Loading...
Σάββατο 18 Ιούν 2022
IMPACT 2022 Με επιτυχία το Σεμινάριο καινοτομίας της ¨"Γνώμης"
Κλίκ για μεγέθυνση
 Η διαφορά του IMPACT 2022 με τις άλλες αντίστοιχες ημερίδες ή άλλα συνέδρια που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα είναι πως οι θεματικές ενότητες των συνεδριών του αποφασίστηκαν από τους ίδιους τους ακαδημαϊκούς, ερευνητικούς και τοπικούς φορείς, καθιστώντας με αυτό τον τρόπο ασφαλή την εξαγωγή συμπερασμάτων και αποτελεσματική τη διάχυση και υλοποίησή τους, όσον αφορά στη σύνδεση της έρευνας με την παραγωγή.
Αυτό επισημάνθηκε στη διάρκεια της εναρκτήριας εκδήλωσης του 1ου Συνεδρίου IMPACT 2022 το οποίο διοργανώνεται από το ΙΤΥ- Ε Διόφαντος, τον ΣΤΕΔΕ και την εφημερίδα «ΓΝΩΜΗ» σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος και ολοκληρώνεται το Σάββατο 18 Ιουνίου.
Όπως τόνισε ο Συντονιστής της εναρκτήριας εκδήλωσης, Πρόεδρος του ΙΤΥ- Ε Διόφαντος, Δημήτρης Σερπάνος, σκοπός του Συνεδρίου που σχεδιάζεται εδώ και έναν χρόνο είναι η μεταφορά της τεχνογνωσίας από την Πάτρα, η οποία διαθέτει ένα ισχυρό οικοσύστημα εταιρειών που προωθούν την καινοτομία. «Ενώ γνωρίζουμε πως εδώ και χρόνια η Πάτρα διαθέτει ένα ισχυρό οικοσύστημα εταιρειών που παράγουν καινοτομία και τεχνολογία, δυστυχώς μέχρι σήμερα αυτή η κοινότητα δεν είχε βρει βήμα προκειμένου να αναδείξει τα πλεονεκτήματα της περιοχής και παράλληλα να αναδείξει τα προβλήματα που αποτελούν τροχοπέδη στην ομαλή της ανάπτυξη και εξέλιξη. Η ανάπτυξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας είναι άρρηκτα συνυφασμένη με την ακαδημαϊκή και ερευνητική δραστηριότητα, που πιστεύουμε ότι πρέπει να έχουν έναν κοινό τόπο, ένα σημείο αναφοράς», τόνισε ο κ. Σερπάνος και ευχαρίστησε τους άλλους δύο διοργανωτές, την εφημερίδα «Γνώμη» και τον ΣΤΕΔΕ, αλλά και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος που «αγκάλιασε» την προσπάθεια.
Εκ μέρους των διοργανωτών, ο εκδότης της εφημερίδας «Γνώμη», Γιάννης Χρ. Χριστόπουλος, επεσήμανε πως «το 1ο Συνέδριο IMPACT 2022 έρχεται να προσθέσει κάτι ακόμα στο μέλλον που μας περιμένει. Σε μία παγκοσμιοποιημένη πλέον οικονομία, η καινοτομία, καθώς και η σύνδεση της έρευνας με την παραγωγή αποκτούν ιδιαίτερη βαρύτητα και αναδεικνύονται σε καθοριστικούς παράγοντες. Οι εργασίες του Συνεδρίου αποσκοπούν στο να γίνει αυτό θεσμός, μέσα από τις προκλήσεις του μέλλοντος, τις αναπτυξιακές δυνατότητες της περιοχής μας, και τις αξιοσημείωτες επιδόσεις που έχει παρουσιάσει. Οι άνθρωποι χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: στους απαισιόδοξους και στους αισιόδοξους. Συνήθως οι απαισιόδοξοι έχουν δίκιο, όμως ο κόσμος έφθασε εδώ και συνεχίζει να προχωρά και να προοδεύει χάρη στους αισιόδοξους. Η διοργάνωση του συνεδρίου μας κατατάσσει σε αυτούς».
