Loading...
Δευτέρα 06 Απρ 2020
O Φρουρός της Αχαίας
Κλίκ για μεγέθυνση
O Φρουρός της Αχαίας* Εξαιρετικά κρίσιμη θα είναι η απόφαση που θα κληθεί να πάρει η ΕΟΚ λίαν συντόμως για την τύχη των εθνικών της πρωταθλημάτων, τα οποία ακόμη για να ολοκληρωθούν έχουν ακόμη σημαντικό δρόμο μπροστά τους. Κάτι που αποτελεί εμπόδιο διόλου μικρό έτσι ώστε να πάμε σε αίσιο τέλος.

* Απόφαση η οποία όμως θέλει και ένα μεγάλο... ζύγι πριν παρθεί από τον Βασιλακόπουλο. Κι αυτό έχει να κάνει –αν φθάσουμε σε αυτή την εξέλιξη- με το τι θα γίνει με τις ομάδες που σήμερα έχουν δικαίωμα ανόδου ή αντίθετα, θα πρέπει να υποβιβαστούν. Δίλημμα πολύ μεγάλο, υψίστης σημασίας.

* Θα θεωρηθεί η σεζόν ως βιαίως διακοπείσα και επομένως τα πάντα θα μείνουν ως έχουν χωρίς ανόδους και υποβιβασμούς ομάδων; Ή ενδεχόμενα, θα πάμε στη μέση λύση για να υπάρξει άνοδος των ομάδων που το δικαιούνται βαθμολογικά και κανένας απολύτως υποβιβασμός;

* Θέλει... μολύβι και χαρτί από την ΕΟΚ πριν παρθεί η τελική απόφαση, διότι εγκυμονεί κίνδυνος με αυξήσεις μόνο ομάδων να πάμε σε αύξηση σε όλες τις εθνικές κατηγορίες και το ερχόμενο φθινόπωρο να έλθει η λαίλαπα των «αδυναμιών» για πολλές από αυτές να βρεθούν στην αφετηρία.

* Η στήλη θυμίζει ότι όλα τα τελευταία χρόνια και στην προ κορωνοϊού πανδημία, τα κρούσματα ομάδων που είτε τελικά δεν ανέβηκαν κατηγορία παρότι θα μπορούσαν, είτε «εξαφανίστηκαν» από τον μπασκετικό χάρτη ήταν πολλά και διάφορα και δεν χρειάζεται να επαναληφθεί κάτι τέτοιο.* Έτσι μετά, σειρά θα πάρει ο Απόλλωνας που είναι και όλο το... ζουμί, πριν η σκυτάλη πάει στον Ολυμπιακό για να πει, πιθανότατα, το ναι της μεγάλης επιστροφής. Κι εδώ έχει αρχίσει να εμφανίζεται μια «υπόγεια» μάχη που είναι άγνωστο ακόμη τι τελικά αποτελέσματα θα έχει.

* Είναι γνωστό και δεν κρύβεται, ειπώθηκε μάλιστα και πρόσφατα από το «πράσινο» αφεντικό, ότι αν ανέβει ετσιθελικά ο Ολυμπιακός, ο Παναθηναϊκός θα αποχωρήσει από το πρωτάθλημα. Και τι έγινε μπορεί να πει κάποιος. Όλα μια συνήθεια είναι.

* Άλλωστε φέτος έγινε το πρωτάθλημα της Α1 εθνικής χωρίς τον Ολυμπιακό, γιατί λοιπόν του χρόνου να μην διεξαχθεί δίχως την παρουσία του Παναθηναϊκού; Μια σου και μια μου όπως λέει και ο λαός μας. Κάπου εδώ λοιπόν και στην... μέση, εμφανίζεται ο Απόλλωνας.

Ερυθρόλευκη παρουσία


* Γιατί αν τελικά πει ο Απόλλωνας το ναι, μένει εκτός ο Ολυμπιακός. Εκτός κι αν βέβαια στη συνέχεια προκύψουν και άλλες αδυναμίες ΚΑΕ, οπότε και η ερυθρόλευκη παρουσία θα είναι κάτι παραπάνω από αναγκαία για να πάμε σε ομαλό τζάμπολ της νέας περιόδου.

* Τι θα κάνει λοιπόν σε μια τέτοια στιγμή αν φθάσει ο Απόλλωνας, με τα σημερινά δεδομένα δεν μπορεί να το προβλέψει κανείς. Ακόμη και στην εποχή που διανύουμε και τα μπάτζετ των ομάδων της μεγάλης κατηγορίας δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλα, ο Απόλλωνας θα χρειαστεί στηρίγματα.

