Loading...
Κυριακή 12 Απρ 2020
O Φρουρός της Αχαίας
Κλίκ για μεγέθυνση

* Στις πρώτες ημέρες του Απρίλη βρισκόμαστε και είναι ευκόλως κατανοητό, δίχως να χρειάζεται ειδική ανάλυση, ότι και ο μήνας αυτός θα περάσει χωρίς την παραμικρή αγωνιστική κίνηση. Από τη στιγμή μάλιστα που οι εγκαταστάσεις σε όλη την Ελλάδα συνεχίζουν να είναι κλειστές.
* Όπως είπε πρόσφατα και ο καθ΄ ύλην αρμόδιος Λευτέρης Αυγενάκης, από τα μέσα Μαΐου και μετά και αναλόγως της τότε κατάστασης στη χώρα μας, θα δείξει αν θα είναι σε πρώτο βαθμό εφικτή, η επιστροφή των ομάδων σε ρυθμούς προπονήσεων.* Διότι, για να πάμε και πάλι με το καλό σε επίσημα παιχνίδια, επαγγελματικών ή και ερασιτεχνικών πρωταθλημάτων, θα απαιτηθεί κοντά στον ένα μήνα προπονήσεων των ομάδων. Αφού όπως λένε όλοι, η γρήγορη επιστροφή εγκυμονεί πολλούς κινδύνους τραυματισμών.* Μέχρι τότε (με το καλό σενάριο πάντα), οι ομάδες συνεχίζουν τις... διακοπές. Κι όσο αυτές καλά κρατούν, τόσο και πιο δύσκολο θα είναι για πολλές από αυτές να επιστρέψουν στη δράση. Ειδικά για τους παράγοντες που θα κληθούν εκ νέου να βάλουν το χέρι στην τσέπη.* Απ’ ότι λέγεται σε συσκέψεις κορυφαίων αθλητικών παραγόντων της κυβέρνησης πάντως, παιχνίδια με φιλάθλους στις εξέδρες θα αργήσουμε να δούμε, ακόμη κι αν δειλά-δειλά κάποια στιγμή επιστρέψουμε στη δράση. Το «κεκλεισμένων των θυρών» θα εφαρμοστεί πιστά.

Κεκλεισμένων θυρών* Για ένα δε μεγάλο χρονικό διάστημα, όχι μόνο στα εθνικά, αλλά και σε όποια ενδεχόμενα τοπικά πρωταθλήματα συνεχιστούν. Ακόμη κι όταν θα μηδενιστούν (σχεδόν) τα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα, η κυβέρνηση δεν θα είναι διατεθειμένη να... παίξει με την φωτιά!

* Επιπλέον, ήταν στα συν του υφυπουργού αθλητισμού να πετύχει να ενταχθεί και το κομμάτι του αθλητισμού στα πρώτα μέτρα οικονομικής στήριξης που πήρε η Πολιτεία. Ειδικά δε για την πλειοψηφία των αθλητών που αμείβονται με όχι ιδιαίτερα «παχυλά» συμβόλαια.

* Στα του αχαϊκού ποδοσφαίρου, η ίδια στασιμότητα επικρατεί, με την ΕΠΣ Αχαΐας να περιμένει και αυτή πρώτα απ’ όλα να δει τις αποφάσεις που θα παρθούν κεντρικά από την ΕΠΟ για το υπόλοιπο της φετινής σεζόν. Τι ακριβώς θα συμβεί κανείς δεν είναι σε θέση να το προβλέψει σήμερα.

* Στην ΕΠΣ Αχαΐας πάντως ακόμη και σήμερα, εμφανίζονται τάσεις... κόντρας ενόψει των επικείμενων εκλογών. ήδη με το θέμα της έκτακτης ενίσχυσης (800 ευρώ) βγήκε ο Δημήτρης Μπαλαφούτης κι έριξε τις σπόντες του ότι η Ένωση αδιαφορεί, αν και θα έπρεπε να βοηθήσει τα σωματεία.

