Loading...
Σάββατο 18 Απρ 2020
"Πασχαλινός "Φρουρός Αχαϊας
Κλίκ για μεγέθυνση
* Την  Μ. Παρασκευή στην Πάτρα και στο γήπεδο της Παναχαϊκής θα έπρεπε να γίνει για μια ακόμη χρονιά το μεγάλο κλασικό ραντεβού των παλαίμαχων άσων ποδοσφαίρου της περιοχής μας. Ο καθιερωμένος αγώνας Άνω-Κάτω Πόλης που... ξυπνούσε πολύ όμορφες μνήμες του παρελθόντος.

* Τα έφερε όμως έτσι η ζωή που φέτος και για πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια, το ραντεβού αυτό δεν θα γίνει λόγω... κορωνοϊού! Το γήπεδο της Παναχαϊκής είναι κλειστό, σε όλες τις αθλητικές εγκαταστάσεις έχει μπει λουκέτο και άρα, ο αγώνας πήγε ήδη στις καλένδες.

* Κρίμα γιατί οι φίλοι του ποδοσφαίρου, παλιοί και νέοι θα είχαν τη δυνατότητα να απολαύσουν εν δράση μεγάλες μορφές της Αχαϊας που επί δεκαετίες συντηρούσαν αυτόν τον πολύ όμορφο θεσμό. Ειδικά δε στις πίσω δεκαετίες που γίνονταν στο ιστορικό γήπεδο των Προσφυγικών.

* Τότε, πρωινό Μ. Παρασκευής, που χτυπούσαν οι καμπάνες της Αγ. Φωτεινής (εκκλησία δίπλα στο γήπεδο) και λίγο αργότερα οι παλαίμαχοι έμπαιναν στο γήπεδο προσφέροντας απλόχερα το δικό τους ξεχωριστό θέαμα. Ενώ αμέσως μετά, τους περίμενε ένα πλουσιοπάροχο... νηστίσιμο γεύμα!

* Μοναδικές στιγμές από θρυλικές μορφές του Αχαϊκού ποδοσφαίρου, που έχουν γράψει χρυσές σελίδες στην εποχή τους, όχι μόνο με την Παναχαϊκή, αλλά και με άλλες ιστορικές ομάδες, όπως οι Θύελλα, Αχιλλέας, Εθνικός Πατρών και άλλες σπουδαίες.

«Λύγισε» λόγω κορωνοϊού!


* Έθιμο που είχε μείνει όρθιο, είχε αντέξει στις πολλές και διάφορες δυσκολίες όλων των προηγούμενων χρόνων, να όμως που φέτος λόγω κορωνοϊού ήλθε το τέλος. Προσωρινό ή μόνιμο θα φανεί τα επόμενα χρόνια, αν και οι παλαίμαχοι είναι αποφασισμένοι -έτσι λένε- να το διατηρήσουν.

* Άλλωστε, ακόμη και μέχρι πρόσφατα ο σύλλογος παλαιμάχων ποδοσφαιριστών Πάτρας έχει να παρουσιάσει έντονη δράση, όχι μόνο στην ευρύτερη περιοχή αλλά και εκτός Αχαίας, συνδυάζοντας... μπαλίτσα με φιλανθρωπικούς λόγους κι αυτό είναι που αξίζει.

* Όσο για το παρελθόν, έχουν περάσει ιερά τέρατα του Αχαικού ποδοσφαίρου με κυρίαρχες μορφές της Ευρωπαίας Παναχαϊκής, την δεκαετία του 1970 (Μιχαλόπουλος, Λεβεντάκος, Σπανοσωτηρόπουλος, Ανδρούτσος, Σπεντζόπουλος κ.α.). Έθιμο που για πρώτη φορά φέτος δεν θα διεξαχθεί, σε μια διαδρομή σχεδόν 60 ετών που έχει.

* Η φωτό δε σήμερα που παρουσιάζει η στήλη (από το αρχείο του Γιάννη Παολίνου) είναι από ένα τέτοιο αγώνα στους τσίγκους των Προσφυγικών (ο εξωτερικός χώρος ήταν περιφραγμένος με λαμαρίνες και μουσαμάδες!). Χρονιά μάλλον το 1975, τότε που το ποδόσφαιρο το απολάμβαναν οι πάντες.

