Loading...
Δευτέρα 30 Μάρ 2020
«Ο ΦΡΟΥΡΟΣ ΤΗΣ ΑΧΑΪΑΣ»
Κλίκ για μεγέθυνση

* Δεν έχει προλάβει ακόμη να ολοκληρωθεί η σεζόν ποδοσφαιρικά στη χώρα μας κι όμως, εδώ και πολύ καιρό σε ότι αφορά την Παναχαϊκή και το πρωτάθλημα της Σούπερ Λιγκ 2 τα πάντα επί της ουσίας έχουν τελειώσει. Και μάλιστα με τρόπο άδοξο για μια ιστορική ομάδα η οποία δεν μπορεί με τίποτε να επιστρέψει στα μεγάλα σαλόνια.

* Πολλοί ήταν εκείνοι που πίστευαν ότι πρώτα και κύρια, με την Παναχαϊκή Συμμαχία θα μπορούσε να τα καταφέρει, αλλά διαψεύστηκαν οικτρά. Παρότι και όρεξη είχαν οι σύμμαχοι και πολλά χρήματα δαπάνησαν, το τελικό αποτέλεσμα ήταν σκέτο... μηδέν! Η ευκαιρία χάθηκε και από τους Συμμάχους και μάλιστα εις διπλούν.

 

 

* Ακολούθησε το περασμένο καλοκαίρι η παντελώς λανθασμένη επιλογή των βασικών μετόχων της πατρινής ΠΑΕ να δώσουν τα ηνία της ομάδας στον Σάκη Καλογερόπουλο που εκ των πραγμάτων αποδείχτηκε εξαιρετικά «λίγος». Μπορεί να είχε την όποια καλή διάθεση, όμως τα αποτελέσματα ήταν εξαιρετικά αρνητικά.

 

* Στην δική του θητεία η Παναχαϊκή παρουσίασε μια πολύ άσχημη εικόνα όχι μόνο αγωνιστικά, που είναι πάντα η βιτρίνα μιας ομάδας. Έδειξε κι ένα πολύ άσχημο πρόσωπο διοικητικά και οικονομικά. Στην θητεία του η Παναχαϊκή έκανε πολλά βήματα όπισθεν, βγάζοντας προς τα έξω μια εικόνα που δεν ταιριάζει με την ιστορία της.

 

* Σήμερα που ο Σάκης Καλογερόπουλος δεν είναι στα ηνία της ΠΑΕ, η ζημιά που έχει γίνει είναι πολύ μεγάλη και θα χρειαστεί όπως είναι αυτονόητο ένα μεγάλο χρονικό διάστημα για να επιστρέψει στην κανονικότητα. Κάτι που το βίωσε με το καλημέρα της θητείας του ο Γιώργος Μπάρλος, που αποτελεί τη διάδοχη κατάσταση.

Κενό ιδιοκτησιακό!

* Προσοχή όμως, γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε μια πολύ σημαντική λεπτομέρεια στην όλη αυτή ιστορία. Ότι δηλαδή ακόμη η μεταβίβαση της Παναχαϊκής τυπικά δεν έχει ολοκληρωθεί. Ναι μεν το κουμάντο το έχει πάρει ο Γιώργος Μπάρλος, αλλά στα... χαρτιά (τουλάχιστον) παραμένει πάντα ιδιοκτήτης ο κ. Καλογερόπουλος.

 

 

* Τυπικό μπορεί να πει κανείς κι όντως έτσι είναι, κανείς όμως δεν είναι σε θέση να προβλέψει το τι μπορεί να... ξημερώσει! Εδώ ο κόσμος αλλάζει από τη μια στιγμή στην άλλη, πόσο μάλλον η ιδιοκτησιακή κατάσταση μιας ΠΑΕ και δη στην χώρα μας. Χωρίς η στήλη επαναλαμβάνει, με τα σημερινά δεδομένα, να εγκυμονεί ο παραμικρός κίνδυνος για την Παναχαϊκή.

