Loading...
Τρίτη 24 Νοέ 2020
BAΣ. ΝΤΑΚΟΥΡΗΣ : Υπάρχει υγειονομική επιτροπή στην ΕΟΚ εν μέσω της Παγκόσμιας Πανδημίας  ;
Κλίκ για μεγέθυνση
Στο άρθρο 25 του καταστατικού της ΕΟΚ προβλέπεται η σύσταση Υγειονομικής Επιτροπής. Η ανάγκη λειτουργίας της είναι προφανής σε κάθε εθνική ομοσπονδία, τόσο για την πρόληψη, προστασία και προαγωγή της υγείας των αθλητών, των προπονητών, των παραγόντων και όλων των ενδιαφερόμενων μερών, όσο και για την αντιμετώπιση οποιωνδήποτε έκτακτων υγειονομικών προβλημάτων ή κρίσεων, όπως αυτή της πανδημίας COVID-19.

Στις δύσκολες μέρες της πρωτόγνωρης υγειονομικής – αθλητικής – οικονομικής κρίσης που αντιμετωπίζουμε, καλαθοσφαιρίστριες και καλαθοσφαιριστές δεν μπορούν να προπονηθούν, ενώ προπονητές και πολλοί άλλοι από τα ενδιαφερόμενα μέρη βρίσκονται χωρίς εργασία. Το αυτονόητο είναι ότι η Ομοσπονδία μας θα έχει συγκροτήσει μια Υγειονομική Επιτροπή, με πολύπλευρη επιστημονική γνώση και φυσικά με «καλαθοσφαιρική» κουλτούρα, που θα εισηγείται στο ΔΣ και στην ΓΓΑ την εφαρμογή μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας, ενώ ταυτόχρονα θα «διαχειρίζεται» με διαφάνεια και αξιοπιστία κάθε γνώμη ή άποψη που ακούγεται συχνά στους καλαθοσφαιριστικούς χώρους. Τέτοια μέτρα μπορεί να είναι:

Υγειονομικά πρωτόκολλα προπονήσεων και αγώνων Α1 Γυναικών, Α2 Αντρών, Εθνικών Κατηγοριών Ανδρών/Γυναικών, πρωταθλημάτων Ενώσεων και ακαδημιών.
Υγειονομικά πρωτόκολλα και κοινές για όλη την Ελλάδα προϋποθέσεις διεξαγωγής των πρωταθλημάτων όλων των κατηγοριών.
Υγειονομικά πρωτόκολλα ατομικών προπονήσεων.
Προσδιορισμός της σταδιακής επανόδου στις καλαθοσφαιρικές αγωνιστικές δραστηριότητες, ανά ηλικία και κατηγορία.
Εφαρμογή οποιωνδήποτε νέων ειδικών για το μπάσκετ υγειονομικών κανόνων και συνηθειών για αθλητές, προπονητές, παράγοντες και εργαζόμενους.
Αντιμετώπιση διαφόρων ειδικών προβλημάτων που δημιουργούνται από την εφαρμογή γενικών προληπτικών μέτρων αντιμετώπισης της COVID-19 (αναβολές αγώνων, διακοπή πρωταθλημάτων, πειθαρχικές κυρώσεις κ.α.).
Δυστυχώς κανένας δεν γνωρίζει οτιδήποτε σχετικό για τα πεπραγμένα αυτής της Επιτροπής, αφού στην ιστοσελίδα της Ομοσπονδίας αναρτώνται μόνον οι αποφάσεις της ΓΓΑ για το θέμα. Έτσι, ολόκληρη η οικογένεια της καλαθοσφαίρισης υπόκειται τις επιπτώσεις μιας ακόμα πολύ σοβαρής διοικητικής ανεπάρκειας και την έλλειψη ουσιαστικής και οργανωμένης εκπροσώπησής της στην ΓΓΑ, όπου λαμβάνονται οι τελικές αποφάσεις.

Να επισημανθεί πως και πριν την υγειονομική κρίση η Υγειονομική Επιτροπή δεν αξιοποιήθηκε ποτέ για την αντιμετώπιση και άλλων πολύ σημαντικών θεμάτων. Η αρνητική αυτή επίδοση επιβεβαιώνεται και στην αξιολόγηση του επιπέδου καλής διακυβέρνησης της ΕΟΚ, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο Αθλητικής Διακυβέρνης, όπου σχεδόν σε όλους τους σχετικούς δείκτες λαμβάνει τον χαρακτηρισμό «Δεν πληρείται» (https://wp.me/p5EMLX-jl).

Η ενασχόληση με κάθε υγειονομικού ενδιαφέροντος θέμα όπως τα παρακάτω, απαιτούν πρώτα ειδική επιστημονική γνώση και στην συνέχεια οικιοθελή δέσµευση της Ομοσπονδίας πως θα πραγματοποιήσει σχετικές δράσεις πέρα από όσες επιβάλλονται από τη νοµοθεσία, αλλά έχουν σημαντικότατη σχέση µε όλους όσους άµεσα ή έµµεσα επηρεάζονται από αυτές.

Έγγραφη πολιτική για την μείωση των κινδύνων υγείας των αθλητών, με δράσεις ενημέρωσης, με επιμορφώσεις προπονητών, με ευασθητοποιήσεις των εθελοντών παραγόντων, με επιστημονικές αναλύσεις, μελέτες και αξιολογήσεις κα.
Καλές πρακτικές σχεδιασμού και εφαρμογής πρωτογενών, δευτερογενών και τριτογενών μέτρων πρόληψης στο επίπεδο των σωματείων, των ενώσεων και της Ομοσπονδίας, ανά ηλικία και επίπεδο, με το λιγότερο δυνατό κόστος και την μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, επιπρόσθετες της κάρτας υγείας αθλητή ιατρικές εξετάσεις, παρουσία γιατρού ή ατόμου με πιστοποιητικό πρώτων βοηθειών, αντιμετώπιση των κινδύνων αιφνίδιων θανάτων (https://wp.me/p5EMLX-18), χώρος πρώτων βοηθειών σε αθλητικές εγκαταστάσεις, κουτί πρώτων βοηθειών κα.
Έγγραφη πολιτική συνεργασίας με το ΕΣΚΑΝ για την αντιμετώπιση της φαρμακοδιέγερσης, με δράσεις ενημέρωσης.
Βασίλης Ντάκουρης

Υποψήφιος για μέλος του ΔΣ της ΕΟΚ στις επερχόμενες εκλογές του 2020(2021)

Πτυχιούχος ΣΕΦΑΑ Αθηνών με ειδικότητα στην καλαθοσφαίριση και μεταπτυχιακές σπουδές στην Άσκηση και Ποιότητα Ζωής

Μέλος της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Διοίκησης Αθλητισμού και Αναψυχής
Διεθνής Καλαθοσφαιριστής με την Εθνική Ελπίδων και Εθνική Παίδων
Πρώην Επαγγελματίας Καλαθοσφαιριστής και Προπονητής
Αντιπρόεδρος του ΓΑΣ Εύνικος και εκπρόσωπός του στην Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισ
 
Copyright © 2024 Τα πάντα για τον αθλητισμό - MarkaSport