Loading...
Κυριακή 22 Μάρ 2020
«Ο ΦΡΟΥΡΟΣ ΤΗΣ ΑΧΑΪΑΣ»
Κλίκ για μεγέθυνση
«Ο ΦΡΟΥΡΟΣ ΤΗΣ ΑΧΑΪΑΣ»

* Σε «καραντίνα» είναι ο Ελληνικός αθλητισμός, ακολουθώντας πλέον τα πανευρωπαϊκά και παγκόσμια δεδομένα που έχουν σταματήσει ακόμη και την παραμικρή σκέψη για δράση. Το πότε, πως κι αν θα επαναρχίσει η δράση κανείς δεν το ξέρει κι αυτό είναι κάτι όχι ευχάριστο για να ελπίζει κανείς σε ομαλή ολοκλήρωση της σεζόν.

 

* Μπορεί δε στο ποδόσφαιρο να σκέφτονται ακόμη και παράταση σε βάθος... καλοκαιριού για να πέσουν ομαλά οι τίτλοι τέλους, αφού πίσω από τη δράση υπάρχουν πολύ μεγάλα οικονομικά και τηλεοπτικά συμφέροντα, όμως στα δικά μας δρώμενα και μάλιστα εκτός ποδοσφαίρου κάτι τέτοιο δεν συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες.

  

* Λόγου χάρη στο μπάσκετ, δεν είναι και τόσο εύκολο να πει κάποιος ότι η σεζόν σε Ελλάδα και Ευρώπη μπορεί να παραταθεί και να φθάσουμε ακόμη και στον Ιούνιο και να γίνονται αγώνες. Μια τέτοια απόφαση, ακόμη κι αν την θέλουν μερικοί, δεν είναι διόλου εύκολο να παρθεί εξ’ αντικειμένου.

  

* Ούτως ή άλλως, ακόμη και λίγο πριν την απόφαση του ΕΣΑΚΕ για αναστολή της δράσης στην Ελληνική Λίγκα, τα προβλήματα σε πολλές από τις ΚΑΕ είναι συσσωρευμένα, με πρώτα και κύρια τα οικονομικά. Άρα, έστω κι αν πει η διοργανώτρια αρχή κάποια στιγμή ότι επαναρχίζει η δράση, πόσες ομάδες θα είναι σε θέση να ακολουθήσουν δεν μπορεί να το πει κανείς.

  

* Ήδη σε επίπεδο Ευρωλίγκας έχει αρχίσει να γίνεται μια πρώτη διερευνητική κουβέντα για την τύχη των συμβολαίων παικτών και προπονητών στο υπόλοιπο της χρονιάς. Σε μια τέτοια μεγάλη κρίση όπως αυτή που περνάει η παγκόσμια κοινότητα είναι δεδομένο ότι όλοι θα χάσουν κάτι, μικρό ή μεγάλο.

«Χασούρα» ομάδων!

 

* Άρα και οι ομάδες θα έχουν τη δική τους χασούρα, αφού πλέον τα όποια έσοδα έχουν ακόμη λαμβάνειν από τηλεοπτικές συμφωνίες, χορηγούς κλπ. και όπως είναι φυσιολογικό, δεν θα είναι σε θέση να εκπληρώσουν στο ακέραιο τις υποχρεώσεις τους σε παίκτες και προπονητές. Μέχρι που μπορεί να φθάσει αυτή η χασούρα, άγνωστο.

  

* Πλέον, τα μεγάλα ουσιαστικά κλαμπ έχουν αρχίσει να ανησυχούν όχι τόσο για τον τρόπο με τον οποίο θα ολοκληρωθεί και τυπικά η σεζόν, όσο για το πλάνο και τον προγραμματισμό της νέας χρονιάς. Παράδειγμα ο Προμηθέας, που ναι μεν μέχρι στιγμής δεν έχει ιδιαίτερα μεγάλες οικονομικές αιμορραγίες, αλλά αυτό δεν λέει και πολλά.

  

* Με δεδομένο ότι για ένα δίμηνο το λιγότερο η κατάσταση δεν πρόκειται να βελτιωθεί στο ελάχιστο, στο διάστημα αυτό αυτομάτως δεν μπορεί να τα πει με τους χορηγούς -στηρίγματά του για τη νέα χρονιά. Κι αυτό αφού ακόμη κι αν το θέλει ο ίδιος, εκτιμάται ότι κρύβει αντικειμενικές δυσκολίες από την πλευρά τους.