 

* Ήδη στην Παναχαϊκή έχει χαράξει μια νέα εποχή, η οποία όμως και αυτή δοκιμάζεται από την πανδημία του ιού που φυσικά ήταν εκτός προγράμματος. Όμως και από αυτή τη μεγάλη περιπέτεια η κοκκινόμαυρη ομάδα δεν μπορεί να βγει αλώβητη κι αυτό το ξέρει πολύ καλά και ο ίδιος ο Μπάρλος.

 

 

 

* Άλλωστε και πριν καλά-καλά ξεσπάσει η μεγάλη αυτή περιπέτεια με τον κορωνοϊό το αφεντικό της Παναχαϊκής είχε ήδη συναντήσει μια πρώτη έκδηλη αδυναμία στο να ενισχύσει τα ταμεία της ΠΑΕ με νέες χορηγίες. Φαντάζεστε από δω και πέρα πόσο πιο δύσκολο θα είναι το έργο του για την Παναχαϊκή της νέας περιόδου.

 

 

 

* Όσο για το υπόλοιπο της φετινής σεζόν, προκειμένου να επιστρέψουμε στην αρχική μας αναφορά, ότι κι αν γίνει, για την Παναχαϊκή μικρή σημασία έχει. Είτε η ομάδα περάσει στα πλέι-οφ, είτε πάει στα πλέι-άουτ. Παρότι ακόμη δεν ξέρει κανείς τι θα γίνει με το πρωτάθλημα της Σούπερ Λιγκ 2.

 

 

 

* Η διοργάνωση έχει ακόμη μπροστά της δυο αγωνιστικές για να ολοκληρωθεί και τυπικά η κανονική περίοδος και ακόμη πέντε, σε πλέι-οφ και πλέι-άουτ. Αν και στο δεύτερο κομμάτι το να γίνουν οι αγώνες εξαιρετικά λίγη σημασία έχει, μια και υπάρχουν από το ξεκίνημα οι δυο ομάδες που θα υποβιβαστούν.

 

 

 

Τυπικής σημασίας

 

* Ουσιαστικά, η διεξαγωγή των αγώνων στα πλέι-άουτ του εν λόγω πρωταθλήματος κάλλιστα μπορεί να μην διεξαχθεί, μια και δεν υπάρχει νόημα και σημασία. Όλα αυτά όμως ακόμη δεν είναι του παρόντος, αφού η μάχη που προηγείται είναι μια και αφορά στην μη μεγάλη περαιτέρω εξάπλωση του ιού.

 

 * Όμως η Παναχαϊκή, ακόμη κι έτσι όπως παρουσιάστηκε από τις αρχές της σεζόν θα μπορούσε να είναι σήμερα στην πρώτη 6άδα και να βλέπει με άλλο μάτι τη συνέχεια της δράσης. Όχι τίποτε άλλο, αλλά για λόγους κύρια πρεστίζ και γοήτρου, αφού ακόμη και στα πλέι-οφ να μετάσχει, ελπίδες ανόδου δεν υπάρχουν.

 

 

* Και επίσημα όπως αναμενόταν, η Basket League δεν θα συνεχιστεί μετά από καθολική απόφαση που πήραν και οι 14 πρόεδροι-ιδιοκτήτες των ΚΑΕ που μετέχουν σε αυτή. Απόφαση την οποία θα υιοθετήσει και η ΕΟΚ όπως και η Πολιτεία δια του αρμόδιου υφυπουργού Λευτέρη Αυγενάκη.

 

* Να σημειωθεί δε ότι πριν το ξεκίνημα της τηλεδιάσκεψης που έγινε το μεσημέρι της Δευτέρας 23 Μαρτίου ο πρόεδρος του ΕΣΑΚΕ Βαγγέλης Γαλατσόπουλος τα είπε κατ' ιδίαν με τον ομόλογό του της ΕΟΚ Γιώργο Βασιλακόπουλο προκειμένου να έχει και τη δική του συγκατάθεση, την οποία και απέσπασε χωρίς πολύ μεγάλη συζήτηση.

