Loading...
Κυριακή 10 Μάι 2020
ΕΟΙΚ Γιάννης Σγουρός: “Η μετά Βασιλακόπουλου εποχή, δεν είναι εύκολη ιστορία”
Κλίκ για μεγέθυνση
Ο  υποψήφιος για τις επικείμενες εκλογές της ΕΟΚ, Γιάννης Σγουρός, μίλησε στην ΕΡΑ ΣΠΟΡ και αναφέρθηκε στο πλάνο του, τον Βασιλακόπουλο, τον Γκάλη, την εθνική ομάδα, την διαιτησία, αλλά και τους Φασούλα και Λιόλιο.

Αναλυτικά τα όσα ανέφερε στην ΕΡΑ ΣΠΟΡ:


Για την υποψηφιότητά του: “Η υποψηφιότητά μου για τις εκλογές της ΕΟΚ, είναι γνωστή. Αλλά είναι με προϋποθέσεις. Δηλαδή ισχύει, αλλά εφόσον οι αθλητές της δεκαετίας του 80, του 90, του 2000 θέλουν να ασχοληθούν διοικητικά ανιδιοτελώς, εγώ παραχωρώ ευγενικά και με πολύ μεγάλη αγάπη τη θέση μου, για να βοηθήσω τα παιδιά που δόξασαν το μπάσκετ, αλλά και την πατρίδα μας. Βεβαίως, είναι άλλο το παίζω κι άλλο το διοικώ. Η μετά Βασιλακόπουλου εποχή, δεν είναι εύκολη ιστορία”.

Για τη σχέση του με το μπάσκετ: “Με το μπάσκετ, έχω πολύ μεγάλη ιστορία και μακρά. Έχω παρακολουθήσει το άθλημα σε όλες τις βαθμίδες του. Επειδή ακούω το πώς θυμήθηκε ο Σγουρός το μπάσκετ. Ο Βασιλακόπουλος έχει μια μεγάλη πορεία στο μπάσκετ, 35 χρόνια γεμάτα. Είχε μια ομάδα κοντά του που τον ακολουθούσε και τον ακολουθεί τόσα χρόνια. Δεν είχε αντιπαραθέσεις, αλλά και να είχε κάποιος αντιπαράθεση με τον Γιώργο Βασιλακόπουλο, τον καθάριζε κατευθείαν (γέλια). Τον τιμώ και τον εκτιμώ, με τα λάθη του και τα συν του. Το θέμα είναι, αυτό λέω και στα παιδιά που θέλουν να ασχοληθούν διοικητικά με το μπάσκετ, να μην επαναληφθούν τα ίδια λάθη. Όλα αυτά τα παιδιά, που έχουν φέρει το μπάσκετ και για πολλά χρόνια σε υψηλό επίπεδο δικαιούνται μια θέση στο διοικητικό συμβούλιο, ανιδιοτελώς, για να μπορέσουν να κάνουν ένα επόμενο άλμα στο διοικητικό μπάσκετ”.

Για τις εκλογές: “Ο κύριος Αυγενάκης στο καινούριο νομοσχέδιο, μπορεί να συμπεριλάβει τροποποιήσεις, που μπορεί να διευκολύνει την υποψηφιότητα των παλιών παικτών. Αρκετά μας έφαγε η γραφειοκρατία. Πρέπει να δώσουμε τόπο στα νιάτα και διοικητικά και αγωνιστικά. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες αναβλήθηκαν για το καλοκαίρι του 2021. Ο νόμος λέει ότι οι εκλογές γίνονται μετά τους Ολυμπιακούς. Αφού αναβλήθηκαν, μία μερίδα παραγόντων στην επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων, είναι υπέρ της μετακίνησης των εκλογών για του χρόνου. Όπως και του προεδρείου της ΕΟΕ. Ο σημερινός πρόεδρος ο κύριος Καπράλος, θέλει να γίνουν οι εκλογές το 2021, για να παρευρίσκετε ως πρόεδρος της ΕΟΕ στο Τόκυο. Και είπα εγώ στον κύριο υπουργό. Αν δεν γίνουν ούτε του χρόνου, πως θα γίνουν οι εκλογές στις ομοσπονδίες, το 2024; Οπότε πάρτε μία θέση και πείτε οι εκλογές θα γίνουν τότε για να γνωρίζουμε. Το εξετάζουν. Μίλησα και προσωπικά με τον κύριο Αυγενάκη, περιμένει να ακούσει όλες τις προτάσεις και να πάρει μια τελεσίδικη θέση, εντός δύο τριών εβδομάδων. Οπότε αν γίνουν οι εκλογές του χρόνου, ατονεί η προεκλογική εκστρατεία για την ομοσπονδία του μπάσκετ. Αν γίνουν όμως τον Οκτώβριο, ο χρόνος είναι ελάχιστος. Άρα πρέπει από τώρα να τρέξουν όλοι όσοι ενδιαφέρονται για την επόμενη μέρα στο μπάσκετ. Διαφωνώ ότι ο Βασιλακόπουλος θέλει να κατέβει στις εκλογές. Νομίζω ότι δικαιούται να γίνει επίτιμος πρόεδρος στην ομοσπονδία του μπάσκετ, να δώσει τόπο στα νιάτα. Γι’ αυτό λέω κι εγώ ότι δε με ενδιαφέρουν οι καρέκλες. Με ενδιαφέρει να δω το μπάσκετ, όπως το είδα πιτσιρικάς και όπως το βλέπω 50 χρόνια, αφού δεν έλειψα ούτε μια μέρα”.

