Loading...
Παρασκευή 19 Ιούν 2020
Β.Λιόλιος: «Το μπάσκετ νοσεί, θέλει κάτι καινούργιο»
Κλίκ για μεγέθυνση


Ο Βαγγέλης Λιόλιος, υποψήφιος για το νέο Δ.Σ. της ΕΟΚ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στάθηκε στην αναγκαιότητα να αλλάξουν άμεσα τα πράγματα στο ελληνικό μπάσκετ.

Ο ισχυρός άνδρας του Προμηθέα Πάτρας μιλώντας στον «Sport Fm» αναφέρθηκε στο θέμα που είχε δημιουργηθεί για τον Μαντζούκα και τον Ολυμπιακό, στάθηκε στη φυγή του Δημήτρη Γιαννακόπουλου αλλά και τα όσα σκέφτεται για το ελληνικό μπάσκετ.

Αναλυτικά τα όσα είπε:

Για την πορεία του Προμηθέα: «Τα πιο εντυπωσιακά χρόνια ήταν τα προηγούμενα, τα παλιά, όχι τα τελευταία. Όταν έχουν περάσει τα χρόνια και τα αναπολείς, τα ζηλεύεις ξανά. Η πρώτη ομάδα μπορεί να θέλει και τρεις ημέρες να την φτιάξεις. Το δύσκολο είναι δημιουργήσεις μία ομάδα για πολλά χρόνια. Μία φιλοσοφία με παίκτες. Είναι πιο δύσκολο και πιο όμορφο να βλέπεις το λουλούδι να μεγαλώνει και όχι να το αγοράσεις από το ανθοπωλείο».

Για τον λόγο που ασχολήθηκε με την ΕΟΚ: «Ποτέ δεν κρύβω τα λόγια μου. Στη ζωή θα δώσουμε μία απάντηση γι’ αυτά που δεν τολμήσαμε να κάνουμε, όχι για αυτά που έχουμε κάνει. Πρέπει να είμαστε περήφανοι γι’ αυτά που θα αφήσουμε στα παιδιά μας. Θέλουμε να δώσουμε όραμα και ένα μέλλον ανθηρό».

Για τις εγκαταστάσεις του Προμηθέα στο Καστελλόκαμπο: «Ένα από τα πράγματα που θέλω να γίνουν, είναι να έχουμε πολλά αθλητικά κέντρα στην Ελλάδα, όχι μόνο στο Καστελλόκαμπο. Χωρίς αυτά δεν έχουμε μέλλον. Έχουμε ανθρώπους που το αγαπούν και μπορούμε να του βοηθήσουμε να το φτιάξουμε. Πρέπει να δούμε τη ρίζα και όχι να μπαλώνουμε το πρόβλημα. Αυτό που βλέπουμε αυτή την στιγμή ως πρόβλημα στο ελληνικό μπάσκετ, είναι το πάνω μέρος του παγόβουνου. Νοσεί το ελληνικό μπάσκετ, από τη βάση του. Πρέπει να αναπτύξουμε το μπάσκετ ξανά και να παίζουν τα παιδιά. Να υπάρχουν ακαδημίες και να τριπλασιάσουμε τον κόσμο που θα ασχολείται με το μπάσκετ. Αυτό δεν γίνεται σε έναν χρόνο. Θα πρέπει να ξεκινήσουμε να τα κάνουμε. Για να φτάσουμε να βρούμε τη λύση στο μπάσκετ, πρέπει να ασχοληθούμε με τη βάση. Το πρόβλημα δεν είναι να λύσουμε τα θέματα του επαγγελματικού μπάσκετ. Υπάρχουν κανονισμοί και μπορούν να τα βρουν εκεί. Να βοηθήσουμε εκείνον που θέλει να ασχοληθεί με το μπάσκετ. Κάθε ομάδα που είναι στο τοπικό, όπως ήταν ο Προμηθέας και έχει παράγοντες που το αγαπούν, είναι εν δυνάμει παράγοντες του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Η ομοσπονδία μπορεί να τους βοηθήσει για να αναπτυχθεί το μπάσκετ. Είναι οι επιτυχίες που τραβούν τον κόσμο, αλλά πρέπει να δημιουργήσεις την επόμενη ημέρα. Τότε δεν θα μπορείς να βρεις την επόμενη γενιά. Το μπάσκετ είναι το DNA του Έλληνα. Δεν είναι κρίμα να μην το οργανώσουμε για να αναπτυχθεί; Αυτό είναι το πρόβλημα που πρέπει να λύσουμε. Το μπάσκετ είναι δουλειά όλων και όχι τους ενός. Τους θέλει όλους».

