Loading...
Σάββατο 09 Μάι 2020
Φρουρος Αχαϊας
Κλίκ για μεγέθυνση
Φρουρος Αχαϊας
Ακόμη δεν έχει μπει στο κυβερνητικό πλάνο το πότε θα ανοίξουν τα κλειστά γυμναστήρια (δημόσια και ιδιωτικά) κι αυτό όπως είναι φυσικό πονοκεφαλιάζει τα σωματεία και ειδικά αυτά που έχουν τους δικούς τους χώρους. Κι όσο αυτοί παραμένουν κλειστοί, τόσο και διογκώνονται οι οικονομικές συνέπειες που επιφέρουν.
* Δεν είναι υπερβολή ούτε κρυφό, ότι τα σωματεία που διαθέτουν κλειστά γυμναστήρια μέσα από τις ακαδημίες που συντηρούν και καλλιεργούν, βγάζουν ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του προϋπολογισμού τους. Τους τελευταίους δυο μήνες (έχουμε μπει ήδη στον τρίτο) είναι κλειστά και η... χασούρα μόνο μικρή δεν είναι.

* Δικαιολογημένα στις διοικήσεις των σωματείων αυτών έχει εξελιχθεί σε γρίφο το πότε επιτέλους θα ανοίξουν. Γιατί μπορεί να τέθηκαν σε λειτουργία οι ανοικτοί χώροι (μικρή ανάσα κάτι τέτοιο), όμως το πιο... καυτό είναι η επαναλειτουργία των κλειστών γυμναστηρίων, τα οποία μπορεί να αξιοποιηθούν ποικιλότροπα.

* Στην Πάτρα έξι είναι οι σύλλογοι που έχουν τα δικά τους κλειστά, τα οποία έχουν πιάσει... αράχνες! Αίολος Αγυιάς, Απόλλων, ΕΑΠ, Ολυμπιάδα, Παναχαϊκή και Προμηθέας (κατά αλφαβητική σειρά). Οι οποίοι κι ενόψει της νέας πολύ δύσκολης (οικονομικά) περιόδου, θέλουν το ταχύτερο δυνατό να επαναλειτουργήσουν.

* Εννοείται με ότι θα περιλαμβάνει το πρωτόκολλο υγείας που θα καταρτιστεί από τους αρμόδιους φορείς. Όμως, η ουσία είναι ότι και τα κλειστά πρέπει να... ανοίξουν. Από τη στιγμή που η λογική λέει ότι οι χορηγοί θα μειωθούν αισθητά του χρόνου στα ερασιτεχνικά σωματεία, τα έσοδα από τις ακαδημίες αποκτούν πρώτιστη ανάγκη.

Σύσκεψη κορυφής


* Έτσι στην Πάτρα τα παραπάνω έξι σωματεία είχαν προγραμματίσει την Τετάρτη 6 Μαίου κοινή σύσκεψη για να αντιμετωπίσουν από κοινού και με την ίδια φιλοσοφία και πρακτική την όλη αυτή κατάσταση. Το ραντεβού είχε φιξαριστεί σε αίθουσα του ΠΕΑΚ με πολύ μεγάλη σημασία.

* Αν και τελικά έγινε με την πλέον σύγχρονη μέθοδο επικοινωνίας, το διαδίκτυο και δεν επιλέγει η μετάβαση των παραγόντων στο ΠΕΑΚ. Όμως θα έχει σημασία να δούμε τις επόμενες ημέρες το τι ακριβώς συζητήθηκε και ποιες αποφάσεις πάρθηκαν. Γιατί αυτό που είναι το πρώτο και βασικό που έχει σημασία στην παρούσα φάση.

* Μια και μιλάμε για το ΠΕΑΚ, πριν καν ολοκληρωθεί η καραντίνα άνοιξε μέτωπο με ΝΟΠ και ΝΕΠ σχετικά με τα οφειλόμενα των δυο σωματείων από τα προηγούμενα χρόνια, αλλά και την υπογραφή νέων συμφωνητικών για την χρήση των εγκαταστάσεων του κολυμβητηρίου Α. Πεπανός.