Για την διαδοχή του Βασιλακόπουλου: “Ο νόμος με τα 71 χρόνια ήταν λάθος. Στην Βουλή είναι μέχρι τα 80, 90 και να λες στον αθλητισμό ότι είναι συνταξιούχοι οι πιο μεγάλοι. Ήταν λάθος 100%. Ο κύριος Βασιλακόπουλος έκανε την πορεία του με τα συν και τα πλην. Έπρεπε να έχει ορίσει διάδοχη κατάσταση και του το είπα. Βρεθήκαμε στην επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων. Και του το είπα, όπως και τηλεφωνικά, γιατί μιλάμε. Μιλούσαμε μάλλον, γιατί εδώ κι ένα μήνα, μάλλον έχουν προβλήματα οι γραμμές και δεν επικοινωνούμε (γέλια). Τέλος πάντων, η διάδοχη κατάσταση έπρεπε να την είχε ξεκινήσει εδώ και δέκα χρόνια”.

Για την αυτοδιοίκηση: “Επιστήμη είναι, να βάλεις όλους τους Έλληνες προπονητές να είναι κοντά στην εθνική ομάδα; Όλοι οι καταξιωμένοι, που τους ξέρουμε και τους ξέρετε. Ο Παναγιώτης Γιαννάκης, να έχει ένα ρόλο, για τον οποίο έχω κάνει πολλές διαμαρτυρίες επειδή είναι εκτός. Θα μπορούσε να βοηθήσει ως επικεφαλής όλων των προπονητών. Ο σύλλογος των προπονητών επίσης, να γίνει ένα ραπόρτο για το τι πήγε καλά και τι όχι και πως μπορεί να βελτιωθεί το οτιδήποτε. Επίσης, η τοπική Αυτοδιοίκηση να συνδράμει οικονομικά σε όλους τους νομούς”.

Για τους Φασούλα και Λιόλιο: “Τα δύο σχήματα, των κυρίων Φασούλα και Λιόλιου, έχουν παλιούς παίκτες και μάλιστα μεγάλα ονόματα. Πολύ ωραία. Ένα όνομα που θα δέσει το γλυκό, είναι το όνομα Γκάλης. Η λέξη που θα επικρατήσει από τώρα, μέχρι τις εκλογές είναι η λέξη ενότητα. Να μπουν τα παιδιά μέσα, να δουλέψουν σωστά και να χτίσουν από την αρχή. Διαιτητές, παρατηρητές, προπονητές, αξιολογήσεις, εθνικές ομάδες, πρωταθλήματα. Όλα. Οι απόψεις όλων των υποψήφιων είναι σεβαστές απόλυτα. Και του Παναγιώτη Φασούλα και του Βαγγέλη Λιόλιου. Και πρέπει να συζητηθούν. Τα προγράμματα δεν μπορεί να είναι μόνο για το μπάσκετ, αλλά για όλα τα σπορ. Και το είπα και στον κύριο Αυγενάκη. Να ενισχύσει η Πολιτεία τις περιφέρειες και τους Δήμους με πρόσθετα κονδύλια. Πρέπει αν αλλάξει άρδην όλος ο σχεδιασμός. Να γίνει στρατηγικός σχεδιασμός με τα λιγότερα έξοδα και τα περισσότερα έσοδα. Έχουμε ταύτιση σε κάποια πράγματα με πολλούς υποψήφιους. Ας πούμε ότι είναι τρεις ή τέσσερις οι υποψηφιότητες. Πρέπει να κατέβουν τέσσερα διαφορετικά προγράμματα για να μπορέσουμε την επόμενη μέρα να συνεννοηθούμε; Τώρα πρέπει να γίνει η συνεννόηση. Σήμερα. Και με τον Λιόλιο και με τον Φασούλα μίλησα. Με τον Παναγιώτη θα βρεθούμε κιόλας από κοντά. Είναι αισιόδοξος ο Παναγιώτης, από τη φύση του, έτσι ήταν πάντα, νικητής. Τα οικονομικά προβλήματα είναι τα πρώτα που πρέπει να απασχολήσουν την οποιαδήποτε υποψηφιότητα, αλλά και τη νέα διοίκηση”.