 

* Χωρίς βέβαια νέες συμφωνίες η χρονιά που θα έλθει δεν μπορεί να μπει σε κανένα σχεδιασμό, ούτε καν σε υποτυπώδη μορφή. Κι αυτή είναι η πολύ μεγαλύτερη ανησυχία στα διοικητικά στελέχη του Προμηθέα, από το αν και πως θα ολοκληρωθεί η εν εξελίξει χρονιά. Όμως ο ίδιος βρίσκεται με δεμένα τα χέρια.

  

* Τις τελευταίες ημέρες ο Προμηθέας είναι σε ανοιχτή γραμμή με την Ευρωλίγκα, η οποία κι αυτή αναζητάει την καλύτερη δυνατή λύση σε πρώτη φάση για την φετινή χρονιά. Η διοργανώτρια αρχή έχει ανοίξει δίαυλο επικοινωνίας με όλα τα σωματεία μέλη της, ζητώντας σε πρώτη φάση τις δικές τους προτάσεις.

  

* Όχι τόσο για το αγωνιστικό καλεντάρι που εκκρεμεί, όσο κύρια για νομικά, οικονομικά και πολλά άλλα εκτός δράσης ζητήματα. Ο Προμηθέας ως μεγάλος οργανισμός που είναι αυτονόητα ανταποκρίνεται στο οποιοδήποτε κάλεσμα της Ευρωλίγκας κι αυτό είναι κάτι που αφήνει ικανοποιημένη την τελευταία.

 

Άμεση εικόνα

 

* Άλλωστε ο Μπερτομέου έχει δει από κοντά το τι εστί Προμηθέας πρώτα και κύρια με αυτό το φοβερό αθλητικό κέντρο που διαθέτει και το οποίο έχει τα πάντα για να γίνει εκεί η πλέον άρτια προετοιμασία και δουλειά της οποιασδήποτε επαγγελματικής ομάδας. Έχει δε μιλήσει και διαζώσης με τον Βαγγέλη Λιόλιο.

 

* Όσο για τον Προμηθέα, αν είμαστε σήμερα στην κανονικότητα, αυτή η εβδομάδα θα είχε ιστορική σημασία με τα παιχνίδια του στα προημιτελικά του Γιούροκαπ κόντρα στην Τόφας Μπούρσα. Έχοντας το αβαντάζ έδρας και τον πρώτο λόγο για να περάσει στα ημιτελικά. Τώρα αν και πότε θα γίνουν αυτοί οι αγώνες, κανένας δεν το ξέρει.

  

* Αν και στον Προμηθέα οι πάντες παραμένουν σε πλήρη ετοιμότητα και οι παίκτες αναμένουν στο ακουστικό τους. Ειδικά δε οι ξένοι παραμένουν στα σπίτια τους στην Πάτρα, άγνωστο ακόμη για πόσο. Πλέον όμως, ακόμη κι αν θέλουν να επιστρέψουν στη χώρα τους αυτό δεν είναι διόλου απλό κι εύκολο.

  

* Όπως καταλαβαίνει κανείς, ακόμη και για τον τεχνικό της ομάδας Μάκη Γιατρά, που είναι λάτρης και «φαν» του μπάσκετ, πλέον το μπάσκετ έχει περάσει πολύ πιο πίσω, παρότι πλέον η προπονητική είναι η δουλειά του. Όμως, λέει και δεν έχει άδικο, ότι όταν μπαίνει θέμα υγείας όλα τα άλλα πάνε πίσω.

  

* Ακόμη πιο θολή είναι η κατάσταση στα υπόλοιπα εθνικά πρωταθλήματα μπάσκετ, αυτά που γίνονται με την αιγίδα της ΕΟΚ, για τα οποία οι ομάδες έχουν βάλει λουκέτο εδώ και καιρό και είναι άγνωστο αν κληθούν να παίξουν αργότερα, σε ποια κατάσταση θα είναι. Θυμίζουμε ότι και οι αθλητικές εγκαταστάσεις είναι κλειστές με απόφαση του κράτους.

 

* Επομένως, χωρίς καν προπονήσεις θα πορευθούν οι ομάδες για αρκετά ακόμη μεγάλο χρονικό διάστημα κι όσο αυτή η κατάσταση παρατείνεται, τόσο και λιγοστεύουν οι πιθανότητες επιστροφής στην δράση. Γιατί ειδικά στα σωματεία της ΕΟΚ ο οικονομικός τομέας τώρα λόγω κορωνοϊού έχει αρχίσει να ξεφεύγει για τα καλά.

 

Κρυφές ματιές!

 

* Και στον Απόλλωνα είναι λογικό έστω κι αν το μυαλό όλων είναι στο κομμάτι της υγείας, υπάρχει πάντα και η σκέψη κατά ΕΟΚ πλευρά, η οποία δεν θα αργήσει να κληθεί να πάρει τις δικές της αποφάσεις. Το βάρος δε στρέφεται στο αν και πως μπορεί να ολοκληρωθεί το βασικό της πρωτάθλημα, η Α2.