 

 

* Είναι δε αυτό επί της ουσίας μια έμμεση απάντηση για κάποιους που... βιάστηκαν να προαναγγείλουν το όχι του ισχυρού άνδρα της Ομοσπονδίας, άγνωστο για ποιό λόγο. Γαλατσόπουλος και Βασιλακόπουλος τα είπαν για το θέμα της οριστικής διακοπής του πρωταθλήματος και υπήρξε ταύτιση απόψεων.

 

 

 

 

* Η απόφαση για την διακοπή του κορυφαίου επαγγελματικού πρωταθλήματος στη χώρα μας δεν σημαίνει ντε και σώνει, ότι σε ανάλογα βήματα θα κινηθεί και η ΕΟΚ στα δικά της εθνικά πρωταθλήματα. Είναι πολύ πιο εύκολο, αν βοηθήσει η περαιτέρω μη εξάπλωση του ιού, η ίδια να παρατείνει τη σεζόν για να ολοκληρωθεί.

 

 

Καθοριστικός μήνας

* Ακόμη η ΕΟΚ δεν μπορεί να πάρει την παραμικρή απόφαση και είναι λογικό να περιμένει. Γιατί στα δικά της εθνικά πρωταθλήματα η οικονομική ζημιά από την όποια ενδεχόμενη παράταση (χρονική) δεν κυμαίνεται στα μεγέθη των ομάδων της Basket League. Αν κι εδώ όπως έχουμε γράψει, ο επόμενος μήνας -Απρίλης- θα είναι καθοριστικός.

 

 

* Άρα, με τα πρωταθλήματα της ΕΟΚ ακόμη κανείς (ούτε η ίδια η Ομοσπονία) δεν μπορεί να πάρει την όποια οριστική απόφαση και η ιστορία αυτή θα τραβήξει για λίγο ακόμη χρονικά. Παρότι κι εδώ είναι λογικό αν τραβήξει η ιστορία του κορωνοϊού να εμφανιστούν οι πρώτες πιέσεις ομάδων για οριστική παύση της δράσης.

 

 

* Για την οριστική διακοπή της Α1 ανδρών μη το ξεχάσω. Θα χρειαστεί νομοθετική ρύθμιση από τον Αυγενάκη για να παρθούν μετέπειτα οι όποιες αποφάσεις για το πως θα διεξαχθεί το νέο πρωτάθλημα και βασικά, με πόσες ομάδες συνολικά. Πάντως άυξηση των ομάδων αρκετές ΚΑΕ δεν την καλοβλέπουν από σήμερα κιόλας.

 

 

* Χωρίς μια τέτοια κίνηση από την Πολιτεία δεν μπορεί να αλλάξει η κείμενη προκήρυξη και πρώτα απ' όλα να κατέβουν τα ρολά. Έτσι, ο ΕΣΑΚΕ ναι μεν πήρε την απόφαση που είναι ήδη γνωστή, θα χρειαστεί όμως και η νομοθετική ρύθμιση του Αυγενάκη για να προχωρήσει στις αμέσως επόμενες αποφάσεις του.

 

* Αποφάσεις που θα έχουν να κάνουν με την ανάδειξη του φετινού πρωταθλητή, τον μη υποβιβασμό καμίας ομάδας και το πιο σημαντικό, πως θα είναι η νέα χρονιά. Κι εδώ η όλη συζήτηση που θα γίνει δεν θα είναι... μια κι έξω όπως λέει ο λαός μας. Θα χρειαστεί αναλυτική κουβέντα μέχρις ότου παρθούν οι τελικές αποφάσεις.

 

 

* Επίσης ομοψυχία (αναμενόμενο κι αυτό) αποφασίστηκε από τις 14 ΚΑΕ στο άλλο επίσης φλέγον θέμα, τα συμβόλαια των παικτών για τη φετινή σεζόν. Έτσι κοινή θέληση όλων των ομάδων είναι να πληρώσουν μέχρι και τις 13 Μαρτίου. Έτσι ώστε να αποφύγουν τις όποιες ξεχωριστές αντιδράσεις και να υπάρξει μια απόφαση ίδια για όλες τις ομάδες.