Από την πλευρά του, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος, Νεκτάριος Φαρμάκης, ανέφερε πως «εύχομαι το IMPACT 2022 να ακολουθηθεί από το IMPACT 2023, το IMPACT 2024 και από πολλά ακόμα IMPACT, καθώς πιστεύω ότι η έρευνα και η καινοτομία και ιδιαίτερα η διασύνδεση της έρευνας και της καινοτομίας με την αγορά, αποτελούν ζητήματα που πρέπει να βρίσκονται πολύ ψηλά στην ατζέντα δράσης όλων μας σε αυτή την περιοχή της Ελλάδας. Και το επισημαίνω αυτό γιατί διακατέχομαι από δύο βαθιές πεποιθήσεις: Η πρώτη είναι πως ένα από τα ισχυρότερα συγκριτικά πλεονεκτήματα του τόπου μας είναι το οικοσύστημα έρευνας και καινοτομίας που υπάρχει σε συνδυασμό με τα κοφτερά μυαλά των ανθρώπων αυτού του τόπου, που αναζητούν μόνο τους τρόπους και το κατάλληλο περιβάλλον, ώστε να εκφραστούν και να αναπτύξουν τις μεγάλες δυνατότητες που έχουν προς όφελος της τοπικής κοινωνίας και οικονομίας. Και η δεύτερη πεποίθησή μου είναι πως η σύγχρονη και εξωστρεφής επιχειρηματικότητα στη Δυτική Ελλάδα, είναι η μοναδική ίσως λεωφόρος προς μία μακροχρόνια και βιώσιμη ανάπτυξη που θα δημιουργήσει χιλιάδες θέσεις εργασίας και θα διαμορφώσει ένα καλύτερο μέλλον για όλους τους πολίτες» και προσέθεσε πως η Περιφέρεια δημιούργησε σύγχρονα εργαλεία και προς τις δύο αυτές, κατευθύνσεις, ενώ κλείνοντας ανακοίνωσε πως προσωπικό του στόχος είναι η Δυτική Ελλάδα του 2030, μία Περιφέρεια, όπως είπε, που θα έχει ξεπεράσει οριστικά τα ελλείμματα και τις καχεξίες του χθες και θα πρωταγωνιστεί σε όλα τα επίπεδα.
Στη συνέχεια, ο πρόεδρος του ΣΤΕΔΕ, Μιχάλης Χρηστάκης, αναφερόμενος στη μεταφορά της γνώσης και της έρευνας στην παραγωγή, επεσήμανε πως «ενώ είναι κάτι που συζητείται τα τελευταία πολλά χρόνια δεν έχει επιτευχθεί ακόμη. Σίγουρα οι ευθύνες μπορούν να διαμοιραστούν, καθώς και ο ιδιωτικός τομέας δεν επενδύει στην έρευνα όσο θα έπρεπε και τα ακαδημαϊκά ιδρύματα δεν αναπροσαρμόζουν εύκολα τα προγράμματα σπουδών τους ώστε να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες και η κεντρική διοίκηση δεν έχει σταθερότητα στη χρηματοδότηση και στα εργαλεία που παρέχει, και την ίδια ώρα δεν φροντίζει να αντιμετωπίσει παθογένειες ετών, όπως η γραφειοκρατία. Απαιτούνται στοχευμένες δράσεις και ενέργειες και κυρίως, συνεργασία».
Χαιρετισμό εκ μέρους του Μητροπολίτη Πατρών, κ.κ. Χρυσοστόμου απηύθυνε ο Αρχιμανδρίτης, π. Ανδρέας Θεοδωράτος, ο οποίος συνεχάρη τους διοργανωτές και εστίασε στις έννοιες της ενότητας, της συνεργασίας και της εξωστρέφειας, λέγοντας επίσης, πως η πίστη πρέπει να συνδέεται με την αρετή.
