Λίστα αντικειμένων
Κυριακή 28 Ιουλ 2024
Εξαιρετική απήχηση και εμπεριστατωμένη επιστημονική πληροφόρηση στην ημερίδα που διοργάνωσε η «Γ» με τη στήριξη της Περιφέρειας στον χώρο της Πλαζ
Μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ημερίδα με απήχηση, καθότι έδωσε πολύτιμη και εμπεριστατωμένη επιστημονική πληροφόρηση για ένα οξύ πρόβλημα που πλήττει τον πληθυσμό της Ελλάδας τα καλοκαίρια, πραγματοποιήθηκε χθες στο κατάστημα της Πλαζ.
Παρά θιν’ αλός πραγματικά, επιστήμονες εγνωσμένου κύρους κατέθεσαν σε απλό λόγο τη γνώση τους για το πώς μπορούμε να κολυμπάμε με ασφάλεια, υπογραμμίζοντας παράλληλα, τα γιατί της άγνοιας ή της απρονοησίας που οδηγούν σε 350-400 πνιγμούς πολιτών κάθε χρόνο μιας χώρας που κυκλώνεται κυριολεκτικά από το απέραντο γαλάζιο, γεγονός που εντάσσει λογικά τους πνιγμούς στη σφαίρα του ανεξήγητου.
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Πρόληψης Πνιγμού που γιορτάζεται στις 25 Ιουλίου και το γεγονός της δυσάρεστης πραγματικότητας ότι ο πνιγμός μπορεί να συμβεί σε δευτερόλεπτα σε οποιονδήποτε και οποιαδήποτε στιγμή στο υδάτινο περιβάλλον με στατιστικά δεδομένα ότι το 80% όσων χάνουν τη ζωή τους είναι άτομα άνω των 60 ετών και το υπόλοιπο ποσοστό από όλη την ηλικιακή γκάμα, ο Πατραϊκός Όμιλος Πολιτιστικής-Τουριστικής-Αθλητικής-Καλλιτεχνικής-Εθνικής Παράδοσης και Εθνικής Κληρονομιάς σε συνεργασία με την εφημερίδα «Γνώμη» και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος διοργάνωσε και πραγματοποίησε την συγκεκριμένη διαδραστική ημερίδα χθες στις 7:30-9 μ.μ. με γενικό τίτλο «Κολυμπάμε με ασφάλεια».
Αναλυτικά την έναρξη της ημερίδας πραγματοποίησε με χαιρετισμό που απηύθυνε ο αναπληρωτής Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Χαράλαμπος Μπονάνος και ακολούθως η πρόεδρος του Περιφερειακού Τμήματος του ΕΕΣ Πάτρας Τάνια Κανελλοπούλου.
Χ. ΜΠΟΝΑΝΟΣ: «ΣΗΜΕΙΟ-ΚΛΕΙΔΙ Η ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ»
Ο κ. Μπονάνος αφού συνεχάρη τον ΕΕΣ για τις εκδηλώσεις με επίκεντρο τον άνθρωπο, επεσήμανε ότι «είμαστε η τρίτη χώρα σε μήκος ακτογραμμών, κάτι που μας καθιστά μια χώρα περιτριγυρισμένη από το απέραντο γαλάζιο, καθώς το υδάτινο στοιχείο είναι παντού παρόν. Στο πλαίσιο αυτό το μελανό σημείο είναι ο μεγάλος αριθμός των πνιγμών και ως ΠΔΕ έχουμε επιληφθεί οι παραλίες να πληρούνται από ναυαγοσώστες, αλλά κυρίαρχα εστιάσαμε στην παιδεία και στην γνώση για το πρόβλημα μοιράζοντας στα σχολεία σχετικά φυλλάδια. Η πληροφόρηση είναι το σημείο-κλειδί και προς τούτο υποστηρίζουμε κάθε εκδήλωση που έχει επίκεντρο τα προβλήματα της κοινωνίας».
Χαιρετισμό απηύθυνε η πρόεδρος του Περιφερειακού Τμήματος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Πάτρας Τάνια Κανελλοπούλου, η οποία αναφέρθηκε στην βαρύτητα που δίνει ο οργανισμός με τη λειτουργία Σχολών Ναυαγοσωστών για την μείωση των πνιγμών στις παραλίες και με την εκπαίδευση των πρώτων βοηθειών στους πολίτες.
ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΕ ΠΑΙΔΙΑ, ΝΕΟΥΣ ΚΑΙ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΥΣ
Κεντρικός ομιλητής και συντονιστής της ημερίδας ήταν ο Καθηγητής Καρδιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών/Διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής του ΠΓΝΠ Περικλής Νταβλούρος ο οποίος συνεχάρη την εφημερίδα και τους διοργανωτές της εκδήλωσης για το μείζονος σημασίας θέμα που επελέγη.
Όσον αφορά στο θέμα της εκδήλωσης επεσήμανε ότι δεν έχουμε ακριβή στατιστικά στοιχεία για την ηλικιακή κατανομή. Όπως είπε, υπάρχουν τρία ηλικιακά φάσματα: τα μωρά των οποίων την μέριμνα έχουν οι γονείς, οι νέοι που υπερβάλλουν δυνάμεων και οι ηλικιωμένοι/ομάδες από πάσχοντες με υποκείμενα νοσήματα και πρόσθεσε: «Όταν δεν υπάρχει νερό στον πνεύμονα ενός ατόμου που πνίγηκε, τότε ο θάνατος δεν οφείλεται σε πνιγμό. Οι άνθρωποι με στεφανιαία νόσο αν έχουν ρυθμιστεί μπορούν να κάνουν τα πάντα, αν όμως παίρνουν πολλά φάρμακα υπάρχουν άλλες παράμετροι. Είναι λίγοι οι νέοι με αδιάγνωστα καρδιολογικά προβλήματα. Άνω των 35 αρχίζουν οι πάσχοντες από στεφανιαία νόσο. Το ζήτημα είναι η πρόληψη και πέραν των ναυαγοσωστών πρέπει στις πολυσύχναστες παραλίες να υπάρχουν αυτόματοι εξωτερικοί απινιδωτές οι οποίοι είναι πολύ εύκολο να λειτουργήσουν και πρέπει να ληφθεί μέριμνα. Σας πληροφορώ ότι κι εγώ ο ίδιος πήγα να πνιγώ προσπαθώντας να σώσω ένα φίλο παρότι ασχολούμαι πολλά χρόνια με θαλάσσια σπορ».
ΚΡΑΜΠΕΣ, ΗΛΙΑΣΗ ΚΑΙ ΘΕΡΜΟΠΛΗΞΙΑ
«Με ασφάλεια στην θάλασσα» ήταν ο τίτλος της ομιλίας της Παθολόγου – Λοιμωξιολόγου, Διευθύντριας ΕΣΥ (εκλεγμένη Επικ. Καθηγήτρια) Λυδίας Λεωνίδου. «Θα μπορούσαν πολλοί πνιγμοί να προληφθούν αν οι πολίτες ήταν πιο προσεκτικοί. Πρέπει να προσέχουμε τον καύσωνα γιατί ο οργανισμός δεν εγκλιματίζεται εύκολα στις αλλαγές θερμοκρασίες. Το πρωί που οι ηλικιωμένοι κάνουν μπάνιο υφίστανται πνιγμοί. Για να αποφευχθεί αυτό, χρειάζεται η σταδιακή είσοδος στην θάλασσα που επιτρέπει την προσαρμογή του οργανισμού, το ίδιο και όταν κάποιος βγαίνει από την θάλασσα» είπε και αναφέρθηκε στις κράμπες, στην ηλίαση και την θερμοπληξία.
Επίσης, τόνισε ότι είναι αναγκαία η αποφυγή του αλκοόλ και των βαριών γευμάτων, καθότι μπορεί να έχουμε παλινδρόμηση ή εισρόφηση και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πνιγμό. Τέλος, αναφέρθηκε στους ηλικιωμένους και στους έχοντες υποκείμενα (π.χ. διαβητικοί), οι οποίοι πρέπει να κάνουν μετρήσεις σακχάρου, και στα δείγματα από έντομα ή τσούχτρες όπου θα πρέπει να υπάρχει πρόνοια.