* Και ειδικά οι παλαίμαχοι το διασκέδαζαν, αφού δεν τούς ένοιαζε το αποτέλεσμα. Στη φωτό διακρίνονται μεταξύ άλλων Λαμπρόπουλος Γιαννάκης, Παολίνος Νίκος, Λαγογιάννης Νίκος, Λεγάτος Σωτήρης, Σουρμελης Ηλίας, Κώστας Θεοδοσίου, Γιώργος Γιαννακόπουλος, Λαγούσης Χρήστος, Παντελής Λάμπης και Γιώργος Γερογιάννης.

* Έφυγε από τη ζωή πρόσφατα ένας σημαντικός πατρινός καλλιτέχνης, ο Δημήτρης Νεζερίτης, το όνομα του οποίου έχει συνδεθεί... ποδοσφαιρικά με την Παναχαϊκή! Πως; Απλά, ήταν αυτός που τραγούδησε τον κοκκινόμαυρο ύμνο που συνοδεύει πάντα την κοκκινόμαυρη ομάδα.

Συναισθηματικό «δέσιμο»


* Ήταν δε πάντα και πριν την τελευταία περιπέτεια της υγείας του, την οποία δυστυχώς δεν μπόρεσε να νικήσει, κοντά στην Παναχαϊκή από τις εξέδρες της Αγυιάς, παρακολουθώντας την ομάδα με την οποία είχε δεθεί και συναισθηματικά.

* Για το λόγο αυτό όλη η κοκκινόμαυρη οικογένεια (ΠΑΕ, ερασιτεχνική, παλαίμαχοι) δεν τον ξέχασαν και με ξεχωριστές ανακοινώσεις αναφέρθηκαν στην μεγάλη του αγάπη για την Παναχαϊκή. Απώλεια που λύπησε κύρια τους μεγάλους σε ηλικία φίλους της ομάδας, που τον είχαν ζήσει από κοντά.

* Μπορεί αυτή την περίοδο αγωνιστική δράση να μην υπάρχει στην Παναχαϊκή με το πρωτάθλημα της Σούπερ Λιγκ 2, όμως και λόγω των ημερών οι κοκκινόμαυροι παίκτες συνεχίζουν αθόρυβα και ουσιαστικά το φιλανθρωπικό τους έργο.

* Κι αυτό έχει να κάνει με τον μη κερδοφόρο οργανισμό «charity idols» από τα Χανιά, που βγάζει σε δημοπρασίες αθλητικές φανέλες και άλλα τινά με σκοπό να τα μετατρέπει σε... τρόφιμα, φάρμακα και άλλες βοήθειες υπέρ των ευπαθών ομάδων που τα χρειάζονται.

* Σε αυτή την διαδικασία λοιπόν μπήκαν και τρεις κοκκινόμαυροι παίκτες (Μυτίδης, Θεολόγου και Παπατόλιος). Ο δεύτερος δώρισε φανέλα του από την εποχή που αγωνιζόταν στον Ατρόμητο Αθηνών (2014-15), ενώ θα ανακοινωθεί από τον φορέα και η φανέλα που δώρησε ο Παπατόλιος. Μακάρι κι άλλοι κοκκινόμαυροι να πράξουν ανάλογα.

* Σε ότι αφορά τον Νέστορα Μυτίδη, είχε ανοίξει την αυλαία προσφέροντας την φανέλα του στο παιχνίδι με τα Χανιά στην Αγυιά. Η εν λόγω κίνησή του στον ίδιο οργανισμό των Χανίων, είχε ως στόχο την οικονομική ενίσχυση της μικρής Μάρθας που νοσηλεύεται σε νοσοκομείο της Ελβετίας.

Τριάδα κορμού


* Και οι τρεις παραπάνω κοκκινόμαυροι παίκτες θεωρούνται ιδιαίτερα εγνωσμένης αξίας και αναμένεται να αποτελέσουν τα βασικά κλειδιά του κορμού της Παναχαϊκής και για τη νέα χρονιά. Έχουν δείξει στον Οφρυδόπουλο, που τους ξέρει πολύ καλά, ότι μπορεί να βασιστεί πάνω τους για τη δημιουργία μιας πολύ πιο ισχυρής ομάδας.