Για τις εκλογές στην ομοσπονδία και ποιοι είναι μαζί του: «Ο κόσμος καλά κάνει και δεν ασχολείται με τις εκλογές. Έχουμε συνηθίσει να ξέρουμε τη διοίκηση, αλλά οι πρωταγωνιστές είναι οι παίκτες. Αυτοί που είναι από πίσω και κάνουν την οργάνωση, δεν χρειάζεται να τους ξέρει ο κόσμος. Είναι δουλειά των σωματείων προετοιμάζουν την ομοσπονδία για την επόμενη ημέρα. Το πιο όμορφο πράγμα στο μπάσκετ είναι η ασίστ. Το άθλημα είναι ομαδικό. Θέλεις να φτιάξεις μία ομάδα που να πιστέψουν σε αυτό και να το υλοποιήσουν κιόλας. Όταν άρχισα να επικοινωνώ με τον κόσμο, ήθελα να τους ακούσω. Έχουν τις ίδιες ανησυχίες και ερωτηματικά. Ήταν εκπληκτική η ανταπόκριση του κόσμου και απαντούσαν ουσιαστικά και έτσι φτιάξαμε το πρόγραμμά μας για το πως ονειρευόμαστε την επόμενη ημέρα».

Για τον Γιώργο Βασιλακόπουλο: «Νομίζω θέλει κάτι καινούριο η ομοσπονδία. Πρέπει να σεβόμαστε το παρελθόν. Ο σεβασμός είναι βασική κουβέντα στο μπάσκετ. Εννοείται πρέπει να διορθωθούν πράγματα. Η λίγκα είναι ένας χώρος κοινωνικός. Στην κοινωνία υπάρχει σεβασμός; Πιστεύω ότι το μπάσκετ είναι μία μικρογραφία της ζωής μας. Εάν μπουν δυνάμεις με υγεία, μπορούν να αλλάξουν πράγματα. Είναι μικρός χώρος. Έτσι θα πάμε όλοι μαζί στην επόμενη ημέρα. Πάμε όλοι μαζί με μία κατεύθυνση και όραμα».

Για τους άλλους υποψήφιους στις εκλογές: «Η επόμενη ημέρα μας θέλει όλους. Δεν πρέπει να είμαστε απέναντι. Πρέπει να βρούμε τα κοινά σημεία και να προχωρήσουμε και αυτό αφορά τους πάντες. Όποιος έχει σκουριασμένα μυαλά και θέλει την προβολή δεν μας ενδιαφέρει. Θέλουμε το μπάσκετ να αγγίξει όλους τους Έλληνες».

Για το γεγονός ότι έχει μερίδιο στην απουσία του Ολυμπιακού από την Α1: «Όλοι έχουμε ευθύνες για όσα γίνονται και για τα καλά και τα κακά. Το μεγαλύτερο πρόβλημα δεν είναι ο Ολυμπιακός στην Α1 ή πορεία του Προμηθέα. Η αγωνία μου είναι εάν ο κόσμος αγαπάει το μπάσκετ. Με παιδιά και κόσμο στα γήπεδα. Πρέπει να δούμε την επόμενη μέρα και πως το μπάσκετ θα γίνει καλύτερο. Δεν είναι θεωρητικό αυτό. Υπάρχουν πράγματα στο οργανωτικό επίπεδο που πρέπει να γίνουν. Πως θα μπορέσουμε να μεγαλώσουμε τους ανθρώπους που θέλουν να ασχοληθούν με το μπάσκετ».

Για το Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός που φέρνει τον κόσμο στα γήπεδα: «Συμφωνώ σε αυτό, αλλά ήμασταν εντάξει που το είχαμε πριν από δύο χρόνια; Αν κοιτάξει κάποιος μεσοπρόθεσμα εάν τον συμφέρει είναι ηλίθιος. Δεν με ενδιαφέρει να νικήσω έναν αγώνα, επειδή οι άλλοι δεν είναι καλοί. Με νοιάζει να κερδίζω εάν είμαι εγώ καλύτερος. Βλέπουμε επίσης τον Άρη και τον ΠΑΟΚ που είναι καλοί; Είμαστε χαρούμενοι με αυτό; Όχι δεν είμαστε».

Για την επιστολή που έστειλε την ΕΟΚ: «Ήταν μία επιστολή που δεν ήθελα να δημοσιοποιηθεί. Ήταν κάποιες προτάσεις με τις ομάδες, να προτείνω αναδιαρθρώσεις που έτσι όπως γίνονται δεν βοηθούν. Πως θα βοηθηθούν οι ομάδες στα οικονομικά, την επόμενη διετία που αναμένεται δύσκολη»

Για τον Λευτέρη Μαντζούκα και αν είναι κοντά στον Ολυμπιακό: «Έχω πλήρη άγνοια. Ξεκινάει κάτι στο διαδίκτυο και το αναπαράγουν. Ποτέ δεν χτύπησε κανείς την πόρτα για τίποτα».