 

* Το να φθάσουμε μέχρι το τέλος της σεζόν, έχοντας ακόμη μπροστά μας δέκα αγωνιστικές συν τα πλέι-οφ, δεν είναι κάτι εύκολο να πάρει σάρκα κι οστά. Εκτός κι αν η Ομοσπονδία υποχρεώσει τις ομάδες να παίζουν κάθε εβδομάδα δύο φορές για να βγει το εξαιρετικά βαρύ αυτό πρόγραμμα.

  

* Όλα αυτά βέβαια, αν παρθεί για αρκετά αργότερα οι ομάδες να επιστρέψουν στα παρκέ. Διαφορετικά, αν η δράση διακοπή οριστικά, θα προκύψει θέμα για το τι θα γίνει με τις ομάδες που θα ανέβουν κατηγορία και για αυτές που θα πρέπει να υποβιβαστούν. Κι εδώ τα σενάρια που κυριαρχούν είναι δυο.

 

* Είτε, πρώτα και πιο κύρια, να παρθεί η βαθμολογία της διακοπής, δηλαδή αυτή που υπάρχει σήμερα ως τελική και αναλόγως οι ομάδες που δικαιούνται είτε να ανέβουν είτε και να υποβιβαστούν. Κι αυτό προφανώς δείχνει να είναι το πιο σωστό αν χρειαστεί να παρθεί μια τέτοια απόφαση, παρότι θα υπάρχει πάντα και η άλλη άποψη.

  

* Διαφορετικά και ειδικά για την άνοδο στην Α1 ανδρών, θα προχωρήσει στην διαδικασία των wild card. Θα είναι αυτές μια ή δυο, ακόμη ούτε και τα κορυφαία στελέχη της Ομοσπονδίας είναι σε θέση να το πουν. Οι πληροφορίες πάντως από την ΕΟΚ λένε ότι θα επιχειρήσει πρώτα να εξαντλήσει τα περιθώρια επιστροφής στη δράση.

 

* Σε «αναμμένα κάρβουνα» όμως δεν είναι μόνο οι ομάδες που κάθονται από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η απίστευτη αυτή περιπέτεια με τον κορωνοϊό. Σε μια ανάλογη και ακόμη μεγαλύτερη ανησυχία είναι και οι διαιτητές και δη αυτοί που σφυρίζουν σχεδόν σε κάθε αγωνιστική της Basket League.

 

«Γκρίζες» ανησυχίες...

 

* Αναμένοντας με αγωνία τις εξελίξεις και το αν θα συνεχιστεί ή θα διακοπή οριστικά η δράση για φέτος. Κάτι πολύ σημαντικό για τις... τσέπες τους, αφού σε κάθε παιχνίδι της μεγάλης κατηγορίας εισπράττουν καθαρά από 450-540 ευρώ (αναλόγως αν κόβουν παραστατικά). Και οι πιο πολλοί σφυρίζουν κάθε εβδομάδα.

 

* Κι όπως καταλαβαίνει κανείς, αν τελικά η χρονιά δεν συνεχιστεί και ολοκληρωθεί ως έχει σήμερα, τότε η... χασούρα τους θα είναι ιδιαίτερα μεγάλη. Έτσι και η δική τους αγωνία λογικά είναι πολύ μεγάλη για τις εξελίξεις που θα έλθουν κι αν τελικά θα συνεχιστεί ή όχι η σεζόν. Ειδικά πάντα σε ότι αφορά τη μεγάλη κατηγορία.

 

* Γιατί η στήλη θυμίζει ότι ειδικά οι «γκρίζοι», μετράνε ήδη μια πολύ μεγάλη χασούρα με τα χρήματα που εδώ και χρόνια είναι μια... ανάσα για να τα πάρουν από την Ομοσπονδία και πάντα, κάτι συμβαίνει και τα πάντα καταλήγουν στο να είναι στραβά κι ανάποδα για τους ίδιους.

 

* Μιλάμε δε για χρήματα που έχουν βγει στην κυριολεξία από την τσέπη τους, αφού ένα πολύ μεγάλο κομμάτι έχει να κάνει και με τις μετακινήσεις τους σε διάφορες πόλεις της χώρας, οι οποίες καλύφθηκαν εξ' ιδίων πόρων για να βγει το αγωνιστικό πρόγραμμα. Και προσοχή, δεν μιλάμε για μια ή δυο χρονιές, αλλά πολύ περισσότερες.