 

 

Δύσκολες αποφάσεις

* Αυτά επί της ουσίας ήταν τα... εύκολα για τα αφεντικά των ΚΑΕ, γιατί από δω και τώρα η κουβέντα που θα ανοίξει θα αφορά τα πολύ πιο δύσκολα θέματα. Και κάτι τέτοια είναι οι κεντρικές χορηγίες για τη νέα χρονιά, η οριστικοποίηση της βαθμολογίας και ο τελικός αριθμός των ομάδων για τη νέα σεζόν.

 

* Αν δεν υπήρχε η πανδημία του ιού αυτή την περίοδο θα έπρεπε να είχαμε το πανελλήνιο πρωτάθλημα Νεανίδων στο βόλεϊ με την παρουσία στο φάιναλ φορ και του Απόλλωνα. Η διοργάνωση αυτή όπως και όλες οι υπόλοιπες έχουν αναβληθεί από την ΕΟΠΕ και ακόμη δεν είναι γνωστό αν και πότε θα διεξαχθούν μελλοντικά.

 

 

* Το μόνο σίγουρο είναι ο τόπος που θα γίνει και αυτός θα είναι το Μαρκόπουλο στην Αθήνα, που έχει εξασφαλίσει σε όλες τις ομάδες μια άνετη διαμονή καθ' όλη τη διάρκεια του τουρνουά. Όσο για τον Απόλλωνα, η μελανόλευκη διοίκηση έκανε κι αυτή τη δική της προσπάθεια για να φέρει τη διοργάνωση στην Πάτρα και την Περιβόλα.

 

 

* Έστω και χωρίς χείρα βοηθείας από τους φορείς της Αχαϊας όπως λέγεται, η μελανόλευκη διοίκηση κατέβαλε μια πολύ μεγάλη προσπάθεια χωρίς όμως αίσιο τέλος. Σύμφωνα με τις πληροφορίες είχε εξασφαλίσει τα γεύματα σε όλες τις αποστολές, όμως αυτό δεν αρκούσε από μόνο του για να πάρει την διοργάνωση.

 

 

 

* Άγνωστο ακόμη είναι αν θα συνεχιστεί ή όχι κάποια στιγμή αργότερα το πρωτάθλημα της Α2 εθνικής μπάσκετ και μοιραία, σε αναμονή είναι όλες οι ομάδες. Ειδικά δε αυτές που είναι στα χαμηλά της βαθμολογίας και απειλούνται άμεσα ή έμμεσα με υποβιβασμό (ανάμεσά τους και ο Κόροιβος) ζουν τη δική τους αγωνία.

 

 

 

* Έχουν αρχίσει και βλέποντας να περνάει ο καιρός χωρίς επιστροφή στη δράση, να... πλησιάζουν την ΕΟΚ ζητώντας να επισπευστεί η οριστική διακοπή. Κι αυτό αφού θεωρείται το πλέον πιθανό σε μια τέτοια εξέλιξη, ότι καμία ομάδα δεν θα υποβιβαστεί στην Β΄ εθνική κατηγορία και όλες θα βρεθούν στην εκκίνηση και της νέας περιόδου.

 

 

Όχληση... λουκέτου!

 

* Η ενόχληση που γίνεται στα διοικητικά στελέχη της Ομοσπονδίας από τις ομάδες αυτές στην παρούσα φάση είναι... διακριτική, αφού ούτε και η ΕΟΚ ακόμη μπορεί να λάβει την οποιαδήποτε τελεσίδικη απόφαση. Όμως και οι ομάδες θέλουν να πετύχουν αυτό που λέει και ο λαός μας, «μ' ένα σμπάρο δυο τρυγόνια».