* Μοιραία εδώ λοιπόν είναι πιθανό όχι μακριά χρονικά να επιστρέψει στο προσκήνιο το όνομα του επιχειρηματία Παντελή Αναστασόπουλου που θέλει να πάρει την ομάδα και να την οδηγήσει –όπως λέει- στην Basket League-. Με τους διοικούντες έχει γνωριστεί και τα έχει πει.

* Στον Απόλλωνα όπως λένε, δεν είναι αρνητικοί στον όποιο επενδυτή ενδιαφερθεί, αρκεί η πρόταση που θα καταθέσει να είναι εχέγγυα και αξιόπιστη. Γιατί στους καιρούς μας έχουν οι ίδιοι ουκ ολίγα παραδείγματα που ομάδες άλλαξαν χέρια και μπήκαν σε πολύ... επικίνδυνα μονοπάτια.

* Όμως και αυτή είναι η αλήθεια, στον Απόλλωνα σιγά - σιγά θα πρέπει να αρχίσει σοβαρή προετοιμασία για να είναι έτοιμος όταν (κι αν) έλθει η ώρα της wild card για την μεγάλη κατηγορία. Ακόμη κι αν το πρωτάθλημα της Α2 ολοκληρωθεί και η πατρινή ομάδα μετάσχει ή όχι στα πλέι-οφ.

* Κενά ομάδων από την Α1, αν εφαρμοστούν όπως λέγεται αυστηρά κριτήρια από τον ΕΣΑΚΕ και την ΕΕ Αθλητισμού, θα υπάρξουν, είναι το μόνο σίγουρο. Κι από τις ομάδες της Α2 πλην Ολυμπιακού, Απόλλωνας και Ελευθερούπολη είναι αυτές που άμεσα μπορούν να κάνουν το μεγάλο βήμα ανόδου.Λαχτάρα κόσμου!


* Επομένως ο Απόλλωνας είναι υποχρεωμένος να αρχίσει να βλέπει από τώρα μια τέτοια προοπτική, έτσι ώστε να είναι έτοιμος την ώρα που θα κληθεί για ιστορικές αποφάσεις. Είναι δε δεδομένο ότι ο κόσμος της Πάτρας λαχταράει να δει τους μελανόλευκους πάλι στα μεγάλα σαλόνια.

* Ξεκάθαρος ήταν ο Νίκος Βετούλας όταν ρωτήθηκε από την στήλη για το πως πρέπει να είναι η νέα χρονιά στο άθλημα, ειδικά δε μετά τα τελευταία σενάρια που ακούγονται για τον αριθμό συμμετοχής των ομάδων στην μεγάλη κατηγορία. Άλλωστε ο ίδιος επί πολλά χρόνια είναι μάχιμος και ξέρει πολύ καλά τι πρέπει να γίνει.

* «Χρειάζονται κριτήρια τα οποία πρέπει να αποφασίσει ο ΕΣΑΚΕ αλλά να είναι ουσιαστικά για το καλό του αθλήματος με την ευκαιρία αυτή να γίνει ένα γενικό restart», ήταν η εισαγωγική αναφορά του πατρινού κόουτς που το τελευταίο χρονικό διάστημα ασχολείται με άλλες επαγγελματικές του υποχρεώσεις.

* «Είδαμε άλλωστε πέρυσι ότι αρκετές ομάδες της Α2 αν και τους ζητήθηκε να ανέβουν στην Α1 απάντησαν αρνητικά λόγω ακριβώς της απουσίας κάποιων κριτηρίων», επεσήμανε με νόημα ο Νίκος Βετούλας που έχει ζήσει για τα καλά όλες τις εθνικές κατηγορίες και είναι λογικό να έχει ιδιάζουσα θέση και άποψη.

* «Προσοχή όμως, τα κριτήρια που τυχόν θεσπιστούν απαιτείται να είναι αποτελεσματικά και όχι περιστασιακά για να ωφεληθούν ενδεχόμενα συγκεκριμένες ομάδες, που αργότερα θα είναι και πάλι προβληματικές», σχολίασε με νόημα ο πατρινός κόουτς. Κι αυτός δεν έκρυψε την αγωνία του για την επόμενη ημέρα στο άθλημα.

* Όσο περνάει ο καιρός και η μάχη κατά της εξάπλωσης του ιου συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς, τόσο και δυσκολεύει η επιστροφή στη δράση τουλάχιστον στα τοπικά ποδοσφαιρικά πρωταθλήματα. Η ΕΠΣ Αχαίας μπορεί να περιμένει τυπικά την εισήγηση της ΕΠΟ, όμως η ίδια γνωρίζει ότι πλέον η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη.

