρας ο αυξημένος προϋπολογισμός του 2024, θα προτεραιοποιηθούν οι ενέργειες της Επιτροπής Διοίκησης για παρεμβάσεις και έργα στην εγκατάσταση.

Ένα άλλο φλέγον ζήτημα αφορά στα συμφωνητικά με τα Σωματεία που χρησιμοποιούν τις εγκαταστάσεις μας. Από την πρώτη στιγμή της ανάληψης των καθηκόντων μας, οι εντολές του Υπουργού Γιάννη Βρούτσηήσαν σαφείς: όποιος δεν εξοφλήσει ή δεν ρυθμίσει τις οφειλές του στο ΠΕΑΚ δεν θα χρησιμοποιεί καμία εγκατάσταση. Σε αυτά τα πλαίσια είμαστε ήδη σε διαρκείς συζητήσεις με τους εκπροσώπους των Σωματείων. Πολλές από τις παλαιότερες οφειλές έχουν ρυθμιστεί, ενώ στο σημείο αυτό θα πρέπει να προσθέσω πως υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός Σωματείων που εξοφλούν σταθερά και στην ώρα τους τις οικονομικές τους υποχρεώσεις βάσει των συμφωνητικών τους.

Και κλείνω με τρία σημαντικά θέματα που αφορούν στο Κλειστό «Δ. Τόφαλος» στο χώρο δηλαδή όπου ήδη βρισκόμαστε.

Για πρώτη φορά, από το 2012, οι εγκαταστάσεις διαθέτουν πιστοποιητικό πυρασφάλειας, καθώς και 58 ψηφιακές-δικτυακές IP τεχνολογίας κάμερες για την ταυτοποίηση των θεατών.

Καλύπτουν έτσι πλήρως τα προβλεπόμενα από τον νέο αθλητικό νόμο 5085/2024, καθιστώντας το Αθλητικό Κέντρο ασφαλές για την παρουσία φιλάθλων.

Οι πρωτοβουλίες της νέας διοίκησης του ΠΕΑΚ Πάτρας, οι ευθύνες που ανέλαβε η Διοίκηση, η αγαστή συνεργασία με το Υπουργείο Αθλητισμού, η γενναία αύξηση της επιχορήγησης του προϋπολογισμού και ο έλεγχος του κόστους περάτωσης του Έργου, «σφραγίζουν» τη φιλοσοφία για τη διασφάλιση της εύρυθμης και ασφαλούς λειτουργίας των Αθλητικών Κέντρων της χώρας μετά από πολλά χρόνια δεδομένου πως στην Πάτρα και οι τρεις πλέον αθλητικές εγκαταστάσεις του ΠΕΑΚ διαθέτουν πλέον πιστοποιητικά πυρασφάλειας.

Να σημειωθεί πως το πιστοποιητικό πυρασφάλειας του Κλειστού Αθλητικού Κέντρου «Δ. Τόφαλος», ανοίγει το δρόμο για την άμεση λειτουργία του υπογείου της εγκατάστασης μετά από οκτώ ολόκληρα χρόνια. Πρόκειται για μία σημαντική εξέλιξη που αφορά δεκάδες σωματεία της Πάτρας στα οποία θα αποδοθεί ο χώρος.

Έτσι δίνεται η δυνατότητα σε αθλήτριες και αθλητές να έχουν πρόσβαση σε μία εγκατάσταση που θα σηματοδοτήσει νέες προοπτικές και θα δώσει επιπλέον δυνατότητες στη νεολαία της Πάτρας.

Το έργο μας δεν σταματά εδώ αλλά θα συνεχίζεται με στόχο την συνεχή αναβάθμιση των αθλητικών μας εγκαταστάσεων προς όφελος της αθλητικής μας κοινότητας και των συμπολιτών μας .
 
Copyright © 2024 Τα πάντα για τον αθλητισμό - MarkaSport