* Κάτι που είναι μόνο η αρχή, αφού αναμένεται λίαν συντόμως κι αφού βγει η χώρα μας από την πανδημία του ιού, να «φουντώσει» για τα καλά η όλη διαμάχη. Στόχος της δικής του παράταξης αλλά και των υπολοίπων που θα εμφανιστούν, ένας και μοναδικός.

* Να αλλάξει χέρια –διοικητικά- η ΕΠΣ Αχαΐας οποτεδήποτε κι αν γίνουν οι αρχαιρεσίες. Μέχρι την ώρα της κάλπης πάντως τα «επεισόδια» που θα παιχτούν θα είναι πολλά και ενδιαφέροντα. Με εκπλήξεις ακόμη και... οικονομικού επιπέδου, εκεί που θα έχει το μεγαλύτερο ζουμί.

Εκλογές ΕΠΣ Αχαΐας* Αυτές είναι οι πρώτες πληροφορίες που φθάνουν στήλη. Προφανώς το επόμενο χρονικό διάστημα και αφού ολοκληρωθεί και τυπικά η φετινή σεζόν, η όλη κουβέντα θα αρχίσει να περιστρέφεται (και) γύρω από τα προεκλογικά της Ένωσης. Πολλοί δε είναι αυτοί που την περιμένουν πως και πως.

* Στα καθαρά αγωνιστικά, ειδικά δε στην Α΄ κατηγορία που πάντα έχει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, τα πάντα σταμάτησαν λίγο πριν ξεκινήσουν τα πλέι-οφ και πλέι-άουτ. Τα πλέι-οφ είναι αυτά που «καίνε» την Ένωση, αφού υπάρχουν το λιγότερο δυο ομάδες (Παναιγιάλειος, Αχαϊκή) που θέλουν τίτλο.

* Έτσι ώστε όποια τα καταφέρει, να επιστρέψει στις εθνικές κατηγορίες και την Γ΄ εθνική. Αν και κάτι τέτοιο με τα νέα δεδομένα στην κοινωνία μας μάλλον θα πρέπει να ζυγιστεί για τα καλά από τους διοικούντες προκειμένου να δουν αν θα είναι σε θέση να σηκώσουν το οικονομικό φορτίο.

* Tα μόνα αθλήματα που δεν τους επηρεάζει όσο κι αν τραβήξει (πάντα σε λογικά πλαίσια) η μάχη κατά του κορωνοϊού είναι δυο, το πόλο και ο κλασικός αθλητισμός που ούτως ή άλλως έχουν δράση σε ετήσια βάση κάθε καλοκαίρι. Έτσι ΝΟΠ και ΝΕΠ βρίσκονται σε... διακοπές περιμένοντας το πως και πότε θα επαναρχίσει η δράση.

* Αν και στην πατραϊκή υδατοσφαίριση τα τελευταία χρόνια η εικόνα είναι πολύ άσχημη, ειδικά με τον ιστορικό ΝΟ Πατρών. Σύλλογος που έχει ένα εξαιρετικά πλούσιο βιογραφικό στις πισίνες, αλλά εδώ και πολλά χρόνια ταλαιπωρείται στην Α2 εθνική χωρίς ακόμη να μπορεί να βρει το δρόμο του.

* Παρότι έχει αλλάξει πολλές διοικήσεις και μάλιστα, η τελευταία υπό την προεδρία του Πέτρου Καθρέπτα έχει πολλά νέα πρόσωπα με όρεξη και διάθεση για να επαναφέρουν τον όμιλο στην θέση που του αξίζει. Όμως, η ομάδα για να επιστρέψει στην Α1 έχει μπροστά της πολύ δύσκολο δρόμο.

Πλέι-οφ ανόδου* Για μια ακόμη χρονιά η ομάδα μετέχει στην Α2, είναι κοντά στο να λάβει μέρος στα πλέι-οφ ανόδου, δεν δείχνει όμως αγωνιστικά στο βαθμό εκείνο με τον οποίο θα πάει με αξιώσεις στην διαδικασία αυτή. Άλλωστε και πέρυσι αγωνίστηκε στα πλέι-οφ, χωρίς όμως να πάρει το εισιτήριο της ανόδου.

