Loading...
Τρίτη 24 Μάι 2022
Μεγάλη αντιπολεμική εκδήλωσηυπό την αιγίδα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και της Πρεσβείας της Τσεχικής Δημοκρατίας στην Αθήνα
Κλίκ για μεγέθυνση
Μια βραδιά αφιερωμένη στην αλληλεγγύη και στην ανθρωπότητα υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και της Πρεσβείας της Τσεχικής Δημοκρατίας στην Αθήνα
Η Φιλανθρωπική εκδήλωση “Ένα δέντρο θυμάται” με στόχο να τιμήσουμε την μνήμη του τσεχικού χωριού Λίντιτσε που πριν 80 χρόνια γνώρισε τη μανία του Χίτλερ και έγινε σύμβολο του αγώνα κατά του φασισμού, διοργανώνεται από την “Czech Association” με στόχο να στηρίξουμε εκείνη την επόμενη ημέρα ενός βομβαρδισμού που αφήνει τις πόλειs χωρίς υποδομές και εξαθλιώνει τους ανθρώπους.

Στην εκδήλωση θα προβληθεί το συγκλονιστικό αντιπολεμικό ντοκιμαντέρ για τη σφαγή του Λίντιτσε, μιας αδελφοποιημένης πόλη του Διστόμου, «Ένα δέντρο θυμάται», παραγωγής 2018, στον ξενοδοχείο My Way την Τετάρτη 25 Μαϊου 2022 και ώρα 19:00.


Η πολυβραβευμένη ταινία του Κώστα Φόλλα, καταγράφει την ιστορία του Λίντιτσε, το οποίο οι Nαζί ισοπέδωσαν ακριβώς 2 χρόνια πριν από το Δίστομο, σε ένα παράξενο παιχνίδι της τύχης και το εξαφάνισαν –κυριολεκτικά– στο πλαίσιο των αντιποίνων για τη δολοφονία του επικεφαλής του Προτεκτοράτου Βοημίας και Μοραβίας, Ράινχαρντ Χάιντριχ, στην Πράγα το 1942.

Το μικρό τσεχικό χωριό, όπως και το Δίστομο όμως, όχι μόνο δεν σβήστηκε από τον χάρτη όπως επιθυμούσε ο Αδόλφος Χίτλερ, αλλά αντίθετα αποτελεί, πλέον, παγκόσμιο σύμβολο στον αγώνα κατά του φασισμού. Το ντοκιμαντέρ περιλαμβάνει συνεντεύξεις επιζώντων και ιστορικών, όπως και πλούσιο αρχειακό υλικό, μεταξύ άλλων με την καταστροφή του χωριού, την οποία οι Γερμανοί κινηματογράφησαν.

Λίντιτσε και Δίστομο: Τα δύο χωριά – σύμβολα κατά του φασισμού
Το Λίντιτσε είναι αδελφοποιημένο με το Δίστομο, καθώς καταστράφηκαν την ίδια ημερομηνία. Στις 10 Ιουνίου 1942 το Λίντιτσε και στις 10 Ιουνίου 1944 το Δίστομο.
Σήμερα, 80 χρόνια μετά, φαίνεται ότι ο πάντα επίκαιρος αγώνας των λαών για την Ελευθερία και την Ειρήνη παίρνει μία διαφορετική μορφή, αλλά παραμένει πάντα επίκαιρος όπως και η ανάγκη για επιβίωση μέσα στις δύσκολες συνθήκες που οι ζωές των ανθρώπων πρέπει να ανακάμψουν πάνω στα συντρίμμια του πολέμου.

