Loading...
Τετάρτη 15 Απρ 2020
Η Μάχη Ανω - Κάτω Πόλης μέσα απο τον Παν. Λαμπρόπουλο που ξεκίνησε απο το 1965και φέτος αναβλήθηκε λόγω της Πανδημίας  !!!
Κλίκ για μεγέθυνση
ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ Ενα ποδοσφαιρικό παιχνίδι παλαιμάχων που φέτος λόγω "κορωνοϊού έχει αναβληθεί . Ενα έθιμο που έγινε θεσμός για την πόλη των Πατρών.
Από το 1965 και επί 55 χρόνια Συνέχεια κάθε Μεγάλη Παρασκευή Οι παλαίμαχοι ποδοσφαιριστές της πόλης μας συγκεντρώνονταν μετά την αποκαθήλωση στο ιστορικό γήπεδο των Προσφυγικών(τσίγκια)δίπλα στην Αγία Φωτεινή.
Έτσι λοιπόν στις 12 το μεσημέρι ξεκινούσε Το παιχνίδι των παλαιμάχων.
Πολύς ο κόσμος για να δει όλα τα αστέρια της μεταπολεμικής περιόδου που είχαν σταματήσει το ποδόσφαιρο και ήταν πλέον παλαίμαχοι. Όλοι τιμούσαν με την παρουσία τους αυτό το σπουδαίο και γιορτινό κατά κάποιο τρόπο παιχνίδι.
Όλοι φίλοι δεν τους χώριζε τίποτα δεν Υπήρχε αντιπαλότητα υπήρχε σεβασμός υπήρχε αγάπη.
Όλοι αναπολούσαν τις ποδοσφαιρικές σύγκρουσεις του παρελθόντος και τα γέλια και τα πειράγματα δεν είχαν τέλος.
Παίκτες σαν τον Μπιρλή ,Χατζηδάκη Τζουμέρκα, Βέτουλα ,Λαμπρόπουλο,Λεγάτο Σωτήρη και Νίκο, Τσολίνα,Λάκη Κουλό, Παπαδόπουλο, Τσιριπιπή,Λαγογιάννη ,Κρητικό Σεραφείμ, Παολίνο, Φαρμάκη,Χρυσοβέργη, Παπαντωνόπουλο, Πατρώνη, Λεβεντάκο, Φωτιάδη Μπεκίρη,Ανδρέα Αντωνατο,Σουμερλή,Μήτσαρη, Βανέλη, Κοτσολή,Τζαβάρα, Τζωρτζίδη,   ,Γιάννη και Γιώργο, Τσιμιγκάτο Θανάση,Παρίση,Σόμπολα, Τσαγκαρουσιάνο,Θανάση και Νότη Ζαφειρόπουλο, Τσούμπο, Σεβαστιάδη, Δρουγούτη,Αντωνάτο Αλέκο ,Γιαννακόπουλο,
Πόσους παιχταράδες της εποχής εκείνης να θυμηθώ! Βλέπετε από μικρό παιδί μέσα στα γήπεδα όταν με έπαιρνε από το χέρι ο Σπυράκος του Ολυμπιακού Πατρών και έτσι γνώρισα όλους αυτούς τους σπουδαίους παίκτες από κοντά.
Ομως τη Μεγάλη Παρασκευή έπαιζαν και είχαν συμμετοχή και παράγοντες των ομάδων
Ο Γιώργος Κομνηνός( φαρμακοποιός πρόεδρος της θύελλας Πατρών)
Ο Κώστας Ανδριόπουλος( Συνταγματάρχης θύελλα Πατρών)
Ο Γιαννάκης Λαμπρόπουλος( αθλητικό στέκι)
Ο Βασίλης Κοτίδης,( κουτσοβασίλης).
Ο Χριστόφορος, (κυλικείο γηπέδου)
Ο Φώτης Αραβαντινός( θύελλα).
Ο Κώστας Παπαδόπουλος(Παπαδούλιας)
Καί ο παπάς της Αγίας Φωτεινής κρυμμένος στο καμπαναριό χτυπούσε την καμπάνα όταν έβαζε γκολ ή επάνω πόλη.
Στο παιχνίδι άνω κάτω πόλης δεν υπήρχε νικητής, όλοι αγκαλιασμένοι ευχόταν ο ένας στον άλλον Χρόνια πολλά καλή Ανάσταση και καλό Πάσχα.
Και όσο περνούσαν τα χρόνια τόσο άλλαζαν οι συνθέσεις των ομάδων άνω και κάτω πόλης.