Για την διαιτησία: “Η διαιτησία στην Α1, θα πρέπει να είναι στον ΕΣΑΚΕ, για να μπορέσει και ο ΕΣΑΚΕ να διοικήσει σωστά. Δεν μπορεί να βάζουν έναν πρόεδρο που θα συμφωνεί με όλα. Επίσης, με τα οικονομικά των ομάδων κάτι πρέπει να γίνει. Δεν μπορεί να μην πληρώνονται οι αθλητές. Αυτοί που μπορούν, αυτοί και να συμμετέχουν στα πρωταθλήματα”.

Για το ποιος θα είναι πρόεδρος: “Το ποιος θα είναι πρόεδρος είναι πλασματικό. Τελείως. Μπροστά σε αυτό που λέγεται ελληνικό μπάσκετ, κάνουν όλοι ένα βήμα πίσω. Το πώς θα συνεργαστούν είναι το πρώτο. Να μείνουν στην άκρη οι εγωισμοί. Ενότητα και πολιτική συνοχή χρειάζεται. Ο κάθε λογικός άνθρωπος αυτό θα κάνει, θα κάνει πίσω, αν μπουν οι μεγάλοι αθλητές μπροστά. Τα περισσότερα παιδιά δεν έχουν διοικήσει σωματεία. Άλλο παίζω, άλλο διοικώ. Ο κύριος Βασιλακόπουλος άντεξε στο χρόνο. Κι όσοι είχαν μια διαφορετική γνώμη, έφυγαν. Ή τους έφυγε. Η κοιλιά που κάνει τώρα το μπάσκετ, πρέπει να καλυφθεί. Με γνώσεις, ιδέες. Δεν θέλω προσωποκεντρικό πρόεδρο. Θέλει συντονιστή, όχι πρόεδρο. Σε ότι αφορά το οικονομικό τώρα, εγώ όπου κι αν πηγαίνω, ρωτάω ποιο είναι το ταμείο. Στην ομοσπονδία το ταμείο έχει ένα άνοιγμα της τάξης των δύο προϋπολογισμών. Αρκετά μεγάλο. Κι αυτό πρέπει να δούμε, πως θα το καλύψουμε. Με χρήματα κι όχι με ιδέες. Αν δεν έχεις χρήματα, δεν μπορείς να κάνεις τίποτα. Άρα πρώτα κοιτάμε την κατάσταση, μετά αλλαγή του σχεδίου λειτουργίας της ομοσπονδίας. Και ουσιαστικότερος τρόπος είναι η τοπική αυτοδιοίκηση, το έχω αποδείξει. Όχι στη θεωρία. Από τη σωστή οικονομική διαχείριση που κάναμε, αφήσαμε ένα 10% για τον αθλητισμό. Έτσι έγιναν γήπεδα, εθνικά κέντρα, κολυμβητήρια, αλλά και ο πρώτος μαραθώνιος που χρηματοδοτήθηκε από την περιφέρεια Αττικής. Άρα οι Δήμοι και η περιφέρεια μπορούν να συνδράμουν. Με τριπλή συνεργασία. Τοπική Αυτοδιοίκηση, ΓΓΑ κι Ομοσπονδία”.

Για τον Γκάλη: “Ο Γκάλης ήταν το κερασάκι στην τούρτα που άλλαξε την ιστορία του ελληνικού μπάσκετ. Κι όταν αυτός θα είναι μέσα σε ένα σχήμα, ως πρεσβευτής του, όταν θα μιλάει στους προπονητές, θα έχει άλλο βάρος. Όχι από τη θέση του προέδρου. Είναι δική μου σκέψη, αλλά δεν μπορώ να διανοηθώ ότι ο Γκάλης είναι εκτός μπάσκετ”.

Για τον Κικίλια: “Θα ήθελα να πω και μια καλή κουβέντα για τον Βασίλη Κικίλια, που είναι άνθρωπος του μπάσκετ και προσέχει την υγεία μας. Όπως και ο Σωτήρης Τσιόδρας. Μάλιστα με τον Κικίλια ήμασταν αντίπαλοι στην περιφέρεια Αττικής το 2010 και ήταν αξιωματική αντιπολίτευση και με άριστη σχέση. Ασφαλώς κι έχω μιλήσει με άτομα για να στελεχώσω την υποψηφιότητά μου, σε περίπτωση που προχωρήσει, όπως εξήγησα και νωρίτερα. Ήρθαν και πολλά παιδιά από αυτά, με έπιασαν και μου είπαν προχώρα, να βοηθήσεις. Δεν θα πω ποια παιδιά είναι, ούτε ποια άτομα, μέχρι να οριστικοποιηθεί αν κατέβουμε ή όχι. Τέλος σε ότι αφορά το γκάλοπ, πρέπει να σας πω ότι ο Σγουρός στις τελευταίες εκλογές πήρε 300.000 ψήφους στην Αττική. Αλλά αυτοί δεν ψηφίζουν στις εκλογές του μπάσκετ. Άλλο η δημιουργία του κλίματος, άλλο το ποιοι ψηφίζουν”
 
Copyright © 2024 Τα πάντα για τον αθλητισμό - MarkaSport