ΑΥΞΗΜΕΝΗ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΤΗΤΑ
Με γενικό τίτλο «Άτομα με νευρολογικά προβλήματα στη θάλασσα» ο Καθηγητής Νευρολογίας, μέλος της Γηριατρικής, Ιωάννης Ελλούλ, ανέπτυξε όλο τον κύκλο των κινδύνων που ενέχονται για τα συγκεκριμένα άτομα, όταν δεν ευθυγραμμίζονται ακριβώς με συγκεκριμένες οδηγίες. «Το υδάτινο στοιχείο δεν είναι μόνον η θάλασσα. Τα άτομα που παρουσιάζουν επιληπτικές κρίσεις έχουν αυξημένη επικινδυνότητα κατά 25% και προς τούτο χρειάζεται προσοχή», υπογράμμισε.
Όσον αφορά στους έχοντες άνοια, επεσήμανε ότι δεν έχουν εφεδρείες να αντιδράσουν στα γεγονότα με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Επίσης, σημείωσε ότι οι έχοντες κινητικά προβλήματα παρουσιάζουν αυξημένο κίνδυνο γιατί δεν μεταφέρονται οι αισθήσεις από τα κάτω άκρα στον εγκέφαλο, ενώ οι ηλικιωμένοι με μειωμένη γνωστική λειτουργία χρειάζονται συνοδεία και φροντίδα.
ΕΛΑΦΡΑ ΓΕΥΜΑΤΑ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΟ ΚΟΛΥΜΠΙ
Ακολούθως, προτάθηκε η σημαντικότητα της διατροφής και αναλύθηκαν οι συντεταγμένες που πρέπει να ακολουθούνται πριν από την κολύμβηση, από την Κλινικό Διαιτολόγο – Διατροφολόγο Αρετηλένα Κυριακοπούλου, με τίτλο «Εγχειρίδιο διατροφής για τη θάλασσα». Η κυρία Κυριακοπούλου ανέφερε ότι πρέπει οι λουόμενοι να έχουν γευματίσει δυο-τρεις ώρες πριν από το μπάνιο, ενώ πρότεινε το μεσημεριανό να είναι ελαφρύ γεύμα τύπου βραδινού. Ακόμη ανέφερε ότι τα άτομα με νευρολογικά προβλήματα θα πρέπει να προσλαμβάνουν περισσότερο αλάτι, γιατί υπόκεινται σε πτώση της πίεσης και ανέφερε ότι για σνακ στη θάλασσα επιβάλλεται η κατανάλωση φρέσκων φρούτων, προσθέτοντας ότι δεν πρέπει να καταναλώνεται αλκοόλ στην παραλία, γιατί αφυδατώνει και μπορεί να δημιουργήσει εισροφήσεις.
400 ΠΝΙΓΜΟΙ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ
Ο Μιχαήλ Κωστάκης, Πλωτάρχης Λ.Σ.-Εκπρόσωπος του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πατρών εστίασε στα στατιστικά στοιχεία που έχουν καταγραφεί, σύμφωνα με τα οποία 400 άτομα χάνουν την ζωή τους κάθε χρόνο στη χώρα μας, ενώ η αναλογία ανδρών-γυναικών είναι 3 προς 1. Ακόμη πρόσθεσε ότι περίπου 10 παιδιά και έφηβοι πνίγονται σε απόσταση από 10 και σπάνια έως 50 μέτρα από την ακτή, ενώ οι πιο επικίνδυνες ώρες είναι οι μεσημεριανές. Ο κ. Κωστάκης έκανε προτροπές για το πότε πρέπει να μπαίνουμε στη θάλασσα, ενώ παρουσίασε και στοιχεία για τους πνιγμούς ανά έτος.
ΣΩΤΗΡΙΕΣ ΔΙΑΣΩΣΕΙΣ
Χρήσιμες συμβουλές για το πώς μπορούν οι πολίτες να προσφέρουν πρώτες βοήθειες σε κάποιον που χάνει τις αισθήσεις του μέσα στην θάλασσα έδωσε ο υπεύθυνος του Σώματος Εθελοντών Σαμαρειτών Διασωστών και Ναυαγοσωστών ΕΕΣ Πάτρας, εθελοντής ναυαγοσώστης-εκπαιδευτής, Δημήτρης Χαλιώτης, με τίτλο «Κίνδυνος πνιγμού. Πρόληψη και αντιμετώπιση». Η ημερίδα ολοκληρώθηκε με επίδειξη διάσωσης και παροχής πρώτων βοηθειών από πνιγμό από ναυαγοσώστες του ΕΕΣ Πάτρας, οι οποίοι εντυπωσίασαν τους παρισταμένους και τους λουόμενους.