* Ακόμη τις ημέρες αυτές υπάρχουν δυο ακόμη καθαρά εξωαγωνιστικά θέματα με τη δική τους σημασία που κι αυτά είναι σε εξέλιξη. Το πρώτο έχει να κάνει με την συντήρηση του χλοοτάπητα στο γήπεδο της Αγυιάς. Η αγωνιστική απραξία εδώ και πολύ καιρό αλλά και η ζέστη των τελευταίων ημερών, απαιτεί παρεμβάσεις.

* Για να παραμείνει στην καλύτερη δυνατή κατάσταση. Είναι που είναι ένας... ταλαιπωρημένος χλοοτάπητας όλα τα τελευταία χρόνια και παρά τις παρεμβάσεις και ανακατασκευές που του έχουν γίνει, ακόμη και επί θητείας Αλέξη Κούγια. Έτσι και τώρα ο Γιώργος Μπάρλος κινείται σε ανάλογους ρυθμούς.

* Παράλληλα δε, με τις εργασίες στο γήπεδο της Οβρυάς που κι αυτές έχουν ξεκινήσει έτσι ώστε λίαν συντόμως να είναι έτοιμο για να χρησιμοποιηθεί ως βοηθητικό στους κοκκινόμαυρους. Ήδη στην Οβρυά έχουν μπει μπουλντόζες για να στρωθεί ο αγωνιστικός χώρος. Τα έργα δε επιβλέπει ο Αηδόνης Νάτσης.

* Ο πιο κατάλληλος άνθρωπος είναι για κάτι τέτοια γηπεδικά έργα ο Αηδόνης Νάτσης, που εδώ και δεκαετίες έχει... σπίτι του το γήπεδο στην Αγυιά. Μπορεί η Παναχαϊκή να έχει αλλάξει αμέτρητες διοικήσεις και ιδιοκτήτες, όμως... Νάτσης είναι ένας και μοναδικός, αναντικατάστατος στην κυριολεξία.

* Τα πάντα έχουν τη σημασία τους, ακόμη και οι όποιες μικρές λεπτομέρειες. Κάτι που έχει εφαρμογή στον πατρινό νεαρό ταλαντούχο ρέφερι μπάσκετ Ηλία Καρπάνο, ο οποίος πρόλαβε πέρυσι να ενταχτεί στο γκρουπ των διεθνών διαιτητών της ΦΙΜΠΑ.

Πρόλαβε να γίνει διεθνής


* Γιατί αν δεν τα είχε καταφέρει πέρυσι και πήγαινε για φέτος, ήταν πολύ πιθανό και λόγω κορωνοϊού να έμπαινε σε μια μεγάλη δοκιμασία από την οποία δεν θα μπορούσε κανείς να προβλέψει το τελικό αποτέλεσμα. Ευτυχώς όμως κάτι τέτοιο δεν συνέβη κι έτσι ο ίδιος πήρε το δρόμο της διεθνοποίησης.

* Τέλος καλό, όλα καλά όμως για τον πατρινό ρέφερι, που περιμένει πλέον μια πολύ συχνότερη παρουσία (από αυτή που ήδη έχει) στα παιχνίδια της Basket League για να αποκτήσει μεγαλύτερες εμπειρίες. Όσο ήταν στην ΚΕΔ ο πατρινός Ανδρέας Παπαδόπουλος όλα πήγαιναν καλά κι άγια.

* Όμως, από τη στιγμή που παραιτήθηκε κι έφυγε, ο Ηλίας Καρπάνος δεν τυγχάνει ανάλογης μεταχείρισης από πλευράς των άλλων μελών της ΚΕΔ και ειδικά Ταβουλαρέα και Κορομηλά που έχουν την ευθύνη των ορισμών στην μεγάλη κατηγορία.

* Ο Ηλίας Καρπάνος βέβαια δεν ανησυχεί, αφού μικρός είναι σε ηλικία και ήδη έχει πάρει το βάπτισμα του πυρός στην μεγάλη κατηγορία. Όχι ίσως με τους ρυθμούς που θα έπρεπε, όμως κι αυτό θα συμβεί με το πέρασμα του χρόνου. Είναι ταλαντούχος και με ικανότητες.