Ακολούθησε χαιρετισμός από τον Αχαιό υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδιο για τον Απόδημο Ελληνισμό, Ανδρέα Κατσανιώτη, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε πως «η Πάτρα, η πόλη μας, έχει τεράστια παράδοση πρωτοπορίας, όντας πύλη της Ελλάδας από και προς την Δύση. Η γεωγραφική της θέση της χάρισε μεγάλο πλεονέκτημα, το οποίο ενισχύθηκε σημαντικά από το
Πανεπιστήμιο και τις επιτυχίες του. Η σύνδεση της εκπαίδευσης και της έρευνας με την παραγωγή ήταν πάντα ένα μεγάλο ζητούμενο, που γινόταν εξαιρετικά δύσκολο έως και αδύνατον, εξαιτίας χρόνιων αγκυλώσεων.
Η Ελληνική Κυβέρνηση προωθεί ένα νέο πλαίσιο λειτουργίας για τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, το οποίο, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις και του αρμοδίου Υπουργείου Παιδείας θα εισαχθεί σύντομα προς ψήφιση στη Βουλή. Με το νομοσχέδιο αυτό δεν αντιμετωπίζονται απλά αγκυλώσεις ετών αλλά δημιουργείται η βάση για σπουδές σύγχρονες, ευέλικτες και αποδοτικές. Συγκεκριμένα, με το νομοσχέδιο που προωθεί η Ελληνική Κυβέρνηση, θα παρακολουθείται η απορρόφηση των αποφοίτων στην αγορά εργασίας. Το στοιχείο αυτό θα λειτουργήσει πολλαπλασιαστικά και με πολλούς τρόπους, ώστε να προχωρήσουμε επιτέλους, στην περίφημη σύνδεση της εκπαίδευσης και της έρευνας με την παραγωγή» και αναφέρθηκε με στοιχεία στο αντίστοιχο παράδειγμα, της Εσθονίας.
«Χρειαζόμαστε πτυχιούχους, διδάκτορες και ερευνητές αλλά και επιχειρήσεις που μπορούν να δουλέψουν για μια Ελλάδα με παρόν και μέλλον», κατέληξε.
Η εναρκτήρια εκδήλωση έκλεισε με χαιρετισμούς των βουλευτών Αχαΐας, Ιάσωνα Φωτήλα, ο οποίος αναφέρθηκε επιγραμματικά στις κυβερνητικές δράσεις που ενισχύουν σημαντικά την σύνδεση της έρευνας με την παραγωγή, Κώστα Μάρκου, που εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι το Πανεπιστήμιο Πατρών προάγει την έρευνα και την καινοτομία και παράγει αποφοίτους υψηλής επιστημονικής επάρκειας και αξίας, Χριστίνας Αλεξοπούλου, η οποία επίσης αναφέρθηκε στην προστιθέμενη αξία των ακαδημαϊκών και ερευνητικών ιδρυμάτων της περιοχής, Σίας Αναγνωστοπούλου, που εξέφρασε την άποψη ότι η χώρα έχει ανάγκη από ελεύθερα Πανεπιστήμια που θα χρηματοδοτούνται επαρκώς, Νίκου Καραθανασόπουλου, που επεσήμανε ότι τα αποτελέσματα της έρευνας δεν μπορούν να αποτελούν προϊόντα ιδιοκτησίας καθώς γίνεται προς όφελος του λαού, και τέλος, του Δημάρχου Πατρέων, Κώστα Πελετίδη, ο οποίος επεσήμανε πως «από την έρευνα και την καινοτομία πρέπει να ωφελείτε πρώτος απ’ όλους ο λαός, καθώς είναι αποτέλεσμα της εργασίας χιλιάδων ερευνητών και εργαζομένων. Είναι ένας πλούτος που πρέπει να επιστρέφει στην κοινωνία». Τέλος, βιντεοσκοπημένο μήνυμα απέστειλε ο βουλευτής Αχαΐας, Άγγελος Τσιγκρής, στο οποίο ανέφερε μεταξύ άλλων πως «η τεχνολογία πρέπει να δρα υποστηρικτικά στην παραγωγή με σκοπό να δημιουργούνται και νέες θέσεις εργασίας».
 
© Copyright 2024 Τα πάντα για τον αθλητισμό - MarkaSport