* Η νυν διοίκηση του ΠΕΑΚ θέλει να ταχτοποιηθούν όλες οι εκκρεμότητες που υπάρχουν από τα προηγούμενα χρόνια με τις τότε διοικήσεις και όπως ανέφερε, δεν πρόκειται να κάνει πίσω σε αυτό το θέμα. Είναι προφανές ότι πάμε σε νέα διαμάχη, άγνωστο που τελικά μπορεί να οδηγήσει.

* ΝΟΠ και ΝΕΠ κάνουν λόγο ότι το ΠΕΑΚ τους έχει προτείνει συμφωνητικά με τιμές... προ κορωνοϊού, άρα προφανώς τσουχτερές και η κόντρα έχει ανάψει για τα καλά. Όλως περιέργως πάντως, είναι μια κουβέντα που εμφανίζεται συχνά πυκνά εδώ και χρόνια σε αρκετά υψηλούς τόνους, πάντα όμως έρχεται το huppy end.

* Η τελευταία δε ανακοίνωση του ΠΕΑΚ είχε και μια μπηχτή, που χρήζει προσοχής για να φανεί αν θα έχει... ζουμί, ή αποτελεί ενδεχόμενα ένα ακόμη «πυροτέχνημα» από τα συνηθισμένα του Νίκου Παπαδημάτου. «Δεν υπάρχει καμία πιθανότητα η νυν διοίκηση να επισφραγίσει παρατυπίες των σωματείων και των προηγούμενων διοικήσεων».

Νέο... πυροτέχνημα!


* Μάλιστα, αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι η νυν διοίκηση του ΠΕΑΚ εύχεται να είναι όλα αυτά παρατυπίες και όχι... παρανομίες, σαφές προφανώς υπονοούμενο που δεν χρειάζεται ιδιαίτερη ανάλυση. Κάτι που «φούντωσε» ακόμη περισσότερο ΝΟΠ και ΝΕΠ που είναι πιθανό να αντιδράσουν ακόμη και με νομικούς τρόπους.

* Βέβαια, η στήλη έχει ξαναγράψει για... βαρύγδουπες δηλώσεις του Νίκου Παπαδημάτου και στο θέμα της κακοδιαχείρισης των Παράκτιων Μεσογειακών αγώνων του περασμένου καλοκαιριού στην Πάτρα, μόνο όμως που μέχρι σήμερα κάτι πιο «χειροπιαστό» δεν έχει παρουσιάσει. Μια συνέντευξη τύπου από τον περασμένο Σεπτέμβρη την έχει κάνει... καροτσάκι από τις έως τώρα αναβολές.

* Για να είμαστε όμως ακριβοδίκαιοι, τώρα και από τη θέση του προέδρου στο ΠΕΑΚ έχει ευθύνη (και ποινικές) για την λειτουργία των εγκαταστάσεων που είναι στην ευθύνη του. Είναι λογικό να ζητάει την εξόφληση των όποιων εκκρεμοτήτων υπάρχουν από τα προηγούμενα χρόνια, γιατί μιλάμε για δημόσιο χρήμα.

* Ξεκαθάρισαν οι ομάδες της Α2 εθνικής μπάσκετ με το υπόμνημα που έστειλαν στην ΕΟΚ απόρροια της τηλεδιάσκεψης που έκαναν, ότι το πρωτάθλημα αυτό πρέπει να παραμείνει η «ναυαρχίδα» των διοργανώσεων της. Άρα και του χρόνου σε έναν ενιαίο όμιλο που θα εκπέμπει υγεία και ανταγωνιστικότητα κι όχι μιζέρια με οτιδήποτε άλλο πλάνο.

* Οι ομάδες λένε όχι σε όποιο σχέδιο δυο ομίλων με γεωγραφικά κριτήρια, μια και τονίζουν ότι δεν μπορεί να είναι η Α2 πάντα το... λάστιχο που θα απορροφά κάθε φορά τα προβλήματα που παρουσιάζονται. Χωρίς δε να το θέλουν, έδωσαν έμμεση απάντηση στα λεγόμενα του Βαγγέλη Λιόλιου για το δικό του πλάνο.
* Γιατί στο κομμάτι αναδιαρθρώσεις, ο διοικητικός ηγέτης του Προμηθέα μιλώντας στην ΕΡΑ-Σπορ ενόψει των εκλογών της ΕΟΚ, ξεκαθάρισε ότι στο δικό του πλάνο για μια άλλη -διαφορετική- ημέρα στην Ομοσπονδία, είναι παντελώς αντίθετο με αυτό που θέλουν οι ομάδες της Α2 εθνικής.