Άλλες προτεραιότητες


* Διότι εδώ μιλάμε για καθαρά ερασιτεχνικά σωματεία, που τα διοικούν πολύ λίγοι άνθρωποι κάθε φορά και οι οποίοι τώρα αλλά και στο εγγύς μέλλον, είναι λογικό να έχουν άλλες προτεραιότητες και όχι στο πως θα... κυλήσει και πάλι η μπάλα στους αγωνιστικούς χώρους της ένωσης.

* Ακόμη κι αν είναι κάτι που το θέλουν επειδή το μεγάλο τους χόμπι είναι η μπάλα, θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να το υλοποιήσουν. Βλέπετε, τα οικονομικά αγκάθια θα είναι κατά πολύ περισσότερα και η μάχη της προσωπικής επιβίωσης θα κυριαρχήσει για τους ίδιους και τις οικογένειές τους από οτιδήποτε άλλο.

* Μπορεί κάποιες ομάδες (και όχι μόνο) κινούμενοι με την κλασική ελληνική... κουτοπονηριά να θέλουν αναδιάρθρωση στο χώρο του ποδοσφαίρου με δυο επαγγελματικές κατηγορίες (ενοποίηση Σούπερ Λιγκ 2 και Φούτμπολ Λιγκ). Κάτι που το ξέκοψε με το καλημέρα η Nova και ορθώς έπραξε.

* Είναι προτιμότερο ενδεχόμενα η Φούτμπολ Λιγκ να γίνει για τα καλά ερασιτεχνική, αν κάτι τέτοιο είναι προς όφελός της και στην Σούπερ Λιγκ 2 να πέσει «ψαλίδι» για τις ΠΑΕ εκείνες που αδυνατούν να δώσουν το παρών διοικητικά και οικονομικά. Αν οι ομάδες αυξηθούν, τα αποτελέσματα δεν θα αργήσουν να φανούν.

* Η Παναχαϊκή παρακολουθεί προς το παρών όλα όσα κυκλοφορούν, αν και του χρόνου ότι κι αν γίνει, το πρωτάθλημα της Σούπερ Λιγκ δεν θα αλλάξει μορφή. Εκείνο που... παίζει είναι αν και του χρόνου θα εμφανιστούν φαινόμενα Κέρκυρας και Απόλλων Πόντου, όχι ότι το καλύτερο για την αξιοπιστία της διοργάνωσης.

* Για την Παναχαϊκή βασικό ζητούμενο είναι ο δικός της προγραμματισμός της νέας χρονιάς, με βασική προτεραιότητα το ξεκαθάρισμα του υπάρχοντος έμψυχου δυναμικού. Κάτι για το οποίο τον πρώτο λόγο θα έχουν Οφρυδόπουλος και Λουμπαρδέας. Αυτοί θα είναι που θα κάνουν τις εισηγήσεις τους στον Μπάρλο.

Διατήρηση κορμού


* Δόξα τω Θεό η Παναχαϊκή έχει ουκ ολίγα συμβόλαια τα οποία λήγουν το καλοκαίρι και υπάρχει μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να γίνουν πολύ καλές επιλογές και να διατηρηθεί ένας βασικός κορμός παικτών για τη νέα χρονιά. Παρότι θα χρειαστούν και αρκετά νέα πρόσωπα με μεγάλη εμπειρία στο πρωτάθλημα της Σούπερ Λιγκ 2.

* Πρωτοποριακή η απόφαση που πήρε η ΦΙΜΠΑ για να ολοκληρώσει το φετινό Τσάμπιονς Λιγκ τον ερχόμενο... Σεπτέμβρη και μάλιστα αλλάζοντας το ισχύον σύστημα διεξαγωγής. Καθώς κι όπως ανακοίνωσε από το αρχικό και κλασικό φάιναλ-φορ, θα διεξαχθεί τελικά φάιναλ-8.

* Με μονά βέβαια παιχνίδια σε πόλη και χώρα που ακόμη δεν έχει επιλεγεί. Οι ταχύτητες θα είναι πολύ γρήγορες έτσι ώστε να αναδειχθεί ο πρωταθλητής και λίγο αργότερα, να ξεκινήσει η... νέα διοργάνωση! Απίστευτα πράγματα, αναγκαία όμως αν δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά.