 

 

* Αλλιώς ξεκίνησε τη χρονιά η Ακαδημία των Σπορ στην Α2 χαντ-μπολ ανδρών και εντελώς διαφορετικά θα την ολοκληρώσει (αν συμβεί κάτι τέτοιο και δεν υπάρξει οριστική διακοπή από την ΟΧΕ). Μια ομάδα που συνδύασε εμπειρία και ταλέντο και η οποία θα ήταν σε θέση να έχει μια πολύ καλύτερη πορεία από αυτή που έχει καταγράψει μέχρι στιγμής.

 

 

 

* Η ομάδα του Γιάννη Παπαγιαννόπουλου θα μπορούσε να προλάβει ακόμη και τη διαδικασία των πλέι-οφ ανόδου στην μεγάλη κατηγορία, αν στις τελευταίες αγωνιστικές πριν τη διακοπή λόγω κορωνοϊού, δεν έφερνε πικρές ισοπαλίες στην Πάτρα με ισχυρούς μεν αντιπάλους, όχι όμως και... άτρωτους.

 

 

 

* Όπως ήταν οι Ποσειδώνας Λουτρακίου και Ν. Ιωνία που στο τέλος έφυγαν από την Πάτρα με τον πολύτιμο βαθμό της ισοπαλίας, αν και στα δυο παιχνίδια η Ακαδημία είχε τον πλήρη έλεγχο στο σκορ στο μεγαλύτερο διάστημα των αγώνων αυτών. Όμως στο τέλος δεν μπόρεσε να χαμογελάσει κι αυτό του στοίχισε.

 

 

 

* Πλέον και με δυο αγωνιστικές ακόμη για να ολοκληρωθεί η κανονική περίοδος (η Ακαδημία χρωστάει και τα παιχνίδι με Αθηναϊκό και Σαλαμίνα) και η πατρινή ομάδα είναι 6η στη βαθμολογία με 21 βαθμούς. Απέχει 5 από το να μπει στην πρώτη τετράδα για να προλάβει τα πλέι-οφ, κάτι όμως που είναι πολύ δύσκολο.

 

 

 

* Η πιο μεγάλη ταλαιπωρία για την Ακαδημία, ακόμη και πριν κλείσουν οριστικά οι αθλητικές εγκαταστάσεις στην Αχαϊα (και όχι μόνο) ήταν η έδρα της, το κλειστό εθνικό γυμναστήριο (πλέον «Κώστας Πετρόπουλος»). Δεν το είχε αρκετές φορές στη διάθεσή της για πολλούς και διάφορους λόγους.

 

 

 

Λαμπρές Ακαδημίες

 

* Με αποτέλεσμα όχι μόνο να μη γίνεται σωστή προετοιμασία στην ανδρική ομάδα, αλλά να πάνε και πίσω οι ακαδημίες της Ακαδημίας των Σπορ, τμήμα σκέτο... χρυσάφι στην παραγωγή παικτών (και συνεχίζει να το κάνει). Είναι μια χρονιά πολύ δύσκολη για την Ακαδημία των Σπορ την οποία όλοι θέλουν γρήγορα να ξεχάσουν.

 

 

 

* Και μια και μιλάμε για το χαντ-μπολ στην Αχαία να κάνουμε και μια μικρή αναφορά στο γειτονικό Αίγιο όπου κι εκεί υπάρχει μια αξιοθαύμαστη ομάδα -το Σεριφάτο Αιγίου- το οποίο μάλιστα λειτουργεί με δυο ομάδες (ανδρών και γυναικών) στις εθνικές κατηγορίες.

 

 

 

* Κι εδώ υπάρχει ένα ισχυρό διοικητικό συμβούλιο με επικεφαλής τον πρόεδρο Κώστα Παπασταύρου που δουλεύει αθόρυβα και ουσιαστικά, εδώ και πολλά χρόνια κρατώντας ψηλά τη σημαία του αθλητισμού στην Αιγιάλεια. Όπως δε η Ακαδημία έτσι και στον Αιγιώτικο σύλλογο υπάρχουν οι Ακαδημίες με πολύ καλό έμψυχο δυναμικό σε αγόρια και κορίτσια.

 

 

 

 

 

 
 
© Copyright 2022 Τα πάντα για τον αθλητισμό - MarkaSport