Οι νεότεροι γίνονταν παλαίμαχοι και οι παλαιότεροι έφευγαν από την ζωή και έτσι η Μεγάλη Παρασκευή έγινε μία θύμιση, ένα μνημόσυνο για αυτούς τους σπουδαίους παίκτες.
Πραγματικά κάθε Μεγάλη Παρασκευή θυμόμαστε αυτούς που έφυγαν και που εμείς θαυμάζαμε αυτά τα ιερά τέρατα του πατραϊκού ποδοσφαίρου
Η Επόμενη Γεννιά παικτών παλαιμάχων με συμμετοχές στο εθιμο, Η δεύτερη γενιά μπορώ να πω του πατραϊκού ποδοσφαίρου
Όπως ο Σαραντόπουλος,Πεφάνης, Δαβουρλής Ρήγας Στραβοπόδης, Μιχαλόπουλος,Σπίνος, Γερογιάννης Τσάπαλος Αυγερινόπουλος, Γιατράς, Δρόσος Πίκουλας, Παναγιωτόπουλος Χριστοδούλου,Τακουνάκιας, Γερολυμάτος Γιαννόπουλος,Γκολές,Χριστοδουλόπουλος, Τάλαγκας,Καμπάκος, Καλατζής ,Ανδριόπουλος Θανάσης Καπετανάκης, και άλλοι πολλοί, πόσους να θυμηθώ ας με συγχωρήσουν.
Και ετσι λοιπόν σήμερα που εμείς σαν Τρίτη γεννιά παλαιμάχων ποδοσφαιριστών φιλοδοξούμε να είμαστε αντάξιοι όλων αυτών των σπουδαίων παικτών που πέρασαν από τα γήπεδα της Πάτρας
Αυτή την ημέρα της Μεγάλης Παρασκευής όλοι μα όλοι οι παλαίμαχοι όλων των ομάδων της Πάτρας θα πρέπει να βρισκόμαστε στο γήπεδο και να τιμήσουμε πρώτα αυτούς που δεν υπάρχουν πια κοντά μας. Και δεύτερον να καλέσουμε και να τιμήσουμε τους παλαίμαχους που υπάρχουν στη ζωή και να τους προσφέρουμε την χαρά να φορέσουν την φανέλα, νά χαρούμε και εμείς κοντά τους να τους υπενθυμίσουμε την εκτίμηση και το σεβασμό μας.
Παράγοντες, προπονητές Και εν ενεργεία ποδοσφαιριστές. Οι αρχές της πόλης,να ανταλλάξουμε όλοι μαζί ευχές.Να παίξουμε μπάλα να το χαρούμε να γελάσουμε πειράζοντας ο ένας τον άλλον και να φύγουμε αγκαλιασμένοι
Είναι ένα έθιμο που πρέπει να διατηρήσουμε.
ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ και ΓΗΠΕΔΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΩΝ.
Το γήπεδο της προσφυγιάς τα δύσκολα χρόνια τότε που το ποδόσφαιρο ήταν παιχνίδι της Αλάνας..
Ήταν τιμή να μπεις μέσα να παίξεις
Ιστορικές ομάδες ιστορικοί παίκτες έπαιξαν σε αυτά τα χώματα τα ξερά. Πού δοξάστηκαν από τις πατημασιές των παικτών, που είχαν ιδανικά, φιλότιμο,πείσμα ,αγωνιστικότητα, λατρεία για τις ομάδες τους,αγάπη για τη φανέλα και τους συμπαίκτες, και σεβασμό στους αντιπάλους.
Η θύμηση αυτής της μέρας ανήκει στο ιστορικό αυτό γήπεδο
Δυστυχώς όμως αυτό το ιστορικό γήπεδο δεν λειτουργεί το βλέπουμε και σπαράζει η ψυχή μας. πρέπει να σεβαστούμε την ιστορία μας γιατί όποιος δεν τη σέβεται δεν έχει μέλλον
Πρέπει να είναι απαίτηση όλων μας η λειτουργία αυτού του ιστορικού γηπέδου.
Πρέπει να είναι απαίτηση όλων μας η δημιουργία ιστορικού Μουσείου του ποδοσφαίρου της Πάτρας για να θυμούνται οι παλιοί και να γνωρίζουν οι νέοι την ιστορία του ποδοσφαίρου της πόλης μας
ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ
ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ
ΥΓΕΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΕΥΧΕΣ ΝΑ ΞΕΠΕΡΑΣΟΥΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΕΜΠΟΔΙΑ ΣΥΝΤΟΜΑ ΓΙΑ ΕΝΑ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΑΥΡΙΟ...
 
© Copyright 2022 Τα πάντα για τον αθλητισμό - MarkaSport