Ελάχιστη συμβολή σε αυτή την προσπάθεια και η προβολή του ντοκιμαντέρ που στόχο έχει να θυμίσει, να αφυπνίσει αλλά και να στηρίξει εκείνη την επόμενη ημέρα ενός βομβαρδισμού που αφήνει τις πόλεις χωρίς υποδομές και εξαθλιώνει τους ανθρώπους.
Προσδοκία μας, η ευαισθητοποίηση να οδηγήσει στην ενίσχυση της προσπάθειας του Ερυθρού Σταυρού να αντιμετωπίσει την ολοένα διογκούμενη ανθρωπιστική κρίση στην Ουκρανία.
Σε αυτό το πλαίσιο σας καλούμε για τη συμμετοχή σας στην προβολή αλλά και στην οικονομική σας συμβολή:
ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ: ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΕΡΥΘΡΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ
ΤΡΑΠΕΖΑ: EUROBANK
ΑΡ. ΛΟΓ/ΣΜΟΥ:0026.0240.30.0201205013
ΙΒΑΝ:GR2602602400000300201205013
ΜΕ ΤΗΝ ΕΝΔΕΙΞΗ : “Czech Association – Ukraine”

Λίγα λόγια για την ταινία
Η ταινία έκανε πρεμιέρα στο 20ό Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης και απέσπασε το Ειδικό Βραβείο Επιτροπής Νεότητας.
Παράλληλα, κέρδισε το Βραβείο Κοινού για το Καλύτερο Ελληνικό Ντοκιμαντέρ στο 5ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου. Επίσης, απέσπασε την 1η τιμητική διάκριση στην κατηγορία ταινιών μεγάλου μήκους στο 12ο Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ της Χαλκίδας.
Σε διεθνές επίπεδο, έχει προβληθεί στο «Strasburg Film Festival» (Βιρτζίνια, ΗΠΑ), στο «Liverpool International Film Festival 2018», στο «Ogeechee International History Film Festival» (Τζόρτζια, ΗΠΑ) και στο «Benton Park Film Festival» (Μιζούρι, ΗΠΑ).

Έρευνα-σενάριο-σκηνοθεσία: Κώστας Φόλλας.
Αφήγηση: Τάσος Ράπτης.
Μοντάζ: Όλγα Κουρμούζη.
Διεύθυνση φωτογραφίας: Βαγγέλης Κουλίνος.
Μουσική: Μαρία Μπούα.
Κόλορ: Γρηγόρης Αρβανίτης.
Sound design: Γιώργος Μηλιώρης.
Διάρκεια: 87΄

Η Φιλανθρωπική εκδήλωση “Ένα δέντρο θυμάται”
Παρουσίαση: Λάκης Βανδαράκης
Μουσική Επιμέλεια: Βασίλης Ακριβός
ΠΟΥ: My Way ,Λεωφ. Όθωνος-Αμαλίας 15, Πάτρα 262 23
ΠΟΤΕ: Τετάρτη 25 Μαϊου 2022 και ώρα 19:00 το βράδυ.
Διοργανωτής: Czech Association

Είσοδος Ελεύθερη
Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας Τομέας Πολιτισμού -ΠΕ, την Αιγίδα της Πρεσβείας της Τσεχικής Δημοκρατίας στην Αθήνα.
Χορηγός Επικοινωνίας: HotShot.gr

Ο Τσέχικος σύνδεσμος και οι δράσεις του
O Τσέχικος σύνδεσμος είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που εδρεύει στην Αθήνα και δραστηριοποιείται στην υποστήριξη της συνεργασίας και αλληλεγγύης μεταξύ των Ελλήνων, Τσέχων και Σλοβάκων. Σκοπός του Czech Association είναι η προώθηση του τσεχικού πολιτισμού, τουρισμού, της κουλτούρας και της τσεχικής γλώσσας με στόχο την επιμόρφωση, την ψυχαγωγία και την εκπαίδευση, την καλλιέργεια και την εμβάθυνση των ελληνο-τσεχικών δεσμών, την υποστήριξη της συνεργασίας και αλληλεγγύης Ελλήνων και Τσέχων, καθώς και την από κοινού δράση με άλλους πολιτιστικούς και επιμορφωτικούς οργανισμούς και εταιρείες, πρωτοβουλίες και προγράμματα.
 
© Copyright 2022 Τα πάντα για τον αθλητισμό - MarkaSport