 

* Αφήστε δε που έχουν να λαμβάνουν χρήματα και από παιχνίδια που έχουν σφυρίξει στα τοπικά πρωταθλήματα των Ενώσεών τους. Κι εδώ μιλάμε για μια ακόμη πιο μεγάλη... πονεμένη ιστορία. Γιατί αν υπάρχει έστω και μια μικρή ελπίδα για να πάρουν τα οφειλόμενα από την ΕΟΚ και προς αυτή προσπαθούν για το καλύτερο.

 

* Τα χρήματα που τους οφείλουν οι Ενώσεις (και η ΕΣΚΑ-Η) έχουν πάει εδώ και καιρό στα αζήτητα. Ούτε καν κουβέντα και συζήτηση γίνεται. Θεωρούνται χαμένα από χέρι και είναι αξιοσημείωτο ότι καν και οι κατά τόπους σύνδεσμοι διαιτητών της χώρας τολμάνε να... ανοίξουν την παραμικρή σχετική αναφορά.

 

Κίνδυνος... εξαφάνισης!

 

* Ο λόγος βέβαια δεν χρειάζεται τίποτε ειδική ανάλυση. Αν τολμήσουν να θίξουν έστω αυτό το ζήτημα, είναι ξεκάθαρο ότι θα «εξαφανιστούν» από τους πίνακες των εθνικών κατηγοριών. Όπως λόγου χάρη κάτι ανάλογο συνέβη με τον Βαγγέλη Δαρλαμήτσο έστω και για διαφορετικούς λόγους όπως έχουμε αναλύσει από αυτή τη στήλη.

 

* Επομένως, ο αγώνας και η αγωνία τους παραμένει μη τυχόν και πάρουν τουλάχιστον τα οφειλόμενα από τα εθνικά πρωταθλήματα. Που για τον κάθε διαιτητή τα χρήματα δεν είναι και λίγα, ειδικά στις δύσκολες εποχές που περνάμε. Πάνω δε που φαινόταν ότι πλησίαζε η ώρα, ήλθε ο... κορωνοϊός για να τα μπερδέψει.

  

* Γιατί ποιος μπορεί να πει τώρα στην ΕΟΚ να δώσει αυτά τα χρήματα, όταν έχει σταματήσει η δράση και η Ομοσπονδία δεν εισπράττει όπως είναι φυσικό τίποτε απολύτως. Θα πάει πίσω η όλη αυτή ιστορία και δεν είναι διόλου απίθανο, να ασχοληθεί η... νέα διοίκηση της ΕΟΚ με το φλέγον αυτό ζήτημα.

 

* Ποδοσφαιρικά και στην Παναχαϊκή επικρατεί η απόλυτη σιωπή και ηρεμία. Λογικό αυτό από τη στιγμή που για την ίδια ακόμη και πριν το αναγκαστικό «λουκέτο» στο χώρο του αθλητισμού, η χρονιά είχε επί της ουσίας τελειώσει. Ακόμη και στο... θαύμα παρουσίας της στα πλέι-οφ, πάλι δεν θα πρόσβλεπε σε κάτι ιδιαίτερο και ξεχωριστό.

 

* Ήταν δυστυχώς για όλους τους φίλους των κοκκινόμαυρων μια ακόμη χρονιά χαμένη, χωρίς ουσία και νόημα, με την ομάδα να πληρώνει πολύ ακριβά την αμφιλεγόμενη διοικητική αλλαγή του περασμένου καλοκαιριού. Μια αλλαγή που στοίχισε σε τεράστιο βαθμό όχι μόνο αγωνιστικά και οικονομικά, αλλά ακόμη και στο πρεστίζ του συλλόγου.

 

* Έτσι έχει φθάσει στο σημείο εδώ και πολύ καιρό το νέο αφεντικό της ΠΑΕ, ο Γιώργος Μπάρλος να τρέχει και να μη φθάνει για να... βουλώνει τρύπες της προηγούμενης ιδιοκτησιακής θητείας, οι οποίες δεν είναι και λίγες. Κι όλα αυτά σε μια ΠΑΕ όπως της Παναχαϊκής, στην οποία από την αρχή της χρονιάς τα έσοδα ήταν ελάχιστα.

 

 

* Πόσο μάλλον σήμερα, που με την υπάρχουσα γενική κατάσταση στη χώρα μας, ακόμη και κάποιοι πρόθυμοι για να βοηθήσουν οικονομικά την ΠΑΕ λόγω της νέας τάξης πραγμάτων αδυνατούν αντικειμενικά να το κάνουν. Δύσκολες εποχές ακόμη και για τον Γιώργο Μπάρλο, που με ψυχραιμία και σύνεση αναζητεί τις καλύτερες δυνατές λύσεις.

 
© Copyright 2022 Τα πάντα για τον αθλητισμό - MarkaSport