Για την Α1 της επόμενης σεζόν: «Περίεργη χρονιά. Ήταν δύο ομάδες με υγεία, που έδωσαν πολλά στο επαγγελματικό μπάσκετ και δεν υπάρχουν. Αυτό μας λυπεί και ελπίζω όταν φτιάξουν τα πράγματα, να γυρίσουν. Η βιώσιμη ομάδα δεν είναι ο χρηματοδότης. Είναι η ομάδα που θα έχει έσοδα. Αυτό θέλει καλύτερο, αξιόπιστο πρωτάθλημα με ίσους και αυστηρούς κανόνες για όλους. Αυτό θα φέρει χορηγούς. Προτιμώ να λιγοστέψουμε και να είμαστε υγιείς, παρά πολλοί και χωρίς υγεία. Φαίνεται κάπου σε πρωτάθλημα δέκα ομάδων. Το θέμα δεν είναι φέτος, αλλά εάν έχει υγεία το επαγγελματικό μπάσκετ. Δεν λέω ότι είμαι σοφός στο μπάσκετ. Πιο πολύ ήξερα τις ομάδες του τοπικού. Το επαγγελματικό μπάσκετ είναι μία εταιρία πια και πρέπει να προχωρά έτσι. Αυτό δεν σημαίνει πως οι ερασιτεχνικές ομάδες μπορούν να γίνουν επαγγελματικές. Πρέπει να γίνει εξυγίανση και ένα επαγγελματικό μπάσκετ με υγεία. Έτσι θα έρθουν οι άνθρωποι που θέλουν να βάλουν χρήματα στο μπάσκετ. Θα πρέπει να έχουμε, όμως, υγεία στο ερασιτεχνικό μπάσκετ για να έχει και το επαγγελματικό. Πρέπει να βγαίνουν νέοι παίκτες. Εκείνοι θα δώσουν τον χαρακτήρα στην ομάδα».

Για την αποχώρηση του Δημήτρη Γιαννακόπουλου από τον Παναθηναϊκό: «Ήταν μία ξαφνική απόφαση. Είναι επιλογή του σαφέστατα. Δεν μπορώ να μπω σε αυτό το κομμάτι. Ο Παναθηναϊκός είναι τεράστιο κεφάλαιο, όπως και ο Ολυμπιακός. Είναι οργανισμός και όταν κλονίζεται δεν είναι καλό. Δεν είναι απλές ομάδες, αλλά οργανισμοί με επιρροή σε εκατομμύρια ανθρώπους. Αυτό με ανησυχεί που βλέπω».

Για την ΑΕΚ και τον Μάκη Αγγελόπουλο: «Ο Μάκης Αγγελόπουλος πήρε την ΑΕΚ σε μία δύσκολη στιγμή και την έχει φτάσει ψηλά σε όλα τα επίπεδα. Είναι μεγάλο εγχείρημα το γήπεδο. Είναι μεγάλη παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές οι εγκαταστάσεις. Αυτό είναι πάνω από τίτλους και οτιδήποτε. Μεγάλη χαρά για την ΑΕΚ και μπράβο του για το πάθος του».

Για το αν στόχος του Προμηθέα είναι η Ευρωλίγκα γι’ αυτό συμμετέχει στο Eurocup: «Αυτή την στιγμή υπάρχει ο διχασμός στο ευρωπαϊκό μπάσκετ. Αυτό δεν με εκφράζει και δεν μπαίνω σε στρατόπεδο. Έχω την άποψή μου και δεν έχω αντίπαλο. Σίγουρα θα ενωθεί το μπάσκετ τα επόμενα χρόνια. Ο λόγος που επιλέξαμε είναι ότι θέλουμε να εξελίσσεται ο Προμηθέας. Από ομάδα να γίνει οργανισμός. Θέλουμε να γίνουμε σε θέματα οργάνωσης, επιπέδου Ευρωλίγκας. Όταν γίνεις οργανισμός θα υπάρχεις στο διηνεκές».

Για τις μεταγραφές του Προμηθέα: «Όλα αυτά τα χειρίζεται ο Μάκης Γιατράς. Υπάρχει μεγάλη εμπιστοσύνη στο πρόσωπό του από όλους στην ομάδα. Είναι δική του αρμοδιότητα και όλες οι πληροφορίες ανήκουν σε εκείνον».

Για το αν θα συνεχίσει ο Λουκάς Μαυροκεφαλίδης: «Ήταν χαρά μας που είχαμε τον Λουκά. Θα πρέπει να ξεπεράσουμε κάποια προβλήματα και βλέπουμε. Είναι άλλο πράγμα ο Μαυροκεφαλίδης. Ένας επαγγελματίας και ξέρει να κάνει τη διαφορά».