* Παρόλα αυτά, όταν γίνεται αναφορά στο ΝΟ Πατρών, δεν πρέπει να ξεχνάει κανείς ότι μιλάμε για έναν από τους τέσσερις βασικούς πυλώνες του αχαϊκού αθλητισμού. Ομάδα που στο παρελθόν έχει γράψει χρυσές σελίδες επιτυχιών με κορυφαία αυτή του 1995.

* Τότε, που σε μια μοναδική εκστρατεία πατρινών φιλάθλων στην Αθήνα (κοντά στους 2.000 με πούλμαν και Ι.Χ.) ο ΝΟΠ έγραψε ιστορία κατακτώντας το κύπελλο Ελλάδας. Με τη δραματική του νίκη, 13-12, επί της Βουλιαγμένης στο κολυμβητήριο του ΟΑΚΑ.

* Ήταν μια σούπερ δεκαετία (του 1990-2000) για την ομάδα πόλο του ΝΟΠ, αφού έδωσε το παρών σε 6 τελικούς κυπέλλου, με 1 κούπα και 5 χαμένους με δραματικό τρόπο. Όλα αυτά φυσικά στο παρελθόν, όμως και αυτό παίζει πάντα πολύ μεγάλη σημασία και βαρύτητα.

* Η μόνη αδυναμία του ΝΟ Πατρών εδώ και πολλά χρόνια, η μη εύρεση ενός ισχυρού οικονομικά επιχειρηματία με αγάπη όμως και για τον υγρό στίβο, ο οποίος να ηγηθεί της προσπάθειας επιστροφής της ομάδας στη μεγάλη κατηγορία. Παράλληλα δε και με την ενίσχυση των υπολοίπων τμημάτων του.

* Για τα μέσα Μαΐου (Κυριακή 16) ήταν αρχικά προγραμματισμένα να διεξαχθούν τα φετινά «Τοφάλεια», το 1ο γκραν-πρι στην όλη αυτή σειρά που έχει πλέον αναβληθεί. Επίσημα από την Ομοσπονδία και ακόμη δεν υπάρχει η παραμικρή αναφορά για την τύχη του. Αν δηλαδή θα γίνει σε νέα ημερομηνία, ή θα αναβληθεί.

Μίτινγκ «Τοφάλεια»* Αν τα πράγματα δεν καλυτερεύσουν γρήγορα στη μάχη της πανδημίας του κορωνοϊού, το πιθανότερο σενάριο θα είναι να μη διεξαχθεί φέτος. Μιλάμε για γκραν-πρι, που παρότι δεν προσελκύει καν τις μεγάλες επιχειρήσεις της Αχαΐας, έχει πετύχει να κρατιέται όρθιο στα πόδια του, στις δικές του δυνάμεις.

* Κι αυτό είναι κάτι που στενοχωρεί πρώτα και καλύτερα τους ανθρώπους της ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Βόρειας Πελοποννήσου και ειδικά τον πρόεδρό της Βαγγέλη Τζελάτη, που όλα τα προηγούμενα χρόνια έχει κάνει κατάθεση ψυχής. Αυτός και οι συνεργάτες του στο στίβο.

* Μια ακόμη μεγάλη διοργάνωση που χάθηκε φέτος για την Αχαΐα και την Πάτρα έχει να κάνει με την ποδηλασία και τον κλασικό αγώνα «Γύρος Θυσίας» στις 25 Μαρτίου, που είχε επί χρόνια την σφραγίδα του Π.Ο. Πατρών. Ειδικά δε φέτος, αναμενόταν και μεγάλη χείρα βοηθείας από την πολιτεία.