* Η διεθνοποίηση του έρχεται να καλύψει ένα τεράστιο κενό στο σύνδεσμο διαιτητών μπάσκετ Αχαϊας, καθώς και μετά τον Χρήστο Χριστοδούλου που σφυρίζει πλέον μόνο στην Ευρωλίγκα, δεν έχει βγάλει άλλο διεθνή. Αν δεν προλάβαινε ο Καρπάνος, η ζημιά θα ήταν πολύ μεγάλη.

* Παρότι έχουμε πιάσει τα μισά του Απρίλη, η ΕΟΚ εξακολουθεί να έχει στο... περίμενε όλες τις ομάδες της που μετέχουν στα διάφορα εθνικά πρωταθλήματα ανδρών και γυναικών. Προκειμένου τι άλλο, από το να ξεκαθαρίσει τι θα γίνει με την δράση που εκκρεμεί και η οποία δεν είναι λίγη ακόμη.

Κίνδυνος... συνωστισμού!


* Κι όσο υπάρχει αυτή η καθυστέρηση, τόσο και ο καθένας από την πλευρά του κάνει προτάσεις και πλάνα, ανάλογα με το δοκούν. Τα πιο πολλά δε από αυτά, προτείνουν γενική αναδιάρθρωση τη νέα χρονιά, αν κι αν συμβεί κάτι τέτοιο θα επιφέρει... συνωστισμό ομάδων.

* Ακόμη δε κι αν πάμε για τη νέα χρονιά σε δημιουργία π.χ. δυο ομίλων, πάλι θα πρέπει η Ομοσπονδία να προνοήσει πλάνο για μεγαλύτερο αριθμό ομάδων που θα υποβιβαστούν αμέσως μετά. Γιατί ουαί κι αλίμονο αν λόγω κορωνοϊού γεμίσουν πάλι οι εθνικές κατηγορίες.

* Εδώ, ακόμη και πριν ξεσπάσει η πανδημία του ιού ειδικά η ΕΟΚ, έχει να επιδείξει πάμπολλα προβλήματα αδυναμίας ομάδων συμμετοχών στα εθνικά πρωταθλήματα λόγω οικονομικών προβλημάτων. Πόσο μάλλον από δω και πέρα, που αναμένεται και οικονομική λαίλαπα που δεν μπορεί να περάσει... έξω από τον αθλητισμό.

* Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ η δημιουργία σχολών προπονητών μπάσκετ σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα. Κι αν για τις δυο πρώτες πόλεις είναι κάτι το συνηθισμένο, η αχαϊκή πρωτεύουσα έχει κάτι παραπάνω από μια διετία για κάτι τέτοιο. Με ότι συνεπάγεται αυτό το μεγάλο κενό.

* Καθώς αρκετά νέα ηλικιακά παιδιά, με όρεξη και αγάπη για την προπονητική το... σκέφτονταν πολύ (στο οικονομικό κομμάτι) για να παρακολουθήσουν από κοντά σχολές σε άλλες πόλεις. Έτσι, αν και το ήθελαν δεν πήγαιναν, με αποτέλεσμα να μην έχουν στην κατοχή τους τα απόλυτα αναγκαία πτυχία.

* Αυτή τη φορά όμως η σχολή θα γίνει στην Πάτρα. Για να υλοποιηθεί χρειάστηκε να δώσουν μάχη κάποιοι πατρινοί προπονητές και όπως λένε οι ίδιοι, το... παρασκήνιο έδωσε και πήρε! Δεν είναι του παρόντος καθώς διανύουμε τη Μ. Εβδομάδα, όμως η στήλη θα επανέλθει με πολύ περισσότερες λεπτομέρειες.

* Πλέον, το μόνο που εκκρεμεί ακόμη είναι οι ακριβείς ημερομηνίες. Προφανώς θα ανακοινωθούν αργότερα κι όταν η χώρα θα αρχίσει να επιστρέφει στην κανονικότητα, κάτι που αφορά και το κομμάτι του αθλητισμού. Όμως το πιο σπουδαίο είναι ότι σχολή θα υπάρξει και στην Πάτρα αυτή τη φορά.