Γεωγραφικά κριτήρια


* Ο Βαγγέλης Λιόλιος ξεκαθάρισε ότι στο δικό του πλάνο, είναι αναδιάρθρωση με έμφαση στα γεωγραφικά κριτήρια, έτσι ώστε για δυο χρόνια τουλάχιστον να περιοριστούν στο ελάχιστο οι μετακινήσεις. Βέβαια, από την πρώτη αυτή τοποθέτησή του ο ίδιος, δεν έκανε λόγο για το πως οραματίζεται τα εθνικά πρωταθλήματα.

* Για το πόσες ομάδες δηλαδή στο δικό του πλάνο χωράνε στα εθνικά πρωταθλήματα (Α2, Β΄ και Γ' εθνική) κι αν ενδεχόμενα θα προτείνει αισθητή μείωση ομάδων και επιστροφή πολύ περισσοτέρων στα διάφορα τοπικά πρωταθλήματα. Χρήζει πολύ περισσοτέρων λεπτομερειών το πλάνο Λιόλιου, που προφανώς θα παρουσιαστούν.

* Στην Παναχαϊκή τελευταία έχει εμφανιστεί κλίμα μιζέριας και πάλι υπαιτιότητα Κώστα Κατσουράνη με τις τελευταίες δηλώσεις του που οδήγησαν απαντήσεις από την ΠΑΕ (άμεσα ή έμμεσα) και γενικότερα ένα κλίμα, που δεν έχει νόημα σήμερα στους κοκκινόμαυρους. Πλέον τα πράγματα έχουν εισέλθει στην εποχή Μπάρλου κι αυτό πρέπει να κατανοηθεί από τους πάντες.

* Έτσι, το να γυρίζει ο χρόνος πίσω όπως επιχείρησε ο πρώην υπεύθυνος για τη λειτουργία του ποδοσφαιρικού τμήματος, είναι δώρο-άδωρο, στην κυριολεξία. Χωρίς νόημα και ουσία. Εξ' ου και η απάντηση του κ. Δήμου (κύριος συνεργάτης Μπάρλου), ότι δηλ. «τότε που η Παναχαϊκή είχε πρόβλημα, ο ίδιος ήταν απών».

* Μάλιστα, στις τελευταίες δηλώσεις Κατσουράνη, που έσταζε μέλι για πολλούς και διάφορους από τους τότε συνεργάτες του, υπήρξαν και... απουσίες σε κάποια ονόματα, προφανώς όχι εσκεμμένα. Σε έναν από αυτούς πάντως κι όπως κυκλοφορεί, ο Κατσουράνης με τον δικό του τρόπο, του έστειλε διευκρινίσεις.

* Ξάφνιασε τους πάντες ο Άγγελος Τσάμης με την απόφασή του να δημοσιοποιήσει ότι αποχωρεί από τον Απόλλωνα μετά από ένα μόλις χρόνο συνεργασίας μαζί του και κάνοντας μάλιστα το ταμείο της αγωνιστικής του δράσης συνολικά στις ομάδες της Πάτρας για μια 10ετία και πλέον.

Μόνιμα στη Ρόδο


* Ήταν όμως μια ειλημμένη απόφαση του Αχαγιώτη γκαρντ με συγκεκριμένη αιτιολογία, απόλυτα σεβαστή από όλους. Κι αυτή δεν είναι τίποτε άλλο από την οικογενειακή μετακόμισή του στην Ρόδο, από την οποία κατάγεται η σύζυγός του, κάτι που είναι κοινό μυστικό στην Κάτω Αχαγιά.

* Μάλιστα, κάτι τέτοιο από πολλούς «μεταφράζεται» σε πιθανή επιστροφή του στον Κολοσσό Ρόδου και την Basket League αφού άλλωστε μεταξύ των δυο πλευρών υπάρχει προϊστορία με πολύ καλά αποτελέσματα. Όμως αυτό είναι κάτι που ο ίδιος που πάντα έχει μια άριστη επικοινωνιακή σχέση με το ευρύ κοινό, θα το ανακοινώσει εν ευθέτω χρόνο.