* Πριν από αρκετό καιρό ο Λευτέρης Αυγενάκης ερχόμενος στην Πάτρα για άλλες υποχρεώσεις, είχε τη δυνατότητα να τα πει από κοντά με τους διοικούντες του ΠΟΠ και να δηλώσει την έμπρακτη στήριξή του στον αγώνα. Όμως, ο κορωνοϊός δεν επέτρεψε ούτε καν να γίνει η διοργάνωση, που κατέληξε στις καλένδες.

* Στην Παναχαϊκή, ο Γιώργος Μπάρλος και οι συνεργάτες του φροντίζουν αυτή την περίοδο όσο καλύτερα γίνεται να είναι κοντά στο ποδοσφαιρικό τμήμα. Αν και για τους ίδιους η εποχή που διανύουμε είναι πολύ δύσκολη και στον επαγγελματικό τομέα που δραστηριοποιούνται.

* Παρόλα αυτά, είναι κοντά σε παίκτες και όλους τους ανθρώπους του τμήματος, δίνοντας έστω και έναντι χρήματα ανά τακτά χρονικά διαστήματα προκειμένου να μην αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα βιοποριστικά προβλήματα, αφού άπαντες παραμένουν στην Πάτρα.

Ελάχιστα έσοδα* Ξέρει πολύ καλά το αφεντικό της ΠΑΕ (στην ουσία και όχι ακόμη στα χαρτιά) ότι αυτή η περίοδος είναι εξαιρετικά λεπτή και δύσκολη. Από τη στιγμή που τα δικά του έσοδα από κάθε πηγή (ποδοσφαιρική και όχι μόνο), έχουν μειωθεί στο ελάχιστο κι αυτό είναι οφθαλμοφανές.

* Ο ίδιος όμως συνεχίζει να διατηρεί την αισιοδοξία του ότι μέσα από αυτή την πρωτόγνωρη περιπέτεια η Παναχαϊκή δεν έχει να φοβηθεί τίποτε και θα αντέξει. Αισιοδοξία την οποία μετέφερε τηλεφωνικά και στον ομόλογό του της ερασιτεχνικής Παναγιώτη Σεμιτέκολο.

* Αφού και η ερασιτεχνική Παναχαϊκή έχει εν ισχύ συμφωνία με την ΠΑΕ, από την οποία και η ίδια περιμένει κάθε μήνα να εισπράττει την δόση, έτσι ώστε και η ίδια να μην χάσει τις ρυθμίσεις προς την εφορία και το ΙΚΑ, που τις τηρεί με... θρησκευτική ευλάβεια!

* Μέσα από την κουβέντα αυτή και ο πρόεδρος της ερασιτεχνικής Παναχαϊκής διαπίστωσε την «φλόγα» του Γιώργου Μπάρλου έτσι ώστε να καταστεί και πάλι δυνατή η Παναχαϊκή. Όχι μόνο εντός των αγωνιστικών γραμμών που είναι το πρώτο και βασικότερο.

* Στόχος του είναι να επανακτήσει η Παναχαϊκή το χαμένο κύρος και αξιοπιστία, το καλό προς τα έξω όνομα, κάτι που δεν είναι και τόσο εύκολο. Όμως ο Μπάρλος είναι αισιόδοξος ότι θα τα καταφέρει, πείθοντας παράλληλα τον κόσμο να γυρίσει μαζικά στην Αγυιά.

* Είναι αυτό, το να αγκαλιάσει και πάλι ο κόσμος στην Αχαΐα την ομάδα, από τα μεγαλύτερα στοιχήματα που έχει θέσει με τον... εαυτό του! Άλλωστε και ο ίδιος εδώ και πολλά χρόνια είναι φανατικός φίλος της Παναχαϊκής, πόσο μάλλον τώρα που ανέλαβε τα ηνία της.

Εύκολη σωτηρία* Όσο για την μπασκετική Παναχαϊκή, η χρονιά ουσιαστικά στην Γ΄ εθνική μπάσκετ έχει τελειώσει, παρότι ακόμη τυπικά τίτλοι τέλους δεν έχουν πέσει. Αγωνιστικά όμως το φινάλε υπάρχει και μάλιστα με αίσιο τέλος. Η ομάδα σχετικά εύκολα τα κατάφερε να σωθεί.

