Loading...
Τρίτη 30 Ιούν 2020
Ξεχάσαμε τη ψυχή μας και πουλήσαμε φτηνά το παρελθόν μας- Του Αλέξανδρου Καλλέργη
Κλίκ για μεγέθυνση
Για ακόμα φορά η χώρα βουλιάζει στο βούρκο της σκανδαλολογίας.

Η κυβέρνηση κατηγορεί την αξιωματική αντιπολίτευση για στενό εναγκαλισμό του κράτους την περίοδο που ήταν στην εξουσία, προς όφελος των μελών της κυβέρνησης και των οικογενειών τους. Ομοίως η αξιωματική αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση για πακτωλό χρημάτων που δόθηκαν με αδιαφανή τρόπο σε υπαρκτά και ανύπαρκτα μέσα ενημέρωσης για να εξαγορασθεί η επικοινωνιακή στήριξη του κυβερνητικού επιτελείου.

Όλος αυτός ο εσμός των αλληλοκατηγοριών, ευτελίζει για μία ακόμη φορά τη δημόσια ζωή. Και λέμε για μία ακόμη φορά, διότι το συγκεκριμένο «έργο» το έχουμε δει πολλές φορές και είναι αυτό που δηλητηριάζει μονίμως τη ζωή των νεοελλήνων.

Συχνά- πυκνά επαιρόμαστε ότι είμαστε απόγονοι των αρχαίων Ελλήνων που δημιούργησαν ουσιαστικά όλες τις βασικές αρχές του Δυτικού Πολιτισμού. Όμως αν οι δημιουργοί της Δημοκρατίας, των Επιστημών, της Δικαιοσύνης και του υπερβατικού τρόπου σκέψης, μπορούσαν να δουν την κατάσταση των απογόνων τους, μάλλον θα απέστρεφαν το βλέμμα τους με περιφρόνηση.



Δεν είναι μόνο οι πολιτικές διαμάχες αλλά και ο ίδιος ο τρόπος με τον οποίο κινείται η νεοελληνική κοινωνία. Το «καύσιμό» της δεν είναι η σκέψη, η αναζήτηση των αρετών της ψυχής, η βελτίωση του ανθρώπου αλλά η αναζήτηση των υλικών αγαθών, η προβολή ενός ψεύτικου τρόπου ζωής, βασισμένο σε ξενικά πρότυπα, το «φαίνεσθαι» και όχι το «είμαι».

Υπ΄αυτή την έννοια, δεν θα μπορούσαμε να έχουμε ξεμακρύνει περισσότερο από τα πρότυπα των προγόνων που προέτρεπαν σε ένα εντελώς διαφορετικό μοντέλο ζωής που τους επέτρεψε να μεγαλουργήσουν και να αποτελούν παγκόσμιο σημείο αναφοράς, μερικές χιλιάδες χρόνια μετά.

Ας θυμηθούμε τα δικά τους λόγια:

Ξενοφών: “Την ώρα που οι άλλοι αγοράζουν ακριβά αντικείμενα των απολαύσεών τους, εγώ προμηθεύομαι χωρίς καμμιά δαπάνη, τις χαρές της ψυχής που είναι άπειρα πιο καθαρές”.

Πυθαγόρας: “Από την καθαρή ψυχή, καλύτερο μέρος πάνω στη Γη δεν έχει ο Θεός”.



“Είναι αθάνατη αυτή (δηλ. η ψυχή), γιατί κι εκείνο απ’ το οποίο έχει αποσπαστεί είναι αθάνατο”.

“Το μέγιστο από τα ανθρώπινα, είναι το να πείσεις την ψυχή σου για τα αγαθά και όχι για τα κακά”.

Σωκράτης: “Η ψυχή του ανθρώπου υπέρ παν άλλο εκ των ανθρωπίνων, μετέχει του θείου”.

“Όλων των ανθρώπων οι ψυχές είναι αθάνατες, αλλά των δικαίων είναι αθάνατες και θείες”.

“Η φροντίδα σας για τα σώματά σας και για χρήματα να μην προηγείται και να μην είναι τόσο μεγάλη όσο η φροντίδα σας για την ψυχή σας”.

Καμία σχέση λοιπόν με το κυνήγι των υλικών αγαθών που οδηγεί στη διαφθορά όπως αυτή που μας έδωσε την αφορμή για το σημερινό σημείωμα.

Άλλωστε ο Σωκράτης, το μεγαλύτερο μυαλό όλων των εποχών είναι ο άνθρωπος που αν και καταδικασμένος άδικα, διάλεξε να πιεί το κώνειο και να πεθάνει αν και είχε την επιλογή να δραπετεύσει από το κρατητήριο, αφοί οι μαθητές του δωροδόκησαν το φρουρό.



Εξήγησε λίγο πριν το θάνατό του ότι όφειλε να υπακούσει στους νόμους, δίνοντας έτσι το παράδειγμα στους συμπολίτες του.

Αυτός ο τρισμέγιστος γίγαντας της διανόησης, ο πατέρας της δυτικής φιλοσοφίας, επέλεξε να υπακούσει στην θανατική ποινή που άδικα του επέβαλαν πολύ κατώτεροι του, μόνο και μόνο για να αφήσει μια αυστηρή παρακαταθήκη στους Έλληνες του μέλλοντος, σχετικά με την ηθική τους στάση απέναντι στην κράτος και τους νόμους.

Έτσι «έφυγε» πρόωρα ο φωτισμένος φιλόσοφος, ο οποίος όπως προκύπτει από τα γραπτά των μαθητών του είχε «πεισθεί» πως η γη είναι στρογγυλή και την είχε περιγράψει με εντυπωσιακή ακρίβεια όπως φαίνεται από το διάστημα, τρεις χιλιάδες περίπου χρόνια πριν από την πρώτη καταγεγραμμένη εκτόξευση δορυφόρου από τη γη. Αυτό όμως αποτελεί θέμα ενός επόμενου σημειώματός μας

Δυστυχώς η περίπτωση του Σωκράτη δεν είναι η μοναδική. Στην ελληνική κοινωνία από τις εποχές εκείνες είχαν παρεισφρήσει ως ερπετά, σε θέσεις εξουσίας, αυτοί που απεχθάνονται τη γνώση και την πρόοδο του ανθρώπου και στοχοποιούν τους ανθρώπους του φωτός. Στόχος τους, η ανθρωπότητα να μην ενδιαφέρεται για την εξύψωσή της αλλά να ελέγχεται από τα κατώτερα δυνατά κίνητρα και ένστικτα.

Και ζουν και σήμερα, ακόμα πιο ισχυροί, ανάμεσά μας…
 
© Copyright 2024 Τα πάντα για τον αθλητισμό - MarkaSport