* Η μεγαλύτερη πρωτοτυπία όμως είναι αλλού και δεν έχει προηγούμενο. Ότι δηλαδή οι 8 ομάδες της τελικής φάσης θα αγωνιστούν με τα καινούργια τους ρόστερ και όχι αυτά που τυπικά έχουν ακόμη σήμερα. Άρα, θα μιλάμε για την ίδια διοργάνωση με άλλες επί της ουσίας (και τους τύπους) ομάδες!

* Σε ότι αφορά τα τοπικά πρωταθλήματα της ΕΣΚΑ-Η κι αυτά συνεχίζουν να παραμένουν στην αβεβαιότητα, με το ενδιαφέρον στραμμένο στην Α1 ανδρών, για τον πρωταθλητή που θα κερδίσει την άνοδό του στην Γ΄ εθνική. Διοργάνωση στην οποία εκκρεμούν 6 αγωνιστικές της κανονικής περιόδου και τα πλέι-οφ.

* Χρονικό διάστημα ούτε μεγάλο, ούτε όμως και μικρό. Αν θα είμαστε σε θέση να γίνονται παιχνίδια από τα μέσα Μαίου και μετά, είναι πολύ πιθανό να ολοκληρωθεί ομαλά το πρωτάθλημα. Για να προκύψει ο πρωταθλητής στα παρκέ και όχι στα χαρτιά και έλθει σε πολύ δύσκολη θέση η διοργανώτρια αρχή.

Φαβορί τίτλου


* Τα φαβορί του τίτλου είναι δυο βασικά. Η Σφήκα Αμαλιάδας και ο Αίολος Αγυιάς. Τη στιγμή της διακοπής στην κορυφή της βαθμολογίας ήταν η ομάδα της Αμαλιάδας. Στοιχείο ενδεχόμενα χρήσιμο, ειδικά αν για λόγους ανωτέρας βίας το πρωτάθλημα δεν μπορέσει να ολοκληρωθεί και διακοπή οριστικά.

* Είναι όμως σημαντικό ότι και οι δυο μονομάχοι δεν έχουν κρύψει μέχρι σήμερα και δημόσια, ότι θέλουν η μάχη τους να πάει μέχρι τέλους και ο καλύτερος αγωνιστικά να είναι αυτός που θα κόψει πρώτος το νήμα. Τόσο ο Βασίλης Νιπεργιάλης της Σφήκα, όσο και ο Ανδρέας Παπαδημητρίου του Αίολου.

* Μοιραία και ο Τάκης Τσαγκρώνης βλέπει να έρχεται μπροστά του ένας μεγάλος πονοκέφαλος αν τελικά λόγω κορωνοϊού το πρωτάθλημα ειδικά της Α1 δεν λάβει τέλος αγωνιστικά. Διότι σε ένα τέτοιο σενάριο θα κληθεί με τα άλλα μέλη της διοίκησης να πάρουν τις αποφάσεις τους. Ευχή όλων είναι η σεζόν να τελειώσει ομαλά.

* Επί του πιεστηρίου Νο 1: Μέχρι τον Ιούνιο με απόφαση της Πολιτείας παρατάθηκαν οι διοικήσεις συλλόγων και Ενώσεων στην χώρα που λήγουν, κάτι που δίνει τη δυνατότητα και στον Απόλλωνα να τραβήξει πέραν του Μαίου τις εκλογές που θα πρέπει να διενεργήσει φέτος, κάτι πολύ δύσκολο λόγω κορωνοϊού.

* Επί του πιεστηρίου Νο 2: Για το θέμα πιθανής αύξησης ομάδων στην μεγάλη λίγκα του μπάσκετ τη νέα περίοδο που μπορεί να θέσει ο ΕΣΑΚΕ, δεν δείχνουν να είναι αντίθετες μόνο αρκετές ΚΑΕ. Ούτε η ΕΟΚ καλοβλέπει να γίνουν οι ομάδες 16 και φυσικά, ούτε λόγος να μην ανέβουν ομάδες από την Α2.

* Επί του πιεστηρίου Νο 3: Αν και ακόμη δεν είναι του παρόντος, όλα δείχνουν ότι οι επόμενες εκλογές στην ΕΠΣ Αχαίας όποτε κι αν διεξαχθούν, θα έχουν το δικό τους πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Η νυν διοίκηση Δανιήλ δεν είναι σίγουρο (κι εύκολο) για να ανανεώσει τη θητεία της.

ΜΙΛΤΟΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ


Για φωτό: 1) ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΣ και 2) ΒΕΤΟΥΛΑΣ

Λήψη όλων των συνημμένων ως αρχείο zip

Vetoulas 24
.jpg
165.3kB
 
© Copyright 2022 Τα πάντα για τον αθλητισμό - MarkaSport