Για τον Παναγιώτη Φασούλα: «Οι πρεσβευτές τους αθλήματος είναι όσοι δόξασαν την Ελλάδα, στο παρελθόν. Όλοι εκείνοι πρέπει να είναι κομμάτι της επομένης ημέρες».

Για το πρώτο πράγμα που θα κάνει εάν εκλεγεί: «Το πρώτο που πρέπει να κάνουμε είναι να μην διαλύσουμε τα πάντα. Η ομοσπονδία είναι όλα τα σωματεία της Ελλάδας. Η βούλησή τους θα δείξει τον δρόμο. Το πρόγραμμα είναι συγκεκριμένο και θέλω να υλοποιήσω αυτό. Εάν επιλέξουν την πρόταση, θα πρέπει να την υλοποιήσω. Εάν δεν το κάνω θα είμαι υπόλογος. Πρώτα απ’ όλα πρέπει να ξεκινήσεις από το οργανωτικό».

Για το αν υπάρχουν σωματεία που είναι μία σφραγίδα: «Οτιδήποτε οδηγεί στη διαφάνεια είναι σωστό και θέμα αρχής. Ξέρετε πόσα σωματεία υπάρχουν στην Ελλάδα; Κανείς δεν ξέρει… Όταν δεν ξέρουμε αυτό… Θα πρέπει να ξέρουμε για τι μιλάμε. Να ξέρουμε πόσους εκπροσωπούμε. Δεν θα πρέπει να το μάθουμε; Δεν είναι σωστό να γίνει αυτό; Θα πάμε σε έναν χορηγό και πρέπει να πάμε με δεδομένα. Είμαστε σε μία εποχή που το μάρκετινγκ είναι κομμάτι της ζωή μας. Θέλουμε επαγγελματίες. Η διοίκηση θα βάλει το όραμα. Δεν μπορεί η διοίκηση να κάνει και τη λειτουργία. Επαγγελματίες θα το κάνουν αυτό».

Για το αν λειτουργεί σωστά η διαιτησία στην Ελλάδα: «Και μόνο που αποτελεί αντικείμενο διαμάχης είναι θέμα. Αλλά, εάν λύσουμε αυτό το θέμα, δεν λύσαμε τα προβλήματα του ελληνικού μπάσκετ. Δεν υπάρχει περίπτωση να συμφωνούμε σε όλα. Αλλά, θα πρέπει να μπουν όρια και κανόνες στο πως λειτουργούμε. Να δούμε πως αντιμετωπίζεται και αλλού το θέμα. Τα έχουν λύσει αλλού και μπορούμε να πάρουμε τις λύσεις. Ο κόσμος έχει ανάγκη να πάμε σε ένα μπάσκετ που του αξίζει. Νιώθω την ευθύνη γι’ αυτό και θα κριθώ να πετύχω ή όχι. Δεν είναι θέμα προσώπων, αλλά κατεύθυνσης».

Για τους έξι ξένους στην Α1: «Δεν βλέπω να αλλάζει αυτό. Εγώ θα ήθελα περισσότερους Έλληνες, αλλά θα πρέπει να δημιουργήσουμε περισσότερους. Δεν είναι μόνο οι ακαδημίες, αλλά και οι εθνικές κατηγορίες. Να γίνουν με ρόλο, νόημα και κατεύθυνση. Οι εθνικές κατηγορίες πρέπει να εξυπηρετούν τον κόσμο και τους αθλητές που θέλουν να παίξουν. Πρέπει να έχουμε σφιχτή Α2 με κανόνες. Συγκεκριμένες ομάδες με συγκεκριμένη δομή που θα ετοιμάζουν παίκτες για να δίνουν επαγγελματίες. Έτσι θα πρέπει να είναι ανάλογα η Β’ και Γ’ Εθνική. Από εκεί θα τους βγάλουμε. Αυτό θέλει οργανόγραμμα. Για ποιο να έχουμε μία Α2 που δεν θα έχουν χρήματα, ούτε να μετακινηθούν. Θα πρέπει να υπάρχει ένα οργανόγραμμα ανεξάρτητο και ανεπηρέαστο από τον πρόεδρο. Αν επεμβαίνει ο πρόεδρος κάνει λάθος».

Για τον Απόλλωνα Πάτρας: «Μεγάλωσα με εκείνον. Γι’ αυτό υπάρχει σεβασμός. Όταν πάμε στην επόμενη ημέρα, πρέπει να σεβόμαστε αυτό που υπάρχει».
 
© Copyright 2024 Τα πάντα για τον αθλητισμό - MarkaSport