* Είναι γνωστό (όπως έχει γραφτεί τουλάχιστον) ότι η ΕΟΚ δεν προχώρησε στην κίνηση αναστολής των υπαλλήλων της την περίοδο της καραντίνας έτσι ώστε να αξιοποιήσει τα κρατικά 800άρια και προτίμησε να πληρώσει αυτή το όλο κόστος της δαπάνης. Μιλάμε δε για κονδύλι που δεν είναι και λίγο.

* Αν υπολογιστεί ότι με χρήματα δικά της πληρώνονται (αν όχι τυπικά, ουσιαστικά όμως) όλοι αυτοί οι άνθρωποι που δεν είναι και λίγοι, εύλογα υπάρχουν μερικοί που εκφράζουν συγκεκριμένη απορία, την οποία μετέφεραν στη στήλη για τα περαιτέρω. Γιατί δηλαδή η ΕΟΚ που δεν έχει... ενεργητικό στο ταμείο της κινήθηκε έτσι;

* Γιατί δεν επέλεξε έστω και με τον τρόπο αυτό (γιατί μιλάμε όχι μόνο για τους υπαλλήλους στα δικά της γραφεία, αλλά και τους αντίστοιχους στις διάφορες Ενώσεις και Τ.Ε.), να μειώσει έστω σε ένα όχι φοβερά μεγάλο ποσό, τα χρέη της; Ακόμη κι έτσι θα γλίτωνε ένα άκρως σεβαστό νούμερο που δεν της πλεονάζει.

* Στην Αχαϊκή δεν άρεσε καθόλου η απόφαση της ΕΠΟ για άνοδο των πρωταθλητών των Ενώσεων στην Γ΄ εθνική της νέας περιόδου, με βάση την βαθμολογία την στιγμή της διακοπής των τοπικών πρωταθλημάτων. Είναι έτοιμοι ακόμη και νομικά να κινηθούν αν τελικά το πλάνο αυτό της ΕΠΟ δεν τροποποιηθεί προς το καλύτερο.

Άδικη απόφαση


* Προφανώς και είναι άδικο, ομάδες εξαιρετικά αδύναμες στους ομίλους τους που είχαν υποβιβαστεί εδώ και καιρό. Όπως λόγου χάρη στον 7ο όμιλο οι Παναργειακός, Πανηλειακός, Ολυμπιακός Ζ. και Πανγυθεατικός. Λογικά εδώ το σκεπτικό της ΕΠΟ θα πρέπει να είναι διαφορετικό και όσο το δυνατό ακριβοδίκαιο.

* Πάντως στην Αχαϊκή το φωνάζουν συνεχώς,ότι δηλ. ο Παναιγιάλειος είναι πρωταθλητής αλλά στα χαρτιά, αφού δεν έγινε η τελική φάση των πλέι-οφ. Και η ίδια δεν είναι δευτεραθλήτρια, αλλά πρωταθλήτρια του ομίλου της. «Ψιλά» γράμματα για κάποιους, με τεράστια σημασία όμως για τους παράγοντες, όπως αυτοί της Αχαϊκής.

* Πέραν δε του πρωταθλήματος της Α΄ κατηγορίας ΕΠΣΑ, γκρίνια υπάρχει και για την απόφαση της ΕΠΟ να αναδείξει με κλήρωση τους κυπελλούχους. Ήδη μια από τις ομάδες των προημιτελικών είναι ο Ατρόμητος Πάτρας που αποφάσισε να αποσυρθεί από την όλη αυτή διαδικασία, την οποία θεωρεί ευτελιστική.

* Όπως λένε στις τάξεις του πατρινού συλλόγου, αφού η ΕΠΟ αποφάσισε διακοπή για την Γ' εθνική, το ίδιο θα έπρεπε να αποφασίσει για το κύπελλο. Μάλιστα στον Ατρόμητο τα έχουν με την απόφαση να βγει πρόωρος πρωταθλητής, αν και το νέο πρωτάθλημα της Γ' εθνικής θα ξεκινήσει πολύ αργότερα και δη τον Οκτώβριο.