* Με την σφραγίδα του πατρινού τεχνικού Θανάση Λιόνα, ο οποίος μπόρεσε να οργανώσει και να παρουσιάσει μια καλή ομάδα, η οποία είχε ανάλογες εμφανίσεις όχι μόνο στην Πάτρα, αλλά και μακριά από αυτή. Αν όμως το πρωτάθλημα επαναρχίσει, είναι πιθανό να έχει κι αυτός προβλήματα.

* Στο πως θα μπορέσει και πάλι δηλαδή να δείξει ένα ισχυρό πρόσωπο. Να μαζέψει τους αθλητές του οι οποίοι είναι λογικό πλέον να κοιτάνε προς άλλες κατευθύνσεις. Διότι το μπάσκετ δεν είναι ούτως ή άλλως το πρωτεύον στη ζωή τους, αλλά το πως θα επιβιώσουν.

* Δεν είναι κρυφό στο Γλαύκο ότι περιμένουν με αγωνία να δουν τι θα συμβεί με το υπόλοιπο του πρωταθλήματος της Γ΄ εθνικής μπάσκετ που αριθμεί ακόμη οκτώ αγωνιστικές μέχρις ότου πέσει και τυπικά η αυλαία. Εκείνο το οποίο προσδοκούν είναι η οριστική διακοπή της δράσης για φέτος, κάτι που θα έχει δυο βασικά οφέλη.

* Πρώτα σε αγωνιστικό επίπεδο, καθώς η ομάδα δεν θα υποβιβαστεί, αφού σε διαφορετική περίπτωση η σωτηρία της θα κριθεί σε αγώνα μπαράζ. Παρότι θυμίζουμε ότι πέρυσι το καλοκαίρι οι διοικούντες εξάντλησαν τα χρονικά περιθώρια για να πουν το ναι και να αγωνιστούν.

* Και δεύτερο, σε οικονομικό, μια και θα γλιτώσουν κάποια χρήματα από την παύση διεξαγωγής των αγώνων που δεν είναι και λίγα, ειδικά για ένα ερασιτεχνικό σωματείο όπως είναι ο Γλαύκος και όλα τα υπόλοιπα φυσικά αυτής της κατηγορίας.

* Επί του πιεστηρίου Νο 1: Δωρεάν για τα μικρά παιδιά είναι οι τηλεπροπονήσεις στις Ακαδημίες του Προμηθέα, κίνηση που δείχνει το πόσο πολύ ο Λιόλιος και οι συνεργάτες του ενδιαφέρονται για το κομμάτι αυτό. Δωρεάν είναι και η παρουσία των προπονητικών στην έξτρα αυτή δουλειά τους.

* Επί του πιεστηρίου Νο 2: Οι οργανωμένοι φίλοι του Απόλλωνα έστειλαν το δικό τους μήνυμα στη μάχη κατά του κορωνοιού: «Με την ελπίδα σύντομα να αλλάξει η γενικότερη κατάσταση και να επιστρέψουμε στην Σαββατιάτικη κανονικότητα του γηπέδου που τόσο πολύ μας λείπει. Υπομονή σε όλους τους Απολλωνιστές, προέχει η υγειά όλων».

* Επί του πιεστηρίου Νο 3: Καλή και άγια η προβολή που γίνεται συντονισμένα από αχαϊκά μέσα στον Γιώργο Μπάρλο, όμως θέλει και κάποιο... μέτρο. Γιατί ακριβώς το ίδιο έγινε και στο ξεκίνημα της θητείας Καλογερόπουλου στην ΠΑΕ Παναχαϊκή, με ύμνους και θριαμβολογίες και αργότερα, σειρά πήραν οι... κατάρες και αφορισμοί!
 
© Copyright 2023 Τα πάντα για τον αθλητισμό - MarkaSport