Πλησιάζουν... γενέθλια!


* Από τον περασμένο... Σεπτέμβρη είχε δημόσια προαναγγείλει ο Νίκος Παπαδημάτος ότι θα είχε έτοιμο το πόρισμα (οικονομικό) για το κόστος των Παράκτιων Μεσογειακών Αγώνων. Που σύμφωνα με δικές του εκτιμήσεις και προβλέψεις τότε, είχε ξεφύγει κατά πολύ. Από τον αρχικό προϋπολογισμό, αν και μετά κάπως τα... μάζεψε!

* Τώρα ο πρόεδρος του ΠΕΑΚ επανήλθε, κάνοντας λόγω ότι λόγω κορωνοϊού έχει αργήσει να οριστικοποιηθεί ο εν λόγω φάκελος. Δεσμεύτηκε (για μια ακόμη φορά) ότι το επόμενο χρονικό διάστημα θα προχωρήσει στις σχετικές ανακοινώσεις παραθέτοντας όλα τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του.

* Εννοείται ότι σήμερα και πλησιάζοντας τα... γενέθλια από τους αγώνες που έγιναν στην Πάτρα, δεν υπάρχει... σοβαρός άνθρωπος στην Πάτρα που να περιμένει από τον γιατρό και πρόεδρο του ΠΕΑΚ να πει το οτιδήποτε σοβαρό. Έχει δώσει δείγματα γραφής και δεν έχει πετύχει!

* Μέσα στον Ιούνιο αναμένεται η δημοπράτηση του έργου ενεργειακή αναβάθμιση της Περιβόλας μέσω ειδικού προγράμματος της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Πλάνο και σχέδιο άκρως φιλόδοξο που θα αλλάξει ακόμη περισσότερο την ήδη καλή εικόνα των εγκαταστάσεων του Απόλλωνα.

* Όμως, οι καιροί σήμερα επιβάλουν την περαιτέρω βελτίωση της όλης εικόνας τους και η ευκαιρία αυτή είναι μοναδική. Στόχος δε της μελανόλευκης διοίκησης είναι η αξιοποίηση ακόμη και του... τελευταίου ευρώ από τα σχεδόν 700 χιλιάρικα που θα διατεθούν. Με τις παρεμβάσεις να καλύπτουν κάθε σχεδόν γωνιά του γηπέδου!

* Παράλληλα, είναι επίσης σημαντικό και επειδή οι καιροί είναι... πονηροί και μπορεί να ειπωθούν πολλά και διάφορα, ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας θα είναι αυτές που θα κινούν τα νήματα σχετικά με την χρηματοδότηση του όλου έργου, με τον Απόλλωνα να φροντίζει κύρια για την υλοποίησή του.

* Επί του πιεστηρίου Νο 1: Η ΕΠΣ Αχαϊας στο πνεύμα των ημερών παρέδωσε την Μ. Τρίτη 2.000 προστατευτικές μάσκες στην 6η ΥΠΕ προκειμένου να τις μοιράσει η τελευταία σε νοσοκομεία και κέντρα υγείας του Νομού. Αξιέπαινη πρωτοβουλία της Ένωσης σε καιρούς πολύ δύσκολους που χρειάζονται ανάλογες ευαισθησίες.

* Επί του πιεστηρίου Νο 2: Για μετά το Πάσχα πάνε πλέον οι αποφάσεις της ΕΠΟ για την Γ΄ εθνική και το αν θα τελειώσει αγωνιστικά κανονικά ή όχι. Κορυφώνεται έτσι η αγωνία σε Διαγόρα και Θύελλα για το αν θα μπορέσουν να παραμείνουν στην κατηγορία.

Επί του πιεστηρίου Νο 3: Τι άλλο από ευχές πρώτα απ' όλα στην οικογένεια του ΦΩΤΟΣ για καλό και με υγεία Πάσχα, έστω κι αν το φετινό είναι πολύ διαφορετικό από όλα τα προηγούμενα. Ευχές και στην οικογένεια του αχαϊκού αθλητισμού, με την ελπίδα ο τελευταίος να κάνει και την καλύτερη δυνατή... Ανάσταση!
 
© Copyright 2022 Τα πάντα για τον αθλητισμό - MarkaSport