* Κάτι ανάλογο είναι που πρέπει να προσέξει και η ΕΟΚ στο δικό της σχεδιασμό για τα εθνικά πρωταθλήματα του χρόνου. Γιατί δηλαδή λένε, να μην υποβιβαστούν από τον Α΄ όμιλο Νότου της Γ΄ εθνικής οι τέσσερις τελευταίες ομάδες (Ακράτα, Χαλάνδρι, Ερμιόνη και ΣΔΥ Τρίπολης που ήταν ο αδύναμος κρίκος;

* Γιατί να παραμείνουν ντε και σώνει του χρόνου και να μην έλθουν άλλες ομάδες από τα τοπικά πρωταθλήματα με όρεξη και διάθεση για κάτι καλύτερο; Είναι κι αυτό ένα από τα πολλά ερωτήματα που βρίσκονται στο τραπέζι των συζητήσεων της Ομοσπονδίας. Η οποία βέβαια ότι κι αν αποφασίσει, θα αφήσει πάντα... αδικημένους!

* Δεν πρόλαβε να τα πει για μια ακόμη φορά δημοσίως ο Βαγγέλης Λιόλιος, να καταθέσει τις απόψεις του και να σου ο... αντί Φασούλας (Δημήτρης Παπαδόπουλος) εμφανίστηκε για να δώσει απαντήσεις γενικού περιεχομένου. Διότι τα λεγόμενα Λιόλιου και ειδικά για Φασούλα, είχαν... περιεχόμενο.

Διαφορετικά «χνώτα»


* Και προφανώς ο Λιόλιος δεν κατηγόρησε τον Φασούλα επειδή ήταν έμισθος συνεργάτης της ΕΟΚ επί πολλά χρόνια. Όχι, δεν είναι η αμοιβή του παλαίμαχου άσου το πρόβλημα. Είναι η σιωπή του όλο αυτό το διάστημα για τα τεκταινόμενα στο άθλημα, αφού ούτε μια φορά δεν υπάρχει καταγεγραμμένη η όποια του θέση κι άποψη.

* Ουσιαστικά ξεκαθάρισε το γιατί δεν μπορούν να πορευθούν από κοινού οι δρόμοι τους, μια και το όραμα του καθενός είναι διαφορετικό. Απλά και κατανοητά, αφού ούτε ο πρόεδρος του Προμηθέας είναι ποτέ δυνατό να αμφισβητήσει την τεράστια αγωνιστική διαδρομή του Φασούλα. Είναι όμως διαφορετικό κομμάτι ο παίκτης από τον παράγοντα.

* Και βέβαια ακόμη είναι η αρχή. Όταν με το καλό οριστικοποιηθεί η ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών, τότε είναι που θα αρχίσει για τα καλά το... πανηγύρι. Που δεν αποκλείεται να έχει και άλλους πρωταγωνιστές. Όσο για την ΕΟΚ, εκεί κι αν η... καραμέλα θα είναι πάλι η ίδια και απαράλλαχτη όπως εδώ και χρόνια.

* Επί του πιεστηρίου Νο 1: Την είπε την ατάκα του ο Τάκης Τσαγκρώνης σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Βαγγέλη Λιόλιου. «Έχω μπερδευτεί και δεν ξέρω, για πρόεδρος της ΕΟΚ ή του ΕΣΑΚΕ θέλει να κατέβει;», διερωτήθηκε ο πατρινός γενικός γραμματέας της ΕΟΚ και πρόεδρος της ΕΣΚΑ-Η. Κι ακόμη έχουμε δρόμο μπροστά μας.

* Επί του πιεστηρίου Νο 2: Ο Βαγγέλης Λιόλιος δημοσιοποίησε αυτό που είναι γνωστό τοις πάσοι, ότι ο Παναγιώτης Φασούλας είναι έμμισθος συνεργάτης της ΕΟΚ. Το ερώτημα είναι άλλο όμως που γίνεται από τη στήλη. Υπάρχει και δεύτερο μέλος του στενού του περιβάλλοντος που γίνεται το ίδιο;

* Επί του πιεστηρίου Νο 3: Οι μαζικές ματαιώσεις αθλητικών γεγονότων «έφαγαν» τα πανελλήνια πρωταθλήματα μπιτς χαντ-μπολ ανδρών και γυναικών που το πλάνο της ΟΧΕ τα είχε να γίνουν στην Πάτρα και το γήπεδο Γ. Αβράμης πίσω από το εθνικό κλειστό γυμναστήριο. Να δούμε βέβαια αν θα συμβεί αυτό του χρόνου.
 
© Copyright 2022 Τα πάντα για τον αθλητισμό - MarkaSport